DÜNYA - 12 Kasım 2024 Salı 17:41 | Son Güncelleme : 12 Kasım 2024 Salı 17:43

Almanya'da 23 Şubat'ta erken seçime gidilmesi bekleniyor

A
A
A
Almanya'da 23 Şubat'ta erken seçime gidilmesi bekleniyor

Almanya’da hükümetin dağılmasının ardından Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve ana muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, erken seçimin 23 Şubat 2025'te yapılması için anlaştı.

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi, Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan ve renklerinden dolayı "trafik ışığı koalisyonu" olarak adlandırılan koalisyon hükümetinin dağılması sonucu gözler erken seçime çevrildi. Alman medyasına göre Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi ve ana muhalefetteki muhafazakar Hristiyan Birlik’in (CDU/CSU) parlamentodaki grupları, erken seçimin 23 Şubat'ta yapılması konusunda anlaştı. Ancak seçim tarihinin Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından onaylanması gerekiyor.

16 Aralık'ta güven oylaması yapılabilir

Erken seçime gidebilmesi için önce Başbakan Olaf Scholz'un Federal Meclis’ten (Bundestag) güven oyu istemesi gerekiyor. Başbakanın güven oyu alamamasının ardından Cumhurbaşkanı’nın 21 gün içinde Meclis'i feshetmesi, 60 gün içinde seçime gidilmesi gerekiyor.
Güven oylamasının ise 16 Aralık'ta yapılabileceği belirtiliyor.

Hükümet çökmüştü

Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bütçedeki milyarlarca Euro’luk açığın nasıl kapatılacağı konusunda uzun süren anlaşmazlığın ardından Hür Demokrat Partili (FDP) Maliye Bakanı Christian Lindner'i geçtiğimiz hafta görevden almıştı. FDP’nin hükümette yer alan bakanlarını geri çekmesi sonucu koalisyon hükümeti düşmüştü.
SPD, FDP ve Yeşiller, 2021'den bu yana birlikte iktidardaydı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Kışın herkes üşürken onlar 400 derece fırının karşısında ısınıyor Eskişehir’de 400 derece sıcaklıktaki fırının karşısında mesai yapan pideci esnafı yaz mevsiminde zorluk yaşarken, herkesin üşüdüğü kış mevsiminde ateş başında ısınıp kısa kollu ile çalışıyor. Yurt genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de kış mevsimi etkisini sürdürüyor. Zaman zaman eksi derecelere kadar düşen sıcaklıklar vatandaşa zorluk oluştururken, yaklaşık 400 derece sıcaklıktaki fırının başında çalışan pideci Mustafa Çubuk’un mesleği ise kış mevsiminde daha kolay hale geliyor. En soğuk havalarda bile fırının başında kısa kollu ile çalışan Çubuk, müşterilerini de kovalara doldurduğu közlerle ısıtıyor. Çubuk’un nostaljik bir hava oluşturan bu yöntemi vatandaşlardan olumlu geri dönüşler alıyor. "Yazın fırının karşısında hiç bizim hatırımızı soran olmuyor" Yaklaşık 50 yıldır pidecilik yaparak geçimini sağlayan Mustafa Çubuk, "Kış geldiğinde üşümemek yönünden benim işim biraz kolaylaşıyor. Yazın fırının karşısında hiç bizim hatırımızı soran olmuyor. Yaklaşık 400 derece sıcaklığın karşısında çalışıyoruz. Kışın benim açımdan iyi oluyor ancak dışarıda çalışanların Allah yardımcısı olsun. Dükkan ısınsın diye ekstra odun yakıyoruz, salona köz çekiyoruz. Fırındaki közlerle salonu ısıtmamız nostaljik oluyor. Bu görenlerin çok hoşuna gidiyor, eskileri hatırlıyorlar. İstediğimiz zaman ateşi dolduruyoruz, salon hamam gibi oluyor" dedi.