ÇEVRE - 31 Ağustos 2020 Pazartesi 09:13

3 bin yıllık kaya mezarlarında yaşamlarını sürdüren yarasalar koruma altına alındı

A
A
A
3 bin yıllık kaya mezarlarında yaşamlarını sürdüren yarasalar koruma altına alındı

Muş’un Varto ilçesinde bulunan Urartulara ait 3 bin yıllık kaya mezarında yaşamlarını devam ettiren yarasalar koruma altına alındı. Yarasalardan alınan örneklerle korona virüs gibi yarasaların taşıyıcı olduğu hastalıklara ilgili çalışma yapılacak.

Hitit Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Ömer Halis Demir Üniversitesi’nde görevli bilim insanları tarafından Murat Nehri üzerine inşa edilen Alparslan 2 Barajı’nda su tutulmasıyla birlikte oluşan adacıklarda mahsur kalan yaban hayvanlarının tahliyesine ve koruma altına alınmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Alpaslan 1 ve 2 barajlarında su tutulmaya başlanmasıyla birlikte Urartulara ait olan 3 bin yıllık kaya mezarı baraj gölünde oluşan ada içerisinde kalacak. Kaya mezarında yaşamlarını sürdüren yarasalar koruma altına alına alınırken, Prof. Dr. Ahmet Karataş ve Hitit Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Şafak Bulut koordinesinde Arş. Gör. Kadir Ulusoy ve Süreyya İsfendiyaroğlu yürütülen proje kapsamında yarasalardan alınan örnekler üzerinde korona virüs gibi yarasaların taşıyıcı olduğu hastalıklarla ilgili çalışma yapılacak.

3 farklı türde 2 bin yarasa yaşıyor

Hitit Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Şafak Bulut, Urartulara ait kaya mezarında 3 farklı türde 2 bin birey yarasanın yaşadığını açıkladı.

Bu tür mekanları yarasaların sığınma alanı olarak kullandığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Bulut, “Sığınakta 3 ayrı yarasa türü kaydettik. Burayı yarasalar tüneme ve üreme amaçlı kullanıyor. Mezar içerisinde bir odada 2 bin birey yarasa var. Genç birey yarasalarda görüyoruz. Aşağıdaki bölümlerlerdeki yarasa sayısının varlığını bilemiyoruz. Ülkemizdeki ve Avrupa’daki tüm yarasa türleri koruma altında. Bu ve buna benzer mağaralar turizme açıldığından ve insanlarda merak uyandırdığından yarasaların yaşam alanları tahrip edilmekte. Definecilerin verdiği tahribatlarla da yarasa tüneklerine zarar verilmekte.Bu kaya mezarı baraj gölünün içerisinde bir ada olacak. Sadece botla erişilebilecek. İnsanların kolaylıkla ulaşamadığı bir yer olacak. Bu yüzden de yarasalar için iyi bir sığınma alanı olacak. Yarasalar artık rahatsız edilmeyecek” dedi.

3 bin yıllık kaya mezarlarında yaşamlarını sürdüren yarasalar koruma altına alındı

“Yarasalardan alınan örnekler yarasaların taşıyıcı olduğu hastalıklara ilgili çalışma yapılacak”

Hitit Üniversitesi’nda görevli Araştırma Görevlisi Kadir Ulusoy ise, kaya mezarında yaşamlarını sürdüren yarasalardan topladıkları örneklerin yarasaların taşıyıcı olduğu hastalıklara karşı çalışmalarda kullanılacağını dile getirdi.

Kaya mezarında bulunan mağarayı insan aktivitelerinin bitmesiyle birlikte yarasaların kullanmaya başladığını kaydeden Ulusoy, “Uzun yıllardır yarasalar burayı kullanmaya devam ediyor. İçeride yaklaşık 3 bin civarında yarasa olduğunu tahmin ediyoruz. Yarasalar kışın geldiğimizde uyku, şimdi ise üreme davranışları sergiliyorlar. İçerisinde bulunduğumuz kısım ada olmaya devam edecek. Burası doğal bir koruma alanı olacak. İnsanlar bu tür mağaraları gerek define gerek yarasa gübresi için çok fazla talan ediyor. Bu yüzdende canlıları da rahatsız ediyorlar. Burası koruma alanı olduğu için içerideki yarasalar da yaşamlarına kolaylıkla devam edecek. İçeride yarasalardan topladığımız örnekleri de yarasaların taşıyıcı olduğu hastalıklar ile ilgili çalışmalarda kullanacağız” ifadelerini kullandı.

“Alpaslan 2 barajı binlerce su kuşuna ev sahipliği yapacak”

Muş Ovasına hayat verecek olan Alpaslan 2 barajı aynı zamanda ekosisteme de katkı sağlayacak. Su tutulmaya başlanan barajda önümüzdeki yıllardan itibaren binlerce su kışının kışın baraj gölünde kışlayacağı ifade ediliyor.

Alpaslan 2 baraj gölünde su tutulmaya başlandığını hatırlatan Ulusoy, “Su tutma işlemi devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda baraj gölünün binlerce su kuşu bireyine ev sahipliği yapmasını bekliyoruz. Baraj gölleri oluşturduğu sulak alanlarla bir sürü kuş türüne ev sahipliği yapmakta. Yeni ekosistemler oluşturuyor. Alpaslan 2 barajı gölünde önümüzdeki kış mevsiminde onlarca farklı türden binlerce kuşun burada kışlamasını beklemekteyiz”

Muhammed Muttalip Yalçın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Antrenör annenin örnek fedakârlığı ve buz pistinde büyüttüğü prensesi Duygu Kan Belir hem örnek bir anne hem de onlarca şampiyon sürat patenci yetiştiren bir çalıştırıcı. Henüz 1 aylıkken antrenmanlara getirdiği ve bu günlerde 15 aylık olan minik kızı Alisa Alara da artık emziği bıraktı, kendisi için özel yaptırılan patenle kayma derslerine başladı. Onlarca şampiyon sporcu yetiştiren sürat pateni antrenörü Duygu Kan Belir, anne olduktan sonra çok sevdiği spordan ve sporculardan kopmadı. Dünyaya gelen kızı Alisa Alara’yı 1 aylık iken buz pistinde yapılan çalışmalarda hep yanı başında tuttu. Bu günlerde 15 aylık olan Alisa Alara artık anne kucağından indi ve hiç de yabancısı olmadığı buz pistinde kaymaya başladı. Anne ve babası sürat pateni antrenörü olması sebebiyle henüz bir aylıkken buzla tanışan Alisa Alara kendisi için özel yaptırılan patenle buzun keyfini yaşıyor. Artık buz pistlerinin minik prensesini kimse tutamıyor ve ele avuca sığmıyor. “Emziği bıraktı, patenleri taktı” Duygu Kan ve Adem Belir çifti, gençlik yıllarından bu yana tanışıyorlar ve 7 yıl önce evlenerek dünya evine girdiler. Yaşamlarının önemli bir kısmı sporla geçen ve geleceğin şampiyonlarını yetiştiren çiftin hayatına 15 ay önce Alisa Alara girdi. Çok sevdiği spor mesleğini bırakmak istemeyen Duygu Kan, bebekleri Alisa Alara’yı henüz 1 aylıkken antrenmanlara getirmeye başladı. Alisa Alara artık ağzındaki emziği bıraktı, ayaklarına paten taktı ve kayma derslerine başladı. “Alisa Alara şampiyon olacak” Short Track Antrenörü Duygu Kan Belir, mesleğini ve sporcularını çok sevdiğini belirterek, "Alisa Alara hayatımızın her yerinde var. Antrenmanlarımıza beraber gidiyoruz, beraber eğleniyoruz. Buzda ilk zamanlar biraz soğuktan dolayı çekindi. Ama şimdi hem rahat hem de çok mutlu. Minik kızımız Alisa Alara da yavaş yavaş ve özümseyerek spor yaşamına girmeye başladı. Yürümeye başladığı an buz pistinde kayma antremanları yaptı. Bir yanda anneliğin verdiği anlatılmaz duyguları yaşıyorum, bir yanda minik kızımı yanı başımda büyütüyorum" dedi. “Eşimle her zaman gururu duydum” Alisa Alara’nın babası Short Track Antrenörü Adem Belir de çocukları ile birlikte antrenman yapmanın kendilerini mutlu ettiğini söyleyerek, "Ben ve eşim yüreğimizi spora verdik. Eşim çok fedakâr ve iyi bir anne. Kızımızın da her an yanımızda olması farklı bir duygu elbette. İnşallah o da bizim gibi bir sporcu olur ve ülkemize şampiyonluklar kazandırır. Eşimin Anneler Günü’nü de kutluyorum ve onu çok seviyorum" diye konuştu.
Eskişehir Vali Hüseyin Aksoy’dan, Anneler Günü mesajı Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, yaklaşan Anneler Günü nedeniyle mesaj yayımladı. Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Anneler Günü mesajı yayımladı Anneliğin yüceliğine vurgu yapan Vali Hüseyin Aksoy, başta şehit anneleri olmak üzere tüm annelerin Anneler Günü’nü kutladı. Vali Aksoy’un mesajında, "Annelerimiz, hayatımız boyunca derin ve benzersiz bir sevgiyle bağlandığımız, yerleri asla doldurulamayacak en değerli varlıklarımızdır. Hayatları boyunca büyük özveri, karşılıksız sevgi ve sınırsız hoşgörüleriyle çocuklarını eğitip, kişiliklerini biçimlendirmek ve onu bir yetişkin durumuna getirmek, annelerin yakınmadan, tüm yürekleriyle yerine getirdiği yüce bir uğraştır. Geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın iyi birer insan, duyarlı birer vatandaş olarak yetişmelerini sağlamak öncelikle annelerimizin sorumluluğundadır. Annelerimizin bu güç, ancak kutsal görevlerini severek yerine getirdiklerine inanıyorum. Annelerimizi ne kadar çok sevdiğimizi söylemek için yılın bir gününü beklemek yerine, onları her gün anmalı, hayatlarını kolaylaştırmak için üstümüze düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Edindikleri bilgi, birikim ve yaşam deneyimlerini çocuklarına aktararak, onların insanları, dünyayı, hayatı seven mutlu bireyler olmaları için özveriyle gece gündüz uğraş veren, her biri sevgi sembolü olan, başta şehit anneleri olmak üzere tüm annelerimizin Anneler Günü’nü kutluyor, esenlikler diliyorum" ifadelerine yer verdi.