GÜNDEM - 19 Ocak 2020 Pazar 10:10

90 yaşında kursa yazıldı, öğretmen oldu

A
A
A
90 yaşında kursa yazıldı, öğretmen oldu

Bursa’da 90 yaşındaki bir kadın, kursiyer olarak gittiği eğitim merkezinde öğretmenlik yapıyor.

Nilüfer Belediyesi Olgun Gençlik Merkezi ile 6 ay önce tanışan 90 yaşındaki Sevinç Sezer, filografi ve koza çiçek kursuna başladı. İlerleyen günlerde rölyef sanatında da başarılı olan Sezer, kursiyer olarak gittiği eğitim merkezinde gönüllü öğretmenlik yapmaya başladı. Uzun yıllardır rölyefle uğraşan Sezer, her pazartesi kızı Özlem Özgüler ile Olgun Gençlik Merkezi’ne geliyor. 10’dan fazla öğrencisiyle tecrübelerini paylaşıyor. Daha önce İstanbul’da da kurslara katılan Sezer’in eserleri çeşitli galerilerde sergilendi. Öğretmenliğin yanı sıra koza çiçek kursuna da öğrenci olarak devam eden Sezer, evinde de düzenli olarak kitap okuyor ve bilmece çözüyor. İki çocuk ve iki torun sahibi Sevinç Sezer, hayatının sonuna kadar çalışmaya devam edeceğini dile getiriyor.

Rölyefin 3 boyutlu resim olduğunu ifade eden Sevinç Sezer, “İlk önce buradan haberim yoktu. Bir arkadaşın uyarısıyla buraya gedik. İlk önce diğer kursları dolaştık ama Ayla hanımın ısrarıyla ve arzusuyla rölyef kursunu açmaya karar verdik. Kursa gelen arkadaşlar da çok hevesli, gayet güzel çalışma yapıyorlar. Haftada bir gün geliyorum, 4-5 saat devamlı çalışıyoruz. Aynı zamanda koza çiçek kursuna geliyor, onunla uğraşıyorum. Bol bol kitap okuyor, bilmece çözüyorum” dedi.

“Öğrenmenin yaşı yoktur”

Öğrenmenin yaşının olmadığını belirten Sezer, “Onun için herkese böyle kurslara gitmelerini tavsiye ediyorum. Mesela bir tablonun yapımından söz edecek olursam o eserin büyüklüğüne ve detaylarına göre değişiyor. Aşağı yukarı devamlı çalışırsanız 15 günde güzel bir tablo meydana çıkar. Ben herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Eskiden beri güzel sanatlara ayrı bir ilgisinin olduğunun altını çizen Sezer, “Ben güzel sanatları çok severdim. İstanbul’da ikamet ederken böyle kurs açıldığını duydum ve gittim. Orada da güzel şeyler ortaya çıktı. Yaptıklarımın hepsi Feshane’de büyük sergide yer aldı. Bu çalışmalar gerçekten beyni çalıştırıyor. Devamlı ‘ne yapacağım, neyle yapacağım’ diye düşünüyorsunuz. Ben yaşta, hatta benden daha genç diyeyim, 55 yaştaki üstü hanımlara tavsiye ettiğim bir şeydir. Hem zevk alarak çalışıyorlar hem de bedenen çok faydalı olduğuna inanıyorum. Tavsiyem hiç düşünmeden kursa gelsinler” ifadelerini kullandı.

“Annemin hobileri olduğu için dinç kaldı”

Sevinç Sezer’in kızı Özlem Özgüler de annesi ile birlikte kursa geldiğini belirterek, annesinin her pazartesiyi iple çektiğini vurguladı. İlerleyen yaşlarda insanların kendilerini işe yaramaz diye düşünmelerinin yanlış olduğunu anlatan Özgüler, “Belirli yaştan sonra insanlar hayattan kopmuş, işe yaramayan kişiler olarak kendilerini görüyorlar. Halbuki bu doğru değil. Bu tür kurslar insanı geliştiriyor. Bir hobinin olması insanın beynini geliştiriyor. Zamanı hiçbir şekilde geriye alamayız, ama beynimizi gençleştirebiliriz. Beyni gençleştirmek bedeni de geliştirmeyi sağlıyor. Genellikle annem bu tür hobilerle uğraştığı için daha dinç kaldı. Yaz döneminde annemin yürümesi de yavaşlamıştı, fakat bu kursa başladığı andan itibaren daha dik yürüdüğünü gözlemledim. Kendinizi meşgul edecek şeylerle uğraşmaları gerekiyor. Evden dışarı çıkın. Ben merkez çalışanlarına ve Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Hocalar gönüllülük esası ile çalışıyor”

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Sibel Özer, Olgun Gençlik Merkezi hakkında bilgi verdi. Özer, “Hedefimiz 55 yaş üstünde bize ve merkezimize katılan kişilere aktif bir şekilde yaş almalarını sağlamaktır. Resim, müzik, spor, düşünce gibi çok farklı alanlarda atölye çalışmaları yapıyoruz. Yoga, dans, İngilizce kursu, tango gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yürütmekteyiz. En önemlisi burada yapılan eğitimlerin tamamen gönüllülük esasıyla olmasıdır. Daha önce aktif şekilde hayatın içerisinde yer alan eğitmenlerimiz, uzun aradan sonra mesleklerine burada tam anlamıyla geri dönüş yapıyorlar. Gönüllülük esasıyla dersler veriyorlar” şeklinde konuştu.

“12 tane gönüllü eğitmenimiz var” diyerek sözlerini sürdüren Sibel Özer, “Bu gönüllü eğitmenlerimiz kendi bilgilerini akranlarıyla paylaşıyorlar. Mesela 90 yaşında Sevinç Sezer isimli bir öğretmenimiz var. Her kesim ve meslekten bin 300 üyemiz var” dedi.

Samet Doğru

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Düzce’de hıdırellez ateşini Vali yaktı Düzce’de Hıdırellez coşku ile kutlandı. Bir çok etkinliğe ev sahipliği yapan Yeşil Vadiyi Hıdırellez Şenliği için Düzceliler doldurdu. Hıdırellez ateşini ise Vali Selçuk Aslan yaktı. Kışını sona ermesi ve baharın gelişiyle birlikte kutlanan Hıdırellez Bayramı Düzce’de de coşku ile kutlandı. Bahçeşehir Bölgesi Yeşil Vadi etkinlik alanında Hıdırellez kutlaması yapıldı. Kutlamaya Vali Selçuk Aslan, AK Parti Genel Merkez Kadın Kollar Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, AK Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Burçin Sarıcan, kurum müdürleri, vatandaşlar ve çocuklar katıldı. Vali Selçuk Aslan, tüm Düzce halkının Hıdırellez Bayramı’nı kutlayarak “Hıdırellez kültürü gerek Anadolu’da gerek Balkanlar’da, tüm toplumlarda önemli bir kültürel değer unsuru. Burada belli bir yaştakiler bu geleneği cıvıl cıvıl yaşamış kişiler. UNESCO’nun somut olmayan kültür mirası listesine Türkiye’nin ve Makedonya Cumhuriyeti’nin katkılarıyla yer almış olan Hıdırellez, insanlığın maziden, kadimden bugüne baharın gelişini yeni umutların coşkusunu temennisini dileğini yansıtan Hıdırellez kutlaması Anadolu coğrafyasının pek çok yerinde farklı görünümlerde yaşayan bir kültür. Bahar yeni umutlar, dilekler, bolluk bereket diliyoruz birlik beraberliğimiz daim olsun” diye konuştu. “Etkinliklerin devamı gelecek” Baharın gelmesi ile etkinliklerinde devamının geleceğini söyleyen Milletvekili Ayşe Keşir “Türk töresinde çok uzun zamandır kutlanan Hıdırellez Şenlikleri vesilesi ile bir araya geldik. Baharın gelmesiyle birlikte Düzce’mizde bu etkinlikle başlayarak pek çok etkinliğin arkasından geleceğine inanıyorum” dedi. Konuşmaların ardından Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Gençlik Merkezi Halk Oyunları ekibi gösterisi izleyenleri mest etti. Sonrasında ise Vali Selçuk Aslan Hıdırellez ateşini yaktı. Ateşin yanmasıyla etkinlik alanına kurulan stantları gezen Vali Aslan ve protokol üyeleri tek tek fotoğraf çekildi. Etkinlik boyunca çocuklara ve vatandaşlara yiyecek içecek ikramı yapıldı. Pamuk Şeker Balon ve oyuncaklar işle vakit geçiren çocuklar etkinliğin tadını çıkardı.
Kastamonu Sulama kanalında başı kesilmiş ceset bulundu, 3 kişi gözaltına alındı Kastamonu’da sulama kanalında baş bölgesi kesilmiş halde ceset bulundu. Jandarma ekiplerince 3 şüpheli şahıs gözaltına alınırken, cesedin baş kısmına ise henüz ulaşılamadı. Olay, Kastamonu’nun Merkez ilçesine Dere köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, vatandaşlar tarafından terk edilmiş halde bir araç bulundu. Durumdan şüphelen vatandaşların ihbarı üzerine köye gelen Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, terk edilmiş halde bulunan aracın yakınında baş bölgesi kesilmiş cesede rastladı. Su kanalının altına atılan ceset üzerinde çevrede incelemede bulunan jandarma ekipleri, olayla ilgili geniş çaplı çalışma başlattı. Baş bölgesi kesilmiş halde bulunan cesedin Araç ilçesi İğdir köyünde ikamet eden ve 3 gündür kayıp olarak aranan A.Y.’ye ait olduğu düşünülüyor. Jandarma ekipleri, Kastamonu Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde başlatılan soruşturma çerçevesinde baş bölgesi kesik halde bulunan ceset ile ilgili Ş.K., N.K. ve E.Ö.’yü gözaltına aldı. Cumhuriyet savcısının ve olay yeri inceleme ekiplerinin incelemesinin ardından ceset, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin morguna kaldırıldı. A.Y.’ye ait olduğu değerlendirilen cesedin kimliği otopsi incelemesinin ardından kesinlik kazanacak. Öte yandan, jandarma ekipleri, iz takip köpeği ve komando birliklerinin de desteğiyle su kanalında bulunan cesedin kayıp baş bölgesini bulmak için aramalarını sürdürüyor.