ÇEVRE - 24 Temmuz 2017 Pazartesi 09:15

Ağrı’da 2 bin metre rakımlı yaylada yün yıkıyorlar

A
A
A
Ağrı’da 2 bin metre rakımlı yaylada yün yıkıyorlar

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesine bağlı 2 bin metre rakımlı Derecek Yaylasında yaşayan kadın ve erkek göçebeler derede bulunan taşların üzerine bıraktıkları yünleri sopalarla döverek kirlerini çıkarıyorlar.

Taşlıçay ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve 2 bin metre rakımlı olan Derecek Yaylası’nda farklı il ve ilçelerden gelen göçebeler koyun kırpma döneminin ardından biriktirdikleri yünleri yaylada bulunan dere kenarına getiriyorlar. Yünleri birbirinden ayıran kadın ve erkek göçebeler daha sonra derede bulunan taşların üzerine bıraktıktan sonra yünlerin üstüne kovalarla su dökerek yumuşamalarını sağlıyorlar. Saatlerce buz gibi suda sopalarla yün döven göçebeler, kızlarının çeyizleri için yünün kirini çıkarmaya çalışıyorlar. Göçebeler yünlerin daha sağlıklı ve temiz olması için yanlarında getirdikleri leğenlere deterjan ve yumuşatıcı bırakıyorlar. Yumuşayan yünleri tekrardan taşların üstüne koyan göçerler, yünleri sopalarla döverek kirini çıkarıyorlar. 

Abdullah Söylemez - Ahmet Genç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep ALG Spor, Galatasaray maçına hazırlanıyor Gaziantep ALG Spor, Kadınlar Futbol Süper Ligi’nin son haftasında deplasmanda oynayacağı Galatasaray maçı hazırlıklarını sürüyor. Gaziantep ALG Spor, Kadınlar Futbol Süper Ligi’nin son haftasında 5 Mayıs Pazar günü saat 14.00’da şampiyonluk mücadelesi veren Galatasaray ile kritik bir maça çıkacak. Zorluk derecesi yüksek maçın hazırlıklarına Teknik Direktör Hilmi Bugüner yönetiminde aralıksız bir şekilde devam eden Gaziantep ALG Spor’da moraller yüksek. Teknik ekip değişikliğinin ardından son 5 maçını da kazanan Sarı-grili takım, pazar günü şampiyonluk hesapları yapan Galatasaray’a konuk olacak. Gaziantep ekibi, zorlu maçta güçlü rakibini yenerek hem sezonu galibiyetle noktalamak hem de ligi ilk 4 içerisinde bitirmek için sahaya çıkacak. "Biz kendi işimize bakacağız" Galatasaray hazırlıklarının yoğun bir tempoda devam ettiği Gaziantep ALG Spor Başkanı Ali Gözcü, "Bu hafta oynanacak maçlar ile sezonu noktalayacağız. Bu sezon bizim adımıza çok şanssızlıklarla geçti. Bu sezondan gereken dersi çıkarıp yeni sezonda yine şampiyonluk mücadelesi veren bir takım ortaya çıkaracağız. Sezonun son haftasında önemli bir maça çıkacağız. Tabii kimin şampiyon olacağı bizi ilgilendirmiyor. Biz sahaya çıkıp kendi futbolumuzu ortaya koyacağız ve kendi prestijimiz için sahaya çıkıp elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız" diye konuştu.