GÜNDEM - 21 Aralık 2016 Çarşamba 16:02

Afrika İstanbul'da toplandı

A
A
A
Afrika İstanbul'da toplandı

Afrika ilişkilerinde sivil toplum ve düşünce kuruluşlarına dikkat çeken Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, "Sivil toplum ve düşünce kuruluşlarımız yeni projeleriyle 2025 Türkiye-Afrika vizyonunu oluşturmalı" ifadelerini kullandı.

II. Uluslararası Türkiye-Afrika İlişkileri Sempozyumu Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Topkapı yerleşkesinde başladı. İki gün sürecek etkinlikte tüm yönleriyle Afrika-Türkiye ilişkileri konuşulacak.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen “II. Uluslararası Afrika-Türkiye İlişkileri Sempozyumu”nda Türkiye ile Afrika arasındaki sosyoekonomik ve eğitim üçgeni masaya yatırıldı. Sempozyumda, "Afrika’ya karşı ilgisiz kalmak gelişmekte olan bir ülke için düşünülemez" mesajı verildi.
Mısır, Nijerya, Libya, Sudan, Somali, Tunus, Kenya, Kamerun, Etiyopya ve Ürdün’den akademisyen, gazeteci ve bürokratların katıldığı sempozyumun açılış konuşmalarını Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman yaptı. Duman, "Aksayan, geçmişte yok olan ilişkilerimizi geliştirmeyi planlıyoruz. Bu maksatla 3 yıl önce Sudan merkezli olarak üniversitemiz, üniversitelerle işbirliği anlaşmaları yapmıştı. Bunun Türkiye ayağını bugün burada uluslararası bir sempozyumla başlatmış olacağız" diye konuştu.

"Enformasyon havuzu kurmalı, 2025 Afrika vizyonunu oluşturmalıyız"
Sempozyumda 30 tematik bildirinin gündeme getirileceğini belirten Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun da Türkiye-Afrika ilişkilerinde sivil toplum ve düşünce kuruluşlarına dikkat çekti. Bu tür kuruluşların entegrasyonunun ve uzmanlaşmasının önemine dikkat çeken Prof. Kurşun, "Sivil toplum, düşünce kuruluşlarımız öncelikli hedef gördüğümüz 2025 Türkiye-Afrika vizyonunu oluşturmalı. Özellikle sahra altı çok ciddi bir şekilde partner olabilecek, gelişmeye açık bir bölge. Sivil toplum kuruluşları yeni projeleriyle Afrika vizyonunu yakalamalı" dedi.
Yeni proje ve alanında uzmanlaşmış kişilerin çalışmalarıyla, Afrika-Türkiye ilişkileri hemen her anlamda çok daha ileri noktalara ulaşabileceğini de anlatan Prof. Kurşun, "Bölge Avrupa ülkelerinden bıkmış durumda. Türkiye’nin iki tarafın kazanmasına yönelik kazan kazan yaklaşımı, bölgeye cazip ve kabul edilebilir gelmektedir. Afrika ile karşılıklı olarak ilişkilerin gelişmesi için bir başka proje de AFRO-TÜRK enformasyon havuzu çalışmasıdır. Bu havuz oluştuğunda gerek güncel gelişmeler, gerekse akademik ve diğer her türlü bilgi akışı, karşılıklı olarak bu havuzdan temin edilebilecektir" şeklinde konuştu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla İsmet Taşdemir: "Şu anda play-off garanti gibi gözüküyor ama değil" Bodrum FK Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, play-off için avantaj sağladıklarını ama garantilemediklerini söyledi. Trendyol 1. Lig’in 33. hafta mücadelesinde Bodrum FK, 5 Nisan Pazar günü saat 16.00’da sahasında Kocaelispor’u ağırlayacak. Yalıçiftlik İsmail Altındağ Tesisleri’nde bu maçın hazırlıklarını sürdüren yeşil-beyazlı ekip, play-off hattında yerini sağlamlaştırmak için müsabakayı kazanmak istiyor. Ligde 53 puanla 6. sırada bulunan Bodrum FK, olası bir beraberlik ve galibiyetle play-off hattındaki yerini garantileyecek. "Şu anda play-off garanti gibi gözüküyor ama değil" Kocaelispor maçı için değerlendirme yapan Bodrum FK Teknik Direktörü İsmet Taşdemir, "Bu zamana kadar bizim en güzel yaptığımız şey gerçekçi gitmekti ve yine gerçekçi gidiyoruz. Şu anda play-off garanti gibi gözüküyor ama değil. Olası bir Gençlerbirliği’nin çok farklı galibiyeti, bununla beraber son haftaya puan alamadığımızı varsayıp Bolu, Gençlerbirliği ve biz girdiğimizde sıkıntı yaşadığımız ve play-off’un dışında kalacağımız bir gerçek var. Bu da yabana atılacak bir gerçek değil. Biz bütün gerçekleri önümüze serip o şekilde yol almaya devam edeceğiz. Rakibimiz bu hafta Kocaelispor ve zor bir rakip. Bu maç her türlü şeyi barındırıyor. Play-off’u resmileştirme maçı diğer maçların skorlarına göre son maçı üçüncülük maçı oynama, hatta 4. ve 5. olup iç sahada oynama avantajını yakalama maçı olacak. Bu tür maçlar çok zordur, saldırırsın, gol yersin, beklersin, golden uzaklaşırsın. Doğru oyunu oynamamız gereken bir hafta. Play-off’u önce garantileyelim daha sonra maçın skoruna göre de iç saha avantajını alacak mıyız, alamayacak mıyız ona göre farklı strateji belirleyeceğiz. Biz 2 iç saha maçımızı seyircimizden yoksun oynadık. Onların bizim için ne kadar önemli olduğunu bir sonraki 3. maçta gösterdik. Onlarsız biz de yapamıyoruz. 2 iç saha maçımızı beraberlikle bitirdik, onların olduğu maçta galip geldik. Taraftarlarımıza her zamankinden daha çok ihtiyacımız var" dedi. Kenan Özer: "Sahaya kazanmak için çıkacağız" Takımın tecrübeli yıldızı Kenan Özer de, "Play-off’u garantiledik gibi gözüküyor ama matematiksel olarak garantilemeden ben hiçbir zaman oldu gözüyle bakmıyorum. Bu hafta Kocaelispor ile güzel maçımız olacak. Tüm taraftarlarımızı bekliyoruz inşallah sahaya kazanmak için çıkacağız. Son 2-3 haftadır kısır bir futbol oynuyor gibi hissediyoruz ama son 3 maçta düşme tehlikesi yaşayan takımlara karşı oynadık. Onların kapalı bir savunmayla oynamaları bizim de oyun şeklimizi bozdu. Bu hafta daha keyifli bir maç olacak. İnşallah bu maçı kazanıp Göztepe maçına daha iddialı bir şekilde devam ederiz. Play-off’a kaldıktan sonra inşallah geçen sene yarım kalan hikayeyi bu sene tamamlamak istiyoruz. Play-off’ta tecrübeliyiz, geçen sene dibine kadar yaşadık" diye konuştu.
Manisa Araştırmacı Yazar Nuri Argaç, askeri törenle toprağa verildi Manisa’nın Selendi ilçesinde Türk Dünyasında tamgalar ve ongunlar üzerine araştırma yapan 97 yıllık Selendi sancağını gün yüzüne çıkaran Yazar Emekli Astsubay Kıdemli Başçavuş Nuri Argaç evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Argaç, askeri törenle son yolculuğuna uğurlandı. Selendi ilçesinde Yörük-Ani Selendi kitabını çıkaran, Türk dünyası üzerine araştırmalar yapan Emekli Astsubay Kıdemli Başçavuş Nuri Argaç, Oğuz boyunu, boyların tamgalarını ve ongunları üzerine araştırmalar yaparak Türk Dünyasının birlikteliğini inceleyen bir yazardı. Yapmış olduğu araştırmalarında Osmanlı dönemine ait olan temattuat defterlerini, Osmanlı arşivlerini, mezar taşlarında bulunan tamgaları ve simgeleri, Türk dünyasının kendilerine has dokuma kilimleri üzerindeki Tamgaların araştırmalarını yaparak kitaplaştıran, konuyla ilgili bir çok üniversitede ders veren, Araştırmacı Yazar Emekli Başçavuş Nuri Argaç, Çarşamba akşam saatlerinde yalnız yaşadığı evinde kalp krizi sonucu öldüğü anlaşılarak Selendi Devlet Hastanesine götürülmüş, oradan da Argaç’ın kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için İzmir Buca Adli Tıp kurumuna gönderilmişti. 79 yaşındaki 5 çocuk babası Argaç, Yenicami Mahallesi Yeni Camide İlçe Müftüsü Ömer Bozkurt tarafından kıldırılan cenaze namazı sonrasında askeri törenle Selendi Kabristanlığında son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine Selendi Kaymakam vekili Kula kaymakamı Ömer Ahmet Özdemir, Manisa İl Komando Tugayında görevli Albay İskender Gülbahar, Belediye Başkanı Murat Daban, İlçe Jandarma Komutanı Muhammed Tok, İlçe Emniyet Amiri Emre Gevanci, İlçe Müftüsü Ömer Bozkurt, daire müdürleri ve ilçe halkı katıldı. Argaç ayrıca 1912 yılında 328 berat numarasıyla Saruhan Selendi nahiyesine verilmiş ipek kumaştan yapılan Çanakkale savaşında kullanılan 97 yıllık Selendi Sancağını merkez eski camisinde bularak Selendi Kaymakamlığına teslim etmişti. Argaç geçtiğimiz yıl eşini de kaybetmişti.