RAMAZAN - 01 Ağustos 2011 Pazartesi 09:40

Ayaklı değil arabalı davulcu

A
A
A
Ayaklı değil arabalı davulcu

Bursa'nın en büyük mahallelerinden Yunuseli'de Ramazan ayı boyunca hizmet veren davulcu, vatandaşları zamanında uyandırabilmek için kamyonetinin üzerinde davul çalıyor.

EDİP TEKİN  / BURSA

 

Kamyonetin kasasında iki saat boyunca nüfusu 30 bin olan mahalleyi dolaşan davulcuyu mahalle sakinleri balkonlarda merakla izliyor.
Davulcular, Ramazan ayının gelmesiyle mahalle sakinlerini uyandırmak için gece mesaisine başladı. Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesine bağlı 30 bin nüfuslu Yunuseli Mahallesi'nde görevli davulcu ise, yaya olarak mahalleyi dolaşamayınca çareyi kamyonetle gezmekte buldu.

 

Hem vatandaşları erken uyandırmamak hem de bütün mahalleyi dolaşabilmek için akrabasıyla birlikte sokak sokak dolaşan davulcuyu mahalle sakinleri meraklı gözlerle bekliyor. Davulun sesini duyan bazı vatandaşlar ise, izlemek için evlerinin balkonuna çıkıyor. Ramazan davulcusunun geldiğini gören çocuklar da bisikletlerini alarak davulcuyla birlikte sokaklarda tur atıyor.

 


Mahallenin büyük olması sebebiyle vatandaşları sahurda tam zamanında sahura kaldırmak için böyle bir yola başvurduğunu ifade eden davulcu Tarık Gelegen, "Mahallemiz büyük ve yetiştiremiyoruz. Mecburen vatandaşlarımızı sahura araç üzerinde davul çalarak uyandırıyoruz. Zaten bu yönteme başvuran başka mahallede davulcu yok. Yaya olarak çalsak bile bütün mahalleyi dolaşabilmemiz mümkün değil. Geçen yıl kendi arabamla geziyordum ancak bu yıl kayınbabamın arabasını almak zorunda kaldım" dedi.

 


Mahalleyi baştan sona kadar gezdiklerini ifade eden Gelegen, gece saat 02.30'da davul çalmaya başladıklarını, 04.00 gibi mahallenin tamamını bitirdiklerini söyledi. Yeğenini kamyonetin üzerinde gezdiren Gelegen, "Bu yöntem sayesinde hem gezmiş oluyoruz hem de mahalleyi uyandırmış oluyoruz. Günde yaklaşık 30 kilometre yol yapıyoruz. Benzin masraflarını ise mahalle sakinlerinin vermiş olduğu bahşişlerden karşılıyoruz" diye konuştu.

 


Mahallesinde bir ilke imza atan Yunuseli Mahallesi Muhtarı İbrahim Bahar ise, 30 bin nüfuslu mahallenin her sokağında davul çalmanın ve vatandaşları uyarmanın kolay bir iş olmadığını belirterek, "Böyle bir sistemin başka bir yerde olduğunu düşünmüyorum. Mahalle sakinleri bu yöntemden son derece memnun. Bu kardeşlerimiz senelerden beri burada davul çalıyorlar. Biz onlardan memnunuz, onlar da bizden. Bizleri uyandırıyorlar. Allah onlardan razı olsun" dedi.

 


Maniler söyleyerek davul çalan Gelegen, arabanın üzerine tutunarak Ramazan bitinceye kadar mahalleyi dolaşacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir