GÜNDEM - 12 Eylül 2021 Pazar 11:16

40 yıldır bıçak bileyerek geçimini sağlıyor

A
A
A
40 yıldır bıçak bileyerek geçimini sağlıyor

Eskişehir’de esnaflık yapan 77 yaşındaki Erhan Erdoğan, gençlik yıllarında ustasından öğrendiği bıçak bileme işini 40 yıldır sürdürüyor.

Tarihi hamam yolunda esnaflık yapan Erhan Erdoğan, gençlik yıllarında başladığı bıçak bileme işini severek devam ettiriyor. 10 metrekarelik dükkânında müşterilerin getirdiği bıçakları bileyen Erdoğan, her sabah erken saatlerde dükkânın kapısını açıp, ekmek parasını kazanıyor. En çok bıçak bileme işinin yaz aylarında yaşadığını belirten Erdoğan, 30 yıldır emekli olmasına rağmen işini severek devam ettiriyor. Erdoğan, talep ve kazancının iyi olması nedeniyle mesleğini bırakmadığını söyledi.

Kendi çocuklarına da öğrettiği mesleğini, gücü yettiği sürece devam ettirmek istediğini söyleyen Erdoğan, "Bıçak bileme mesleği oldukça meşakkatlidir. Ben bu mesleği ustamdan öğrendim. Gençlik yıllarımda hevesle başladım. Kazancıda iyi olunca bırakamadım. Çalıştıkça işi sevmeye başlayınca mesleğime bağlandım. Daha sonra Bir bıçağı sağlam tutmak gerekiyor. Bıçak bilemek kolay değil hayati tehlikesi var. Elinizdeki bıçağın kontrolünü kaybettiğiniz zaman bir kazaya sebep olabilirsiniz. Çok dikkat edilmesi gereken bir iş, yoksa istenmeyen kazalar yaşanır. Bu iş, güzel ve kazancı iyidir. Ama tehlikesi de çoktur. Tabi insan çalıştıkça öğreniyor. Ben de çalışarak öğrendim. Ama hala küçük kazalar yaşayabiliyorum. Elimin her yeri yara ve kesik ile doldu. Ben bu mesleği çok seviyorum. Çocuklarıma bu mesleği bırakacağım. Umarım onlar bu işi sürmeye çalışır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-