SAĞLIK - 11 Ağustos 2014 Pazartesi 11:22

Adıyaman’da 7. mide küçültme ameliyatı başarıyla yapıldı

A
A
A
Adıyaman’da 7. mide küçültme ameliyatı başarıyla yapıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi hastanelerinde yapılamayan Laparoskopik Sleeve Gastrektomi ameliyatı Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başarıyla yapıldı.

Aşırı kilo sorunlarından rahatsız olarak Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen hastalar burada uzman doktorlar tarafından yapılan Laparoskopik sleeve gastrektomi başarıyla tamamlanırken hastalar bu ameliyatların sayesinde yüzleri gülüyor.
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kısa sürede kilo sorunu ile gelen bir çok morbit obez hastaları almış oldukları bu sağlık hizmetinden son derece memnun kaldıklarını ifade ettiler. İlk yapılan ameliyatta 134 kiloda bulunan ve kilolarından kurtulmak isteyen Kübra Akgün, ameliyatı kabul ederek ameliyat masasına uzandı. Yaklaşık 3 saat süren mide küçültme ameliyatı başarılı bir şekilde tamamlanmış ve sonraki aylarda 27 kilo vererek, fazla kilolarından kurtulmuştu. Aynı zamanda bu ameliyat sayesinde Adıyaman için hem sağlık turizmi hem de bilimsel akademik olarak yarar sağlamakta. Ameliyat olan hastalar 3 saat süren operasyon sonrasın da yaklaşık olarak 5 gün içerisinde taburcu olabiliyor.
Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sabri Özdaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Mart ayında Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde görev aldım. Göreve başladıktan kısa bir süre sonra ekibimizi oluşturarak yöremizde ve ilimizde bir ilk ameliyatı gerçekleştirdik. Bu bariatrik cerrahide morbit obezite (Aşırı şişmanlık) hastalarda yaptığımız ameliyatı gerçekleştirmiş bulunduk. Ameliyatımızı gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra 22 yaşında genç 133 kiloluk bir hastamızı ameliyat ettik. Bunu tamamen kapalı yöntemle Laparoskopik olarak gerçekleştirdik. Laparoskopik sleeve gastrektomi dediğimiz ameliyatı yaptık. Neticesinde yaklaşık 2 ayı geçti hastamızda 27 kiloluk bir kayıp oldu. Sağlıklı bir şekilde hastanın gayet takiplerinde biyokimyasal olarak hiçbir problemi olmadığını gördük. Hastamız gayet hayatından memnun ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeye devam ediyor. İlk ameliyatımızdan sonra Trabzon’dan, Gaziantep’ten, Şanlıurfa’dan, Diyarbakır’dan Balıkesir’den hastalarımız oldu. Toplamda 7 hastayı ameliyat ettik bu şekilde. Hiçbir hastada cerrahi olarak komplikasyon gerçekleşmedi, ortalama olarak 5. veya 6. günlerde cerrahi şifa olarak taburcu ettik. Hastalarımızı takip ediyoruz, gerek telefonla gerek yüz yüze görüşmelerimizle olsun. Aylık ortalama 10-12 civarında bir kilo kayıpları olduğunu görmekteyiz. Morbit obezite (aşırı şişmanlık) Avrupa ve Amerika’da son yıllarda revaçta olan son yıllarda popüler bir ameliyat sleeve gastrektomi. Bizde bu ameliyatı ilimiz şartlarında ekibimizi oluşturarak yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Normalde maliyeti çok yüksek olan bir ameliyat bu, Avrupa’da ve Amerika’da özel sigortalar 150 bin dolar civarında bir hastaya maliyeti olurken bizde Sosyal Güvenlik Kurumu tamamen ödediğinden dolayı hastaya hiç ekstradan bir maliyeti olmamakta. Ve hasta açısından da gayet ergonomik, sağlıklı bir işlem olmakta, bu ameliyatı hastanemizde gerçekleştiriyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Ben ilimiz sağlık açısından, ilimize büyük bir katkısı olduğuna inanıyorum, hastalarımıza büyük bir katkı olduğuna inanıyorum. Bizde elimizden geldiği kadar burada bu ameliyatlarımıza edeceğiz. Yaklaşık 5 aydır göreve başladım. Genel cerrahi açısından onkolojik hastaları da aldık. Mide kanserleri, meme kanserleri, kolon, reglon kanserleri ameliyatlarını yapmaktayız. Bu açıdan Adıyaman’a sağlık açısından bir getirisi olduğuna inanıyorum. Bu vakalarda emeği geçen ekip arkadaşlarım ile malzeme konusunda desteklerini esirgemeyen, Hastane Yöneticimiz Dr. Talat Küçük ve diğer yöneticilerimize teşekkür ederim’’ dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Yangınlara karşı ’Orman Benim’ kampanyası başlatıldı Samsun’da ’Orman Benim’ kampanyası çerçevesinde ormanda çöp toplama etkinliği gerçekleşti. Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ormanları korumak ve yangınlara karşı alınacak önemler konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla ülke genelinde "Orman Benim" programı başlatıldı. Bu çerçevede Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlük Binası hemen yanında ormanlık alanda çöp toplama etkinliği düzenlendi. Samsun’daki kurum amirleri, öğrenciler, üniversite görevlileri ve öğrencileri orman içinde yürüyerek, doğaya zarar verebilecek tüm çöpleri topladı. Minik öğrenciler ellerinde poşetlerle çöp olan bir yer bırakmadı. Etkinlikle ilgili bilgi veren Atakum Kaymakamı Vali Yardımcısı Vekili Kemal Yıldız, "Orman Benim. Ateş Yakmam, Orman Yangın Önlerim’ kampanyası çerçevesinde tüm yurtta valilerimiz, kaymakamlarımız, il müdürlerimiz, üniversitemiz ve öğrencilerimizle hep birlikte bir farkındalık kampanyasını başlattık. Bugün tüm öğrencilerimizle ve vatandaşlarımızla ormanlarımızı temizliyoruz. Orman yangınlarına sebep olan insan atıklarını temizlemeye çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklıdır. Bunun önemli bir kısmı da insanların ormanlara bıraktıkları atıklardan kaynaklanıyor. Bu konuda bir farkındalık oluşturmak istiyoruz" dedi. Öğrenciler ise ormanların insanlar için birer nefes olduğunu, doğayı korumanın herkesin görevi olduğunu söylediler. Etkinlik, öğrencilere yapılan çeşitli ikramlarla son buldu.
Elazığ Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Akbulut: "Ülkemizde her yıl ölen 460 bin kişinin yüzde 37’si kalp damar hastalığından hayatını kaybediyor " Dünyada her yıl 18 milyon insanın kalp damar hastalığından hayatını kaybettiğini belirten Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, "Ülkemizde her yıl ölen 460 bin kişinin yüzde 37’si kalp damar hastalığından hayatını kaybediyor" dedi. Fırat Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akbulut, Sağlık Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Kalp damar hastalıklarının kader olmadığını, bir tercih olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Akbulut, “Özellikle kalp damar hastalıkları dünyada ve ülkemizde ölüme, sakatlığa, yaşam kalitesinin bozulmasına ve büyük ekonomik harcamalara yol açan hastalıkların başında yer alıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 18 milyon insan kalp damar hastalığından hayatını kaybediyor. 2030’lu yıllara geldiğimizde kalp damar hastalıklarına bağlı meydana gelecek ölümlerin sayısının katlanarak 30 milyona yaklaşacağını tahmin ediyoruz. Yani Türkiye’nin yaklaşık üçte birine tekabül eden bir nüfusun her yıl bu hastalıktan dolayı hayattan kopacağı tahmin ediliyor. Maalesef bu ölümlerin yüzde 75’i gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelerde meydana gelecektir. Ülkemizde her yıl 460 bin civarı ölüm gerçekleşirken, bu ölümlerin yaklaşık yüzde 37’si kalp damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Ve bu konuya ulusal çapta değinilmesi ve bu konu ile ilgili tedbirler alınması gerekiyor” diye konuştu. Kalp damar hastalıklarının en büyük formlarından birinin kalp krizi olduğunu belirten Prof. Dr. Akbulut, “Kalp krizi kalbin oksijen ihtiyacını taşıyan damarların tıkanması ile meydana geliyor. Bu damar tıkanıklıklarının sebebi de özellikle kolesterol denilen bazı yağ birikimlerinin damar civarında birikmesi ve zamanla darlık ve tıkanıklığa sebep olması ile ortaya çıkıyor. Bunun en büyük sebebi ise özellikle sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, kötü alışkanlıklar ve bazı metebolik hastalıklar olan diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklardan kaynaklıdır. Bu hastalıklarla mücadele etmek özellikle kalp damar hastalıklarına bağlı meydana gelecek ölümlerin önüne geçecek, insan en önemli ve verimli çağında yaşama tutunacaktır. Kalp damar hastalıklarına yönelik yapılacak olan tedbirlerin alınması durumunda yüzde 80 oranında ölümler azalacaktır” ifadelerini kullandı.