GÜNDEM - 23 Ekim 2018 Salı 14:49

Atlasglobal'in yeni kıyafetleri üniversiteli tasarımcılardan

A
A
A
Atlasglobal'in yeni kıyafetleri üniversiteli tasarımcılardan

Atlasglobal Havayolları, HUGO BOSS Tekstil Sanayi işbirliğiyle bir ilke imza atıyor.

Proje kapsamında, Atlasglobal Havayolları uçuş ekibinin yeni kıyafetlerini Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve İzmir Ekonomi Üniversitesinin (İEÜ) Moda ve Tekstil Tasarım Bölümü öğrencileri tasarlayacak. 'HackOurStyle' sloganıyla başlayan çalışma kapsamında üniversite öğrencileri, tasarımlarını iki gün sürecek bir tasarım hackathonuyla hazırlayacak. Jüri tarafından seçilecek tasarım, 2019 yılı Nisan ayında kamuoyuna tanıtılacak ve birinci olan tasarım yeni dönemde Atlasglobal Havayolları ekibinin üniforması olacak.
Skytrax tarafından 4 yıldızla ödüllendirilen Atlasglobal Havayolları, sektörde alışkanlıkları değiştirecek bir yeniliğe daha imza atıyor. Uçuş ekibinin üniformalarını yenileme kararı alan Atlasglobal Havayolları, dünyaca ünlü moda markası HUGO BOSS’un İzmir’deki üretim tesisi HUGO BOSS Tekstil Sanayi ile birlikte, sektörün ilk tasarım hackathonunu yapacak. “#HackOurStyle” sloganıyla hayata geçirilecek olan iş birliği kapsamında DEÜ ve İEÜ'nün Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümünde okuyan genç tasarımcılar, Atlasglobal Havayolları ekibinin yeni üniformalarını hazırlayacak. Atlasglobal Havayolları ve HUGO BOSS Tekstil Sanayi işbirliği, İzmir’de düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıya Atlasglobal Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy ve HUGO BOSS Tekstil Sanayi Genel Müdürü Joachim Hensch katıldı.

"'Ezber bozalım' dedik" 

Toplantıda bir konuşma yapan Atlasglobal Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, "Kurulduğumuz günden bu yana hep ilkleri gerçekleştirme, havayolu sektörüne yenilikler kazandırma vizyonuyla hareket ettik. İlklerin şirketi olduk. Bugün de yeni bir ilk için bir aradayız. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de havayolu şirketleri, üniformalarını geleneksel yöntemlerle belirliyor. Ama biz HUGO BOSS Tekstil Sanayi ile birlikte tek tip tasarım ve gelenekselleşmiş yöntemleri geçmişte bırakacak bir iş birliğini duyuruyoruz. Atlasglobal ve HUGO BOSS olarak 'ezber bozalım' dedik. Genç nesillerin öngörüsünü ön plana çıkaralım istedik. Genç beyinler, bizim dış dünyaya olan yüzümüzü dizayn edecekler. Bir genç düşünün; sektöre giriyor ve tasarladığı kıyafet dünyanın her yerine taşınıyor, dünyanın en büyük havalimanlarında görünür hale geliyor. Bu Türk gençliğinin önünü açmak için çok güzel bir proje. Bunun başarılı olacağını, bu başarının devamında birçok sektör oyuncusunun bunu takip edeceğini düşünüyoruz. Ezber bozan bu yeni projeyi sektör liderlerinden bir marka ile ortak yapmak büyük mutluluk. Aslında kıyafetlerimizi tasarlayacak öğrencilerimiz, bizim aynı zamanda yolcularımız. Bizimle seyahat edecek kullanıcıların bizim nasıl görüneceğimizi dizayn etsin istiyoruz ve genç fikirlere güveniyoruz" dedi.
Havayolu sektöründe, kabin ekibi üniforma tasarımında standart bir yaklaşım olduğunu ifade eden Ersoy, sözlerine şöyle devam etti: 

"Hemen hemen tüm havayolları, büyük bütçelerle, dünyaca ünlü bir moda tasarımcısıyla çalışmayı tercih ediyor. Biz yenilik yapmayı istedik ve üniformalarımızı yenileme işini bir sosyal sorumluluk projesi mantığıyla, ülkemizin geleceği olan üniversite öğrencilerimizle yapmaya karar verdik. Bu stratejimiz doğrultusunda, projedeki iş ortağımız HUGO BOSS Tekstil Sanayi ile birlikte Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü öğrencileriyle çalışma kararı aldık. Genç tasarımcılar, ilk olarak kabin ekibimizle bir araya gelecek, onları dinleyecek, şirketimizi inceleyecek. Bu süreçte onlara, ihtiyaçları olan her türlü bilgiyi vereceğiz. Tüm verilere sahip olan tasarımcılar, yine hem havayolu hem de tekstil sektöründe bir ilk olma unvanını taşıyacak 48 saatlik bir tasarım hackathonu süreci yaşayacak. 48 saat sonunda hazırlanan tüm tasarımlar farklı uzmanlık alanlarından gelen jüri tarafından değerlendirilecek."

1 milyon euroluk yatırım 

Türk gençlerinin önünü açacak çok büyük projenin başladığını kaydeden Ersoy, "HUGO BOSS büyük bir altyapıyı Türk gençliğinin eline veriyor, onların önlerini açıyor. Biz aynı zamanda birinci seçilen tasarımcının da bütün dünyada tanıtımını sağlıyoruz" diye konuştu.
Tasarımların şık ve aynı zamanda rahat olmasının da önemli olduğunu vurgulayan Ersoy, Atlasglobal'in kırmızı üniforma renginin de değişmeyeceğini belirterek, "Uçakta yolcunun ilk temas ettiği kişi kabinin memurudur. Aynı zamanda uçaktan ayrılırken de en son yine aynı kişileri görür. Kabin memurlarımızın hizmetinin inanarak vermesi için öz güveninin tam olması şart. Bu proje için 1 milyon euroluk bir yatırım yapıyoruz" dedi. 

Basın toplantısında bir konuşma yapan HUGO BOSS Tekstil Sanayi Genel Müdürü Joachim Hensch, "HUGO BOSS Tekstil Sanayi olarak, biz de bu yenilikçi çalışmanın ortağı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana, eğitim ve özellikle de mesleki eğitim konusunda gençlerin hep yanında olduk. Gençlerimizin potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için onlara yatırım yapmayı ve bilgi birikimimizi onlara aktarmayı vazgeçilmez bir sorumluluk olarak gördük. 48 saatlik bir tasarım hackathonuyla ortaya çıkacak yeni tasarımların yaratım sürecinde de gençlerimizi, hazır giyim sektöründe dünyanın en modern üretim tesislerinden biri olan İzmir fabrikamızda ağırlayacağız. Bu süreçte genç tasarımcılara, her türlü teknik desteği vererek, üretim ve teknik bilgi konusundaki uzmanlığımızdan yararlanmalarını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

"Bir fikri gerçeğe dönüştürme projesi" 

Projenin, Atlasglobal'in imajını gençlere emanet etme projesi olduğunu söyleyen Hensch, şöyle konuştu:
"HUGO BOSS olarak bize göre kıyafetler sadece tasarımdan ibaret değil. Kullanıcılar için bir kıyafetten fazlası demek. Bizim tasarımlarımızın önemli özelliği şıklığın yanı sıra konforlu olması. Bunu da en az tasarım kadar önemsiyoruz. Projenin en önemli parçası, bir fikri gerçeğe dönüştürmek. Bu projeyle öğrencilerin ayrıcalıklı bir deneyim yaşayacağını düşünüyorum. Bir tasarım somut olmazsa o fikrin hiçbir etkisi olmuyor, fikir olarak kalıyor. Biz bu proje ile öğrencilerin fikirlerini gerçeğe dönüştürmelerini sağlayıp katma değere dönüştürmeye aracılık etmeyi sağlıyoruz. Öğrencilerin bu projede bir fikri nasıl gerçeğe dönüştürebilecekleri konusunda da ciddi bir deneyime sahip olacaklarını düşünüyoruz. Burası canlı bir kütüphane ve burada benzersiz bir deneyim yaşamalarını istiyoruz."
Tasarım ve moda alanında sanayi-üniversite iş birliğini en üst noktaya taşıyacak olan proje, havayolu sektörü için de örnek teşkil edecek. Onlarca yıldır süregelen ve sadece ünlü moda tasarımcılarının boy gösterdiği bu alanda genç tasarımcıların da var olması sağlanacak. Bu zorlu ve heyecanlı yarışa katılacak olan öğrenciler, ilk olarak HUGO BOSS Tektil Sanayi üretim tesislerinde hem kabin çalışanlarıyla görüşüp onların ihtiyaç ve beklentilerini dinleyecekler hem de üretilebilir bir tasarım yapmanın püf noktalarını işin uzmanlarından öğrenecek.

Yeni üniformaların lansmanı Nisan 2019'da 

Sürecin ikinci bölümdeyse Atlasglobal Havayolları’nın İstanbul’daki merkezini ziyaret edecek öğrenciler, şirketi yakından tanıyıp şirketin tepe yönetimiyle çalışıp görüş alışverişinde bulunacak. Projenin son ayağında ise ise öğrenciler, 5-6-7 Kasım tarihlerinde HUGO BOSS Tekstil Sanayi üretim tesislerinde 48 saat sürecek tasarım hackathonuna katılacak. Bu 48 saat içinde tasarımlarını hazırlayıp jüriye sunacaklar. Farklı alanlarda uzman isimlerden oluşan jüri, birinci olan tasarımı ve tasarımcıyı seçecek. Yeni üniformaların lansmanı ise nisan 2019 tarihinde yapılacak. Birinci olan tasarımcı, ödül olarak bir yıl boyunca Atlasglobal Havayolları’ndan iki kişilik sınırsız uçuş hakkının yanı sıra HUGO BOSS’un Stutgart’daki tesislerine iki günlük bir ziyaret ve HUGO BOSS’un tasarım ekibiyle tanışma imkanına sahip olacak.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Uluslararası Turan Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu Uluslararası Turan Film Festivali Ödül Töreni, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yunus Emre Salonu’nda gerçekleştirildi. Türkiye’nin yanı sıra 77 ülkeden bin 57 başvurunun yapıldığı ‘Kızılelma’ temalı festivalde; ülkemizden 158, Azerbaycan’dan 47, Kırgızistan’dan 31, Kazakistan’dan 21, Özbekistan’dan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film yarıştı. Ege Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen “Uluslararası Turan Film Festivali Ödül Töreni, Türk Dünyası sinemasının tüm paydaşlarını bir araya getirdi. Törene, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven, EÜ üst yönetimi, yurt içinden ve dışından sanatçılar, yönetmenler, senaristler, akademisyenler, davetliler ve öğrenciler katıldı. Fotoğraf ve resim sergileri törene renk kattı Ödül töreni öncesi Atatürk Kültür Merkezi Fuaye Alanında; Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının “Sessiz Tanıklar Türk Boylarına Yolculuk” sergisi ile TÜRKSOY’un “Türk Dünyası Resim Sergisi” ve “Türk Dünyası Kültür Başkentleri Fotoğraf Sergisi” sanatseverle buluştu. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Sanatsal faaliyetler üretmek, sanatın gelişimine katkı sağlamak, sanatı ve sanatçıyı sanatseverlerle bir araya getirmek, tam akredite öğrenci odaklı araştırma üniversitemizin toplumsal görevleri arasındadır. Bu bilinçten hareketle Türk dünyasının ortak değerlerini ve kültürel bağlarını vurgulayarak, bu bağların güçlenmesine katkıda bulunmak, Türk devletleri ve topluluklarının kültürel çeşitliliğine ve zenginliğine katkıda bulunmak hedefiyle yola çıktığımız bu önemli organizasyonun henüz fikir aşamasında iş birliği talebinde bulunduğumuz bütün çevreler tarafından heyecanla karşılanarak sağlanan desteklerle bugünlere gelmesi sağlanmıştır” diye konuştu. “Festivalimizin geleneksel hale gelmesini temenni ediyorum” Bu tür bir festivale ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren Prof. Dr. Budak, “Uluslararası Turan Film Festivali, uzun süren hazırlık aşamasının ardından iki gündür Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında uluslararası film yarışması, 3 Söyleşi, 2 Fotoğraf Sergisi, 7 Gösterim Seçkisi, 1 Resim Sergisi, 1 Konser, 1 Dans Gösterisi gerçekleştirildi. Festivale 77 ülkeden bin 55 başvuru yapıldı. Türkiye’den 158 Film, Azerbaycan 47 Film, Kırgızistan 31, Kazakistan 21, Özbekistan 15 ve Türkmenistan’dan 10 film katılım gösterdi. Yapılan tüm başvurular alanlarında duayen jüri üyelerinden oluşan seçili kurullar tarafından incelendikten sonra dereceye girenleri belirlendi. Bugünkü ödül töreninde dereceye giren filmlere verilecek ödüllerin yanı sıra Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Sinema Sanatına Katkı Ödülü, İnsani Değerlere Katkı Ödülü gibi 13 ayrı kategoride özel ödüller de verilecek. Ödül alacak olan sanatçılarımızı şimdiden tebrik ediyorum. Ayrıca bu büyük organizasyonda bizlerle birlikte olan ve büyük desteklerini gördüğümüz Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğüne, TÜRKSOY’a, çok kıymetli sergilerini bizlere açan Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığına ve festivalimize destek veren gerek ülkemizdeki gerekse Türk Dünyasındaki değerli kurumlarına şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Festivalimizin ileriki yıllarda da Türk Dünyasında genişleyerek geleneksel hale gelmesini temenni ediyorum” dedi. “Türk dünyasının zenginliğini arşivlerle ortaya koyuyoruz” Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, “Bu etkinliğin, kültürün birleştiriciliği adına çok önemli bir program olduğunu ifade etmek istiyorum. Türk kültürü ve sanatının paylaşımı ve gelişimi adına düzenlenen bu festival son derece anlamlıdır. Bu programın bir paydaşı olarak Türk dünyasının zenginliğini çeşitli arşiv belgeleriyle ortaya koymaktan son derece bahtiyarız. Türkiye olarak dünyanın en büyük arşivlerine sahip olduğumuzu bilmenizi isterim. Festivalimize ev sahipliği yapan Ege Üniversitesine ve Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’a, hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, “Sinema ortak kültür mirasımızı gelecek nesillere taşıma noktasında en önemli araçlardan biridir. Bu etkinlik, Türk sinemasının çeşitliliğini yansıtmasının yanı sıra birliğimizi ve kardeşliğimizi bir kez daha tüm dünyaya gösterme fırsatı verdi. Festivalin gerçekleşmesine katkı sunan kurumlarımıza teşekkür ediyor, yarışan tüm sanatçılarımızı tebrik ediyorum” diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ise, “Sinema, dertli insanın işidir. Sinema yapan insan derdini paylaşmak, yarasını göstermek ister. Filmini çektikten sonra da dertleşmek ister. Bu bakımdan festivaller de sinemacıların dertleştikleri yerlerdir. Özellikle uluslararası festivaller bizim için çok önemli. Turan Film Festivali de ilk yılından büyük bir başlangıç yaptı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi. Ödüller sahiplerini buldu Turan Film Festivali kapsamında ilk olarak prestij ödülleri verildi. İnsani Değerlere Katkı Ödülü Yönetmen Derviş Zaim ile Gönül Dağı dizi yapımcısı Ferhat Eşsiz’e, Kültürel Çeşitliliğe Katkı Ödülü TRT AVAZ kurumu adına TRT İzmir Bölge Müdürü Mevlüt Şahbaz’a, İnsan Haklarına Katkı Ödülü Karabağ-Azerbaycan Göç ve Mülteciler Bakanlığı Bakan Müşaviri Nesimi Nerimanov’a Toplumsal Duyarlılık Ödülü Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven’e verildi. Sinema Sanatına Katkı Ödülünü sırasıyla; Azerbaycan Sinema Ajansı, Kazakfilm, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü adına Talant Osmanov, Özbekistan Kültür Bakanlığı Sinematografi Ajans Uluslararası İlişkiler Daire Koordinatörü Gofurjon Musaev, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Birol Güven ve Oğuzhan Türkmen Film Stüdyosu adına Salisalih Bayramov aldı. Ege Üniversitesi 2024 Yılı Vefa Özel Ödülünü Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin ve TRT Belgesel Kanal Koordinatörlüğü adına Koordinatör Ahmet Canbaz alırken, Genç Yetenek Ödülü Ruslan İbrahimli’ye, Teknoloji ve Sinema İlişkisi Ödülü 1453 Filmi ile Hamit Keleş’e, Medya Özel Ödülü Anadolu Ajansı adına İzmir Bölge Müdürü Ahmet Caner Baysal’a, Kültürel Hafıza Ödülü Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Daire Başkanı Dr. Yasin Yıldız’a, Kültürel Miras Ödülü Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal’a, TÜRKSOY Özel Ödülü ise Rejisör Alovov’a verildi. Festivalde yarışan filmlerde ise; Azerbaycan birinciliğini “Voice” filmi ile Zamin Mammadov, Kazakistan birinciliğini “Lullaby” filmi ile Dilshat Rakhmatullin, Kırgızistan birinciliğini “Hope” filmi ile Saule Mukanbetova, Özbekistan birinciliğini “Taste of Grapes” filmi ile Dmitriy Lebedev, Türkiye birinciliğini “Tradition” filmi ile Ali Rıza Bayazıt, Türkmenistan birinciliğini “Ümit” filmi ile İskender Muhammet Annamuhammedov, Uluslararası kategori birinciliğini ise “Goli’s Greatest Adventure/Iran” filmi ile Elika Mehranpoor aldı. Yöresel danslar ve şarkılar katılımcıları coşturdu Ödüllerin verilmesinin ardından festivale destek veren kurum ve sponsorların temsilcilerine plaket takdimi gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Ekin Dans Topluluğunun “Zeybek Gösterisi”, Azerbaycan Sema Halk Dansları Topluluğunun “Azerbaycan Halk Müziğinden Potpuri”, “Göçebeler Kırgız Halk Dansı”, Kazakistan “Süyünbay Sazı” Folklor Topluluğu Dansçıları, Özbekistan Namangan Filartmonisi Müzik ve Dans Sanatçıları sahne aldı. Daha sonra tüm ülkelerin sanatçıları sahneye çıkarak Rektör Prof. Dr. Necdet Budak eşliğinde “Anayurdum” parçasını seslendirdiler. Festival tanıtım filminin de gösterildiği törenin sonunda, ödül alanlar, jüri ve katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.