KÜLTÜR SANAT - 13 Haziran 2020 Cumartesi 11:32

Ahırdan tarihe açılan kapı 'Hurmalı Konak'

A
A
A
Ahırdan tarihe açılan kapı 'Hurmalı Konak'

Adana’nın Kozan ilçesinde asırlar öncesine dayanan tarihi dokuya sahip, Hurmalı Konak, restore edilerek kent turizmine kazandırıldı.

Kozan ilçesinde tarihi sokaklar arasında yer alan Hurmalı Konak, tarihi ve dokusu ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Eğitim uzmanı Amir Akdağ tarafından satın alınarak aslına uygun şekilde restore ettirilen Hurmalı Konakta takvim kapısı, mahzen, taş işçiliği, asırları aşan koruma altındaki zeytin ağacı ve hurma ağacı ziyaretçilerden büyük beğeni topluyor. Hurmalı Konakta yer alan mahzen, takvim, sarnıç ve şimdi restorasyon ile turizme kazandırılan konak bahçesindeki koruma altındaki tescilli hurma ve zeytin ağacı ile de ziyaretçilerden tam not alıyor.

Restorasyonu ile tarihe ışık tutan yapıda yer alan mutfak ve bekleme bölümü, konağın ilk döneminde ahır olarak kullanıldığı belirtilirken şimdilerde kapılarını geçmişe ayna tutmak için açıyor.

bEşinin çocuklukta evi yamaç olduğu için bu binayı hep sevdiğini söylemesi üzerine 15 yıl önce binayı satın alan ve Hurmalı Konağı restore eden işletmeci eğitim uzmanı Amir Akdağ, “ Burası 1903 yılında Muhtıracı efendi tarafından yaptırılmış bir konak. Bu konağın yerinde daha önce binaların olduğu düşünülüyor. Bu binayı daha önce eşim çocukların oynandığını görüyormuş. Eşimin kendi evinin önü yamaçmış. O zaman kısmet oldu aldım. Projesi onaylıydı. Binayı aslına çevirdik ve harabeydi. Bir çok yeri betonla sıvanmıştı. Bodrum ahır betonla sıvanmıştı. Restorasyon sonrası 2018 yılında Cumhuriyet Bayramında hizmete açtık. Konakta 7 oda var. İlerde orayı da turizme butik otel olarak kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.

Ahırdan tarihe açılan kapı 'Hurmalı Konak'

Roma döneminden günüme yansıyan tarihi doku
Roma döneminden izler taşıyan Hurma Konak hakkında bilgiler veren Akdağ “Roma sarnıcı var, sarnıç Osmanlı ve Selçuklu’da kullanılmamış. Müslümanlar akarsu kenarlarından yer almış. O yüzden roma dönemi olduğu tahmin ediliyor. 1903 yılında Muhtıracı efendi tarafından Kozan köprüsü yapılırken taşlar kağnılarla getirilerek işlendiği söyleniyor. Acem ustanın yani Ermeni çırağı olarak çalışan acemi usta olarak bilinen iki Türk usta tarafından taşlarının kesimi yapıldığı tahmin ediliyor. Binanın tamamı kesme taştan yapılmış. Tipik Kozan mimari yapısına aykırı. Karnıyarık modeli olan bir yapı. Kozan mimarisine sonradan terasla benzetilmiş. 1903 yılında yapıldıktan sonra bina sahipleri 15 yıl burada oturduğunu ardından Arıkan konağına geçildiği biliniyor” diyerek bina tarihi hakkında bilgi verdi.

Gelin ve damatların tarihi kapıya ve konağa çok sık fotoğraf için geldiğini belirten Akdağ müze gibi ziyaret edildiğini de kaydetti.

7 kuleli İstanbul 7 Kaleli Kozan
Adana, Osmaniye, Hatay, İstanbul’dan çok fazla ziyaretçi olduğunu kaydeden Akdağ, "Kapı işlemesi ve mimarisi özel olduğunu için görmeye gelen çok oluyor. Girişteki takvim kapıda kapı bir yıl kapı üzerindeki 12 taş var ayları 4 taş mevsimleri. Kaynaksız perçinle yapılmış demirler günü temsil ediyor. Binanın işlemesi çok orijinal. Kozan’ın potansiyeli çok yüksek. Mardin’le eşleşmesi güzel ama Safranbolu, Halfeti, Beypazarı’ndan eksik kalır yanı yok. 7 kuleli İstanbul 7 Kaleli Kozan. Müthiş güzel konak ve sokakları var. Önümüzdeki dönem buranın keşfedilecek ve ziyaretçi akınına uğrayacağına turizme kazandırılacağına inanıyorum” diye konuştu.

Beril Solmuşgül - Emre Bozdemir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi’de 75 yaşındaki diyaliz hastası kadının, araçtan inerken düşürüldüğü iddiası İstanbul’un Sultangazi ilçesinde özel bir diyaliz merkezinde tedavi gören 75 yaşındaki diyaliz hastası kadının, araçtan iniş sırasında düşürüldüğü iddia edildi. Bilinç kaybı yaşadığı belirtilen yaşlı kadının yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam ederken oğlu, "Annem bilinç kaybı yaşıyor, bir iyileşme söz konusu değil. Servis, hastanenin bir parçasıdır. Sorumluluğun onlarda olduğunu düşünmekteyiz" dedi. İddiaya göre, 11 Aralık günü Sultangazi’de bulunan bir diyaliz merkezinde tedavi gören 75 yaşındaki Deste Maşa, araçtan inişi sırasında düşürüldü. Yaşlı kadın hemen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bilinç kaybı yaşadığı belirtilen kadının yoğun bakım ünitesinde tedavisine devam edildiği ifade edildi. "Annemizin düştüğü bize telefonla aranarak haber verildi" Annesi düştükten sonra kendisinin telefonla arandığını söyleyen Serdar Maşa, "Bize annemizin düştüğü söylendi. Annemiz düştükten sonra da acile kaldırıldı. Şu anda yaklaşık 13-14 gündür bilinç kaybıyla yoğun bakımda tedavisi devam ediyor" dedi. "Şahsi fikrimiz hastanenin bir sorumsuzluğunun olduğu yönündedir" Hastanenin sorumsuzluğunun olduğunu savunan Serdar Maşa, "’Anneniz düştü, acile sevk ediyoruz’ gibi bir bilgi verildi, bize detay verilmedi. Birkaç defa arama dışında herhangi bir iletişim söz konusu olmadı. Kasıt olduğunu söylemek için daha erken olayı takip ediyoruz. Ama deliller ışığında, şahsi fikrimiz hastanenin bir sorumsuzluğunun olduğu yönündedir. Hastane tarafından bize her seferinde refakatçi olacağına dair bir bilgi verilmedi. Servis, hastanenin bir parçasıdır. Sorumluluğun onlarda olduğunu düşünmekteyiz. Söylediğim gibi birkaç defa arandık, durumumuz onun haricinde bir iletişime geçilmedi" dedi. Konu hakkında şikayette bulunduklarını anlatan Maşa, "Son durum annem bilinç kaybı yaşıyor, bir iyileşme söz konusu değil" ifadelerini kullandı.
Samsun Ziraat Türkiye Kupası: Samsunspor: 2 - Eyüpspor: 1 (Maç sonucu) Ziraat Türkiye Kupası B Grubu ilk hafta maçında Samsunspor, Eyüpspor’u 2-1 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 68. dakikada Holse’nin pasında kaleyi karşısına alan Mouandilmadji’nin şutunda meşin yuvarlak az farkla üstten auta çıktı. 82. dakikada çalımlarla ceza sahasına giren Mendes’in şutunda top sağdan dışarı gitti. 90. dakikada defansın arkasına atılan ara pasa hareketlenen Berke Baran’ın şutunda top filelerle buluştu. 2-1 Stat: Samsun Yeni 19 Mayıs Hakemler: Ömer Faruk Turtay, Murat Ergin Gözütok, Kerem İlitangil Samsunspor: Alpert Posiadala, Joe Mendes, Toni Borevkovic, Rick van Drongelen, Logi Tomasson (Deniz Şeker dk. 76), Antoine Makoumbou (Eyüp Değirmenci dk. 88), Soner Aydoğdu, Carlo Holse (Muhammet Akyüz dk. 88), Emre Kılınç (Soner Gönül dk. 46), Tahsin Bülbül (Polat Yaldır dk. 62), Marius Mouandilmadji Yedekler: Efe Üstün, Efe Törüz, Zeki Yavru, Polat Yaldır Teknik Direktör: Thomas Reis Eyüpspor: Jankat Yılmaz, Talha Ulvan, Berhan Şatlı, Gilbert Mendy, Ömer Ceyhan, Ömer Kara, Eren Aydoğdu (Talha Akkaya dk. 46), Deniz Aydoğdu (Ömer Uğurlu dk. 88), Ömer Ay (Berke Baran dk. 80), Christ Sadia (Burak Işık dk. 69), Metehan Altunbaş Yedekler: Kerim Yerlikaya, Levent Deniz, Rıdvan Canıbek, Samet Kalan, Yunus Tuzluoğlu, Emir Yalçın Teknik Sorumlu: Umut Eskikök Goller: Mouandilmadji (dk. 10), Soner Aydoğdu (dk. 33) (Samsunspor), Berke Baran (dk. 90) (Eyüpspor) Sarı kartlar: Holse (Samsunspor), Ömer Ay (Eyüpspor)
Ankara TBMM’deki istismar soruşturmasında 5 sanık hakkında 16 yıl 6’şar aya kadar hapis talebiyle iddianame hazırlandı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TBMM’deki stajyer öğrenciye yönelik istismar iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma çerçevesinde 5 sanık hakkında "çocuğa karşı cinsel taciz" ve "sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı" suçlarından 16 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianame Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame kapsamında, 18 yaşından küçük 4 mağdurenin TBMM’de stajyer olarak bulundukları dönemlerde Meclis lokantasında çalışan Halil İ.G., Durmuş U., İbrahim B., Ramazan Ç. ve Recep S. tarafından taciz edildikleri iddiası üzerine Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğüne başvuruda bulunmalarının ardından soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı. İddianamede, mağdurelerin ifadeleri sonrasında 5 sanığın gözaltına alındığı, Halil İ.G., Durmuş U., İbrahim B. ve Recep S.’nin tutuklandığı Ramazan Ç.’nin ise adli kontrolle serbest bırakıldığı anlatıldı. İddianamede, mağdurelere yönelik, kamu görevi ve hizmet ilişkisinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak, eğitici öğretici yükümlülüğü olan kişilerden olması nedeniyle bahse konu zincirleme şekilde çocuğa karşı nitelikli cinsel taciz suçunun işlendiği ifade edildi. Sanıkların, ayrıca mağdurelerle iş yeri ve iş dışında davranışlarıyla sarkıntılık düzeyinde cinsel istismar suçunu işledikleri anlatıldı. Adı geçen sanıklar hakkında, "sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı" ve "çocuğa karşı cinsel taciz" suçlarından 16 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianame, Ankara 57. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.