DÜNYA - 15 Mayıs 2024 Çarşamba 13:51 | Son Güncelleme : 15 Mayıs 2024 Çarşamba 13:53

ABD, İsrail'e 1 milyar dolarlık silah göndermeyi planlıyor

A
A
A
ABD, İsrail'e 1 milyar dolarlık silah göndermeyi planlıyor

ABD'de Başkan Joe Biden yönetimi, İsrail'e değeri 1 milyar doları aşan silah ve askeri teçhizat göndermeyi planlıyor.

ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin hükümet ve Kongre yetkililerine dayandırdığı haberine göre Joe Biden yönetimi, İsrail'e değeri 1 milyar doları aşan silah ve mühimmat gönderilmesi için Kongre'yi bilgilendirdi. ABD’li haber ajansı Associated Press ise söz konusu askeri paketin yaklaşık 700 milyon dolarının tank mühimmatını, 500 milyon dolarının askeri araçları, 60 milyon dolarının da havan mermisini içerdiğini aktardı.

Kongre'ye gönderildiği belirtilen paket, Biden yönetiminin geçtiğimiz hafta İsrail'e silah sevkiyatını durdurmasından bu yana ilk paket olma özelliği taşıyor.

İsrail’e silah sevkiyatı durdurulmuştu

Öte yandan Biden geçtiğimiz hafta, İsrail'in Gazze Şeridi’nin güneyinde 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah şehrine geniş çaplı kara operasyonu başlatması halinde İsrail’e silah sevkiyatını durduracağını söylemişti. Biden Refah’ta kullanılma ihtimali olan 900 kilogramlık bombaların İsrail'e sevkiyatını ertelediğini belirterek, “Gazze'de siviller, bu bombalar sonucu öldürüldü” ifadelerini kullanmıştı. Biden ayrıca ABD’nin gönderdiği bombaların Gazze'deki Filistinli sivillerin öldürülmesinde kullanıldığını ilk kez kabul etmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda da İsrail'e sağlanan bazı ABD yapımı silahların Gazze’de uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde kullanılmış olabileceği ifade edilmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.