EKONOMİ - 25 Ocak 2010 Pazartesi 11:42

2009 yılında kredi kartlarımız ile 205 milyar TL harcadık

A
A
A
2009 yılında kredi kartlarımız ile 205 milyar TL harcadık

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2009 yılı raporuna göre kredi kartlarımız ile yıl boyunca 1 milyar 841 milyon 755 bin 124 adet işlemle, 205 milyar TL'ye yakın harcama yaptık.



"2009 YILINDA OKAN BAYÜLGEN'İN ÖNERİSİNİ DİNLEDİK, ALIŞVERİŞLERDE BANKA KARTINI DAHA FAZLA KULLANDIK"

BKM 2009 yılı raporu, BKM tarafından 2009 yılı boyunca sürdürülen, alışverişlerde banka kartı kullanımına ilişkin bilinçlendirme kampanyasının sonuç verdiğini de gösterdi. Okan Bayülgen'in kılıktan kılığa girdiği bilinçlendirme kampanyası sayesinde banka kartının alışverişlerdeki kullanımında bir önceki yıla göre yüzde 39 gibi ciddi bir oranda artış yaşandı.

"ÖZEL GÜNLER ALIŞVERİŞLERİ COŞTURDU, EN ÇOK HARCAMAYI YAPTIĞIMIZ DÖNEM YILBAŞI OLDU.İKİNCİ SIRADA YER ALAN SEVGİLİLER GÜNÜ'NÜ BABALAR GÜNÜ İZLEDİ, ANNELER GÜNÜ SIRALAMADA YİNE SONA KALDI"

BKM 2009 yılı raporuna göre, 2009 yılında özel günlerde yaptığımız kredi kartı harcamalarında yılbaşı harcamaları ilk sırada yer aldı. 

Rapora göre, 14 Şubat Sevgililer Günü için 642 milyon TL, Anneler Günü için 590 milyon TL, Babalar Günü için 596 milyon TL, Ramazan Bayramı için 1 milyar 137 milyon TL, Kurban Bayramı için 1 milyar TL ve yılbaşı alışverişlerimiz için 665 milyon TL harcadık. 

Sevgililer ve anneler gününde kuyumcular, babalar gününde elektronik mağazaları satış rekorları kırdı. BKM raporuna göre, 2009 yılındaki özel günlerde kredi kartlarımız ile yaptığımız alışveriş tercihlerine bakıldığında özel günün kapsamına göre belli sektörlerin cirolarında artış yaşandı. Sevgililer ve Anneler Günü'nde kuyumcuları, babalar gününde elektronik eşya veya cep telefonu mağazalarını, yılbaşında ise marketleri zengin ettik.

"DERBİ MAÇLARI BAŞLAYINCA HAYAT ADETA DURDU, KREDİ KARTI HARCAMALARI ORTALAMA YÜZDE 45 AZALDI"
"FENERBAHÇE - GALATASARAY DERBİSİNDE ALIŞVERİŞ TAMAMEN DURDU"

2009 yılında derbi karşılaşmalarının olduğu dakikalarda kredi kartı ile yapılan harcamalar adeta durdu. BKM 2009 yılı raporuna göre maç esnasında cirodaki düşüş ortalama yüzde 45'i buldu. Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde alışveriş neredeyse tamamen durdu. Maçın bitiminde ise restoranlarda hesaplar ödendi, zafer turu atmak için otomobillere yakıt alındı, kredi kartı harcamaları bu sefer de aynı hızla artış gösterdi. Anadolu'da ise, Trabzon, Bursa, Eskişehir ve Sivas maçları esnasında hayat durdu. Herkes maçlara konsantre oldu, kredi kartı harcamaları durdu.

"ALIŞVERİŞLERİMİZİ EN ÇOK CUMARTESİ GÜNLERİ YAPIYORUZ"

BKM 2009 yılı raporu, alışverişlerimizi yapmak için haftasonunu, özellikle de Cumartesi gününü beklediğimizi gösterdi. Rapora göre, Cumartesi günlerinde yaptığımız alışverişler, hafta içi ile karşılaştırıldığında, kredi kartı ile yapılan harcamaların yüzde 40 oranında arttığı takip edildi.

"ALIŞVERİŞ SAATİMİZ BİLE VAR"

BKM raporuna göre kredi kartı ile yaptığımız alışverişler için hafta sonunu ve özellikle 15:00 - 17:00 saatleri arasını tercih ettik. Alışverişlerin yoğunlaştığı diğer bir saat tercihimiz ise yine Cumartesi günleri için restoranlarda hesapların ödendiği 22:00-24:00 saatleri oldu. 

Hafta sonunda AVM'lerde, restoranlarda, eğlence mekanlarında veya mağazalarda bulunduğumuz saatlerde yaptığımız kredi kartı harcamaları, günün kalanında yaptığımız toplam harcamanın üzerine çıktı.

"KREDİ KARTI, BANKA KARTI, POS VE ATM ADETLERİ ARTTI"

BKM 2009 yılı raporuna göre, 2009 yılı Aralık ayı sonu itibarı ile Türkiye'deki kredi kartı sayısı 44 milyon 392 bin 614, banka kartı sayısı 64 milyon 661 bin 947, POS sayısı 1 milyon 738 bin 728 ve ATM sayısı ise 23 bin 800 adede ulaştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.