EĞİTİM - 26 Eylül 2019 Perşembe 18:03

'2'nci Uluslararası Süleymaniye Sempozyumu' başladı

A
A
A
'2'nci Uluslararası Süleymaniye Sempozyumu' başladı

İbn Haldun Üniversitesi'nin düzenlediği '2'nci Uluslararası Süleymaniye Sempozyumu' Süleymaniye Külliyesi'nde başladı.

Sempozyumda açıklamalarda bulunan İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, Süleymaniye Külliyesi’ni İtalya'daki Floransa gibi dünyanın en seçkin, en güzide mekanlardan birisi haline getirmek istediklerini söyledi.

Eğitim, mimari, tarih, sanat ve yönetim konularının ele alınacağı 2'nci Uluslararası Süleymaniye Sempozyumu, bir kısmı İbn Haldun Üniversitesine tahsis edilen Süleymaniye Külliyesi'nde başladı. Sempozyumda açıklamalarda bulunan İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, 'Süleymaniye Sempozyumu'nun ikincisini düzenlediklerini belirterek, "Dünyanın birçok yerinden gelen tarihçiler, düzenlenen bu sempozyumda bir araya geldi. Üniversite olarak Süleymaniye Külliyesi’ni farklı yönleriyle bu sempozyumda tartışmış olduk. Burası çok zengin bir mirasa sahiptir. Burayı biz bir emanet olarak görüyoruz" dedi.

Recep Şentürk: "Süleymaniye'yi Floransa gibi yapmak istiyoruz"

Süleymaniye Külleyisi’ni hem dünyada hem de Türkiye’de daha çok tanınması için bu tür çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekleyen Şentürk, "Bu faaliyetler nedeniyle Süleymaniye Külliyesi gerçek işlevine dönmüş oluyor. Burası dünyanın en önemli kültür ve ilim merkezi olmak üzere Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa edilmişti. Bizde üniversite olarak Süleymaniye Külliyesi'nin bize tahsis edilmiş bölgesinde uluslararası kültür, ilim gibi çalışmalar yapacağız. Hedefimiz burayı İtalya'daki Floransa gibi dünyanın en seçkin, en güzide mekanlardan birisi haline getirmek istiyoruz. Burayı yeniden eğitim kurumlarına arasında en tepeye çıkarmayı hedefliyoruz" açıklamalarında bulundu.

İbn Haldun Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Halil Berktay da Süleymaniye Külliyesi’nin üniversiteye tahsis edilmesinin büyük sorumluluk olduğunun altını çizerek, "Bütün bir evrensel bilim camiası adına kendimizi buranın emanetçisi olarak görüyoruz ve evrensel açılımlarla hem geleneğe hem de çağımıza uygun estetik ve bilimsel çözümlerle değerlendirmeyi umuyoruz. Bu 2'nci Uluslararası Süleymaniye Sempozyumu da bizim İbn Haldun Üniversitesi ve Tarih Bölümü olarak, giderek dışa açılmamız, daha geniş alanlara erişme hamlemizin bir parçası" ifadelerini kullandı.

Muhammed Fırat Aksoy
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.