GÜNDEM - 31 Mayıs 2017 Çarşamba 14:49

100 yıl sonra gelen 'su' sevinci

A
A
A
100 yıl sonra gelen 'su' sevinci

100 yıldır suyu olmayan ve eşeklerle evlerine su taşımak zorunda kalan Marmaris'in Taşlıca Mahallesi sakinleri, Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı MUSKİ Genel Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar sayesinde suya kavuşuyor. Yeni açılan sondaj kuyusu sayesinde su sıkıntısı ortadan kalkacak olan mahalleli, sondajın yapıldığı bölgede sevinç gösterilerinde bulundu.

Kurulduğu günden bu yana suyu olmayan Marmaris ilçesinin Taşlıca Mahallesi'nin 100 yıldır süren su sorunu tarih oluyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü'nün uzun süredir Taşlıca’da yaptığı çalışmalar olumlu sonuçlandı. Bölgede yapılan araştırmalar sonucu Söğüt Mahallesi'nde yeterli miktarda su bulunurken, buradan çıkarılan su Taşlıca Mahallesi'ne götürülecek.

Taşlıca'ya 3 bin 800 metre içme suyu hattı yapılacak

MUSKİ Genel Müdürlüğü yetkililerinden yapılan açıklamada, Söğüt Mahallesi'nde yaptıkları sondaj çalışmasıyla birlikte temiz içme suyuna ulaştıkları ve bölgenin içme suyu sıkıntısının ortadan kaldırılacağı belirtildi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün talimatları doğrultusunda çalışmaların hız kazandığı belirtilirken, bölgede çıkan suyun Taşlıca’ya aktarılması için 3 bin 800 metre uzunluğunda yeni içme suyu hattı yapılacağı vurgulandı. Açıklamada ayrıca, “Taşlıca’nın nüfusu 600 kişiden oluşuyor ve ayrıca Söğüt Mahallesi'nde de bin 700 vatandaşımız ikamet ediyor. Yeni açılan sondaj kuyusu ile birlikte hem Taşlıca’ya hem de yaz aylarında su sıkıntısı çeken Söğüt Mahallesi'ne su takviyesi yapılacak. Bir hafta içerisinde buranın projesi hazırlanacak ve hemen içme suyu çalışmalarına başlayacağız. 2017 yılı bitmeden Taşlıca ve Söğütlü’nün su sorunu kalmayacak. Bölgede denizden su arıtarak mahalleye içme suyu sağlamak için planladığımız Revers Ozmos çalışmaları, bölgenin ihtiyacını karşılayacak suyun bulunmasıyla son buldu. Bu durum maliyet açısından bizim için de büyük bir sevinç kaynağı oldu” ifadelerine yer verildi.

Taşlıca Muhtarı: "Suyun damlasına muhtacız"

Taşlıca Muhtarı Şadi Altınışık ise yaptığı açıklamada, “Bu sefer mahalle halkı çok umutlu. İlk duyduklarında bir tedirginlik vardı halkta. Aslında Taşlıca’da su bulundu denseydi kimse inanmazdı. Fakat Söğüt’ten hat çekileceği duyulunca herkes heyecanlandı. Çünkü hepimiz suyun damlasına muhtacız” diye konuştu.

"Sözlerimizi tek tek tutuyoruz"

İl genelinde susuz mahalle bırakmayacaklarının sözünü verdiklerini belirtilen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, bu kapsamda son olarak 100 yıldır suyu olmayan Taşlıca Mahallesini suya kavuşturduklarını belirtti. Başkan Gürün, "Sevinerek ve mutlulukla ifade edeyim, 100 yıldır bir sorundu Taşlıca ve çevresinin susuzluğu. Bizden önce çok çeşitli çalışmalar yapılmıştı. Biz göreve geldiğimizden itibaren Muğla'da susuz hiçbir yerleşim birimi kalmayacak sözünü vermiştik. Bununla ilgili de daha önce çok çeşitli yerlere su temin ettik. Fakat Taşlıca çok zorlu bir coğrafya. Ama burada 9 adet sondaj kuyusu açtık. Ve nihayet orayı besleyecek ve yaz kış yetecek bir suya ulaştık. Tetkikleri yapıldı. Sağlığa uygun bir su olduğu tespit edildi. Olağanüstü doğa koşulları olmadığı takdirde ki, her yerde yaşanabilir, artık Taşlıca'ya döşeyeceğimiz isale hattı ile aşağı yukarı bir bir buçuk ay içeresinde suyu akıtacağız ve hep beraber evlerde çeşmeyi açınca akan bir su ile orada kutlamasını yapacağız. Çok mutluyuz ve sevinçliyiz. Taşlıca halkımıza ve çevre köylere hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

Vural Efecik

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da doğa ile iç içe endometriozis farkındalığı etkinliği Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği, Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı önderliğinde Samsun’da Asarkale‘de endometriozis hastaları için bir dizi etkinlik düzenledi. Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği, Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı önderliğinde Samsun’da Asarkale‘de endometriozis hastaları, destekçileri ve gönüllülerle dağın su ile buluştuğu muhteşem doğada zirve yürüyüşü yaptı. Katılımcılar yürüyüşün ardından ise kano turu düzenlenip son olarak Batık minarede günü tamamladı. Tüm dünyada mart ayında endometriozis farkındalığı için birçok aktiviteler düzenlenip, eğitimler verildiğini belirten Opr. Dr. Seher sarı Kayalarlı, “Türkiye Endometriozis ve Adenomyozis Derneği ülke genelinde mart ayında birçok kurum ve kuruluşta eğitimler düzenleyip, farkındalık için sosyal aktiviteler düzenledi” dedi. Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı, Nisan ayının da endometriozis ile iç içe olan adenomyozis farkındalık ayı olduğunu ifade etti Adenomyozis nedir? Adenomyozis, bir kadının rahminin iç tabakasında yer alan endometrium dokusunun rahim kas tabakasına doğru yayılması durumudur. Normalde bu doku rahmin iç tabakasını oluşturur ve her adet döneminde dökülerek kanamaya neden olur. Ancak, adenomyozis durumunda, bu dokunun rahmin kas tabakasına yayılmasıyla ağrı, kanama ve diğer şikayetle meydana gelebilir. Adenomyozis, kasık ağrısı, yoğun adet kanamaları, adet dışı kanamalar ve bazı durumlarda gebe kalma güçlüğü gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu şikayetler kadınların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve günlük aktiviteleri sınırlayabilir. Adenomyozis, genellikle 30-50 yaşlarındaki kadınlarda daha sık görülür, ancak her yaş grubundaki kadını etkileyebilir. Tanı koymak için, semptomların değerlendirilmesi, fizik muayene ve görüntüleme yöntemleri kullanılır. Tanı konulduktan sonra, tedavi seçenekleri şikayetleri yönetmeyi ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlar. Bunlar arasında çeşitli ilaç tedavileri, hormon tedavileri, cerrahi müdahaleler ve hatta bazen rahmin alınması gibi seçenekler bulunabilir. Adenomyozis, genellikle fark edilmeyen veya yanlış teşhis edilen bir durum olabilir. Bu nedenle, toplumda bu hastalık hakkında bilgi ve farkındalığın artması son derece önemlidir. Kadınlar, adenomyozisi tanımak ve tedaviye erken başlamak için semptomlarını takip etmelidirler. Adenomyozis, kadınların yaşamını ciddi şekilde etkileyen ancak yeterince tanınmayan bir durumdur. Bu nedenle, Nisan ayı adenomyozis farkındalık ayı vesilesiyle, toplumda bu hastalık hakkında daha fazla konuşmalı ve adenomyozis tanılı hastalara destek olmalıyız.
Muğla Deniz Kuvvetleri bünyesinde tek kadın İHA pilotu hem mavi vatanı hem de gök vatanı koruyor Deniz Kuvvetleri bünyesinde tek İHA pilotu olarak görev alan ve birçok tatbikata katılan Deniz Teğmen Nurşah Uyar, hem mavi vatanı hem de gök vatanı koruyor. Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında görev alan 3 kadından biri olan Deniz Teğmen Nurşah Uyar, aynı zamanda Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan tek kadın İHA pilotu olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde hizmet veriyor. Hem mavi vatanı hem de gök vatanı koruyan Uyar, bugüne kadar birçok tatbikatta görev aldı. Uyar, çocukluğundan beri asker olma hayalini kurduğunu belirterek, “2017 yılında girdiğim Deniz Harp Okulunda 30 Ağustos 2021 tarihinde teğmen rütbesiyle mezun oldum. TCG Salih Reis Fırkateyninde Elektrik Yardımcı Subayı olarak görev başladım. Göreve başladığımda insansız hava aracı sistemlerinde dünyada önemli bir oyuncu haline gelen ülkemizin ürettiği hava araçlarında görev yapma isteğiyle İHA pilot kursuna katılmak maksatlı dilekçe verdim. 2022 yılında İHA pilotluk eğitimini başarıyla tamamlayarak Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığında AKSUNGUR İHA pilotu olarak göreve başladım. Halihazırda pilotluk sertifikamı almış bulunmaktayım. İHA pilotu olarak görev yaptığım esnada Mavi Vatan, Deniz Kurdu ve NATO kapsamında çeşitli görevlerde yer aldım. Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yapan tek kadın İHA pilotuyum. Ülkemizin ürettiği hava araçlarından İHA pilotu olarak görev yapmaktan ve vatanımıza hizmet etmekten büyük bir onur ve gurur duyuyorum” diye konuştu.