SAĞLIK - 04 Ağustos 2021 Çarşamba 09:31

5 binde 1 görülen hastalığa yakalanan bebek erken müdahale ile iyileşti

A
A
A
5 binde 1 görülen hastalığa yakalanan bebek erken müdahale ile iyileşti

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mithat Günaydın, bebeklerde fark edilmediği durumlarda zehirli ishale, dışkılayamama ve gelişim geriliğine neden olduğu bilinen hirschsprung (bağırsakta sinir yetersizliği) hastalığına yakalanan 1 yaşındaki bebeği tedavi etti.

Samsun'da yaşayan Gökhan ve Büşra çiftinin ilk bebekleri olan 1 yaşındaki Dorukhan Soy'a bağırsakta sinir yetersizliği hastalığı tanısı koyuldu. Daha sonra aile şifa bulmak için gittiği hastanelerden olumlu yanıt alamadı

. Akabinde Büyük Anadolu Hastanesi'nde görevli Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mithat Günaydın bebeği 2 seansta risk almayarak ameliyat etti.

Dorukhan Soy'a ise 1. yaş gününde hastane odasında sağlık çalışanları doğum günü kutlaması yaptı. Aile, çocukları hem sağlığına kavuştuğu için hem de doğum gününü sağlıkçıların kutlamasından dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi.

5 binde 1 görülen hastalığa yakalanan bebek erken müdahale ile iyileşti

"5 binde 1 görülür"

Bebeğin tedavi süreci hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mithat Günaydın, "Doğuştan bağırsağında sinir yetersizliği olan bir hastamızdı. Biz buna özel ismi ile hirschsprung hastalığı diyoruz. Bana geldiklerinde kolostomisini açtık. Çalışan bağırsak kısmını dışarı açtırdık. Bir müddet bekledikten sonra bu çalışan bağırsağı anüsüne çekecek şekilde bir ameliyat gerçekleştirdik. Son derece komplike bir ameliyattır. Ameliyat süreci son derece güzel seyretti. Bu hastalık 5 bin 1 görülür. Daha çok doğduğu zaman birkaç günlük iken belirti verir. Bazen sinir seviyesine göre gecikmeler olur. 4 -5 yaşına doğru belirti verir. Bunu da tanı koymak için rektal biyopsi yapmak gerekir. Bu durumda çeşitli ameliyatlar var. Revaçta olan ameliyat direk anüsten yapmak şekildedir. Bizim yaptığımız 2 seansta yaptığımız ameliyatlardır. Bu hastamızda tek seferde yapılmasını risk gördüğüm için kolostomi açarak 2 seansta ameliyat gerçekleştirdik. Fark edilmediği durumlarda çocuk dışkılayamaz. Hatta bazen zehirli ishal tablosu olabilir. Dışkılayamadıkça gelişim geriliği olur" dedi.

5 binde 1 görülen hastalığa yakalanan bebek erken müdahale ile iyileşti

Baba Gökhan Soy ise, "İlk doğum olduğunda farklı bir hastanedeydi. Oradaki doktor 'bebek 24 saat içinde az da olsa tuvaletini yapması gerekiyor' dedi. 24 saat geçtikten sonra hala yapmayınca yoğun bakıma aldılar. O süreçte bu hastalığın olabileceği söylendi. Farklı bir hastaneye sevk ettiler, bebeğe orada teşhis konuldu. Biyopsi yapıldıktan sonra kendi kakasını yapmaya başladı. Akabinde Mithat Hoca'ya geldik. 2 aylık bir süreç oldu. Sonrasında Mithat Hoca ameliyatı yaptı ve bebeğimiz sağlığına kavuştu" diye konuştu.

Furkan Abrek Ünal
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Sağlıkçılar bu kez eğlendirdi Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları tarafından oluşturulan müzik grubu “Sağlığın Ritmi” konser verdi. Tamamı sağlık çalışanlarından oluşturulan müzik grubunun bu yıl 2.’sini gerçekleştirdikleri konser Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Konsere katılan Niğde Valisi Cahit Çelik, emeği geçenlere teşekkür ederek, sağlık çalışanlarının görevlerini büyük özveri ve fedakarlıkla yaptıklarını, ertelenemeyecek tek görevin sağlık olduğunu vurguladı. Vali Çelik, "Sağlık çalışanlarımızın müzikle ilgilenmesi bizleri memnun etmiştir. Devletimiz vatandaşlarımıza birçok alanda kamu hizmeti sunuyor. Güvenlik, eğitim, sağlık hizmeti sunuyor. Baktığımız zaman gerçekten sağlık hizmetinin bu hizmetler içerisinde çok farklı bir yeri olduğunu biliyoruz. Sağlık hizmetleri diğer hizmetlerden farklı olarak ertelenebilir, ötelenebilir bir hizmet değildir. Bu anlamda da ilimizde sağlık hizmeti sunmaya çalışan 4 bin 750’den fazla var. Ben hepsine Teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği görevini Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Doğan’a devredecek olan Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çekinkaya ise konserde duygusal bir veda konuşması yaptı. Başhekim Çetinkaya katılan davetlilere teşekkür ettiği konuşmasında, "Tamamı sağlıkçılardan oluşan müzik grubumuzun içinde sağlık çalışanlarımız var. Belki detone olacaklar, belki yanlış notaya basacaklar ama eğlenecekler, eğlendirmeye çalışacaklar. Buna ihtiyacımız var çünkü bizler 24 saat çalışan insanlarız, dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğlenmek de hakkı diye düşünüyorum. Bugün benim başhekimliğimin son günü. Tüm sorumlularıma, çalışma personellerime çok teşekkür ediyorum. Kırdıklarım olabilir. Özür diliyorum, bana hakkınızı helal edin. Benim size hakkım helal olsun. Böyle muhteşem bir ekibin önünde yapabilecek şey sadece saygıyla eğilmek olur" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından solist, koro üyeleri ve orkestranın sağlık çalışanlarından oluştuğu müzik grubu katılımcılara konser verdi. Sağlıkçıların sahnede gösterdikleri performans katılımcılar tarafından büyük büyük beğeni topladı.