EKONOMİ - 17 Haziran 2019 Pazartesi 16:59

2030 yılında jeotermal enerji ile 195 milyon ton karbon emisyonu önlenebilecek

A
A
A
2030 yılında jeotermal enerji ile 195 milyon ton karbon emisyonu önlenebilecek

Yapılan araştırma, 2030 yılında mevcut jeotermal enerji kaynakları ile 195 milyon ton karbon emisyonun doğaya salınımının önlenebileceğini gözler önüne seriyor.

Her geçen gün artan hava kirliliği, tüm canlılar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Karbon emisyonlarını azaltmanın yolu ise temiz ve sınırsız enerji kaynaklarının kullanımından geçiyor. 

Uluslararası alanda yapılan akademik çalışmalar da yenilenebilir enerjinin karbon emisyonunun azaltılmasındaki etkisini açıkça ortaya koyuyor. Tahran Üniversitesi tarafından en son hazırlanan “Jeotermal Enerjinin Gelişmesinin 2030 Yılındaki CO2 Emisyonundaki Rolü” başlıklı rapora göre, tüm dünyayı olumsuz etkileyen karbon emisyonlarını azaltmanın yolu temiz ve sınırsız bir enerji kaynağı olan jeotermal enerji kaynaklarından geçiyor. 

Rapor, yakın bir gelecek olan 2030 yılında mevcut jeotermal enerji kaynakları ile 195 milyon ton karbon emisyonun doğaya salınımının önlenebileceğini gözler önüne seriyor. 

2030 yılında daha temiz bir hava mümkün
Yeni Bilimler ve Teknolojiler Fakültesi, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Bölümü tarafından hazırlanan “Jeotermal Enerjinin Gelişmesinin 2030 Yılındaki CO2 Emisyonundaki Rolü” raporunun sonuçlarına göre jeotermal enerji üretiminin ön görülen şekilde artması durumunda, 2030 yılında jeotermal enerji ile doğaya salınan 195 milyon ton emisyonun önüne geçilebilecek. Ayrıca raporda, dünyadaki enerji kaynaklarının dağılımı göz önünde bulundurulduğunda, jeotermal kaynaklardan üretilen her GWh enerji ile 380 ton karbondioksitten kaçınılabileceği kanıtlanıyor. 

Rapor kapsamında 1995 ile 2017 yılları arasında jeotermal enerjiden üretilen elektrik enerjisi detaylı olarak inceleniyor. Doğal ve temiz bir enerji kaynağı olan jeotermal, sürdürülebilir, güvenilir ve çevre dostu bir enerji kaynağı olarak öne çıkıyor. Mevsim koşullarından etkilenmeyen, sürekli üretimi ile dünya yüzeyinin altında üretilen ve depolanan jeotermal enerji ile gelecek nesillere temiz hava ve yaşanabilir bir çevreni bırakılabileceği belirtiliyor. 

2050 yılında 300 milyon ton karbon salınımının önüne geçilecek
İlk kez İtalya’da ortaya çıkan jeotermal endüstrisi, günümüzde elektrik üretiminin yanı sıra termal turizm, tarım gibi pek çok sektörü de olumlu etkiliyor. Rapora göre, 2010 - 2015 yılları arasında dünya jeotermal enerji kaynaklarının doğrudan kullanımı yüzde 40 oranında artıyor. Gerçekleştirilen enerji tasarrufu ile 352 milyon varil petrole denk gelen bir üretim ve 149 milyon ton CO2’nin atmosfere salınmasını da engelleniyor. 

Doğrudan kullanım veya elektrik kullanımı için üretilen jeotermal enerji 2050 yılına gelindiğinde ise 100 - 300 milyon ton karbon emisyonunun azalmasına yardımcı olacak.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep 500 öğrencinin resimleri Yesemek Açık Hava Müzesi’nde Yesemek Açık Hava Müzesi’nde düzenlenen "Yesemek 2. Resim Festivali"nde 13 okuldan 500 öğrencinin eserleri sanatseverlerle buluştu. Yesemek Açık Hava Müzesi’nde düzenlenen "Yesemek 2. Resim Festivali" sanatseverlere kapılarını açtı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan tarihi müzede gerçekleştirilen festivalde, 13 okuldan 500 öğrencinin hazırladığı karakalem, yağlı boya ve pastel çalışmalardan oluşan eserler sergilendi. "500 resim 500 heykel ile buluşuyor" sloganıyla düzenlenen festivalde öğrencilerin yaptığı resimler, tarihi eserlerle aynı atmosferde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Tarih ve sanatın buluştuğu etkinlikte öğrencilerin çalışmaları büyük ilgi gördü. "Bugün çok özel bir mekandayız" Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Feray Yılmaz, "Bugün çok özel bir mekandayız. Tarihin medeniyete ev sahipliği yaptığı dünyanın en büyük açık hava müzesindeyiz. Çok özel bir alandayız. İslahiye sadece bereketli topraklarıyla, insanlarıyla, biberiyle, üzümüyle değil, aslında tarihiyle, kültürüyle medeniyetlere ev sahipliği yapmış çok özel bir ilçemiz. O yüzden bizim de kıymetini bilmemiz lazım. Bu projeleri, bu programları çok anlamlı buluyorum. Çünkü gençlerimize hem tarihi gösteriyoruz hem de gelecek nesillere ufuk açıyoruz" dedi. "Yesemek 500 sanat eseriyle buluşuyor" Düzenlenen resim festivalinin yıllarca devam edeceğini aktaran İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu, "Çok güzel bir günde, çok güzel bir mekanda, güzel insanlarla beraberiz. Yesemek çok değerli ve önemli bir yer. UNESCO miras listesinde. Yakın zamanda kaybettiğimiz değerli tarihçilerden olan İlber Ortaylı burayı saatlerce anlatıyor ’dünyanın sanat atölyesi’ diye. Bugünün de bir anlamı var, tarihin bize emanet ettiği bu alan 500 tarihi eseri muhafaza ediyor. Bugün de ikincisi düzenlenen resim festivalimizde 500 sanat eseriyle buluşuyor. Çok güzel ve anlamlı bir program. İnşallah yıllarca devam edecek. Emeği geçen İlçe Milli Eğitim Müdürü ve değerli kurum müdürlerimize, İstahiye’mizin pırlanta öğretmenlerine ve çok güzel öğrencilerimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Programa Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Feray Yılmaz, İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Çetin ile kurum amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Erzincan Erzincan’da ileri ortopedik travma cerrahisi eğitimi düzenlendi Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesinde, ortopedi ve travmatoloji alanında uzman hekimlere yönelik "Asetabulum Kırıkları Kadavra Kursu" düzenlendi. Kemik ve Eklem Cerrahisi Derneği Başkanı ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Koçkara koordinasyonunda gerçekleştirilen 2 günlük kursa, Türkiye’nin farklı illerinden uzman hekimler katıldı. Ortopedik travma cerrahisinin zorlu alanlarından biri olan asetabulum kırıklarının cerrahi tedavisine yönelik düzenlenen eğitim programında, katılımcılara ileri düzey teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Kursun eğitmen kadrosunda Prof. Dr. Hakan Kınık, Prof. Dr. Güvenir Okçu ve Prof. Dr. Ahmet Aslan yer aldı. Program kapsamında uzman hekimlere asetabulum kırıklarının cerrahi tedavisinde güncel yaklaşımlar, anatomik değerlendirme, cerrahi planlama, yaklaşım teknikleri, kırık tespit prensipleri ve komplikasyon yönetimi konularında bilgi aktarıldı. Kadavra uygulamalarıyla desteklenen eğitimlerde katılımcılar, cerrahi teknikleri uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı buldu. Kursa Van, Erzurum, Samsun, Trabzon, Tokat, Sinop, Giresun, Ordu, Rize, Sivas ve İstanbul’dan ortopedi ve travmatoloji uzmanları katıldı. Prof. Dr. Nizamettin Koçkara, asetabulum kırıklarının yüksek düzey cerrahi bilgi ve deneyim gerektiren kompleks yaralanmalar olduğunu belirterek, uygulamalı eğitimlerin cerrahi becerilerin geliştirilmesinde önemli rol oynadığını ifade etti. Koçkara, Erzincan’da gerçekleştirilen organizasyonun hem hekimlerin mesleki gelişimine hem de üniversitenin akademik görünürlüğüne katkı sunduğunu kaydetti.
Şırnak Şırnak’ta kaçakçılık ve uyuşturucu operasyonları: 5 tutuklama Şırnak’ta gerçekleştirilen operasyonlarda çok miktarda uyuşturucu madde ve kaçak ürün ele geçirilirken, 5 şüpheli tutuklandı. Emniyet birimlerince narkotik suçlarla mücadele çerçevesinde yürütülen çalışmalarda 4,15 gram eroin, 1 gram skunk, 14,29 gram metamfetamin, 72,61 gram sentetik kannabinoid/bonzai, 3,72 gram bonzai hammaddesi, 32 adet sentetik ecza hapı, 6 adet extacy hap ile 2 adet bong aparatı ele geçirildi. Uyuşturucu madde ticareti ve kullanımına yönelik düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan şüphelilerden 2’si, çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklandı. Öte yandan kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesine yönelik yürütülen operasyonlarda ise 29 bin 900 adet kaçak sigara, 6 bin 200 adet elektronik sigara tütünü, 8 bin 458 adet puro, 118 adet elektronik sigara, 3 kilogram nargile tütünü, 2 adet cep telefonu, 12 kilogram çay, 242 adet ilaç, 1 adet tabanca, 1 adet tabanca şarjörü ile toplam 5 bin 687 adet çeşitli kaçak emtia ele geçirildi. Ele geçirilen kaçak ürünler arasında gözlük, termos, saç şekillendirici, makyaj malzemesi ve epilasyon cihazlarının da bulunduğu öğrenildi. Kaçakçılık operasyonları kapsamında gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine teslim edildi. Habur Kara Hudut Kapısı Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen çalışmalarda da çok sayıda aranan şahıs yakalandı. Yapılan kontrollerde 23 şüpheli asayiş suçlarından, 13 şüpheli kaçakçılık suçlarından, 2 şüpheli terör suçlarından, 2 şüpheli siber suçlardan, 1 şahıs sahte pasaport kullanarak "resmi belgede sahtecilik" suçundan ve 1 kayıp şahıs olmak üzere toplam 42 kişi hakkında yasal işlem yapıldı. Şırnak’ta güvenlik güçlerinin terörün finans kaynakları arasında gösterilen kaçakçılık faaliyetleri ile uyuşturucu ticaretine yönelik operasyonlarını kararlılıkla sürdürdüğü belirtildi.