EKONOMİ - 14 Ağustos 2020 Cuma 16:50

2019 yılında 171,1 milyar dolar mal ihraç ettik

A
A
A
2019 yılında 171,1 milyar dolar mal ihraç ettik

Türkiye 2019 yılında 171,1 milyar dolar mal sevkiyatı yaparken, bu miktarın 2015 yılından bu yana yüzde 18,9’luk bir artışı yansıttığı kaydedildi. 2018 yılı ile kıyaslandığında ise 1,9’luk artış olduğu saptandı.

Medya takip kurumu Ajans Press’in, World Top Exports verilerinden elde ettiği bilgilere göre, Türkiye’nin 2019 yılında 171,1 milyar dolar mal sevkiyatı yaptığı kaydedildi. Bu miktarın 2015 yılından bu yana yüzde 18,9’luk bir artışı yansıttığı belirlenirken, 2018 yılı ile kıyaslandığında ise 1,9’luk artış olduğu saptandı. Kıta açısından bakıldığında da Türk ihracatının yüzde 56 ile en fazla Avrupa ülkelerine, yüzde 25,9 ile Asya ülkelerine, yüzde 9,3 ile de Afrika’ya yapıldığı görüldü. 2019 yılındaki en yüksek ihraç değerine sahip ürün ise 26,2 milyar dolar ile araçlar olarak kaydedildi. En çok ihraç ettiğimiz diğer ürünler ise bilgisayar dahil makineler, demir-çelik, örgü veya tığ işi giysiler, elektrikli makine ve cihazlar, değerli taş ve değerli metaller, petrol dahil mineral yakıtlar ve plastik ürünler oldu.

Ajans Press, ihracat ile alakalı basına yansıyan haber adetlerini inceledi. Ajans Press’in dijital basın arşivinden derlediği bilgilere göre geçen yıl ihracat ile alakalı 110 bin 228 haber çıkışı olduğu görüldü. Geçmiş yıllara bakıldığında ise 2018 yılında 135 bin 636, 2017 yılında ise 122 bin 915 olduğu saptandı. Haber adetlerine bakıldığında da her yıl dış sevkiyatın oldukça konuşulduğu gözlendi, dolar kurunda yaşanan hareketliliğin ise en çok konuşulan başlık olduğu tespit edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul BankPozitif’ten kredi notu artışı değerlendirmesi Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in mart ayındaki not artışının ardından bir kredi notu artışı da Standard & Poor’s’tan geldi. S&P, Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü ise "pozitif" olarak korudu. S&P Global raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Kork, beklentiler doğrultusunda yapılan kredi notu artışının kararlılıkla uygulanan ekonomi programının bir sonucu olduğuna vurgu yaptı. Dr. Erkan Kork, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ekonomi yönetimi büyük bir emek veriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in nasıl bir özveri gösterdiğine iş dünyası olarak şahitlik ediyoruz. Yapılan kredi notu artışları Türkiye’nin potansiyelinin çok altında olsa da yabancı ilgisinin arttığı bu dönemde önem arz ediyor. Enflasyonla mücadele ederken, büyümeyi de başarabilen bir ekonomi var. Daha fazla sermaye girişi için gerekli rasyonel zemine sahip bir Türkiye var. Bu not artışları yılın ikinci yarısından itibaren bambaşka bir tabloyla karşılaşacağımızın işaret fişekleridir. Enflasyonun gerilemesiyle özellikle sonbaharın Türkiye için not artışlarının olduğu bir mevsim olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. ”Yatırımcının Türkiye’ye ilgisi artarak devam edecek" Kararın hem portföy hem de uluslararası doğrudan yatırımları olumlu etkileyeceğini belirten Dr. Erkan Kork, sözlerini şöyle tamamladı: “Ekonomi yönetiminin rasyonel adımları, öngörülebilir politikalar ve enflasyonun düşeceğine ilişkin beklentiler yabancı yatırımcı tarafından satın alındı. Yapılan not artışlarının yanı sıra Türkiye’nin, Dünya Bankası gibi dev kuruluşlarla yürüttüğü milyar dolarlık finansman anlaşmaları, haziran ayında gri listeden çıkılacak olması ve temel göstergelerde iyileşmenin devam etmesi ekonomiye olan güveni perçinleyecek. Türkiye, geçen yıl doğrudan yabancı yatırım projelerinde İspanya’yı geride bırakarak Almanya’nın ardından Avrupa’da 4’üncü sırada yer aldı. Ülkemizin önü açık ve daha gidecek çok yolumuz var. Uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artarak devam edeceğini düşünüyorum."