EKONOMİ - 27 Mayıs 2023 Cumartesi 09:15

'Altında düşüş alım fırsatı olabilir'

A
A
A
'Altında düşüş alım fırsatı olabilir'

Altının geleceğine dair değerlendirmede bulunan ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, altındaki düşüşün alım fırsatı olabileceğini belirtirken, ons altının artmasıyla gram altının 1600 TL’yi görebileceğini söyledi.

Altın fiyatlarında hareketlilik son dönemde arttı. Mayıs başında uluslararası piyasalarda 2 bin 65 doları görerek tarihi zirvesine yaklaşan ons altın, ardından düşüş trendine geçti ve 1935 dolar sınırına kadar geriledi. Hafta kapanışı ise 1950 dolara yakın seviyelerden gerçekleşti. Analistler, altında yaşanan son düşüşün ‘alım fırsatı’ olabileceği yönünde değerlendirmelerde bulunuyor.

ABD’de büyüme beklentiyi aştı

ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, “Ons altında 26 Mayıs işlemlerinde, hem 100 günlük ortalamanın olduğu hem de son iki ayın en düşük seviyelerine işaret eden trend desteği konumunda bulunan 1935 dolar sınırına kadar gerileme yaşandı. ABD ekonomisinde ilk çeyrekte büyüme oranının yüzde 1,3 ile beklenti üzerinde gelmesi, ilk etapta faize ilişkin ‘güvercin FED’ öngörülerini zayıflattı ve kıymetli madenlerde bir geri çekilme yaşandı” dedi.

Enflasyonda gerileme yaşanıyor

Bununla birlikte ABD enflasyonunda yumuşamanın başlaması ve borç limitine dair problemin bir şekilde çözülecek olmasıyla birlikte ons altın üzerindeki baskının hafiflemeye başlayacağını öngören Yağbasan, “Bugün itibarıyla gerçekleşen fiyatlamalara bakarsak, FED tarafında Ekim 2023’te faiz indirim sürecine başlanması bekleniyor. Bu beklenti, TÜFE ve Tarım Dışı İstihdam başta olmak üzere ekonomik verilerle de desteklenirse, altında yukarı yönlü hareketin önü açılabilir. Ons altında yılsonu beklentimiz 2100-2150 dolar seviyelerinde bulunmaktadır” dedi.

“Gram altın 1600 TL’yi görebilir”

Gram altın tarafında ise yatırımcıların odaklanması gereken noktalardan birinin dolar/TL olduğunu hatırlatan Yağbasan, “TCMB’nin gerçekleştirdiği son piyasa katılımcıları anketine göre, 2023 sonunda parite beklentisi 23,08 olarak tahmin edilmektedir. Ons tarafındaki beklentilerle ele alacak olursak, gram altında yılsonu öngörüleri 1560-1600 seviyeleri arasında oluşmaktadır. Yatırımcılar, özellikle ABD’de TÜFE rakamlarına dikkat etmeli. Enflasyonda tekrar bir katılaşma gerçekleşirse, altın üzerindeki baskı geri dönebilir. Öte yandan ons tarafında 1935 dolar desteğinin korunması da büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Engelliler Haftası’nda doyasıya eğlendiler Kayseri’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlikte engelli öğrenciler doyasıya eğlendi. Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, “Engelli vatandaşlarımızın en temel amacı mutlu olabilmek, huzurlu olabilmektir” dedi. Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde düzenlenen etkinliğe, Kayseri Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, Melikgazi Kaymakamı Bülent Karacan, İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, öğretmenler, engelli öğrenciler ve aileleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda; ahraz öğrenciler işaret diliyle İstiklal Marşı’na eşlik etti. Etkinlikte, Gevher Nesibe Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencisi Ali Şen günün anlam ve önemine binaen şiir okudu. Öğrencilerin ritim gösterisinin ardından görme engelli Hiranur Beyazıt, öğretmeni Süleyman Ekici ile birlikte türkü okudu. Öğrencilerden Halit Keklikoğlu’nun pandomim gösterisiyle devam eden etkinlikte perküsyon gösterisi de yapıldı. Halk oyunlarının da sergilendiği etkinlikte bir konuşma yapan Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, “İçinde yaşadığımız dünyada gün itibariyle nüfusun yaklaşık yüzde 15’i engelli. Ülkemizde ise nüfusumuzun yaklaşık yüzde 7’si engelli. Engelli olmak bir bireyin tercihi değildir. Yaşam içerisinde herkes aynı zamanda bir engelli adayıdır. Sosyal yaşam içerisinde en öncelikli görevimiz engelli vatandaşlarımızı doğru bir şekilde anlamak ve onlarla empati kurabilmektir. Onların en hoşuna gitmeyen şey onlara acınmasıdır. Oysa yapmamız gereken şey onları günlük yaşam içerisinde medeni bir toplumdan beklenen standartlar düzeyinde sosyal yaşam içerisine alabilmek, engelli bireylerimizin yaşam standartlarını yükseltebilmektir. Bu gelişmiş ülkelerin ve sosyal ülkelerin genelde önemli politikalarından yaklaşımlarından bir tanesidir. Engelli bireylerimiz sosyal yaşam içerisinde, eğitimde, sağlıkta, ulaşımda ve birçok alanda her gün aynı diğer bireylerimiz gibi mücadele verirler. Biraz sonra burada engelli öğrencilerimizin de neler yapabileceğini göreceğiz. Yaşamın her alanında da engeller ortadan kaldırıldığı zaman onların neler yapabildiğini görebiliriz. İçerisinde yaşadığımız dünyada engelli vatandaşlarımızın da en temel amacı mutlu olabilmek, huzurlu olabilmek ve insan olmanın gereği olan değerli olduğunu hissedebilmektir. Bunun için ülkemizde son zamanlarda birçok alanda çok önemli gelişmeler olmuştur. Yine eğitimde de tüm engelli öğrencilerimizin her türlü ihtiyacı, eğitime ulaşılabilirliği, öğretmen ihtiyacı karşılanmaya çalışılmış ve bugün üst düzeyde de öğrencilerimiz bu imkanlardan faydalanabilmektedir” diye konuştu.
Bursa Bu festivale 4 ülkeden 120 genç katılacak Şahinkaya 4. Uluslararası Gençlik ve Kültür Festivali için geri sayım başladı. 15-20 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivale 4 ülkeden, 120 genç katılacak. İlki 2018 yılında gerçekleştirilen, bu yıl 4. Kez düzenlenecek “Şahinkaya Uluslararası Gençlik ve Kültür Festivali”, dünyanın dört bir yanından gelen gençleri ağırlamak üzere kapılarını açıyor. Festival çerçevesinde; Kosova, Bulgaristan, Letonya ve Sırbistan’ın Sancak Özerk Bölgesi’nden 120 genç, Şahinkaya Eğitim Kurumlarının ev sahipliğinde bir araya gelecek. Kültürlerarası diyalog ve dostluk köprüleri kurarak, gençlerin dünya sahnesinde, geleceğin lideri, aktif ve etkili bireyler olmalarını teşvik eden bir platform niteliğinede sahip olan Şahinkaya Uluslararası Gençlik ve Kültür Festivali, kültürel farklılıkları keşfederek yeni perspektifler kazandırmayı da amaçlıyor. Festival boyunca dopdolu bir program Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" vizyonundan ilham alarak, dünya gençliğine de ışık tutmayı hedefleyen Şahinkaya Eğitim Kurumları festival dahilinde, yine dopdolu bir program oluşturdu. Beş gün sürecek festival boyuncakatılımcılarçeşitli gösteriler, gezi ve ziyaretler, kutlamalar ile etkileşim ve paylaşım içinde olacak. Her gün farklı bir etkinlik programı var. Bu etkinlikler arasında, geleneksel halk dansı gösterileri, konserler ve sanatsal performanslar öne çıkıyor.Katılımcılar, kültürel atölyelerde birbirlerinin geleneklerini, sanatlarını ve yemek kültürlerini tanıma fırsatı bulacaklar. Ayrıca festival çerçevesinde düzenlenecek gezi ve ziyaretler, Bursa’nın zengin tarihi ve kültürel mirasını katılımcılara tanıtmak için büyük bir fırsat sunuyor. “Bugünün gençlerini, yarının liderlerini ağırlıyoruz” Şahinkaya 4. Uluslararası Gençlik ve Kültür Festivali’ne, 4 dünya ülkesinden gelecek 120 konuk ve ev sahibi Şahinkayalı gençler, program boyunca edindikleri deneyim ve kültürlerarası diyaloglar sayesinde, geleceğin küresel liderleri olarak gerekli beceri ve anlayış farkındalığı da kazanacak. Festival, gençlerin küresel sorunlara karşı daha duyarlı ve bilinçli bireyler olarak gelişmelerini destekleyecek. Uluslararası etkinlik için son hazırlıkları yaptıklarını ifade eden Şahinkaya Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dilay Şahinkaya “Pandemi nedeniyle, zorunlu olarak iki yıl ara verdiğimiz için festivali, bu yıl 4. kez düzenliyoruz. Beş günlük bu programın, hatıralarda sadece bir iz olarak kalmayacağına inanıyoruz. Gençler arasında kurulan dostlukları ve ağları güçlendirerek, gelecek kuşaklar için milletlerarası ilişkilerin sağlam temellerini de inşa edecek. Bugünün gençlerine, yarının liderlerine bu yıl da ev sahipliği yapacağız” ifadelerini kullandı.