SAĞLIK - 28 Nisan 2015 Salı 11:39

Alerjik göze soğuk kompres

A
A
A
Alerjik göze soğuk kompres

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuri Güzel Ayer, alerjik reaksiyon olan gözlere soğuk kompres uygulanması ile kaşıntı, yanma, batma şikayetlerinin azaldığını söyledi.

Gözde alerjik reaksiyonların sık görülmesinin; dış ortamdaki alerjenlere karşı açık olmasından kaynaklandığını ifade eden Dr. Ayer, “Bazı kişiler alerjik reaksiyonlara daha yatkın oluyor. Bu kişilerde alerjik konjonktivitler daha sık görülüyor” dedi.  Dr. Ayer, en sık görülen alerjik göz hastalıklarını mevsimsel alerjik konjonktivit, vernal keratokonjonktivit, atopik keratokonjonktivit, kontakt lense bağlı papiller konjonktivit olarak sıraladı. Dr. Nuri Güzel Ayer, gözde sık görülen bu alerjik hastalıklar hakkında bilgiler verdi.

MEVSİMSEL OLABİLİYOR
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nuri Güzel Ayer, alerjik hastalıkları başlıklar halinde şöyle özetledi; Mevsimsel Alerjik Konjonktivit: Gözün en sık rastlanan alerjik hastalığı olarak tanımlanıyor. İlkbaharda başlıyor, polen mevsimi bittiğinde düzeliyor, genellikle burun alerjisi eşlik ediyor. Gözlerde kızarıklık, yanma, batma, sulanma, çapaklanma en sık görülen şikayetler arasında yer alıyor.
Vernal Keratokonjonktivit: Genellikle ilkbaharda ortaya çıkıyor, çocuklarda ve gençlerde ortaya çıkıyor. Her iki gözü etkileyen, genelde zeminde alerjik hastalık öyküsü olanlarda, kuru ve sıcak iklimi olan bölgelerde daha sık görülüyor. En belirgin özelliği gözlerde kaşıntı, sulanma, yanma, batma, gözde yabancı cisim hissi, ipliksi bir çapaklanma olmasıdır.

Atopik Keratokonjonktivit: Hasta veya ailesinde atopi hikayesi olan, şikayetleri vernal konjonktivite benzeyen ancak daha ileri yaşlarda (30-50) ortaya çıkan mevsimlere göre değişiklik göstermeyen, görme kaybına yol açabilen bir hastalıktır. En belirgin şikâyetler kaşıntı, yanma, batma, sulanma, kornea (saydam tabaka) yüzeyinde damarlanma ve kesifliktir.
Kontakt Lense Bağlı Papiller Konjonktivit: Kontakt lensin oluşturduğu mekanik travma nedeniyle ortaya çıkıyor. En sık yumuşak kontakt lens kullananlarda görülüyor. Gaz geçirgen sert kontakt lens kullananlarda daha az sıklıkta ortaya çıkıyor. Kaşıntı ve mukoid sekresyon en belirgin şikâyettir. Kontakt lense karşı tolerans azalıyor." 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bartın Bartın’da kafa kafaya çarpışan araçlar savruldu: 5 yaralı Bartın’da karşı istikametlerde seyir halinde bulunan 2 araç, hız uyarı tabelası önünde çarpıştı. Kazada 2 kişi, su kanalına devrilen araçta sıkışırken, biri çalılık alana, araçların parçaları ise yola savruldu. Kazada 1’i ağır 5 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre Gürgenpınarı’ndan Bartın istikametine seyreden ve sürücüsünün ismi belirlenemeyen 74 ABF 264 plakalı araç ile karşı yönden gelen yabancı ülke plaka kodu bulunan ve sürücüsünün ismi öğrenilemeyen araç ile çarpıştı. Boğaziçi Caddesi üzerindeki hız limitlerini gösteren tabela önünde meydana gelen feci kazanın sebebinin ise aşırı hız olduğu belirtildi. Kazada çarpışmanın etkisiyle araçlardan biri yol kenarındaki su kanalına devrildi. Araç içerisinde bulunan 3 kişiden biri çalılık alana savrulurken, 2’si ise araçta sıkıştı. Diğer araç ise su kanalına ramak kala durmayı başarırken içerisindeki 2 kişi de yaralandı. Hava yastıkları açılan araçta bulunanların hafif şekilde yaralandığı öğrenilirken, araç içerisindeki kan izleri ise dikkat çekti. Her iki araçtan kopan parçalar yola ve yol kenarına savruldu. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Araçta sıkışan 2 yaralı, itfaiye, polis ve sağlık ekiplerinin yürüttüğü başarılı çalışma ile kurtarılarak, ambulansa bindirildi. Yabancı plakalı araçta bulunan ve yaralanan 2 kişinin ise gurbetçi olduğu kaydedildi. Olay yerine gelen polis ekipleri yolda başka bir kazanın yaşanmaması için güvenlik tedbiri aldı. Yapılan ilk müdahalenin ardından yaralılar, Bartın’daki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan 5 kişiden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazanın ardından trafiğin kontrollü bir şekilde sağlandığı yol, yürütülen temizlik çalışması ve aracın su kanalından kurtarılması çalışmasının ardından yeniden trafiğe açıldı.
Adana Baraj göletlinde kaybolan adamın cansız bedenine 17 gün sonra ulaşıldı Adana’nın Kozan ilçesinde Ramazan Bayramı’nın 2’nci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de yüzerek karşıya geçmeye çalışırken kaybolan 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken’in (35), jandarma su altı robotu ile 17 gündür süren arama çalışmasında cansız bedenine gece saatlerinde ulaşıldı. Ankara’dan Kozan’a Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için gelen 35 yaşındaki Oktay Sarıtiken, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde Gökgöz Mahallesi’nde bulunan Kavşak Bendi Barajı Göletin’de balık tuttuktan sonra baraj göletlinde yüzerek karşıya geçmek isterken bir anda gözden kayboldu. 3 çocuk babası Oktay Sarıtiken’in 17 gündür süren arama kurtarma çalışmasında su altı robotları cansız bedenine ulaştı. Sarıtiken’in cansız bedenine 35 metre derinlikte ulaşıldı Ankara’dan ilçeye gelen Jandarma ekipleri, su altı robotu ile gece saatlerinde yaptığı aramada Sarıtiken’in 35 metre derinlikte ve baraj göletine girdiği yerden 100 metre açıkta cansız bedenine ulaşıldı. 17 gündür Sarıtiken ailesi ve mahallelinin acı bekleyişi sürerken Muhtar Mızrak Acar 17 gündür bir haber almayı beklediklerini ifade ederek "Arama çalışması günlerdir aralıksız sürdü. Çok şükür cenazemize ulaştık. Jandarma ekiplerine ve AKOM ekiplerine teşekkür ederiz Allah razı olsun” dedi. Sarıtiken’in cenazesi Adana adli tip kurumuna gönderildi.