DÜNYA - 14 Şubat 2020 Cuma 20:14

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: “Büyük güçler, Orta Doğu ve Libya'daki çatışmaları izlemekle yetiniyor”

A
A
A
Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: “Büyük güçler, Orta Doğu ve Libya'daki çatışmaları izlemekle yetiniyor”

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 56. Münih Güvenlik Konferansı açılış konuşmasında, “Büyük güçler, Orta Doğu ve Libya'daki çatışmaları izlemekle yetiniyor” ifadelerini kullandı.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, bu yıl 56.'sı düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı'nın açılış konuşmasında ABD, Rusya ve Çin’i eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, evrensel değerlerin hiçe sayılarak barışın sağlanmasının mümkün olamayacağını söylerken, “Rusya Kırım’ı işgal ediyor, ABD uluslararası kuralları hiçe sayarak hareket ediyor, Çin uluslararası hukuka yalnızca kendi çıkarlarına ters düşmediği durumlarda uyuyor. Dünya barışını sağlayabilmek, evrensel değerlere sahip çıkmakla mümkün olabilir, aksi takdirde dünya karanlığa sürüklenir” ifadelerini kullandı.
AB ve Rusya arasında daha iyi bir ilişkiye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Steinmeier, “Rusya, askeri şiddet ve Avrupa kıtasındaki sınırların şiddetli hareketini tekrar siyaset aracı haline getirdi. Sonuç, belirsizlik ve güven kaybıdır” dedi.

Avrupa entegrasyonunu tekrar değerli ve bağlantılı bir proje olarak gördüğünü belirten Steinmeier, "Avrupa başarısız olmamalıdır. Ortaklarımızı değil, aynı zamanda rakiplerimizi neyin harekete geçirdiğiyle daha fazla ilgilenmemiz gerekiyor. Çatışmalar karşı tarafın çıkarlarını koruyamadan çözülemez. İran ile nükleer bir anlaşma farklı şekilde gerçekleştirilebilirdi ve Doğu Ukrayna'da barış olmazdı. Libya'daki savaşı sona erdirmek için birçok el sıkışmanız gerekiyor" diyerek, her kesimle diplomatik görüşmeler yapılması gerektiğini belirtti. Büyük güçlerin rekabet fikrinin sadece günümüzün strateji belgelerini belirlemekle kalmadığına değinen Steinmeier, “Büyük güçler, Orta Doğu ve Libya'daki çatışmaları izlemekle yetiniyor” dedi.

Steinmeier, konuşmasında ABD yönetimini de eleştirerek, ABD’nin alışılmadık bir şekilde uluslararası kurumların kararlarının hiçe saydığını, ticaret savaşları, iklim değişikliği gibi küresel sorunlara çözüm arayışında uluslararası toplumu zayıflattığını bundan dolayı da uluslararası kurumların engellenmesi, endişeyle takip edildiğini ifade etti.
Öte yandan Steinmeier, yeni bir silahlanma yarışı konusunda da uyarıda bulunarak, “Klasik güvenlik ikilemine geri dönüyoruz. Daha fazla güvensizlik, daha fazla silahlanma, daha az güvenlik kaçınılmaz sonuçlardır. Sadece daha fazla silah üretmekle kalmayacak, aynı zamanda daha fazla nükleer silahlı güç için tüm risklerle birlikte yeni bir nükleer silahlanma yarışına dönüşecektir” dedi.

Steinmeier, Çin, Rusya ve bölgesel güçlerle ilişkilerde gerçekçi bir dış politika izlemesi gerektiğini belirtirken, Çin'in uluslararası kurumlarda da önemli bir oyuncu haline geldiğini ifade etti. Öte yandan Steinmeier, Çin'in aynı zamanda uluslararası hukuku yalnızca kendi çıkarlarına ters düşmediği durumlarda kabul etmesini de eleştirdi.

Mehmet Koca

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortaya çıktı Antalya’da kontrolden çıkıp su kanalına uçan otomobildeki sürücü, kanaldan yüzerek çıkıp olay yerinden kaçtı. Aracın yaklaşık 1 buçuk ay önce satışını yapıp devrinin henüz alınmadığını belirten ruhsat sahibi kadın ise olay yerine geldiğindeki ilk sözü, “Allah’tan içinde kimse yok” oldu. Kazanın görgü şahidi bir genç ise, “Sürücü çok paniklemişti, yüzerek kanaldan çıktı, ardından kaçtı” dedi. Kaza, saat 22.00 sıralarında Kepez ilçesine bağlı Göksu Mahallesi’ndeki Nene Hatun Caddesi ile İbn-i Sinan Sokak kesişiminde meydana geldi. Henüz sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 16 LUB 73 plakalı otomobilin önce kaldırıma çarpıp ardından su kanalına uçtuğunu görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen itfaiye ekipleri, araçta yaptıkları kontrolde herhangi bir kişinin olmadığını tespit etti. Bunun üzerine görgü şahitlerinin ifadesine başvuran polis, sürücünün araçtan çıktıktan sonra yüzerek kanaldan çıktığını ve ardından panikleyerek kaçtığını belirledi. Trafik polisinin araç plakasından yaptığı sorgulamada, aracın Gülfer Hanedar adına kayıtlı olduğu belirlendi. “Arabayı sattım, parasını aldım ama devrini almadı” Ekiplerin haber vermesiyle kaza yerine gelen Hanedar, aracı Halil isminde bir galerice yaklaşık 1 buçuk ay önce sattığını, parasını almasına rağmen karşı tarafın devrini henüz üzerine almadığını söyledi. Gazetecilere de açıklamada bulunan Hanedar, “Arabayı satmıştım, parasını aldım ancak devrini henüz üzerine almadı. Kaza olunca beni aradılar. Allah’tan içinde kimse yok, ona sevindik. Galericiye satmıştım. Onun sürüp sürmediği de belli değil, ulaşamıyorum da” diye konuştu. Kazayı görenlerden Musa Kont isimli genç ise “Araba aniden fren yaptı ve kanala uçtuktan sonra sürücü yüzerek çıktı. Adam çok panik yapıyordu, sakinleştirmeye çalıştık ama kaçtı gitti” dedi. Polis ekipleri sürücüyü bulmak için çalışma başlatırken, araç çekiciyle su kanalından çıkartılarak otoparka götürüldü.