POLİTİKA - 01 Kasım 2018 Perşembe 13:33

Adalet Bakanı Gül: 'Suudi yetkililer soruşturmaya destek vermeli'

A
A
A
Adalet Bakanı Gül: 'Suudi yetkililer  soruşturmaya destek vermeli'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin, "Suudi yetkililerin bu soruşturmaya destek vermesi gerekmektedir. Bildiğiniz gibi iade talebi oldu. Bu talebin yerine getirilmesini bekliyoruz. Cinayet İstanbul'da işlenmiştir ve soruşturma ile yargılama yetkisi Türk yargı makamlarına aittir" dedi.

Adalet Bakanı Gül, Macaristan Adalet Bakanı Laszlo Trocsany ile Gölbaşı Hakimevi'nde bir araya geldi. Görüşmede Türk-Macaristan arasındaki işbirliğinin daha da artırılması hususunda mutabık kaldıklarını belirten Gül, Macaristan ile ilişkilerin iyi olduğunu söyledi. Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin bir soru üzerine Bakan Gül, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının cinayete yönelik dün önemli bir açıklama yaptığını, elde edilen bilgi ve bulgular çerçevesinde Kaşıkçı'nın konsoloslukta hunharca katledildiğine ilişkin bir resmi açıklama yapıldığını kaydetti. Türk yargısının bu olayı bütün boyutlarıyla aydınlatacak kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Gül, şunları kaydetti: 

"Bu olayı bütün ayrıntılarıyla ve bütün sonuçlarıyla ortaya çıkaracaktır. Bu konudaki zorluklardan bahsetmek mümkün. Çünkü zanlıların Suudi Arabistan'da bulunması bu konuyla ilgili soruşturmada bazı soruların cevapsız kalmasına sebep oluyor. Suudi yetkililerin bu soruşturmaya destek vermesi gerekmektedir. Bildiğiniz gibi iade talebi oldu. Bu talebin yerine getirilmesini bekliyoruz. Cinayet İstanbul'da işlenmiştir ve soruşturma ile yargılama yetkisi Türk yargı makamlarına aittir. Ama uluslararası toplum, kamuoyu bir gazetecinin vahşice öldürülmesinin faillerinin, bu konudaki tüm sorumluların ortaya çıkmasını, ondan da öte cesedin nerede olduğu sorusuna cevap aramaktadır. Bu soruların bir an evvel cevaplanmasını bekliyoruz." 

Gül, "Kimse bu sorumluluktan kaçamaz. Bütün dünyaya mal olmuş bir mesele, üstü örtülebilecek bir mesele değildir. Bu konu bütün dünya vicdanının sonuna kadar takip edeceği yargılamadır. Suudi yetkililerin bu konuda yakın bir işbirliğine girmesini bekliyoruz. Bu konuda Suudi yetkililerin destek vermesi lazım tüm olayın aydınlatılması için" dedi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın Suudi Arabistan'a gidip gitmeyeceğine ilişkin ise Gül, "Bu konu savcının kendi taktiridir. Ama öyle bir şeyin söz konusu olmayacağı kanaatindeyim. Çünkü olay mahalli Türkiye'dir. Türkiye'nin talep ettiği, savcılığın talep ettiği hususlar vardır, dile getirdiği sorular vardır. Bu sorular cevaplanmadan başka bir aşamaya girilmesinin çok doğru olmayacağını düşünüyorum. Öncelikle bu soruların cevaplandırılması lazım" ifadelerini kullandı. 

Macaristan Adalet Bakanı Laszlo Trocsany ise, Macaristan ve Türkiye arasındaki münasebetlerin son derece iyi ve dostane olduğunu ifade etti. İki ülkenin müttefik olduklarını belirten Trocsany, Bakan Gül ile iki bakanlık arasında adalet alanındaki işbirliği olanaklarını değerlendirdiklerini kaydetti.
 

Abdullah Sarica - Nurullah Geylani
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Penta Teknoloji karlılık ve ciroda hız kesmedi Penta Teknoloji’nin 2024’ün ilk çeyreğindeki konsolide cirosu, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69 artışla 6 milyar TL oldu. Penta Teknoloji, 2023’teki rekor finansal performansını bu yılın ilk üç ayında da sürdürdü. Şirket 2023’teki güçlü finansal pozisyonunu, kârlılık ve cirodaki başarılarını 2024’e de taşıdı. Penta Teknoloji’nin ilk üç aylık konsolide cirosu önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69’luk artışla 6 milyar TL olurken, brüt kârı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artışla toplam 434,9 milyon TL olarak gerçekleşti. 2024’ün ilk üç ayındaki FAVÖK’ü yüzde 53 artarak 258,2 milyon TL’ye ulaşan Penta Teknoloji’nin FAVÖK marjı ise yüzde 4,3 oldu. Penta Teknoloji, aynı dönemde 84,2 milyon TL vergi öncesi kâr elde etti. “Türkiye’nin öncü katma değerli teknoloji dağıtıcısıyız” Penta Teknoloji Genel Müdürü Fatih Erünsal, şirketin 34 yıllık yolculuğunda Türkiye’nin en güçlü ve güvenilir markalarından biri olmayı başardığını belirterek, ilk üç aylık finansal sonuçları şöyle değerlendirdi: “Bugün 40’tan fazla global ve yerel teknoloji markasıyla yaptığımız iş ortaklığıyla yüksek operasyonel kabiliyetimiz, deneyimli ekiplerimiz, dijital alt yapımız ve hizmetlerimizle Türkiye’nin öncü katma değerli teknoloji dağıtıcısı konumunda yer alıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz sektörde her adımımızda iş ortaklarımızın büyümesini de önceliğimize alıyoruz. Penta Entegrasyon, Penta Abonelik Yönetimi, Penta Depom, Penta Teknoloji Merkezleri gibi hizmetlerimizle sektörde fark oluştururken, müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik inovatif ürün ve çözüm seçenekleri sunmaya ve dijitalleşmeye yönelik yatırımlarımızla pazar büyüklüğü ve kârlılık açısından güçlü büyümemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”