GÜNDEM - 11 Aralık 2017 Pazartesi 08:22

3 milyar dolarlık ithalata son

A
A
A
3 milyar dolarlık ithalata son

Türkiye, “Millî Enerji ve Maden Politikası” çerçevesinde yerli kömür üretimine hız verdi. Yeni kömür sahalarının devreye alınmasıyla, bu alandaki 3 milyar dolarlık ithalata neşter vurulacak.

Son 15 yılda enerji alanında büyük devrim gerçekleştiren Türkiye, kömür üretiminde de atağa kalktı. Türkiye’nin “yerli enerji” stratejisi çerçevesinde, yaklaşık 8 bin megavat elektrik üretim kapasitesine sahip olacağı öngörülen yeni kömür sahalarının 30 yıllığına özel sektöre devredilerek ekonomiye kazandırılması planlanıyor. 2018 yılında 100 milyon tonluk üretim hedeflenirken, yerli kömür kullanımı arttıkça, cari açıktaki ithal enerjiye bağlılığın da düşmesi bekleniyor. Zira, geçen sene ithal kömürün Türkiye’ye faturasının 3 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde yerli üretimin önemi giderek daha da iyi anlaşılıyor. Ayrıca doğalgaza oranla yaklaşık 18 kat daha fazla istihdam sağlayabilme kapasitesi de yerli kömür üretiminin ve kullanımının cazibesini artırıyor. İstanbul Ticaret Odası Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Hüseyin Akarçeşme, Türkiye’nin son yıllardaki enerji politikaları ile doğalgaza bağımlılığını yüzde 60 seviyesine indirdiğini belirterek “Yerli kaynaklarımızı iyi değerlendirip, bu oranı yüzde 30’lara çekmememiz lazım” dedi.

150 YIL YETECEK KAYNAĞIMIZ VAR

Akarçeşme, devletin öncü politikaları ve özel sektöre sunulan teşvikler sayesinde yerli kömür ile işletilen termik santral sayısının hızla arttığını kaydetti. Yerli kömürün özellikle termik santrallerde kullanım avantajlarına vurgu yapan Akarçeşme “Berat Albayrak’ın Bakan olması ile yerli kömür üretim ve tüketimine destek arttı. Araştırmalara göre dünyada kömürün ömrü 350 yıl. Türkiye’nin sahip olduğu kömür kaynağı ise en az 150 sene yeter. Buradan hareketle yerli kömür tüketiminin desteklenmesi, ekonomimize katkı sağlayacak ve dış ticaret açığımızı azaltacak. Yani Türkiye’nin parası içeride kalacak” diye konuştu. Son yirmi yılda gelişen teknoloji sayesinde Kükürtdioksit (SO₂) ve Azotoksit (NOx) emisyonlarının sıfıra yakın düzeylere düşürüldüğünü aktaran Akarçeşme, bu gelişmeler ışığında kömürün de temiz bir enerji kaynağı haline geldiğinin altını çizdi.

KÜRESEL TALEP 5,6 MİLYAR TON 

Küresel kömür talebinin önümüzde ki yıllarda artacağını öngören Akarçeşme “Geçen sene 5 milyar 439 milyon ton olan dünya kömür talebi 200 milyon artış göstererek, 5 milyar 640 milyon tona çıkacak. Üretim miktarı da bu rakamların çok üstünde gerçekleşecek. Sonuç olarak gelişmiş ülkeler kömürü yoğun bir şekilde kullanıyor. Biz neden yerli kaynaklarımızı değerlendirmeyelim ki?” şeklinde konuştu.

AVRUPA’DAN DAHA ÇEVRECİYİZ

Havanın kalitesi çalışmalarında Avrupa’nın baz aldığı azot oranlarının saatlik 200, yıllık ise 24,40 mikrogram olduğu bilgisini paylaşan Hüseyin Akarçeşme “Bizdeki çalışmada belirlenen rakamlar ise üst sınır değerleri saatlik 134, yıllık ise 25 mikrogram. Buradan ne sonuç çıkıyor? Birçok değerde AB’nin kabul ettiği rakamların neredeyse iki katından fazla daha kaliteli hava kriteri koymuş oluyoruz. Yani bu durumda kesinlikle onlardan daha çevreciyiz” dedi.

Dünya elektriğinin \%38’i kömürden

Hüseyin Akarçeşme, enerjide verimlilik, tasarruf ve çeşitliliğin olmazsa olmaz ‘üç ölçüt’ olduğuna da vurgu yaptı. Bugün dünyada elektriğin yüzde 38’inin kömürden elde edildiğine dikkati çeken Akarçeşme “Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 17,52’si ithal kömürle 15,35’i taşkömürü ve linyitle gerçekleştiriliyor. Bu oran ABD yüzde 33, Polonya’da yüzde 84, Almanya’da 40, Danimarka’da 34 düzeyinde. Termik santrallerde, merkezi ısıtmada ve sanayide kömürün kullanımını destekliyoruz ve bunun teşvik edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Takibi ömür boyu süren bu hastalık için göz hastalıkları uzmanından ‘hayati’ uyarı Halk arasında ’’sarı nokta hastalığı" olarak bilinen yaşa bağlı makula dejeneresansının, tüm dünyada görme kaybının en önemli nedeni olarak kabul edildiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Turgut Yılmaz, “Sarı nokta hastalığının genellikle sebebi bilinmemektedir. Hastalığın ilerlemesini engellemek için sigara alışkanlığından uzak durmak ve Akdeniz mutfağı gibi antioksidan içeren bol yeşillikli ve omega 3 ağırlıklı gıdalarla da beslenmek faydalı olacaktır” dedi. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, dünyada görme kaybıyla sonuçlanan görme bozuklukları arasında 3’üncü sırada yer alan sarı nokta hastalığı (makula dejeneresansı), tüm dünyada 30 milyon kişiyi etkiliyor. Elazığ’da özel bir hastanedeki göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Turgut Yılmaz da genellikle 60 yaş üzeri kişilerde görülen ve kronik bir hastalık olan bu hastalığın belirtilerini, seyrini ve tedavi süreci hakkında bilgi vererek uyarılarda bulundu. ’’Kuru cinsi, yaşa bağlı makula dejeneresansında maalesef bir tedavi yoktur’’ Hastalığın en önemli belirtilerine değinen Prof. Dr. Turgut Yılmaz, ’’Sarı nokta hastalığı diye halk arasında adlandırılan yaşa bağlı makula dejeneresansı diye tanımladığımız hastalık, genellikle 60 yaş üstü bireylerde görülen bir retina hastalığıdır. Bu hastalığın insidansı son yıllarda oldukça artmıştır. Hastalığın en önemli bulguları merkezi görmenin bozulması, hastaların insanların yüzünü seçememesi, düz zeminleri veya kenarları eğik, kırık veya bombeli olarak görmesi şeklinde sıralayabiliriz. Bu hastalığın genellikle kuru ve yaş olmak üzere iki cinsi vardır. Kuru cinsi, yaşa bağlı makula dejeneresansında maalesef bir tedavi yoktur. Sadece hastalığı stabil hale getirmek için durağanlaştırmak için vitamin desteği vermekteyiz. Ancak yaşa bağlı makula dejeneresansında ise enjeksiyonlar, göz içi iğneler yaparak hastalığın kuru cinse dönmesini sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu. ’’Hastalığın ilerlemesini engellemek için sigara alışkanlığından uzak durmak faydalı olacaktır’’ Sarı nokta hastalığının genellikle sebebi bilinmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, ’’Sarı nokta hastalığının genellikle sebebi bilinmemektedir. Etiyolojik faktörler arasında yaş en önemli faktördür. Ancak son yıllarda ultraviyole, beslenme alışkanlıkları gibi birçok faktör nedeniyle hastalığın yaşı biraz daha erken yaşlara doğru kaymıştır. Sigara, güneşe maruz yer, çevresel faktörler de hastalığı etkileyen diğer etkenlerdir. Hastalığın ilerlemesini engellemek için sigara alışkanlığından uzak durmak ve Akdeniz mutfağı gibi antioksidan içeren bol yeşillikli ve omega3 ağırlıklı gıdalarla da beslenmek faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.
Eskişehir Kız isteme demetleri yoğun talep görüyor Eskişehir’de düğün sezonunun açılmasıyla birlikte kız istemek üzere çiçek demedi alan damat tarafları esnafın işini yoğunlaştırdı. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte düğün sezonu açıldı. Bu çerçevede hazırlıklara başlayan çiftler alışverişlerini yaparken, kız istemek için demet götürecek olan damatlar çiçekçilerin işlerini yoğunlaştırdı. Genellikle 41 adet gülden oluşan demetlere alternatif olarak renkli laleler ve ayçiçekleri tercih edildi. Fiyatları ortalama 2 bin 500 lira olan demetlerin talepleri her geçen gün artarken, son günlerde popüler olan bir televizyon dizisinde söz edilmesi nedeniyle ortalama bin 300 liraya satılan mavi orkide satışlarının da yüzde 200’den fazla yükseldiği öğrenildi. “Bu çiçek demetlerinde renkli lale ve güller ön plana çıkıyor” Eskişehir’de çiçekçilik yapan Nurgül Uzunharman, “Şu an düğün sezonunda olduğumuz için kız istemeye giden herkes bizlerden demet alıyor. Bu çiçek demetlerinde renkli lale ve güller ön plana çıkıyor. Onun dışında ayçiçeği de mevsim itibariyle çok soruluyor. Havanın ısınmasıyla birlikte çiçeklerin çeşitliliği de çok arttı. Laleler gelmeye başlarken, güllerin renkleri ve kalitesi artmış durumda. Gül adetlerimiz 75 liradan başlıyor. Kız isteme demetleri genellikle 41 adet gülden oluşuyor. O nedenle en az 2 bin 500 lirayı gözden çıkartmak gerekiyor” dedi. “Mavi orkide satışlarında en az yüzde 200 kadar artış var” Öte yandan, mavi orkide satışlarına da ayrı bir parantez açan Uzunharman, “Bir televizyon dizisinde söz edilmesinden kaynaklı mavi orkide de çok soruluyor ve isteniyor. O diziden sonra satışlarımız patladı diyebilirim. Satışlarda en az yüzde 200 kadar artış var. Fiyatları bin 200 ile bin 400 arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.