SAĞLIK - 16 Mart 2023 Perşembe 12:41

17 maddeyle uyku sorunu yaşayıp yaşamadığınızı test edin

A
A
A
17 maddeyle uyku sorunu yaşayıp yaşamadığınızı test edin

Düzenli uykunun özellikle bağışıklık sistemine olumlu etkileri bulunuyor. Uykunun başlaması ile sempatik sinir sistemi aktivitesinde düşüş olurken, inflamasyon yanıtı baskılanıyor böylece vücutta virüslere karşı bağışıklık yanıtı artıyor. Bağışıklığın artmasıyla birlikte pek çok hastalığa karşı korunaklı olunduğunu belirten Prof. Dr. Turan Atay, uyku ve faydaları hakkında bilgi verdi.

Uykunun beynin önemli fonksiyonlarından biri olduğunu söyleyen Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Turan Atay, uykunun kendi içinde değişik fazları olduğunu ve bu fazların belirli aralıklarla tekrarlandığını kaydederek, “Kişinin kendisini sağlıklı, dinç hissetmesi için bu fazların doğru yürümesi dolayısıyla sağlıklı bir uyku düzeninin olması gerekmektedir. Sağlıklı ve düzenli bir uykunun insan vücudu için çok sayıda faydası olmaktadır” dedi.

Uyku süresi kişiden kişiye değişebilir

Uyku esnasında büyüme hormonunun salgılandığını hatırlatan Atay, bu nedenle çocukluk döneminde uykunun önemli olduğunun altını çizdi. Çocukların büyüme hormonu sayesinde geliştiğini belirten Atay, “Yetişkinlik döneminde de uyku sağlık için gereklidir. Uyku vücudu onarır. Bunun yanında kalp ve sindirim sistemi sağlığı açısından düzenli ve sağlıklı uyku önemlidir. Uyku dinlendirici olmanın yanında bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Araştırmalara göre eğer ortalama 7,5-8 saat düzenli uyunabilirse kişiler günlük işlevlerini daha rahat yerine getirebilir” diye konuştu.

17 maddeyle uyku sorunu yaşayıp yaşamadığınızı test edin

İnsanlar ikiye ayrılır: Uzun uyuyanlar ve kısa uyuyanlar

Uyku süreleri ve kişilere faydalarının kişiden kişiye değişebildiğini söyleyen Atay, “Ancak genel bir bilgi de 5 saat ve altı sürelerde uyumak uzun vadede dikkat dağınıklığı, gerginlik ve hafıza sorunları gibi durumlara neden olabilmektedir. Fakat bazı kişiler de 9,5 saat ve üzerinde uyuduğunda kendisini daha dinç hissedebilmektedir. Bu durumda uyku konusunda kişiler arasında iki farklı kategori oluşturulabilir. Bu kişilere kaba tabirle ‘uzun uyuyanlar’ ve ‘kısa uyuyanlar’ denilebilir. Araştırmalara göre erişkin dönemdeki kişilerin büyük çoğunluğunun uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra; kısa uyuyanların gece yarısından sonra, uzun uyuyanların da daha erken saatlerde uykusu gelmektedir” şeklinde konuştu.

Mavi ışık uykuyu bozuyor

Prof. Dr. Turan Atay, uyku rutininin kişiden kişiye değiştiğini ifade ederek, “Uykuyu kaliteli uyumak için bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Örneğin cep telefonu, tablet, bilgisayar ve televizyonun yatılan odada olması uyku kalitesini bozmaktadır. Vücut doğal akışı içinde günün belli saatlerinde hormonlar salgılar. Örneğin kortizol ile metabolizma hızı ve iştah düzenlenirken, konsantrasyon ve enerji artmaktadır. Buna uyarıcı hormon da denilebilmektedir. Yine saat gece olduğunda melatonin hormonu salgılanmaya başlanmaktadır. Bu hormon vücut ısısını düşürdüğü için kişiye uyuması gerektiğini anımsatmaktadır. Ancak televizyon, tablet, cep telefonu ve bilgisayar mavi ışık vermektedir. Mavi ışık en çok da melatonin hormonuna zarar vermektedir. Mavi ışık nedeniyle salınamayan melatonin hormonu uykunun da kalitesini bozmaktadır. Bunun yanında güncel şartlarda yapay ışıklar altında olmak da uykuyu olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle mümkün olduğu kadar yapay ışıktan kaçınmak uygun olur. Ayrıca evlerde akşamları yoğun ışık olmamalıdır” dedi.

Kendinizi test edin

Prof. Dr. Atay’a göre aşağıdaki sorulardan birkaçına evet cevabı veriyorsanız, bir uyku hastalığınız olabilir:

1. Yeterli süre uyumama rağmen gün içinde yorgun ve uykulu oluyorum.
2. Haftada 2-3 gece uykuya dalmakta güçlük çekiyorum.
3. Akşam saatlerinde veya yatağa girdiğimde bacaklarımda isimlendiremediğim bir huzursuzluk hissediyorum.
4. Uyuyamayacağım fikri akşam saatlerinden itibaren beni endişelendiriyor.
5. Yatakta sürekli bacaklarımı hareket ettirmek zorunda kalıyorum.
6. Gece içinde nefes alamama hissi ile uyanıyorum.
7. Horlamamın yan odalardan duyulacak kadar şiddetli olduğu söyleniyor.
8. Uykuda nefesimin durduğu söyleniyor.
9. Gece içinde en az bir kez tuvalete gitmek zorunda kalıyorum.
10. Geceleri baş, boyun veya göğsümde terleme oluyor.
11. Sabah yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorum.
12. Geceleri bacaklarıma kramp girebiliyor.
13. Toplantılarda, sinema-tiyatro gibi yerlerde, okurken veya TV seyrederken uyuyakalabiliyorum.
14. Uykululuk nedeniyle eskisi kadar uzun süre araba kullanamıyorum.
15. Gün içinde zaman zaman karşı koyamadığım uykululuk atakları yaşıyorum.
16. Çok sık rüya görüyorum.
17. Geceleri uykudan bağırarak ve korku ile uyandığım söyleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi Belediyesinden özel bireyler için asker uğurlaması Sultangazi’de Engelliler Haftası çerçevesinde temsili askerlik görevini yerine getirecek özel bireyler için asker eğlencesi düzenlendi. Davul ve zurna eşliğinde eğlenen askerlere kınaları yakıldı. Eğlence sonrası askerleri Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun uğurladı. Sultangazi Belediyesi, Engelliler Haftası çerçevesinde anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Temsili askerlik uygulaması kapsamında vatani görevlerini yerine getirecek olan özel bireyler için asker eğlencesi düzenlendi. Tören öncesi özel bireyler Sezai Karakoç Gençlik Spor ve Engelliler Merkezi berber atölyesinde asker tıraşı oldu. Askerlere kınalar yakıldı Özdemir Bayraktar Gençlik ve Kültür Merkezi’nde askerlere davullar zurnalar eşliğinde eğlence tertip edildi. Vatani görevlerini yerine getirecek olan özel bireylerin ellerine kınalar yakıldı. Evlatlarının eline kına yakan anneler, duygu dolu anlar yaşadı. Sohbetin ardından askerlere çantaları hediye edildi. Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, 1 gün boyunca askerlik yapacak özel bireyleri anneleriyle beraber birliklerine uğurladı. Belediye önünde asker uğurlaması Sabah birliklerine uğurlanacak özel bireyler, Sultangazi Belediye binasının önüne davul zurnayla geldi. Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun gençlerin heyecanına ortak oldu. Gençlerle yakından ilgilenen Başkan Dursun, “Vatan borcu namus borcudur. Sizler de bu kutsal görevi yerine getireceksiniz. Çok istekli ve heyecanlı olduğunuzu gözlerinizde görüyoruz. Asıl engel kalptedir, asıl engel sevgisizliktir. Sizlerin her şeyin üstesinden geleceğine yürekten inanıyor ve sizleri yalnız bırakmıyoruz. Özel bireylerimizin, temsili olarak vatani görevlerini yerine getirme mutluluğunu yaşadıklarını görmek, onların bu mutluluğuna ortak olmak bizleri de mutlu ediyor. Sizlerin mutluluğu ve rahatı için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yakın zamanda hizmete açtığımız Sezai Karakoç Gençlik, Spor ve Engelliler Merkezimizde engelli bireylerimize yönelik birbirinden güzel atölye etkinlikleri düzenliyoruz. Engelliler merkezimizde gün içerisinde çocukları biz ağırlıyoruz, engelli çocuğu olan ebeveynlerin kendilerine özel zaman ayırmalarına imkan sağlıyoruz. Anne şefkatiyle çocuklarımızın keyifli zaman geçirmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Çocuklarımız keyifli vakit geçirirken yaşıtlarıyla da zaman geçirme imkanı buluyor. Özel bireylerimize yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Engelliler Haftası farkındalık vesilesi olsun diyorum ve tüm engelsiz kardeşlerimi gönülden selamlıyorum” dedi.
Ankara 6-8 Ekim olayları davasında eski HDP Başkanı Demirtaş’a 42 yıl hapis cezası verildi Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014’teki eylemlere ilişkin aralarında PKK’nın sözde üst düzey yöneticilerinin yanı sıra eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan bazıları bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Diğer sanıklar ve taraf avukatları salonda hazır bulunurken, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Gültan Kışanak duruşmaya katılmadı. Bazı milletvekillerinin de takip ettiği duruşmada, sanıklar ve avukatlarının tutukluluğa karşı beyanları alındı. Mahkeme başkanından söz alan tutuklu sanık Alp Altınörs, “Bu dava adeta lanetli bir dava muamelesi gördü. Biz bu buzdan duvarı altı yıldır nefesimizle, hohlaya hohlaya inceltmeye çalıştık. Bu başından beri bir kumpas davasıdır. Halk beraatimizi peşinen vermiştir. Sizlerden de beraatimizi talep ediyoruz” dedi. “Yıllardır PKK’nin yürütmekte olduğu siyaset şekline karşıyım” Söz verilmesi üzerine konuşan eski HDP Milletvekili Altan Tan, “Yıllardır PKK’nin yürütmekte olduğu siyaset şekline, eylemlerine karşı olduğum gibi devletimin Kürt sorunlarındaki çözümünü yanlış bulmaktayım. 6 Ekim 2014 günü ben MYK üyesiydim. Toplantıya katıldım. Toplantımızda şiddet ve terör konuşması asla olmadı. Hiçbir çağrı olmadı. Arkadaşlarımızı zan altında bırakacak hiçbir ifadem yoktur. Duruşmalardaki bütün beyanlarımda bu yöndedir” diye konuştu. Avukatlar tepki gösterdi, karar açıklandı Beyanların ardından mahkeme heyetinin kararı açıklayacağını belirtmesi üzerine sanık avukatları duruşma salonunda bulunan masalara vurarak tepki gösterdi. Avukatların dışarıya çıkmasının ardından mahkeme başkanı kararını açıkladı. Mahkeme, Ahmet Türk’ü ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Figen Yüksekdağ’a ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozmak’, ‘suç işlemeye tahrik’, iki ayrı ‘terör örgütü propagandası’ ve ’seçim yasaklarına aykırı hareket etmek’ suçundan 30 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Gülten Kışanak hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 12 yıl hapis cezası verilirken, cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verildi. Sebahat Tuncel hakkında ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçundan 12 yıl hapis cezası verilirken, tutuklulukta geçirdiği süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verildi. Demirtaş’a 42 yıl hapis cezası Selahattin Demirtaş hakkında ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçuna yardımdan 20 yıl hapis cezası, 2 kez ‘suç işlemeye tahrik etme’ suçundan 7 yıl 6 ay hapis, 4 kez ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 7 yıl 36 ay, ‘halkı kanunlara uymamaya tahrik’ suçundan 1 yıl 6 ay, ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Kanunu’na muhalefet’ suçundan 1 yıl 6 ay, ‘suçu ve suçluyu övme’ suçundan 1 yıl 6 ay olmak üzere toplamda 42 yıl hapis cezası verildi. Diğer sanıklarlardan Alp Altınörs 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ali Ürküt’e ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçundan 13 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Ayla Akat Ata 9 yıl 6 ay hapis cezası alırken, tutuklu bulunduğu süre göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verildi. Aynur Aşan, ‘silahlı terör örgütü üyeliğinden’ 9 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Berfin Özgü Köse, Bircan Yorulmaz, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk, Can Memiş, Emine Beyza Üstün, Gülfer Akkaya, Gürsel Yıldırım ve İbrahim Bilici hakkında beraat kararı verdi. Duruşma tamamlandı.