GÜNDEM - 25 Ekim 2020 Pazar 12:16

600 yıllık sanatın son temsilcileri

A
A
A
600 yıllık sanatın son temsilcileri

Yazmacılığın merkezi olarak kabul edilen Tokat’ta, 600 yıllık sanat yaşatılmaya çalışılıyor.

Anadolu’da 15. yüzyıldan beri yapılan Yazmacılığın merkezi olan kadim şehir Tokat’ta kültürel miras sürdürülüyor. Ihlamur ağacından yapılan baskılara işlenen motifler, farklı renk ve desenlerde pamuklu bezlere basılıyor. Baskı yapılan bezler su dolu havuzlarda geleneksel yöntemlerle ayakla çiğneniyor. Daha sonra korkuluklara asılan yazmalar kurutulmaya bırakılıyor. Birinden farklı desenlerde üretilen yazmalar yurt içi ve yurt dışı pazarda alıcı buluyor. Pandemi dolayısı ile bir süredir işlerinde durgunluk yaşayan esnaflar eski günlerini arıyor.

600 yıllık sanatın son temsilcileri

Yazmacılık teknolojiye yenik düştü

Tokat Yazmacılar sitesi esnaflarından Ahmet Duran Yaşın (46) dede mesleğini gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor. Osmanlıların Anadolu’ya yerleşmesi ile beraber Yazmacılığın Tokat’a mal olmuş olduğunu belirten Yaşın, 600 yıldır bu sanatın devam ettiğini söyledi. Yazmacılığın teknolojiye yenik düştüğünü belirten Yaşın, “Teknolojinin gelişmesi ile birlikte farklı alternatif ürünlerle Yazmacılık azaldı. Ama bizimde buna çaremiz, çözümümüz mesleğimiz Yazmacılık olmasına rağmen günümüzdeki ürünlere yöneldik. Elbise, şal, fular gibi birçok kıyafetler üzerinde aynı tekniği çalışarak mesleğimizi devam ettirmeye çalışıyoruz" dedi.

Çırak bulamıyorlar

Mesleklerini öğretecek, gelecek kuşaklara aktaracak çırak bulamadıklarını belirten Yaşın, "En küçük çoğum, kızım mesleğime hevesli. Okulda olsa boş zamanlarında ona işin inceliklerini, özelliklerini öğretiyorum. İşin çıkarak boyutuna gelince yeni eğitim sisteminde çırak yetiştirmek mümkün değil. Çocuk 6 yaşında okula başlıyor, 12 yıl okula gidiyor. 18 yaşındaki bir gence hiçbir şey öğretemezsin. İşçi lazım ama eleman bulamıyoruz. Çalışmak isteyenler ‘ne kadar ücret verirsin? diye soruyor. Yani ben bu işi öğreneyim, bir şeyler yapayım diyen yok. Bu iş çok gelir getiren bir meslek olmadığı için o insanların isteğini telafi etmek mümkün değil. Sektör halindeki meslekte şuanda bir elin parmağını geçmeyecek kadar usta kaldı" diye konuştu.

Yangından sonra pandemi sürecinin etkilerini atlatmaya çalışıyorlar

Yazmacılar sitesinde yaklaşık 10 ay önce meydana gelen yangının etkilerini atlatamaya çalışırken pandemi nedeni ile zor günler geçirdiklerini ifade eden Yaşın, "Ocak ayında yaşadığımız yangın neticesinde bir darbe yaşadık. Peşinde korona virüs olayı olumsuz etkiledi. Kış boyu üretimlerimiz devam ediyor. Ürettiğimiz ürünlerin bir çoğu stoklarımızda duruyor. Pandemi süreci nedeni ile kimse dışarı çıkamadı, ürünleri kullanamadı. O nedenle sıkıntılarımız var" ifadelerini kullandı.

Nurhan İçmez

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: "6 ilde düzenlenen ‘Mahzen-35’ operasyonlarında 6 ayrı organize suç örgütü çökertildi" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 6 ilde düzenlenen “Mahzen-35” operasyonları ile 6 ayrı suç örgütünün çökertildiğini, operasyonlarda elebaşlarının da aralarında bulunduğu 46 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, 6 ilde düzenlenen operasyonlar ile Antalya’da Engin Tatar, Balıkesir’de Mehmet Canbaz, Gaziantep’te Eyyüp Doğruer, Konya’da Recep Örnek, Mersin’de Okday Gün ve Uşak’ta Erkan Saltık’ın elebaşılığını yaptığı 6 ayrı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda elebaşlarının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 46 şüpheli yakalandı. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Antalya, Balıkesir, Gaziantep, Konya, Mersin ve Uşak İl Emniyet Müdürlükleri, KOM Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; kumar faaliyetleri kapsamında borç adı altında para vererek yüksek faizle geri istedikleri ve parayı ödeyemeyen kişilere yönelik silahlı saldırı eylemleri düzenledikleri, tefecilik faaliyetleri kapsamında yüksek faizle borçlandırdıkları kişilerin iş yerleri ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, rekabet ve alan kavgası içerisinde oldukları diğer suç gruplarının kumar oynattıkları yerlere silahlı saldırı düzenlendikleri, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki kira artışı ve kiralanan evin boşaltılması konularına müdahil olarak baskı, cebir ve şiddet yoluyla haksız kazanç elde ettikleri, kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, zorla ve tehditle el koymak istedikleri işletmelerde kavga çıkararak, iş yeri sahiplerinin üzerinde baskı kurdukları, eğlence mekanlarında bulunan örgüt üyesi kadınların aracılığıyla kişileri tuzağa düşürdükleri ve şantaj yaparak silah zoruyla bu kişilerden yüksek miktarda para aldıkları, uyuşturucu madde ve silah ticareti yaparak haksız kazanç sağladıkları tespit edildi. Operasyonlar sonucunda, 30 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet av tüfeği, otomatik silah, muhtelif miktarda uyuşturucu madde ve çok miktarda Türk Lirasına el konuldu.