KÜLTÜR SANAT - 12 Mayıs 2017 Cuma 15:29

“9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’nin” açılışı gerçekleşti

A
A
A
“9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’nin” açılışı gerçekleşti

Belgesel sinemayı teşvik etmeyi amaçlayan "TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri" İstanbul Grand Pera Emek Cinemo’da düzenlenen açılış töreniyle başladı. Sanat ve sinema dünyasından çok sayıda davetlinin katıldığı gecede, ödüllü yönetmen Isabelle Boni-Claverie’in “Fransız Olamayacak Kadar Siyah” belgeseli açılış filmiydi.

9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nın dört meydanda gerçekleştirdiği konserlerin ardından İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen “Uluslararası Geçmişten Geleceğe Yeni Medya” sempozyumunda, alanında uzman, yerli ve yabancı kişiler sunum yaptı.

78 ülkeden, 677 belgesel film başvurusuyla rekora imza atan 9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’nde 36 film finale kalmaya hak kazandı. 7 ayrı salonda, yönetmenlerinin de katıldığı film gösterimleri, yoğun bir katılımla devam ediyor. Bunun yanı sıra “Özel Seçki” ve “Panorama” bölümleriyle de “Göç ve Ayrımcılık” üzerine, özel konulu filmler, yine ücretsiz olarak gösterime sunuluyor.

Açılış Filmi: Fransız Olamayacak Kadar Siyah, Grand Pera Emek Sahnesi’nde sergilenen TRT Belgesel Ödülleri açılışı Tahir Aydoğdu ve ekibinin müzik dinletisiyle başladı. Yarışma jürisi, yönetmenler, yapımcılar, gazeteciler, oyuncular ve çok sayıda davetlinin katıldığı törende, konuşmaların ardından katkıda bulunanlara plaket takdim edildi.

9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri Düzenleme ve Yürütme Kurulu Başkanı Bünyamin Korkmaz yaptığı konuşmada, bu coğrafyanın sesleriyle; dünyanın farklı bölgelerinden benzersiz hikâyeleri izleyicisiyle buluşturmayı hedeflediklerinin belirtti.

Korkmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl yarışma bölümüne eklediğimiz proje destek yarışmasının yanı sıra, festivalimize yeni bir bölüm daha kazandırdık. Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Beşiktaş ve Şişli Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yardım ve eş güdümüyle, ilk defa oluşturduğumuz öğrenci seanslarıyla, yüzlerce öğrenciye belgeseli, sinemada izletmeyi amaçlıyoruz."

"TRT Belgesel Ödülleri artık gelenekselleşti"
TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren ise konuşmasında, TRT'nin Türkiye'de belgesel üretimini daha kaliteli bir noktaya taşımak için ciddi bir mesai ayırdığını söyledi. Uluslararası alanda ilgiyle takip edilen gösterim günlerinin artık geleneksel ve ilgiyle takip edilen bir etkinlik olduğunun da altını çizdi.
Eren, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugün dünyanın dört bir yanında ve en ücra köşelerinde TRT kameralarını görmek mümkün. Dünyaya açılmış olmak, doğal olarak bizi kaliteyi daha da yükseltmeye zorluyor. Kaliteyi yükseltmenin önemli bileşenlerinden biri de bilgi ve tabii ki tecrübe paylaşımı. Bu organizasyonla asıl önemsediğimiz husus, dünyanın dört bir köşesinden yönetmenler ve profesyonellerin buluştuğu bir zemin oluşturarak tecrübe paylaşımına imkân sağlamak."

Valerie Osouf’un sözleri geceye damga vurdu
Açılış filmini temsilen konuşan Valerie Osouf’un Türkiye hakkındaki değerlendirmeleri büyük alkış aldı.
9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’nin açılış filmi “Fransız Olamayacak Kadar Siyah”ın yapımcısı Valerie Osouf’un gösterim öncesi yaptığı konuşmada söyledikleri dikkat çekiciydi:
“Türkiye, kültürel çeşitliliği açısından harika bir örnek Fransa, sınırda kapısını çalan 70.000 insana bile kapısını açamazken; Türkiye 4 milyon mülteciye kucak açan bir ülkedir. AB’nin ülkenize uyguladığı baskı inanılır gibi değil ve benim ülkem gibi ülkeler; insanlara ders verirler ancak bu insani değerleri kendileri uygulamazlar.
Bizim Başbakanımız 24.000 mülteciyi kabul etmekten bahsediyor. Bu bir hiçtir ve aslında birçok şey ifade ediyor.”
15 Mayıs’ta Gala
TRT Belgesel Ödülleri'nin gösterimleri, 14 Mayıs akşamına kadar, 7 salonda devam ederken, 15 Mayıs’ta, belgesel alanında uluslararası üne sahip konuşmacıların katıldığı sunumlar ve atölye çalışmaları yapılacak. 9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 15 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek ödül töreni ve Gala özel programıyla son bulacak.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Kozluk’ta taziyelerde verilen yemekler sınırlandırıldı Batman’ın Kozluk Kaymakamlığı tarafından taziye evlerinde uygulama birliğini sağlamak üzere ilçe ve belde belediye başkanları, daire amirleri, kanaat önderleri, köy ve mahalle muhtarları ile toplantı yaparak taziye evleri ile ilgili taziye evlerini kullanma esaslarını belirledi. Yapılan toplantıdan sonra açıklama yapan Kaymakamı Ekrem Güngör, cenaze sahiplerinin ölen yakınlarının üzüntüsünü yaşamaktan ziyade, taziyeye gelenlere yemek verme ve yapma telaşına düştüklerini, taziyelerin cenaze sahiplerini maddi ve manevi anlamda zor duruma düşürmekte olduğunu söyledi. Cenaze sahipleri taziyelerini yapmak için borç para arayışına girmekte olduğuna değinen Kaymakam Güngör, "Cenaze sonrası taziye adetinin gösterişe dönüşmesi, abartılı lüks yemek verilmesi, cenazenin ve ölümün ikinci plana atılması, ölen kişinin aziz hatırasına saygısızlık olmakta, hem İslami değerlerimize hem de geleneklerimizle uyuşmamaktadır. Bu kapsamda bizlere, belediyelere, muhtarlarımıza ve kanaat önderlerimize gelen talepler ve şikayetler doğrultusunda taziye yemeği uygulamasını sadece çorba ikramı ile sınırlandırdık ve taziye evlerini kullanma esaslarını yeniden belirledik. Taziye evlerini kullanma esaslarının uygulanması ile hem cenaze sahibine yük olunmayacak, hem de ilçe geneli bir karar olduğu için herkes aynı şartlar altında taziyesini gerçekleştirmiş olacaktır” dedi.
Trabzon Onuachu: "İkinci yarı iyi bir karakter ortaya koyduk" Trabzonspor’un golcü oyuncusu Onuachu, Gaziantep FK maçının ikinci yarısında önemli bir karakter ortaya koyarak sahadan galibiyetle ayrıldıklarını söyledi. Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında sahasında Gaziantep FK’yı 4-2 mağlup eden Trabzonspor’da attığı 3 golle mükemmel bir geri dönüşe imza atan Onuachu, "Bugün 3 gol atmamda takım arkadaşlarım bana yardım etti. Onların yardımı olmasıydı ben de bu kadar gol atmayı başaramazdım. İlk yarıda biraz sıkıntılar yaşadık ama tecrübeli oyuncular olduğunuzda neler yapmanız gerektiği noktasında oyunu okumaya çalıştım. Neler yapmam gerektiği noktasında takım arkadaşlarımla birlikte ikinci yarıda bunları doğru uygulayarak 4-2 gibi bir skor ile sahadan ayrıldık. İkinci yarıda sahaya iyi bir karakter ortaya koyduk" dedi. Böyle gollerle geri dönmenin oyuncuya özgüven kazandırdığını belirten Onuachu, "Kolumdan yaşadığımız sakatlık nedeniyle yüzde yüz hazır olmasam da, elimden gelen en iyi mücadeleyi kulübüm ve arkadaşlarım için vermeye çalışıyorum. En iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum. Böyle gollerle geri dönmek özgüven için önemli bir katkı sağlar. Hem takım için hem benim için" diye konuştu. Sözleşmesiyle ilgili olarak ise Onuachu, "Bu soruya her zaman şu cevabı veriyorum. Bura da mutluyum tabii ki kalmak istiyorum ama sonuç olarak kulübümün vereceği bir karar var" ifadelerini kullandı. Gol krallığı yarışı ile ilgili bir soruya ise Nijeryalı oyuncu, "Bu kadar uzun süre sahalardan ve takımdan ayrı kaldıktan sonra gol yarışına dahil olmak o kadar kolay değil. Aylar sonra bende dönüş gerçekleştirdim ama ben her maçı kendi özelinde değerlendirmeyi, her maçı ayrı ayrı bakabilmeyi ve eğer o maçta gol atabilirsem takıma katkıda bulunmayı düşünüyorum" diye cevap verdi.