SAĞLIK - 27 Eylül 2021 Pazartesi 14:57

Ani ölümlerin nedeni Covid aşıları değil

A
A
A
Ani ölümlerin nedeni Covid aşıları değil

Son günlerde sık karşılaştığımız ani genç ölümler, toplumda derin bir üzüntü oluştururken, endişe de uyandırıyor. Prof. Dr. Hamza Duygu, mevcut bilimsel veriler ışığında ani ölümler ile aşı arasında bir bağlantı olmadığını söylüyor.

Son günlerde sık karşılaşılan ani genç ölümlerin ardında çoğunlukla kalple ilgili rahatsızlıkların bulunduğunu söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, dünyada Covid-19 aşılarına bağlı kalp rahatsızlıkları nedeniyle rapor edilen herhangi bir ölüm vakasının olmadığını vurgulayarak “Tam tersine Covid enfeksiyonu geçiren kişilerde kalp kası ya da kalp zarı iltihabı gelişme oranı daha fazla olup yüzde 3-5 civarındadır. Covid enfeksiyonu sonrası ani ölümlerin görüldüğü ve çoğunun kalp tutulumuna bağlı olduğu da bir gerçek olup, konuyla ilgili bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Dolayısıyla ani ölüm riski aşılananlarda değil, bilakis, Covid enfeksiyonu geçirenlerde mevcuttur. Bu bilimsel veriler doğrultusunda halkın aşılanma konusunda tereddüt yaşamaması gerekmektedir” ifadesini kullandı.

Ani ölümlerin esas nedeni tanısı konulmamış kalp hastalıkları
Toplumdaki yaygın kanı, kalp rahatsızlıklarının genellikle ileri yaş hastalığı olduğu yönünde iken, günümüzde, sigara ve uyuşturucu madde kullanımı, modern ve sanayileşen toplumun getirdiği yanlış beslenme alışkanlıkları, obezite ve yoğun stres, kalp hastalıklarınının erken yaşlarda görülmesine yol açıyor. Uzmanlar ani ölümlerin esas nedeni olarak tanısı konulmamış, hiçbir belirti vermeden seyreden kalp hastalıklarına işaret ediyor. Yine ani genç ölümlere ait otopsi sonuçlarının üçte ikisinde, ölüm nedeni kalp hastalığı olarak kayıtlara geçiyor.

Öncesinde bilinen bir sağlık sorunu olmamasına rağmen, bazen kişilerde beklenmedik şekilde başlayan şikayetler, 1-2 saat gibi kısa bir süre içinde ölümle sonuçlanabiliyor. Sıklıkla öldürücü ritim bozukluklarının ortaya çıkmasıyla gerçekleşen ani ölümlerde, kalbin kanı pompalama görevini yerine getirememesi ile kan akışı duruyor. Kalp ritminin dakikalar içinde normale döndürülemediği durumlarda ise ölüm gerçekleşiyor. Prof. Dr. Hamza Duygu, genellikle efor sırasında meydana gelen ve nefes darlığı, çarpıntı, gözlerde kararma, fenalık hissi gibi belirtiler veren kalp hastalıklarında, bazen kalbin hiçbir belirti vermeksizin aniden durabildiğini de hatırlatıyor.

Ani ölümlerin nedeni Covid aşıları değil

Ani ölümlerin başlıca nedeni kalp damar tıkanıklığına bağlı kalp krizi
Hamza Duygu, ani kardiyak ölümün başlıca nedeni olarak kalp damar tıkanıklığına bağlı gelişen kalp krizi olduğuna dikkat çekiyor. Öte yandan gençlerde sigara, kokain-amfetamin gibi maddelerin kullanımı, erken yaşlarda başlayan şeker hastalığı, hipertansiyon ve doğuştan ailevi kolesterol yüksekliği ile koroner damar çıkış anomalilerinin kalp krizine neden olabildiğini de belirtiyor.

Nadir görülen ailesel geçişli genetik hastalıklar, sağlıklı genç bireylerde ani ölüme neden olabiliyor. Bu nedenle yüksek riskli hastalıklar çeşitli tanısal yöntemlerle saptanabiliyor. Duygu, kalbe bağlı ani ölümlerin önüne geçmek için halkın bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çekerek “Öncelikle ailesinde ani kalp durması olan kişiler mutlaka kalp merkezine başvurmalı ve tarama yaptırmalıdır. Profesyonel sporcularda veya egzersiz programına katılacak kişilerde bu daha da önemli hale gelmektedir. Çünkü kalbe bağlı ani ölümler genellikle sportif aktiviteler sırasında görülmektedir. Kalp damar tıkanıklığı olanlar, aort damarında genişleme, ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, doğuştan kalp hastalığı gibi ani ölüme eğilim oluşturan durumlar erken tanı ile saptanarak kalbe bağlı ani ölümler önlenebilmektedir” ifadesini kullanıyor.

Gençlerde kalbe bağlı ani ölüm riskini artıran faktörler nelerdir
Kalp damar tıkanıklıkları ve buna bağlı kalp krizlerine ilave olarak, aort damar yırtılması, akciğer embolisi, kalp yetersizliği, doğumsal kalp ve kalp kası hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, kalp kası iltihabı, uzun QT sendromu, kısa QT sendromu, WPW sendromu, brugada sendromu, aritmojenik sağ ventrikül displazisi gibi bazı ciddi ritim bozuklukları ile toksik, uyuşturucu madde kullanımı da gençlerde ani kalp ölümüne yol açabiliyor.

Duygu açıklamalarında son olarak, günlük rutin iş temposundan vakit bulamayıp "Bana bir şey olmaz" inanışı ile çoğu kez kulak ardı edilen kontrollü yaşamın, sağlıklı yaşamın olmazsa olmaz kurallarından biri olarak görülmesi gerektiği ifadelerini kullanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kocasinan, ihalelerde 50 milyon 905 bin TL gelir elde etti Kocasinan Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında bulunan 13 adet taşınmaz için düzenlenen ihalelerde toplam 50 Milyon 905 bin Türk Lirası gelir elde etti. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar yönetiminde, meclis salonunda yapılan ihalelere ilgi yoğun oldu. “Hayırlı olsun” dilekleriyle ihaleyi açan Başkan Çolakbayrakdar ile katılımcılar arasında zaman zaman tatlı pazarlıkların da yaşandığı ihaleler, renkli görüntülere sahne oldu. Encümen huzurunda açık artırma usulüyle gerçekleştirilen ihalelerde 10 adet villa arsası, 1 adet konut arsası, 1 adet ticaret ve konut arsası ve 1 adet konut dışı kentsel çalışma arsası olmak üzere toplam 13 taşınmaz satışa sunuldu. “Hayırlı olsun” dilekleriyle açılış yapan Başkan Çolakbayrakdar ile katılımcılar arasında zaman zaman tatlı pazarlıkların da yaşandığı ihaleler, renkli görüntülere sahne oldu. Yapılan yatırımlarla Kocasinan’ın daha çok değerlendiğini ifade eden Başkan Çolakbayrakdar, hizmetlerle ilçe sakinlerinin refah düzeyinin ve yaşam kalitesinin daha da artırılması için gayret ettiklerini söyledi. Başkan Çolakbayrakdar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bölgemizin ve şehrimizin kalkınması, Kocasinan’ımızın daha da güzelleşmesi için gayret gösteriyoruz. Yeni Kocasinan´da mekan sahibi olan vatandaşlarımıza hayırlı olsun diyorum. İhalelerden elde ettiğimiz gelir daha iyi ve daha kaliteli hizmetler olarak vatandaşlarımıza geri dönüyor. Elde edilen her kuruş, Kocasinan sakinlerinin yaşam kalitesinin artmasına ve ilçenin aynı zamanda ülkemizin ekonomisinin büyümesine de katkı sağlayacaktır. Bu vesileyle hem Kocasinan sakinlerine hem de taşınmazları alan vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun.” Kocasinan Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında bulunan ve yüzde 30 peşin, 8 ay taksit seçeneği ile satışa sunduğu taşınmaz ihalelerden toplam 50 Milyon 905 bin Türk Lirası gelir elde etti. Ayrıca Kocasinan Belediyesi’ne ait Sümer ile Saraybosna Mahallesi’nde bulunan arsaların satışı ise önümüzdeki günlerde tekrardan ihaleyle satışı gerçekleştirileceği öğrenildi.
Aydın Kuyucak’ta atık getiren üretici sıvı gübre ile ödüllendirildi Aydın’ın Kuyucak ilçesinde tarımsal faaliyetlerde çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik adına çalışmalar sürerken ’Atıkları Toplayalım, Çevreyi Koruyalım’ adlı iyi tarım uygulamaları projesi kapsamında Kuyucak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından boş zirai ilaç ve gübre ambalaj atığı getiren üreticiye sıvı gübre verildi. Proje kapsamında hayata geçirilen program uygulanmaya devam ediyor. Ödüllendirme sistemiyle çiftçilere çevre bilincini artırma ve atık yönetimi konusunda farkındalık oluşturma hedeflenirken, aynı zamanda tarımsal faaliyetlerde kullanılan ambalaj atıklarının çevreye zarar vermesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede çiftçiler kullanılmış zirai ilaç ve gübre ambalajlarını toplamaları teşvik edilerek getirilen boş zirai ilaç ve gübre ambalaj kutusu karşılığında ödüllendiriliyorlar. Son olarak proje kapsamında Kuyucak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne 10 adet boş zirai ilaç ve gübre ambalaj kutusu getiren üreticiye 1 adet 1 litrelik sıvı gübre verildi. Kuyucak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bu tarz teşvik programlarının çevre bilincinin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir tarımın desteklenmesi açısından önemli olduğu belirtilirken, atıkların toplanmasıyla birlikte çevre koruma bilinci arttırılarak tarım alanlarında da daha sağlıklı bir çevre oluşturulması hedefleniyor.
İstanbul Kuluçka girişimlere örnek olabilecek satış Alesta Yatırım, Türk Telekom Ventures, Founder One gibi güçlü sermaye fonlarından yatırım alan, İTÜ Arıkent ve ünlü oyuncu Ceyda Düvenci’nin ortak olduğu yerli teknoloji girişimi Kidolog, iki kuluçka girişimin birini sattı. Satışla bugüne kadar aldığı yatırımın tamamını karışlayan Kidolog alanında büyüme devam kararı aldı. Şirketin Kurucu Ortağı ve CEO’su Eray Uğurelli satışın yatırım için kuluçka girişimler için örnek olabileceğini belirtti. Türkiye’nin ilk Sağlık Bakanlığı onaylı aile platformu Kidolog’un Kurucu Ortağı ve CEO’su Eray Uğurelli, 6 ay önce bünyelerine katılan, evcil hayvanlara odaklanan PatiWe uygulamasının satışını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Uğurelli, erken aşamada gerçekleştirilen satışla Kidolog’un bugüne kadar TL cinsinden aldığı yatırımdan daha fazlasını elde etiklerini belirterek, "2021 yılında kurulan, ebeveynlere gebelik öncesi ve sonraki dönemde online uzman desteği sağlamak hayaliyle yola çıktı. Bir aile teknolojileri şirketi olarak yolculuğuna devam ediyor ve değerine değer katıyor. Dünya genelinde ailelerin yaşamlarını kolaylaştıran yenilikçi teknolojiler geliştirerek bu sektöre liderlik etme vizyonu ile yola çıkan Kidolog; ailelere her alanda sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek, bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek ve ailelerin problem yaşadığı her alanda etkin çözümler sunmayı hedefliyor. Ebeveynlerin çocukları ve kendileri için ihtiyaç duyabileceği 11 farklı kategoride alanında yetkin danışman yüzlerce uzman çeşitliliği sunarak bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında ailelerin hayatına dokunuyor. 3 yıl içerisinde, 1 milyon insanın hayatına dokunduk. Sağlık Bakanlığı (USBS) onaylarını da alarak, e-reçete ve e-rapor tanzim edebilecek, hastaların klinik parametrelerini değerlendirerek, onları sürekli izleyebilecek bir kapasiteye ulaştık. Ayrıca Londra’da ofisini açarak, İngiltere pazarına da giriş yaptık" ifadelerini kullandı. PatiWe satışının bir odaklanma meselesi olduğunu ve kendileri gibi kuluçka girişimlere örnek olabileceğini belirten Uğurelli, "Ailenin bir üyesi olan evcil dostlarımıza odaklanan PatiWe uygulaması, getirdiği yenilikçi yaklaşımla birlikte kısa sürede binlerce kullanıcıya ulaştı. Yapay zekâ entegrasyonuyla dünyada bir ilki gerçekleştiren PatiWe, online eğitmen desteğini de kullanıcılarına sundu. PatiWe’nin son özelliği ise mama satışı oldu. Yakında eklenecek bu özellikle amaç, evcil dostlarımızın kaliteli ve sağlıklı mamaya kolayca ulaşmasını sağlamak. Satışı gerçekleştirilen PatiWe, bundan sonraki süreçte de Kidolog ailesinin üyesi olmaya devam edecek. Kidolog, PatiWe’nin tüm operasyon, yazılım ve reklam süreçlerinde destekçi olacak. Kendi bünyesinde ayrı departmanlara kavuşacak olan PatiWe, Türkiye’nin en geniş kapsamlı aile teknolojileri platformu olan Kidolog’la inorganik bağlarını koruyacak" dedi.