SAĞLIK - 24 Mart 2017 Cuma 12:37

1’inci 'Acil Ambulans Hizmetleri Çalıştayı' GAÜ’ de gerçekleşti

A
A
A
1’inci 'Acil Ambulans Hizmetleri Çalıştayı'  GAÜ’ de gerçekleşti

Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ev sahipliğinde; ambulansların daha etkin ve verimli hizmet sunabilmesini sağlama amacıyla düzenlediği; “I. Acil Ambulans Hizmetleri Çalıştayı” gerçekleşti.

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi, Girne Kampüsü Millenium Senato Kongre Merkezi’nde gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmalarını, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, 112 Acil Servis Komite Koordinatörü, GAÜ Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu, 112 Acil Sorumlu Hekimi Dr. Naciye Nami ve gerçekleştirdi.

Çalıştayla, KKTC Acil Ambulans hizmetlerinin işleyiş ve denetlenmesinin ülke şartlarına göre düzenlenmesi, modernize edilerek daha çağdaş hale getirilmesini hedefleyen I. Acil Ambulans Hizmetleri Çalıştayı’nın, acil ambulans hizmetlerinin örgütlenme ve işleyişine ilişkin gerekli mevzuat çalışmalarının başlatılmasına katkı yapması amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

İlk oturumunda TC Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başhekim Yardımcısı Dr. Ahmet Haki Türkdemir, TC Sağlık Bakanlığı Acil ve Ambulans Denetim Birimi Sorumlusu Dr. Sevinç Türkdemir ve Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan; ikinci oturumda ise Polis Genel Müdürlüğü’nden Müfettiş Cevdet Demirel, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Harekat Eğitim Şube Müdürlüğü Eğitim Kısım Amiri Ümit Altınkaynak, KTBK’dan Sağlık Astsubay Kıdemli Başçavuş Nevzat Karayel, Serbest Çalışan Hekimler Birliği As Başkanı Dr. İlker İpekdal, DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gülten Sucu Dağ, Kolan British Hospital Başhekimi Dr. Harun Gülmez ve Girne Dr. Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr. Salih Beyoğlu sunum yaptı.

 “Çalıştaydan Çıkacak Sonucu Çok Önemsiyoruz”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, 2004 yılında kurulan 112 Acil Servis Hizmetleri’nin oluşumuna ve gelişimine katkı koyanlara teşekkür ederek, bunun bir ekip işi olduğunu ifade etti. 112 Acil Servis çalışanlarının büyük bir özveriyle, 24 saat görev yaptıklarını belirten Sucuoğlu, onların olaylara müdahale eden ilk ekip olduklarını kaydetti. “Başarılarının artarak devamını diliyorum” diyen Sucuoğlu, “acil” kelimesinin, hayati bir tehlikeyi ifade ettiğini söyledi.

Ayrıca, bir süre önce dağ yolunda meydana gelen ve 3 kişinin kaza yerinde hayatını kaybettiği üzücü trafik kazasında yaşadıklarını anımsatan Sucuoğlu, kazada 2 öğrenci ile 1 yetişkinin acil servis ambulansları tarafından hızlı bir şekilde hastaneye yetiştirmesi sayesinde hayatları kurtulduğunu vurguladı. 112 Acil’in gerçekten önem arz ettiğini ifade eden Sucuoğlu, eksikliklerinin bir an önce, süratle tamamlanması gerektiğini kaydetti. Sucuoğlu, çalıştayın en büyük amaçlarından birinin, buradan çıkacak sonucun bakanlığın yakın gelecekte bu konuda yapılacak yasal düzenlemenin temelini oluşturacağını söyledi.

 “Özel Hastane Ambulansları Tek Çatı Altında Toplanıyor”

Sucuoğlu, bakanlığın ülkede özel hastanelerin sahip olduğu ambulansları tek çatı altında toplayacak bir çalışma başlattığını belirterek, bununla ilgili temas ettikleri sağlık merkezlerinin konuya sıcak baktığını kaydetti.Bakan Sucuoğlu, hazırlanmakta olan mevzuatta; personel sayısının artması, ayrı bir servis olması ve 112 çalışanlarının özellikli olması gerektiği üzerinde durulduğunu belirtti.


2016'da 17 bin 856 vakaya gidildi

112 Acil'in 2016 yılında 17 bin 856 vakaya gittiğini; servisin bazıları asılsız olmak üzere günde 2 bine yakın çağrı aldığını ifade eden Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın 112 Acil’in verdiği hizmetlerle gurur duyduğunu söyledi.Kendilerine 112 Acil’i daha ileriye nasıl taşınabileceği konusunda görev düştüğünü da belirten Sucuoğlu, bu kapsamda çalıştaydan çıkacak sonucu çok önemseyeceklerini vurguladı.

 “Çalıştaya ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz”
GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk ise konuşmasında üniversite olarak böylesi önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Yaşam sürecinin sürekli içinde bulunan sağlık camiasının çok önemli olduğunu belirten Öztürk, bu kapsamda sağlık alanında yoğun bir çalışma içinde bulunan GAÜ’de Sağlık Bilimleri Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Hemşirelik Yüksek Okulu açtıklarını kaydetti.
 “112 öncesinde yaralı ve hastalar hastaneye arabaların arka koltuğunda taşınıyordu”
112 Acil Servis Komite Koordinatörü, GAÜ Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Avcı konuşmasında, siren sesinin önemine vurgu yaparak, endişe, korku ve merak yaratan siren sesinin duyulmaması halinde bazı insanların ölebileceğini ifade etti. 112 Ambulans Ağı’nın tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de gerekli olduğunu belirten Avcı, 2004 yılında gönüllü bir ekip tarafından oluşturulan 112 Acil’in kuruluşuyla ilgili detaylı bilgi sundu. Ağ kurulmazdan önce yaralı ve hastaların hastaneye arabaların arka koltuğunda yetiştirilmeye çalışıldığını da anımsatan Avcı, bunun üzerine harekete geçen ekiplerin ülke genelinde hayata geçirmeyi amaçladığı acil sağlık hizmetlerini; eşit, ulaşılabilir, kaliteli, süratli ve verimli olması yönünde adım attığını söyledi. Avcı, bir siyasi karar sonucu oluşturulan 112 acil ve komuta merkezleriyle birlikte ne zaman meydana geleceği belli olmayan; trafik ve uçak kazaları, terör ve bomba patlaması gibi durumlara karşı nasıl müdahale edileceği üzerine çalışmalar başlatıldığını kaydetti.

“Hedef; olay yerine şehir içinde 7, şehir dışında 17 dakikada ulaşmak”

Gelinen aşamada 112’yi olay yerine şehir içinde 7 dakikada, şehir dışında 17 dakikada ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Avcı, tüm çağrıların Lefkoşa’da merkeze gelerek ambulansların buradan yönlendirildiğini söyledi. Konuşmasında Acil Sağlık Hizmetleri Yasası’na da değinen Avcı, gelinen aşamada bir an önce yasanın çıkarılması, bunun yanında Acil Sağlık Hizmetleri Dairesi’nin de kurulması gerektiğine de vurgu yaptı.

 Oluşturulmasında merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın da katkıları var”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu, 112 Acil’in parçası olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, oluşturulmasında ekiplerin yanında merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın da katkıları bulunduğunu anımsattı. Bu kapsamda Denktaş’ın davetiyle ülkeye gelen “Thames Valley Resque Unit’in 5 yıl süreyle; hemşire, polis, sivil savunma, doktor 2 bin civarında insana ilk yardım eğitimi verdiğini kaydetti. Arifoğlu, oluşturulmasında kendinin de katıları bulunduğu 112 Acil ile ilgili bilgiler verdi.

 “Çalıştayda yer almaktan kıvanç duyuyorum”

112 Acil Sorumlu Hekimi Dr. Naciye Nami de bu serviste 11 yıldan beri özveriyle çalışmakta olduğunu belirterek, bu kapsamda düzenlenen çalıştaya yer almaktan kıvanç duyduğunu ifade etti. KKTC Acil Ambulans Hizmetleri’nde hastaların daha iyi hizmet alması, daha verimli çalışması ve mevcut sistemin iyileştirilmesi gerektiğini belirten Nami, 112 Acil Servis’in yaşamın en kıymetli anı demek olduğunu vurguladı. Nami ayrıca, anın çok önemli olduğu hayati durumlarda, anında ve doğru müdahale olan bu hizmetin ülke genelinde en iyi şekilde verilebilmesi gerektiğini belirtti ve 112 Acil hakkında bilgi aktardı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Emanet kitapla öğretmen olan Tümay, Malazgirt’te çocukları sevindirdi MUŞ (İHA) – Tümay Tüm Çocukların Derneği Başkanı Yusuf Tümay, köy ziyaretleri kapsamında Muş’un Malazgirt ilçesindeki çocuklara okul ve giyim malzemesi hediye etti. Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde öğretmenlik yapan Yusuf Tümay (47), 23 yıl önce komşusunun verdiği kitap ile gittiği dershaneden sonra üniversiteyi kazanarak öğretmen olduktan sonra yaşadığı zorlukları unutmayarak öğrencilere el uzatmaya devam ediyor. Okuldan arta kalan zamanlarında köy köy gezerek maddi durumu iyi olmayan öğrencilere sosyal medyadan topladığı kitap, kırtasiye malzemesi, oyuncak, şeker, ayakkabı ve giyim malzemesi dağıtan Tümay, bu sefer ise Malazgirtli çocukların yüzünü güldürdü. Çocukları çok sevdiği için onlar adına Tümay Tüm Çocukların Derneğini kurduğunu ifade eden Yusuf Tümay, Malazgirt ilçesindeki iki köy, ADEM kreşi ve rehabilitasyon merkezinde eğitim gören çocuklara çeşitli hediyeler ve spor ayakkabısı dağıttığını belirtti. Okuldan arta kalan zamanlarında il il, ilçe ilçe ve köylere gittiğini ifade eden Tümay, “Tümay Tüm Çocukların Derneği kurucusu ve başkanıyım. Biz tüm köyleri geziyoruz. Her hafta bir ile gidiyoruz. Geçen sene 13 bin çocuğumuza ulaştık. Bizim hedefimiz, tüm çocuklar gülene kadar Türkiye’yi dolaşacağız. Malazgirt ilçemizde Aynalı Hoca ve Hasretpınar köylerinde 150 çocuğumuza ayakkabı ve hediye getirdik. Ayrıca ilçe merkezimizde eğitim gören özel birey çocuklarımız ve kreşteki çocuklarımıza çeşitli hediyeler dağıttık. Bizler bir çocuk gülsün, dünya değişsin diye yola çıktık. Tüm çocuklarımız gülene kadar da yola devam diyoruz. Bizim amacımız çocuklara yardım etmek değil, çocukları mutlu etmektir” dedi. Tümay Tüm Çocukların Derneğini Malazgirt ilçesine davet eden Bir Umutta Sen Ol Derneği Başkanı ve Muhtar Hasan Başaran ise “Kardeş derneğimiz bizi kırmadı. Davetimiz üzere ilçemize geldi. İlçemizde çeşitli hediyeler dağıttılar. Ayrıca engelli bir çocuğumuza da tekerlekli sandalye getirdiler. Kendilerine çok teşekkür ederim” diye konuştu.
Erzurum Atatürk Üniversitesi, Avrupa Üniversiteler Birliğine (EUA) tam üye olarak kabul edildi Atatürk Üniversitesi, uluslararası alanda prestijli bir adım daha atarak Avrupa Üniversiteler Birliğine (EUA) tam üye olarak kabul edildi. Avrupa’nın önde gelen eğitim kurumlarının bulunduğu bu çatı altına katılan Atatürk Üniversitesi, uluslararası alanda daha etkin bir konuma gelerek küresel ölçekte iş birliği ve bilgi paylaşımına önemli bir katkı sağlayacak. Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) kolektif tam üye olduğu EUA’da, ülkemizden 33 devlet ve 18 vakıf üniversitesi olmak üzere 51 üniversite üye olarak bulunurken, bunların 39’u tam üyelik statüsüne sahip üniversiteler olarak listede yer alıyor. Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) üyelik başvurusu, 19 Nisan 2024 tarihinde Polonya’nın Gdansk şehrinde yapılan konsey toplantısında kabul edilen Atatürk Üniversitesi, 49 Avrupa ülkesinde 850’den fazla üniversiteyi ve ulusal rektörler konferansını temsil eden, Bologna Sürecinde ve AB’nin yüksek öğrenim, araştırma ve yenilik politikalarını etkilemede önemli bir rol oynayan Avrupa Üniversiteler Birliğine tam üye olarak seçildi. Üye üniversitelerin farklı projelere, bilimsel etkinliklere ve interaktif öğrenme faaliyetlerine katılarak iyi uygulamaları paylaşmaları için fırsatlar sunan bu üyelik ile Avrupa’daki eğitim kurumları ile iş birliğini artırmayı ve üniversitenin uluslararasılaşma stratejisi kapsamında yeni değişim programları ve ortak araştırma imkanlarının oluşturulması hedefleniyor. “Bu üyelik, üniversitemizin uluslararası alanda daha görünür olmasını sağlayacak” Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üniversitenin Avrupa Üniversiteler Birliğine tam üye olarak kabul edilmesiyle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: "Atatürk Üniversitesi olarak, uluslararası alanda etkin bir rol üstlenmek ve dünya standartlarında eğitim ve araştırma faaliyetlerine katkı sağlamak için sürekli olarak çaba sarf ediyoruz. Avrupa Üniversiteler Birliğine tam üye olarak kabul edilmemiz, bu yöndeki çalışmalarımızın ne denli başarılı ve etkili olduğunun bir göstergesidir. Bu üyelik, üniversitemizin uluslararası alanda daha görünür olmasını sağlayacak ve Avrupa’nın en prestijli eğitim ağlarından biriyle iş birliği olanaklarını artıracaktır." “EUA, iş birliği ve bilgi paylaşımını teşvik etmeyi amaçlayan önemli bir platform” Yakın zamanda üniversitenin verdiği kaliteli eğitimin Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından akredite edildiğini hatırlatan Rektör Çomaklı: “Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA), Avrupa genelinde yüksek öğretim kurumlarını bir araya getirerek eğitim, araştırma ve inovasyon alanlarında iş birliği ve bilgi paylaşımını teşvik etmeyi amaçlayan önemli bir platformdur. Atatürk Üniversitesinin bu birliğe tam üye olarak kabul edilmesi, üniversitenin uluslararası alanda etkin bir şekilde temsil edilmesini sağlayacaktır. Bu yeni üyelik, Atatürk Üniversitesinin uluslararası alanda etkin rolünü güçlendirecek ve öğrencilere daha geniş bir perspektif sunarak küresel düzeyde rekabet avantajı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Yeni Nesil Tasarım ve Dönüşüm Projesinin kazandırdığı ivme ile daha da önemli kazanımlar sağlanacağını belirten Rektör Çomaklı: “Atatürk Üniversitesi olarak, Avrupa Üniversiteler Birliğine tam üye olarak kabul edilmenin gururunu yaşarken, uluslararası alanda daha fazla başarıya ve iş birliğine olanak sağlayacak bu önemli adımın üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.