ÇEVRE - 22 Kasım 2017 Çarşamba 12:31

Ağaçları kurtaran formülü buldu mu?

A
A
A
Ağaçları kurtaran formülü buldu mu?

Aydın’da 8 yıllık çalışma sonucu bulduğu formülü çürüyen dallara uygulayarak ağacın yaşlanma hızı yavaşlattığını savunan bayan kaşif Zeliha Çağlardere, Türkiye’deki çürüyen tüm ağaçları kurtarmak istediğini belirtti.

Aydın’ın Efeler ilçesinde kendisine ait buluş merkezinde çalışmalar yapan ve ücretsiz olarak çocuklara buluş yapmayı öğreten Zeliha Çağlardere, botanik bahçesinde yer alan 50 yıllık nar ağacının çürümeye başlamasına üzülerek 8 yıl önce başladığı araştırmasında önemli bir noktaya ulaştı. Hazırladığı farklı karışımları çürüyen bölgelere uygulayan Çağlardere, bu formüllerden birisiyle dallardaki çürümeyi durdurduğunu ve bu sayede ağacın daha yavaş yaşlandığını iddia etti. Başarı elde ettiği özel karışımı çürüyen diğer dallara da uygulayarak gelişmeleri takip eden Çağlardere, yakında patentini almayı planladığı formül sayesinde ülke genelinde çürüyerek kuruyan tüm ağaçları kurtarmayı hedefliyor.

“ÇÜRÜMELER TAMAMEN DURDU VE AĞAÇTAKİ YAŞLANMA SEYRİ YAVAŞLADI”

Botanik bahçesinde bulunan 50 yaşındaki nar ağacının çürümeye başlaması nedeniyle bir arayış içerisine girdiğini anımsatan Zeliha Çağlardere, uzun çalışmaları sonucu bir formülde başarı sağladığını söyledi. 8 yıldır ağacın farklı dallarındaki çürüklere uyguladığı formül sayesinde daldaki kurumanın tamamen durduğunu ve ağaçtaki yaşlanmanın yavaşladığını iddia eden Çağlardere, “Hızla çürümeye başlayan nar ağacını kurtarmak için çare aradım. Çürük ağaçları kurtaracak şekilde bir formül buldum. İnsan gibi bir kansere yakalanan ağaçtaki çürükleri temizleyip, elde etiğim karışımı hızla çürüyen yerlere sürdüm. Formülü uyguladığım tüm noktaları 8 yıldır takip ediyorum. Buradaki çürümeler tamamen durdu ve ağaçtaki yaşlanma seyri yavaşladı. İyi netice aldığım bu formülün patentini alıp bütün Türkiye’deki çürüyüp kuruyan ağaçları kurtarmak istiyorum. Ağaçların ölümlerini ertelemeyi hedefliyorum” dedi.

Formülü ortaya çıkarmak için çürüyen dallar üzerinde defalarca deneme yaptığını kaydeden Çağlardere, ilaçlı karışımı koymayarak yaptığı karışımı uyguladığı dalların çürümeye devam ettiğini söyledi. Ağaçların korunmasının önemi vurgu yapan Çağlardere, şöyle konuştu:

“Maksadım ağaçların ölmesini önlemek ve en azından ertelemek. Bir insanı tedavi eder gibi ağaçlar üzerinde farklı işlemler uyguluyorum. Ben bu tedaviyi yapmasam bu ağaçlar kısa sürede çürür. Türkiye’de ve Aydın’da çürüyen ağaçlar var. Söke Tren İstasyonunda 700 yıllık kavak ağaçları kuruyor. İzin verilirse bu ağaçlar veya başka birilerini doldurabiliriz. Bu sayede ağaçlar yeşil kalır ve yok olmaz. Bu konuya ilgi gösterilirse, bu devlet kanalıyla da olabilir Türkiye genelinde ne kadar çürük ağaç varsa bu formülü kullanıp kurtarabiliriz”

(Mehmet Barlas - Onur Durmuş/İHA)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Depremzede konutları hızla yükseliyor, Haziran’da hepsi tamamlanacak Adana’da depremzedeler için yapımı süren TOKİ konutları hızla yükselmeye devam ediyor. Haziran ayı itibarıyla kent genelinde 3 bin 204 konutun teslim edileceği öğrenildi. 6 Şubat depremlerinde Adana’da 13 bina yıkıldı, 418 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından kentteki hak sahipleri için Sarıçam, Çukurova, Yumurtalık ve Ceyhan ilçelerinde TOKİ tarafından afet konutları yapımına başlandı. Kent genelinde 3 bin 204 konutun yapımı devam ederken tamamlanan yapılar, iş yerleri de dahil olmak üzere 8 bin 122 hak sahibine teslim edilecek. Öte yandan, 7 ihale yapıldı, diğerleri aşamada. Haziran itibarıyla ihalesi yapılanların hepsi bitmiş oluyor. Geriye kalan konutların ise yapımı 7 gün 24 saat esasına göre devam ediyor. İşçiler 3 vardiya çalışarak depremzedelerin konutlarını yetiştirmeye çalışıyor. Peyzaj çalışmaları sürüyor Projeler çerçevesinde bütün kaba inşaatlar tamamlanmış olurken, peyzaj düzenlemeleri, peyzaj çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Projeler kapsamında 2+1 daireler brüt 110, net 80 metrekare olurken, 3+1 daireler ise brüt 150, neti 127 metrekare olacak şekilde tamamlandı. Dairede kullanılan bütün malzemelerin yüzde 100 yerli olduğu öğrenildi. “TOKİ kendi su arıtma sistemini kurdu” Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Göztepe Mahallesi TOKİ konutlarında İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Bin 106 konutun çalışmalarının sürdüğünü belirten Karslıoğlu, “Çok hummalı bir çalışma sürüyor. Gece gündüz şantiye ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Haziran ayında projemizi bitireceğiz. Ayrıca bu tarz geniş projelerde su arıtma tesisleri de kuruluyor. Yasalar gereği büyükşehir kurması gerekirken TOKİ kendi arıtmasını kendisi kuruyor. 5 bin kişi arıtılmış su içmiş olacak” ifadelerini kullandı. “Haziran ayında teslimler tamamlanacak” Haziran ayı itibarıyla teslimlerin tamamlanacağını vurgulayan Karslıoğlu, “Haziran ayı itibarıyla teslim edilmemiş konut kalmamış olacak. Zaten bu konutların kuraları çekilmişti. Bu firmalarımız Haziran ayında TOKİ’ye anahtarları teslim edecek. Bazı konutlarda hatta vatandaşlar anahtarlarını teslim aldı, evlerine eşyaları yerleştirmeye başladı. Böylelikle deprem konusunu gündemden düşüreceğiz. Sürekli gelip evlerini görmek isteyenler oluyor. Şantiye ekiplerimiz hem örnek daireyi gösteriyor hem de kendi kuradaki evini gösteriyor” dedi.
Kars Kars’taki mendereslerde bahar güzelliği Kars’tan doğan ve yılan gibi kıvrılarak Arpaçay’dan geçen, Aras Nehri ile birleştikten sonra uzun yolculuğu başlayan menderesler, kilometrelerce yolculuğun ardından Hazar Denizi’ne dökülüyor. Dört mevsim bir başka güzelliğe bürünen Arpaçay Menderesi’nde bahar güzelliği görenleri adeta büyülüyor. "Hazar Denizi’ne dökülüyor" Arpaçay Mendereslerinin uzun yolculuğun ardında Hazar Denizi’ne döküldüğüne dikkat çeken Okan Avşar, "Normalde Çıldır’da doğan suların gelip burada Arpaçay’daki sularla birleşmesinden ortaya çıkan menderesleri göreceksiniz. Görsel bir şölen sunuyor. Öyle ki bu büyük tarım arazilerinin arasından dolaşarak aynı zamanda toprağa da ciddi bir can suyu oluyor, can veriyor. Ayrıca bölgedeki büyük ve küçükbaş hayvanlarında karşılıyor. bu menderesler böyle araziler arasından kıvrılarak Arpaçay Barajı’na kadar uzanıyor. Arpaçay Barajı’nda toplanan sular, Yine Aras Nehri ile birleşip daha sonra Hazar Denizi’ne kadar gidiyor" dedi. Öte yandan Çıldır Gölü’nden başlayıp Arpaçay Carcı, Telek, Tepecik, Okçuoğlu ve Meydancık köylerinden geçen menderes, Arpaçay Barajı’nda Kars Çayı ve Karahan Çayı ile buluştuktan sonra, Aras Nehri sularıyla İran ve Azerbaycan’ı geçerek Hazar Denizi’ne dökülüyor. Kars Arpaçay’daki menderesler kar sularıyla coşkun bir şekilde akarken, yılan gibi kıvrılarak yoluna devam eden menderesler havadan görüntülendi.