SAĞLIK - 13 Ekim 2015 Salı 16:15

Ata Evi’nde ‘gençlik aşısı’

A
A
A
Ata Evi’nde ‘gençlik aşısı’

İzmir'in Gaziemir ilçesindeki Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, 60 ve yaş üzeri üyeler için adeta ‘gençlik aşısı’ oldu.

Sosyal projelerle adından söz ettiren Gaziemir Belediyesi, örnek bir projeye daha imza attı. Gaziemir’de yaşayan 60 yaş üstü vatandaşların sosyalleşmeleri, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle kurulan Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, geçen Mayıs’ta hizmete açıldı. Merkez sayesinde yaşamla yeniden güçlü bağlar kuran yaşlılar, evlerinden çıkıp sosyalleşmenin ve yeni arkadaşlıklar kurmanın, yeteneklerine göre hobiler geliştirmenin, etkinliklere katılmanın mutluluğunu yaşamaya başladı.
Merkezde görevli Beden Eğitimi Öğretmeni Özlem Özgün’ün hazırladığı bir saatlik step-aerobik programı doğrultusunda haftada iki gün spor yapmaya başlayan yaşlılar, ikinci baharlarına adım atmanın keyfini sürüyor. Müzik eşliğinde yapılan sporla azalan vücut dengelerine yeniden kavuşan yaşlılar, eğitsel oyunlarla zenginleştirilen direnç egzersizleri sayesinde kas gruplarını güçlendirme olanağına kavuşuyor. 2006 yılında atletizm bayanlar 3 bin metrede Türkiye Şampiyonluğu bulunan Özgün tarafından hazırlanan programla ‘gençlik aşısı’ yapılan üyeler, “Kendimizi yeniden doğmuş gibi hissediyoruz. 60 yaş ve üzeri herkesi bu merkeze üye olmaya davet ediyoruz” diye konuştu. İzmir’de ilk kez bir ilçede hizmet vermeye başlayan Ata Evi’yle, yaşlı vatandaşların yaşamla bağlarını koparmalarının önüne geçilerek, evlerinden çıkarılarak sosyalleşmeleri hedefleniyor. Spor odası, kütüphane, dinlenme odası ve çeşitli etkinlik alanlarının bulunduğu merkezde verilen hizmetlerle yaşlı vatandaşların fiziki, sosyolojik ve psikolojik yönden güçlenmeleri sağlanıyor. Merkezde vatandaşların kişisel beceri ve yeteneklerine göre drama, koro, enstrüman, tiyatro, resim, örgü, yemek, pasta yapımı gibi etkinlikler düzenleniyor. Psikologların da görev yaptığı merkezde üyelerin ruhsal sağlıkları takip ediliyor, sosyal ve psikolojik açıdan destek veriliyor.

Hizmet çıtasını her geçen gün yükseltmeyi hedefleyen merkezde, üyelerle 18-30 yaş arası gönüllü gençler bir araya getirilerek hem üyelerin bilgi ve birikimlerini gençlere aktarmaları sağlanıyor, hem de kuşaklar arasında köprü kuruluyor. Düzenlenen seminerlerde üyeler birikimleri ile gençlere yol gösteriyor, aktif yaşlanmanın keyfini sürüyor. Gönüllü gençlerin desteği ile kültür gezileri, sinema, tiyatro günleri düzenleniyor.
Hafta içi 09:00-18:00 saatleri arası hizmet veren merkeze, Gaziemir’de ikamet eden 60 yaş ve üstü, Alzheimer ve Demans hastası olmayan vatandaşlar 3 aylık üyelik bedeli olan 15 TL’yi ödeyerek üye olabiliyor. Bu şartları taşıyan vatandaşlar vesikalık fotoğraf, ikametgah belgesi ve nüfus cüzdanı fotokopisiyle kayıt yaptırabiliyor.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.