SAĞLIK - 18 Kasım 2022 Cuma 11:13

Baharat ve kuruyemişlerde zehir saçan madde kansere davetiye çıkarıyor

A
A
A
Baharat ve kuruyemişlerde zehir saçan madde kansere davetiye çıkarıyor

Baharat, kuruyemiş hatta süt ürünlerinde dahi görülebilen aflatoksin maddesinin kansere davetiye çıkardığını belirten Gıda Mühendisi Murat Doğan, bu maddenin görüldüğü sütlerin işlendiğinde zehir miktarının 15 kat arttığını kaydetti.

Uygun koşullarda üretilmeyen ve saklanmayan kuru yemiş, baharat ve süt ürünlerinde aflatoksin maddesinin görülme ihtimalinin yüksek olduğunu belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Doç. Dr. Gıda Mühendisi Murat Doğan, küflenen gıdalara karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu. Küflerin oluşturduğu toksik bir madde olan aflatoksinin zehir saçtığını söyleyen Murat Doğan, üretim şekline bakıldığında tüm ürünlerde bu maddenin oluşabildiğine dikkat çekerek, “Uygun koşullarda ürünlerin depolanması ve üretimi yapılmıyorsa nemden kaynaklı olarak bu küf üreyebiliyor. Bu küfler üredikten sonra da bir toksin üretiyor. Bu toksinler karaciğer, böbrekler ve sinir sisteminde birçok probleme neden oluyor” dedi.

Diğer mikroorganizmalardan farklı olarak bu toksinlerin neden olduğu zehrin, ürün işlem görse dahi yok olmadığını söyleyen Doğan, “Bir fındık veya fıstık baklava ya da başka bir üründe kullanıldığında eğer aflatoksin madde varsa pişirme işlemi bu zehri yok etmiyor. Bu ürünler tüketilerek zehir vücuda alınmış oluyor. Minimum miktarda alınıyor belki ama 20-30 yıl sonra sağlık problemi olarak geri dönüyor” ifadelerinde bulundu.

Baharat ve kuruyemişlerde zehir saçan madde kansere davetiye çıkarıyor

Zehirli süt işlendiğinde zehir miktarı da artıyor

Hayvan yemleri vasıtasıyla süt ürünlerinde de aflatoksin maddesi görülebildiğini kaydeden Doğan, “Uygun koşullarda saklanamayan hayvan yemlerinde bu küf üreyebiliyor. Küf yemde aflatoksin zehrini üretiyor. Bu yemleri hayvanlar tükettiğinde ise zehri sütüne aktarmış oluyor. Hayvan kendi vücuduna aldığı zehri, sütü vasıtasıyla dışarı atıyor. Bizler de bu sütleri tüketerek, zehri vücudumuza almış oluyoruz. Ayrıca zehirli olan bu sütlerden başka bir ürün yapılırsa o üründe sütten daha fazla zehir miktarı olabiliyor. Yani sütte 1 birim zehir varsa peynirde bu birim 15’e kadar çıkabiliyor” şeklinde konuştu.

Geleneksel yöntemeler küf oluşumuna neden oluyor

Kuru yemiş ve baharatların geleneksel yöntemlerle kurutulması ve muhafaza edilmesinde yanlış yöntemler kullanıldığını belirten Doğan, “Pul biberler geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Bu yöntemde ise dışarda kurutma işlemi yapılıyor. Dışarda yapılan kurutma işlemi ile bu küfler kolaylıkla havadan gelip, çoğalabiliyor. Dolayısıyla da bu küf aflatoksin üretiyor. Yani zehir üretiyor. Pul biber fabrikasyon koşullarda kurutma kabinlerinde kurutulursa, bu toksinler engellenebilir” diye konuştu.

Fındık, fıstık, ceviz gibi kabuklu kuru yemişlerde de küfe bağlı aflatoksin maddesi görülebildiğini kaydeden Doğan, “Örneğin fındık toplandıktan sonra çotanak içinde depolarda bekletiliyor. Nem sonucunda küflenmesiyle de aflatoksin üretiyor. Kabuklu kuruyemişlerin dışında biraz bile küf olsa o küfün tadı ve kokusu içine işleyebiliyor” dedi.

“Genetik yatkınlık zehrin etkisini hızlandırıyor”

Gıdalardan alınan zehirli maddelerin kronik zehirlenmelere neden olduğunu belirten Doğan, “Bu madde bakıldığında üç temel probleme neden oluyor. Karaciğer, böbrekler ve sinir sistemine etki ediyor. Bu etki zamanla oluyor. Ayıca genetik yatkınlık varsa daha hızlı etki edebiliyor” dedi.

Baharat ve kuruyemişlerde zehir saçan madde kansere davetiye çıkarıyor

“Baharatlarda ‘Sudan kırmızısı’ tespit edildi”

Pul biber ve kırmızı toz biberdeki boya tehlikesinden de bahseden Doğan, “Yapılan son araştırmalarda pul biber ve kırmızı toz biberde boya tespit edildi. Ancak hangi boya olduğu açıklanmadı. Sudan kırmızısı denilen bir boya var. Bu boya 90’lı yıllara kadar birçok sektörde kullanıldı. Yasaklı olan bu boya son yıllarda eser miktarda da olsa bazı denetimden kaçan firmaların ürünlerinde görüldü. Bu boya kansere neden oluyor” ifadelerinde bulundu.

“Ürünlerin kokusuna ve rengine dikkat edin”

Kuru yemiş ve baharatlarda aflatoksin ve boya olduğunun nasıl anlaşılacağı ile ilgili de bilgi veren Doğan, “Baharat alırken özellikle de pul biberi koklamak gerekiyor. Üründe küfle ilgili bir problem varsa bu zaten kokusundan anlaşılıyor. Bir de pul biber ve kırmızı toz biberde boya olduğu renginin canlılığı, parlaklığından anlaşılıyor. Renginden kaynaklı albenisi yüksek olan ürünlerin alınmamasını tavsiye ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kösedağ güven tazeledi Kayseri Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Olağan Genel Kurulu’nda mevcut başkan Metin Kösedağ, yeniden seçilerek güven tazeledi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu’nda İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan genel kurula Kayseri İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Küresel Gazetecilşer Konseyi Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, protokol üyeleri ve KGC üyeleri katıldı. Gündem maddelerinin okunması ile başlayan genel kurulda, faaliyet raporları ve tahmini bütçe raporları okundu. Tahmini bütçenin geçen yıl olan bütçenin yüzde 20 üzerinde arttırılması oy çokluğu ile kabul edilirken, 2 yılda bir gerçekleştirilen genel kurul ve seçimlerin 3 yılda bir Mayıs ayında yapılması da oy çokluğu ile kabul edildi. Genel kurulda seçime tek liste ile giren mevcut Başkan Metin Kösedağ, yeniden başkan seçildi. Kösedağ genel kurul sonrasında yaptığı konuşmasında, “Bugün KGC’nin bu güzide gününde herkesin burada olmasından dolayı son derece mutluluk duyuyorum. Katılımlarınız için çok teşekkür ediyorum. İnşallah yeni dönemde daha güzel bir KGC olacağını ümit ediyorum” ifadelerini kullandı. Genel Kurulda oluşan listeler ise şu şekilde oldu: Başkan: Metin Kösedağ Yönetim Kurulu Asil Üyeleri: Ahmet Şan, Canan Bayram, Demet Öztürk, Doğan Havur, Dursun Açıkyürek ve Kürşat Açıkgöz. Yönetim Kurulu Yedek Üyeler: Mahmut Tursun, Gülşen Büyükçekiç, Devrim Çalışkan, Hidayet Dikilitaş, Murat Asil, Abdullah Yiğit, Murat Turp, Menekşe Zehir Yiğit, Hakan Kaya, Hüseyin Cihan Çimen, Mehmet Altındağ, Sevim Şahin ve Sümbül Antunbaş. Denetim Kurulu Asil Üyeleri: Mesut Koç, Sabahattin Sürmen, Salih Karakuzu, Duygu Uludaşdemir ve Emre Şapçı. Denetim Kurulu Yedek Üyeleri: Selma Kan, Tuğba Filik, Naci Gültekin Şeker, Şevket Tekin ve Ufuk Çamdal. Disiplin ve İstişare Komisyonu: Metin Kösedağ, Salih Balcı, Oktay Ensari, Recep Bulut ve Ömer Faruk Hamurcu. Etik ve Uzlaşma Kurulu: Rıfat Açıkgöz, Mehmet Sena Kösedağ, Metin Sönmez, M. Deniz Çağan ve Ferhat Yağmur. Kültür Sosyal İşler Komisyonu: İbrahim Altuntaş, Yüksel Kalkan, Erhan Kan, Mustafa Yıldız ve Hüseyin Göktaş. Eğitim ve Proje Komisyonu: Demet Öztürk, Zafer Kara, Serpil Çalışkan, Ülkü Vural ve Mesut Bayazıt.
Elazığ Boccede Elazığ’a 3 derece Bocce Petank Türkiye Şampiyonası Antalya’nın Kemer ilçesinde gerçekleştirildi. Elazığ’ı temsil etmek üzere şampiyonaya katılan takımlardan Yıldız Kız takımı Türkiye 5.’si, Genç Erkekler takımı Türkiye 2.’si, Büyük Kadınlar takımı Türkiye 3.’sü oldu. Bocce Bowling ve Dart Federasyonu tarafından organize edilen Bocce Petank Türkiye Şampiyonası Antalya’nın Kemer ilçesinde gerçekleştirilerek son buldu. 22-27 Nisan tarihleri arasında yapılan Bocce Petank Türkiye Şampiyonasına Türkiye’nin 80 ilinden sporcular katıldı. Elazığ’ı Antalya’da temsil eden takımlardan Yıldız Kız takımı Türkiye 5.’si, Genç Erkekler Bocce Petank Altın Nokta takımı sporcusu Cemil Karadağoğlu Türkiye 2.’si, Büyük Kadınlar Bocce Petank Altın Nokta takımımı sporcusu Rojda Özadenç ise Türkiye 3.’sü oldu. Şampiyona 27 Nisan Cumartesi günü düzenlenen ödül töreninin ardından sona erdi. Elazığ Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, ’’22-27 Nisan tarihleri arasında yapılan 3 Bocce Petank Türkiye Şampiyonasına Türkiye’nin 80 ilinden sporcuların katılım sağlamasıyla Antalya’da gerçekleştirildi. İlimizi Antalya’da temsil eden takımlarımızdan Yıldız Kız takımımız Türkiye 5.’si, Genç Erkekler Bocce Petank Altın Nokta takımımız sporcusu Cemil Karadağoğlu Türkiye 2.’si, Büyük Kadınlar Bocce Petank Altın Nokta takımımız sporcusu Rojda Özadenç Türkiye 3.’sü oldu. 1 şampiyonadan ilimize kazandırdıkları bu büyük derecelerden dolayı sporcularımızı ve antrenörlerimiz Resul Ağırtaş, Ali Bıyıklı, Mehmet Resul Can’ı tebrik ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Ankara TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Saadet Partisi Meclis Grubu’na ziyaret TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, anayasa çalışmaları çerçevesinde Saadet Partisi Meclis Grubu’nu ziyaret etti. Anayasa çalışmaları kapsamında Meclisteki siyasi parti gruplarını ziyaret eden Kurtulmuş’un bugün DEM Parti’den sonra ikinci durağı Saadet Partisi Meclis Grubu oldu. Kurtulmuş, ziyaretinde Saadet Partisi Grubu Başkanı Selçuk Özdağ, Grup Başkanvekilleri İsa Mesih Şahin ve Bülent Kaya, Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun ile görüştü. Kurtulmuş, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada anayasa konusunda Saadet Partisi Grubu’nun fikirlerini aldıklarını söyleyerek, görüşmenin olumlu gertiğini ifade etti. Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ ise, teklifi gruplarında değerlendireceklerini belirterek, "En önemli şey, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kuvvetler ayrılığının net şekilde ayrılacağı söylenmişti. Gördüğümüz şu ki verdiğimiz soru önergelerinde dahi anayasa bakanlara diyor ki, ’Soru önergelerine 15 günde cevap verin.’ Ama cevap vermiyorlar. Bununla ilgili çalışmalar yapılması gerekiyor. Biz Türkiye’nin konuşan Türkiye olmasını istiyoruz, susan değil. Konuştuktan sonra uzlaşan Türkiye, uzlaştıktan sonra anlaşan Türkiye" ifadelerini kullandı. Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da, siyasi zemine katkı saglayacak her türlü çabanın içinde olacaklarını belirterek, TBMM Baskanının da buna katkı ve çabaları olacağını kaydetti.