DÜNYA - 16 Haziran 2010 Çarşamba 18:34

Avrupa Parlamentosu'nda Gazze tartışıldı

A
A
A
Avrupa Parlamentosu'nda Gazze tartışıldı

Bugün Strazburg'da gerçekleşen Avrupa Parlamentosu Genel Oturumunda parlamenterlere hitap eden Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Cathrine Ashton, Gazze ve Akdeniz'de yaşananlar hakkında konuşma yaptı


Konuşmasında İsrail operasyonu ile yaşananların kabul edilemez olduğunu ifade eden Ashton, kesinlikle başta Türkiye olmak üzere tüm tarafların güvenebileceği ve sonucuna inanabileceği uluslararası bir soruştumanın oluşması gerektiğini yineledi. AB'nin de soruşturmayı yakından takip edeceğini aktaran Ashton, Gazze'de bulunduğu dönem içerisinde kendi gözleriyle tanık olduğu şeylerin şok edici olduğunu anlatarak ve uygulanan ambargonun amacını aştığını belirtti. Ashton şöyle konuştu:


"O bölgede yaşanan durum son derece anormal. Uygulanan ambargo politikaları sadece radikalizmin yükselmesine ve yayılmasına sebebiyet veriyor. Bu, bu şekilde devam edemez, mutlaka değişmeli. Artık koşullar değişiyor. Yeni koşullar yeni politikalar gerektirir. Ticari mallar ve insanların girişleri serbest bırakılmalı ve yasaklı şeylerin listesi kısaltılmalı. AB olarak bizim de bölgede yeni bir misyon oluşturmamız gerekli. İki devletli çözüm hedefimiz olmaya devam edecektir."


Ashton'dan sonra söz alan tüm gruplardan farklı parlamenterler, genel olarak İsrail'i kınama ve uluslararası bir soruşturma olması gerektiği görüşünde birleşirken, pek çok konuşmacı Türkiye'nin bölgedeki rolünün önemine değindi ve bölge sorunlarını çözmek için Türkiye ile birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Bazı parlamenterler Türkiye'nin ve İHH organizasyonunun konuyla ilgili İsrail kadar sorumluluğu olduğunu ileri sürerken, parlamenterlerden sonra son sözü alan Ashton başta Türkiye olmak üzere İsrail, Mısır ve ABD ile hergün irtibat halinde olduğunu ve konunun tüm taraflarca ele alınmaya devam edileceğini sözlerine ekledi. Ashton "Hepimiz isteğidiği uzun vadeli sürdürülebilir bir barış ortamıdır ve buna giden tüm adımları destekleyeceğiz" diyerek konuşmasını tamamladı.

 


SERTAÇ AKTAN-BRÜKSEL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir