GENEL - 22 Nisan 2008 Salı 16:26

Atatürk ve annesinin heykelleri İzmir'de

A
A
A
Atatürk ve annesinin heykelleri İzmir'de

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın son günlerini geçirdiği İzmir Karşıyaka'daki Latife Hanım Köşkü'ne getirilen balmumu heykelleri görenleri şaşırtıyor.

Atatürk, eşi Latife Hanım ve annesi Zübeyde Hanım'ın balmumu heykellerinin bulunduğu köşkün bir ay sonra ziyaretçilere açılması bekleniyor. 

 

Karşıyaka Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Latife Hanım Köşkü'ne Mustafa Kemal Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve eşi Latife Hanım'ın balmumundan yapılmış heykelleri getirildi.

Türkiye'nin balmumu heykeli yapan tek kişisi olarak bilinen Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan balmumu heykelleri restorasyonu tamamlanan köşkte kendi odalarında sergilenmeye başlandı. Daha önce Büyükerşen tarafından Genelkurmay için yapılan ve Anıtkabir'de sergilenen Atatürk'ün balmumu heykelinden sonra Latife Hanım Köşkü'ne getirilen Atatürk, Zübeyde Hanım ve Latife Hanım heykellerinin Türkiye'de bir ilk olduğu öğrenildi. 13 Ocak 1923'te Zübeyde Hanım'ın vefat ettiği ev olarak bilinen köşkün Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın ailesine ait yazlık olarak kullanıldığını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, uzun bir çabadan sonra köşkün kamulaştırma işlemlerini tamamlayarak restorasyona başladıklarını belirtti. Konuya hassas bir şekilde yaklaşarak köşkteki her şeyin aslına uygun şekilde tasarlandığını ifade eden Başkan Durak, "Buraya getirilecek eşyalar için bir kampanya başlattık ve bağışlar gelmeye başladı. İlk olarak Zübeyde Hanım'ın yatak odası getirildi. Köşkteki mobilyalar, kullanılan eşyalar yenilendi ve aslına uygun hale getirilerek restorasyon işlemleri tamamlandı" dedi.

 

Latife Hanım Köşkü'nün bir müzeden çok anı evi olarak tasarlandığına dikkat çeken Başkan Durak, köşkün 3 bin metrekarelik bahçesinin de vatandaşların dinlenip, çay kahve içebilecekleri bir alan olarak düzenlendiğini ifade etti. Aslından ayırt etmekle zorlanılan heykellerin çok etkileyici olduğunu belirten Başkan Durak, köşkün bir ay sonunda ziyaretçilere açılabileceğini ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir araya geldi. Zonguldak’ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş adamlarından ilgi gördü. Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan’ın sunuculuğunu yaptığı organizasyonda Gazeteci Cem Küçük, organizasyonun ana sponsoru olan Elcab Kablo ile Zonsiad Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu’nun ev sahipliğinde Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Zonguldak kadın basketbol takımının kulüp başkanı Kanat Tan, çok sayıda iş adamlarının yanı sıra ve vatandaşlar katıldı. Zonguldak ilinin ilk vilayet olarak önemini vurgulayan Nejdet Tıskaoğlu, "Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Burada olmaktan çok mutluyuz. Zonguldak’ın kalkınması için hepimiz burada bir araya geldik. Birlik ve beraberlik içerisinde şehrimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Zonsiad olarak 3-4-5 Mayıs’ta Zonguldak’ta bir fuar düzenliyoruz. Bunu Zonguldak’ın tüm illerinde tüm şehrimize yansıtmak istiyoruz. Bunun için çalışan Kerim Yılmaz burada. Levent Yaman kardeşlerime teşekkür ediyorum. Ayrıca Buket Aydın ve Vahe Kılıçaslan Zonguldak’ımızın ilklerini paylaştı. Burada ödül alan arkadaşlarımız 2023 yılı boyunca güzel işlere imza attılar ve ödülü hak ettiler. Bu yıl ilki düzenlendi. Gelecek yıl daha büyük bir organizasyonla Zonguldak’ımızı farklı bir şekilde temsil edeceğiz" dedi. Organizasyonu önemini belirten gazeteci Cem Küçük, "Zonguldak’ı her zaman her yerde övgüyle konuşuyoruz. Bu organizasyon bu yıl ilk kez yapıldı, keyifli ve başarılı bir organizasyon oldu. Biz burada Zonguldak için çabalayan iş insanlarıyız. Zonguldak bizim ilk vilayetimizdir. Ben burada doğup büyüdüm ve fırsat buldukça memleketime geliyorum. Bizler madenci çocuklarıyız. Gerek hükümet genelinde, gerek ise Türkiye genelinde Zonguldak’ımızı her yerde en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" dedi. Ayrıca Zonguldak kadın basketbol şampiyonu kulüp başkanı Kanat Tan ise konuşmasında, "Ben bu ödülü Zonguldak taraftarları için alıyorum. Zonguldak kadın basketbol takımımız şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazandı, çok çalıştık çok emek verdik ve emeğimizin karşılığını aldık, Formamızın rengi kırmızı şehitleri ve mavi madenci tulumlarını temsil ediyor. Çocuklarımız madenci torunlarıdır. Zonguldak’ı her alanda en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Zonguldak halk oyunları ekibi gösterisinin ardından ödüller ve hediyeler takdim edildi.