DÜNYA - 06 Haziran 2022 Pazartesi 21:38

ABD, Rus milyarder Abramovich’in 2 uçağına el koymak için harekete geçti

A
A
A
ABD, Rus milyarder Abramovich’in 2 uçağına el koymak için harekete geçti

ABD Adalet Bakanlığının, Rus milyarder Roman Abramovich’in ABD menşeli iki uçağının Rusya'ya izinsiz olarak uçtuğu için el koyma izni aldığı bildirildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın olan Rus oligarklara yönelik yaptırımlarını sürdürüyor. ABD’li bir yetkili, ABD Adalet Bakanlığının, Rus milyarder Roman Abramovich’in ABD menşeli iki uçağının Rusya'ya izinsiz olarak uçtuğu için el koyma izni çıkardığını bildirdi.

ABD’nin Abramovich’e ait olduğunu belirttiği Boeing 787 Dreamliner ve Gulfstream G650 ER tipi uçakların yasal izin olmaksızın Rusya’ya yönelik kısıtlamalarının başladığı 24 Şubat’tan sonra Rusya’nın başkenti Moskova’ya uçtuğu ifade edildi. Gulfstream'in 12 Mart'ta İstanbul'dan Moskova'ya, Boeing'in ise 4 Mart'ta Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinden Moskova'ya uçuş gerçekleştirdiğini aktarıldı.

Savcılar, çıkardıkları el koyma emrinde, söz konusu uçakların Rusya’ya uçuşu için herhangi bir yasal izin başvurusunda bulunulmadığını veya verilmediğini aktardı. Abramovich, ABD tarafından kişisel olarak yaptırıma tabi tutulmazken, şu anda yaklaşık 330 bin dolar para cezası ve birçok idari yaptırımla karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Abramovich, AB’ye dava açmıştı

Putin ile yakın bağları olduğunu reddeden Abramovich, Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere tarafından yaptırım listesine alınmış, geçtiğimiz ay söz konusu yaptırımlar nedeniyle İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea'yi satma kararı almıştı. Abramovich’in ayrıca, kendisi hakkında yaptırım kararı alarak kara listeye ekleyen AB Konseyi’ni geçtiğimiz ay bizzat AB Mahkemesine dava ettiği ortaya çıkmıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalyalı hekimlerden Filistin için ‘Sessiz Yürüyüş’ Antalya’da sağlık çalışanları İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto ederek "Sessiz Yürüyüş" gerçekleştirdi. İsrail’in 7 Ekim’den buyana devam eden saldırılarında şu ana kadar 350 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. Sivillerin son sığınak noktalarından birisi olan Refah’a da geçtiğimiz günlerde başlatılan saldırının ardından Hekimlerden Sessiz Yürüyüş İnisiyatifi bir kez daha Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Antalya’da da İsrail’i protesto etti. Muratpaşa Camii’nden başlayan, Türkçe ve İngilizce olarak ‘Ben doktorum, hedef değil’ yazılı dövizler taşıyan hekim ve sağlık çalışanları Kapalıyol olarak bilinen Kazım Özalp Caddesi boyunca sessiz bir şekilde yürüyüşlerini gerçekleştirdi. ‘Filistin açık hava hapishanesine döndü’ Yürüyüşün sonunda grup üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Doktor Kevser Erdoğan, İsrail’in yıllardır sürdürdüğü sistematik işgal ve zulmün 7 Ekim’den bu yana katlanarak devam ettiğini belirterek, “7 aydır her gün, her dakika Gazze’ye bombalar yağıyor ve şehit haberleri geliyor. Gazze halkı ölümle, açlıkla, hastalıkla boğuşuyor. Adeta bir açık hava hapishanesi olan Filistin’in, dünya ile tek bağı olan Refah’ta da soykırımdan başka kelimeyle anlatılmayacak bir zulüm yaşanıyor” dedi. "Gazze, insani yardım bekliyor" İsrail’in Refah’a başlattığı saldırının ardından 1.3 milyon Filistinlinin Gazze’nin yerle bir edilmiş kuzey kesimlerine doğru ilerlemek zorunda kaldığının altını çizen Erdoğan, “Yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına, devletlere, sağlık ve yardım organizasyonlarına sesleniyoruz. Bombalardan kurtulabilen bir avuç mazluma acilen insani yardım ulaştırılmalıdır. Yaralı ve hastalar bir an önce tahliye edilmelidir. Dünyanın dört bir tarafında aynı hassasiyeti paylaştığımız nice hekim ve sağlık çalışanları adına bizler; her türlü göreve hazır olduğumuzu tekrar dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı. Yapılan açıklama bölgeden geçen yabancı turistlerin Gazze’ye dikkatini çekmek amacıyla bir kez de İngilizce olarak okundu.