SAĞLIK - 16 Eylül 2021 Perşembe 16:48

Ankara İl Sağlık Müdürü Akelma: 'Servis yataklarında doluluk oranımız yüzde 55'

A
A
A
Ankara İl Sağlık Müdürü Akelma: 'Servis yataklarında doluluk oranımız yüzde 55'

Ankara İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ahmet Zülfikar Akelma, “Genel anlamda bir doluluk oranı vermek gerekirse, Ankara’daki tüm genel servis yatakları açısından doluluğumuz yaklaşık yüzde 55, yoğun bakım yatakları açısından da doluluğumuz yüzde 70. Ama burada Covid’den ziyade non Covid (Covid dışı) ihtiyacı olanlar da var. Burada önemli olan şey, vaka sayılarının artmaması” dedi.

Ankara İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Akelma, basın mensuplarına Başkent’in güncel durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akelma, Ankara’daki hastane doluluk oranlarını, aşılama oranlarını ve ildeki Covid-19 vaka seyrini değerlendirdi. Akelma, “Ankara ilimizde aşılama çalışmaları en başından beri çok yoğun, çok etkin bir aşılama yürütüyoruz. Sadece hastanelerimizde değil, vatandaşa ulaşma açısından aşılamanın başladığı dönemlerde Organize Sanayi Bölgelerinde aşılamalar yaptık. Ondan sonra yine meydanlarda; Kızılay Meydanı, Hacı Bayram Veli Camii Meydanı gibi alanlarda, yine Esenboğa Havaalanı, YHT Tren Garı, AŞTİ gibi alanlarda da aşılamalarımız devam ediyor. Bunun dışında da yatağa bağlı olan ve bir şekilde yataktan çıkması mümkün olmayan vatandaşlarımızı da evde aşılamaya devam ediyoruz. Aşılama konusunda hakikaten çok iyi bir noktadayız. En başından beri Ankara’daki aşılama oranı hep Türkiye ortalamasının üzerinde oldu. Şu anda da 18 yaş ve üzerindeki aşılama oranımız tek dozda yüzde 87 iki dozda yüzde 70. Dolayısıyla bu rakamlar bizim için çok umut verici. Biz bundan şunu anlıyoruz, Ankara halkının aşı konusunda bir tereddüttü yok. 18 yaş ve üzeri aşılamada yüzde 100 bir hedefimiz var” ifadelerini kullandı.

"Önce aşıya, sonra kampüse"
Ankara İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Akelma, “Ankara ilimiz aynı zamanda bir yükseköğrenim, bir üniversite şehri. Ankara ilimizde 19 tane üniversite var ve dolayısıyla buralara önümüzdeki günlerde gençlerimiz gelecek. Tabi burada Ankara’ya gelecek gençlerimiz için lütfen aşınızı olun diyoruz. Yani şunu diyoruz, ‘Önce aşıya, sonra kampüse’ bu bizim için çok önemli. Çünkü aşılama artmadığı müddetçe biz bunun üstesinden gelemeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“Ankara’daki vaka sayılarına baktığımızda, bizim 1 ay öncesine göre vaka sayılarımızda bir artış oldu”
Başkent’teki vaka sayılarının bir plato çizdiğini ve bu plato sonrasında düşüş dönemine geçmesini umut ettiklerini kaydeden Akelma, “Ankara’daki vaka sayılarına baktığımızda, bizim 1 ay öncesine göre vaka sayılarımızda bir artış oldu. Yaklaşık son 4 haftadır vaka sayılarımız dalgalanıyor. Yani haftalık 100 bin nüfusa karşılık gelen orana göre sayımız 150 ile 240 arasında değişiyor. En son geçen haftaki sayımız da 242’ydi. Yani bir önceki haftaya göre bir artışımız söz konusu. Ama genel anlamda gördüğümüz, yeni vaka sayımız yeni bir plato çizdi. Ancak tabi ki vaka sayılarımız önümüzdeki günlerde okulların açılması ile birlikte ve üniversitelerin de açılması ile birlikte, insan hareketliliğinin artmasına bağlı olarak bir artış olacağını düşünüyoruz. Hiç arzu etmiyoruz ama sonraki durum bizim önümüzü daha iyi görmemizi sağlayacak. Şuan ki sayılarımız bu yönde. Bu vakaların takibi için de Ankara’nın tüm ilçelerinde filyasyon ekiplerimiz görevlerini yapıyor. Ayrıca Ankara’da bizim Covid çağrı merkezimiz var ve biz buraya günlük 5 bin çağrı alıyoruz. Tabi ki bu çağrıların hepsi tedavi amacıyla olmuyor. Kimi aşı ile ilgili sorular oluyor. Kimisi karantina durumlarını sorgulamak istiyor. O yüzden aktif olarak 5 bin tane çağrıyı yanıtlıyoruz ve bu konuda vatandaşlarımız ile iç içeyiz” diye konuştu.

“Ankara’daki tüm genel servis yatakları açısından doluluğumuz yaklaşık yüzde 55, yoğun bakım yatakları açısından da doluluğumuz yüzde 70”
Geçen sene Covid-19 haricinde hastanelere başvuruların daha az olduğunu hatırlatan Akelma, “Son 1 ayda vakalarımız belli bir plato çizse de hastanelerdeki yatış oranlarımızda aşırı değil, ama kontrollü bir artış var. Burada ihtiyaç oldukça bizde hastanelerimizdeki Covid kapasitelerimizi kontrollü bir şekilde artırıyoruz. Şu anda bizim yoğun bakım bekleyen, yatış bekleyen hastalarımız ile ilgili hiçbir sorun yok. Burada ihtiyaç olduğu zaman Ankara genelinde hızlı bir şekilde bunu yönetiyoruz. Genel anlamda bir doluluk oranı vermek gerekirse, Ankara’daki tüm genel servis yatakları açısından doluluğumuz yaklaşık yüzde 55, yoğun bakım yatakları açısından da doluluğumuz yüzde 70. Ama burada Covid’den ziyade non Covid (Covid dışı) ihtiyacı olanlar da var. Burada önemli olan şey, vaka sayılarının artmaması” açıklamasında bulundu.

Ankara’daki Covid-19’a yakalanan gebeler ile ilgili bilgiler de veren İl Sağlık Müdürü Akelma, 2021 yılı içerisinde 12 annenin Covid-19 nedeniyle vefat ettiğini açıkladı. Vefat eden annelerin hepsinin aşısız olduğunu hatırlatan Akelma, anne adaylarının da aşılanması gerektiğine, yapılan çalışmalar ışığında aşıların anne adayları için de güvenli olduğuna vurgu yaptı.

Utku Şimşek - Nurullah Geylani

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ziraat Türkiye Kupası: Fatih Karagümrük: 0 - Trabzonspor: 4 (Maç sonucu) Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ikinci maçında deplasmanda Fatih Karagümrük’ü 4-0 mağlup eden Trabzonspor, finale yükseldi ve Beşiktaş’ın rakibi oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 54. dakikada sağ taraftan Meunier’nin ceza sahası içine yaptığı ortada altıpas içinde Onuachu’nun dokunuşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 0-1 69. dakikada sağ taraftan çizgiye inen Bardhi’nin ceza sahası içine çevirdiği topa altıpasın gerisinden vuruşunu yapan Fountas meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu. 0-2 72. dakikada sağ taraftan kullanılan kornere ceza sahası içinde Fountas’ın vuruşunda top Can Keleş’in eline çarptı. Hakem Cihan Aydın penaltı noktasını gösterdi. 73. dakikada penaltıda topun başına geçen Umut Bozok’un sol tarafa yerden vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 0-3 77. dakikada sağ taraftan Edin Visca’nın ortasında penaltı noktasının gerisinden bekletmeden şutunu çeken Umut Bozok, topu filelere gönderdi. 0-4 Hakemler: Cihan Aydın, Çağlar Uyarcan, Hakan Yemişken Fatih Karagümrük: Emre Bilgin, Nazım Sangare, Salih Dursun, Ceccherini, Emir Tintiş, Rohden (Kourbelis dk. 68), Paoletti, Lasagna (Emre Mor dk. 58), Eysseric (Teklic dk. 75), Mendes (Can Keleş dk. 58), Güven Yalçın (Markao dk. 68) Yedekler: Sirigu, Levent Mercan, Koray Günter, Efecan Mızrakcı, Adnan Uğur Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Meunier, Mendy, Denswil, Eren Elmalı (Arif Boşluk dk. 75), Berat Özdemir, Visca (Orsic dk. 82), Bardhi (Pepe dk. 82), Umut Güneş, Fountas (Fernandez dk. 75), Onuachu (Umut Bozok dk. 60) Yedekler: Taha Tepe, Rayyan Baniya, Kerem Şen, Göktan Gürpüz, Mehmet Can Aydın Teknik Direktör: Abdullah Avcı Goller: Onuachu (dk. 54), Fountas (dk. 68), Umut Bozok (dk. 73 pen. ve 77) (Trabzonspor) Sarı kart: Paoletti (Fatih Karagümrük)
İstanbul Kızılay’dan 8 Mayıs Dünya Kızılay ve Kızılhaç Günü’nde anlamlı sergi 8 Mayıs Dünya Kızılay ve Kızılhaç Günü, Kızılay tarafından anlamlı bir sergi ile kutlandı. Karaköy Paket Postanesi’nde açılan “Yüzyıllık Emanet, Esir Mektupları” adlı sergide, Türk Kızılay arşivinden derlenen 1. Dünya Savaşı dönemine ait yerli ve yabancı esir mektupları, kartlar, listeler, defterler, döneme ait pul ve zarflar ile fotoğraflara yer verildi. Kızılay, 8 Mayıs Dünya Kızılay ve Kızılhaç Günü dolayısıyla “Yüzyıllık Emanet, Esir Mektupları” adlı sergi düzenledi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve TRT’nin katkılarıyla açılan sergide, Türk Kızılay arşivinden derlenen 1. Dünya Savaşı dönemine ait yerli ve yabancı esir mektupları, kartlar, listeler, defterler, döneme ait pul ve zarflar ile fotoğraflara yer verildi. Mektuplar Karaköy Paket Postanesi’nde geçtiğimiz günlerde ziyarete açılırken, ‘8 Mayıs Dünya Kızılay ve Kızılhaç Günü’ nedeniyle Türk Kızılay tarafından sergi alanında etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Kızılay Genel Sekreter Yardımcısı Murat Ellialtı, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) yetkilileri, diplomatik misyon temsilcileri ile davetliler katıldı. Etkinlikte konuşan Kızılay Genel Sekreter Yardımcısı Murat Ellialtı, “Dünya Kızılay ve Kızılhaç hareketi modern zamanların ilk organize küresel hareketedir. Bu ilk iyilik hareketidir modern zamanlarda. İnsanlığın asırlardır biriktirdiği bu savaşçı ruhuna inat birçok ülkeden iyi insanlar bir araya gelerek, 1.5 asır önce bu gönüllülük hareketini kurdular. Bu hareketin bir diğer özeliği de gönüllülük temeli üzerinde yükselmesidir. Dünyanın farklı coğrafyalarından farklı renklerde, farklı şeylere inanan, farklı dinlere mensup, farklı renklerden birçok ülkeden iyi insanlar bir araya gelmişlerdir bu hareket vesilesiyle. Hareketin kurulmasına, savaş alanında terk edilmiş insanlara ayrım yapmaksızın yardım etme duygusu vesile olmuştur. Sonra bu hareket nerede bir insanı kriz varsa, onun doğurduğu acıları dindirmeyi amaçlayarak bugüne kadar gelmiş, bundan sonra da gidecektir. Bu harekete mensup 191 ülkede birçok iyi insan var. Dünya haritasını önümüze koyup, elimizi nereye dokundurursak biliriz ki orada bu hareketin mensubu gönüllüler, çalışanlar ve onlara destek veren iyi insanlar var. Ülkemiz bu hareketin saygın üyelerinden biridir. Çünkü milletimiz bu harekete güç verir. Bağışçılarımız ve gönüllülerimiz nerede bir insani kriz olsa orada olmamız için bize desteklerini esirgemiyorlar" dedi. Ellialtı, "Bugünün bir başka anlamı da bu mekanda yüzyıllık emanet esir mektuplarını sergiliyor olmamızdır. 1. Dünya Savaşı esnasında düşman ülkelerin eline esir düşüp, ailelerinden haber alamayan, ailelerine haber gönderemeyenler o zamanki Kızılay yani Hilal-i Ahmer Esirler Komisyonuna mektup yazmış, kendi halleri, durumları hakkında bilgi vermiş, ailelerinden bilgi alıp, kendilerine ulaşmalarını istemişlerdir Kızılay’dan. Burada, o günle günümüz arasında ilişki kurmayı sağlıyor bu mektuplar. Çok güzel hikayeler var çok nezih Türkçeyle yazılmış. Bir annenin mektubu var mesela. Oğlunun şurada, şurada esir olduğunu bildiğini ama haber alamadığını ve haber almak istediğini, kendisinden de ona haber ulaştırılmasını istediğini söylüyor. Yine askerlerin mektupları var, nefis bir Türkçeyle yazılmış. O günün ruhunu bugünlere taşıyor adeta. Onlar da yine ailelerinden haber almak, ailelerine haber ulaştırmak adına müracaat etmişler” ifadelerini kullandı.