POLİTİKA - 24 Ocak 2019 Perşembe 11:30

Bakan Selçuk: 'Bilişim sektörü işbaşı eğitim ödemesini 85 TL'ye çıkardık'

A
A
A
Bakan Selçuk: 'Bilişim sektörü işbaşı eğitim ödemesini 85 TL'ye çıkardık'

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Bilişim sektöründeki mesleklerde İŞKUR tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programlarında günlük ödeme miktarını 85 TL'ye çıkardık" dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye Kamu-Sen tarafından düzenlenen "Endüstri 4.0 ve Sendikaların Geleceği" programına katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Selçuk, Türkiye'nin sivil toplum alanında vakıf kültürünün güçlü olduğu tarihsel bir arka plana sahip olduğunu belirtti. Endüstri 4.0'ın dördüncü sanayi devriminin yeni bir dönüşüm sürecine işaret ettiğini aktaran Selçuk, "21. yüzyılda dördüncü sanayi devrimi ile yepyeni ve bambaşka dinamik bir gündemle karşı karşıyayız. Bu kapsamda bizlerin de hükümet olarak dönüşüm süreci için kaldıraç hizmetler sunma, gerekli çalışmaları insan ve zaman odaklı bir şekilde gerçekleştirme sorumluluğumuzu bir kez daha gündeme getiriyor.Hükümetlerimizin son 16 yıldır attığı adımlar neticesinde ekonomimizin önemli bir ivme yakaladığına hepimiz şahidiz. Yerli İHA’larımız, ALTAY tankımız, GÖKBEY helikopterimiz, yerli tasarım otomobilimiz ve yerli çip üretimimiz gibi pek çok alanda stratejik ihtiyaçlarımızı kendimiz tasarlayabilir, geliştirebilir, üretebilir hale geldik ve hatta bunların ihracatını yapıyoruz" şeklinde konuştu.

"İşbaşı eğitim ödemesini 85 TL'ye çıkardık" 

Bakanlık olarak endüstri 4.0 ile toplumun bütüncül yapısının doğrudan etkileneceği ve yeniden şekilleneceği öngörüsü ile önemli adımlar atıldığını ifade eden Bakan Selçuk, bu çerçevede dijitalleşme, yapay zeka, büyük veri, bulut bilişim gibi uygulamaların iş süreçlerine entegre edilmesini önemsediklerini kaydetti. Bakanlık olarak dijital sanayinin işgücü ihtiyacını karşılamak üzere aktif işgücü programları da düzenleyip, projeleri desteklediklerini aktaran Selçuk, "Son dört yılda sadece bilişim sektöründe düzenlemiş olduğumuz mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarına 60 bine yakın kişi katıldı. Bu eğitimleri tamamlayan kişilerin yüzde 60’ından fazlası kalıcı olarak istihdam edilmekte. Böylelikle eğitim istihdam ilişkisini güçlendirme çabalarımızın da sonuç verdiğini görmekteyiz. 2019 yılında da endüstri 4.0 kapsamında mesleki yeterlilikleri belirleme ve meslek kazandırmaya yönelik eğitim faaliyetlerimiz devam edecek. 2009 yılından beri başarıyla sürdürdüğümüz işbaşı eğitim programlarımıza geçtiğimiz yıl 'Geleceğin Mesleklerinde İşbaşı Eğitim Programı'nı ekledik. Diğer işbaşı eğitimlerimizde 3 aya kadar destek sunarken, 18-29 yaş arası gençler için geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenen işbaşı eğitim programlarının süresini 9 aya çıkardık. Programa katılımın daha cazip hale getirilmesi için diğer programlarda günlük 61 TL olan payımızı 77 TL’ye ve ödeme miktarını bilişim sektöründeki mesleklerde düzenlenen programlarda 75 TL’den 85 TL’ye çıkarıyoruz" dedi.

"Devlet algısının değişmesi üzerinde yoğunlaşılmakta" 

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise, dünyanın yeni bir çağın eşiğinde büyük doğum sancıları çektiğini söyledi. Elektrik gücünün yardımıyla seri üretime geçilmesi, bilgi teknolojilerinin gelişmesi ile otomasyona dayalı üretimi öngören gelişmelerin ardından sanayi devriminin artık 4.0 aşamasına geçtiğini kaydeden Kahveci, "Üretim sistemlerinin değişimi ve gelişimi devletlerin ekonomik politikalarını, endüstri ilişkilerini, hukuki alt yapıları ve gelir paylaşımını da doğrudan etkilemekte. Endüstri 4.0 tüm dünyada siyaset ve endüstri konusunda birçok tartışmayı da beraberinde getirmiştir. Endüstri 4.0 süreci hiç kuşkusuz ki yalnızca işletmeleri değil, çalışma ilişkilerini de kökünden değiştirecek gelişmelere gebedir. Akıllı teknolojiler ve yapay zeka, sanayi devrimi ile ortaya çıkan bildiğimiz anlamdaki üretim iş ve çalışan kavramını tamamen değiştirecektir. Teknolojik gelişmedeki akıl almaz hız bizlerin de bu dönüşüme bir an önce ayak uydurmamızı zorunlu kılmaktadır. Önümüzdeki değişim sürecinin toplumsal boyutları sanayi devrimi ile kıyaslanmayacak ölçüde büyük olacaktır. Bütün tahminler işsizliğin artması, ücretlerin düşmesi, birçok mesleğin ortadan kalkması ya da yapay zekanın eline geçmesi ve toplumda devlet algısının değişmesi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu çerçevede artık kapımızdan içeri girmekte olan yapay zekanın, otonom sistemlerin ve nesnelerin internetinin toplumumuza, kamu yönetimine, çalışma yaşamına, hukuk sistemimize, ekonomik ve sosyal politikalara nasıl yansıyacağının tespit edilmesi bir yaklaşım olmaktan öteye hayati bir zorunluluktur" diye konuştu.

Yağmur Yıldız - Emre Yüzügüldü
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Uzman jinekologdan kadınlar için önemli uyarı: "Normal saymayın" Jinekolog Elifnur Özak, menopoz sonrası görülen vajinal kanamalara dikkat çekti. Bu dönemde görülen kanamaların genellikle iyi huylu nedenlere bağlı olduğunu belirten Uzm. Dr. Özak, “Ancak bazı kötü huylu hastalıklar ve kanserler kendilerini vajinal kanamalar ile belli edebilirler. Menopoza girildikten sonra, artık vajinal kanamalar ‘normalimiz’ olmaktan çıkar, göz ardı edilmemelidir.” diyerek kadınları uyardı. Acıbadem Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Elifnur Özak, menopozun kadınların doğal yaşam döngüsünün bir parçası olduğunu hatırlattı. Adet kanamasının kesilmesine menopoz denildiğini, tıbbi açıdan ise menopozun yumurta ve hormon üretiminin sona ermesi anlamına geldiğini vurgulayan Uzm. Dr. Özak, kadınların bu yeni dönemi için, "Kadınlarda ortalama 40’lı yaşlardan itibaren reprodüktif çağın menopozal kısımları başlar. Adetlerimiz, belirgin bir problem olmadığı sürece, bir anda kesilmez, yavaş yavaş araları açılarak gider. 2 ayda bir, 3 ayda bir, 6 ayda bir... ’Pre- menopoz’ dediğimiz bu menopoz öncesi dönemde kadınlarda “vazomotor semptom” olarak bilinen sıcak basmalarıyla, ani ve yoğun terlemelerle, ani sinirlilik haliyle, geceleri uyku problemleriyle, vajinal kurulukla sıklıkla karşılaşırız. Bunlar, vücutta azalan östrojen düzeylerinin bedenimizde oluşturduğu sonuçlardır. Premenopozal dönemdeki bu sorunların hemen hepsinin tedavisi mümkündür. Ne zaman ki bir sene hiç adet görülmez, ancak o şekilde ‘menopoza girdim’ diyebiliriz. Bu dönem de ortalama 45-55 yaşları arasına denk gelmektedir" bilgilendirmesinde bulundu. Normal kabul etmeyin, sebebini öğrenin Menopoz sonrasında vajinal kanamalar görülebildiğini, bunların pek çok kadın tarafından “normal” kabul edilip, doktor kontrolüne gerek duymadığını belirten Uzm. Dr. Özak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadınlar özellikle doğurganlık süreçlerinde, hamilelik öncesinde ve hamilelikte kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kontrolünde olmayı önemserler. Menopoza girdikten sonra ise artık jinekologla işlerinin bittiğini düşünürler, muayenelerini ihmal ederler. Menopoza girdikten sonra kanama sorunu yaşadıklarında bunu göz ardı ederler. Oysa bu dönemdeki kanamalar masum olmayabilir. Menopoz sonrası vajinal kanamalar genellikle iyi huylu sebeplere bağlı olsalar da bazı kötü huylu hastalıklar ve kanserler kendilerini vajinal kanamalar ile belli edebilirler. Menopoz sonrası kanama durumunda, jinekolojik muayene ve bu muayene sonuçlarına bağlı olarak rahim içinden (endometriyum) örnekleme yapmak, biyopsi alarak kötü huylu bir hastalık olup olmadığını değerlendirmek gerekebilir. Endometriyum kanserleri erken dönemde kendisini kanama ile belli ettiği için, çoğu zaman bu kanamalar sayesinde erken evrelerde yakalanır ve pek çok hastada kemoterapi ihtiyacı dahi olmadan, sadece ameliyatla cerrahi olarak tedavi edilebilir. Kötü rüya görmemek için bu kanamaların nedenlerinin belirlenmesi gerekir."
İzmir Üretken yapay zeka teknolojisi, en çok fotoğrafçılığı etkiliyor İki yıl önce hayatımıza hızlı bir giriş yapan üretken yapay zeka teknolojisi fotoğraf sanatı başta olmak üzere grafiksel anlamda çeşitli görseller üreten sektörler üzerinde etkisini giderek arttırıyor. Özellikle reklam tanıtım sektöründe obje, ürün veya bir olayın fotoğraflarını üretmek stüdyo ortamı yerine bilgisayarın başında birkaç satırlık komut yazarak sanayiler içinde gerçekleştiriliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Emre Küheylan üretken yapay zeka teknolojisinin prodüksiyon maliyetlerini düşürmesi gibi faydasının yanında gerçeklikten uzaklaşma ve manipülasyon gibi tehlikeleri de beraberinde getirdiğini söylüyor. “Yapay zeka prodüksiyon maliyetlerini düşürüyor, üretim süreçlerini hızlandırıyor” Aynı zamanda reklam ajanslarının en çok başvurduğu stok fotoğraf ajansları ve buralara görsel üreten fotoğrafçıları ekonomik anlamda olumsuz etkilediğini söyleyen Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Emre Küheylan; “Üretken yapay zeka ile buluşmamız 2022 yılının ortaları gibi çok yakın bir zamanda oldu. Üretken yapay zeka ile üretilen ilk fotoğraflar ve grafikler gerçeklik bakımından önceleri hatalar barındırıyor kollar, eller gibi farklı uzuvların canlandırılmasında bozukluklara rastlayabiliyorduk. Ancak çok kısa bir sürede üretken yapay zeka programlarının yeni sürümleri piyasaya sürüldükçe bu hatlarında hızlıca giderildiğini çok daha gerçekçi görüntülerin üretilebildiğini gördük. Şu anda işin uzmanları dışında kimsenin neredeyse gerçekle ayırt edemeyeceği kusursuz görseller üretilmeye başlandı. Özellikle fotoğraflar gerçeklik açısından kusursuza yaklaşmış durumdalar. Üretilen bir insan fotoğrafının gerçek mi yapay mı olduğunu anlamak oldukça güçleşti. Yapay zeka ile üretilen gerçekliği yüksek fotoğraflar sosyal medya hesaplarını yönetenleri, haber sitelerini ve çeşitli reklam şirketlerini önemli bir prodüksiyon maliyetlerinden kurtarırken üretim süreçlerini hızlandırdı. Ancak işin gerçeklik açısından baktığımızda özellikle işleri gerçeği aktarmak olan haber, medya siteleri ve yüksek takipçili sosyal medya hesaplarını yeni tehlikeler bekliyor. Bu teknoloji kişileri ve toplumları ciddi şekilde manipüle etmede kullanabiliyor. Bu da beraberinde sayısız hukuk davlarını beraberinde getiriyor. Bu yolla üretilen görsellerin altına mutlaka uyarıcı yazıların konulması ya da uzmanlar tarafından gözden geçirilmeleri gerekiyor.” dedi. Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Emre Küheylan, bilgisayarının başında uygulamalı olarak yapay zeka yazılımlarıyla “orman yangınından kaçan geyik” ve “çölde gezen kutup ayısı” gibi örnek görsellerin komut satırı yazarak nasıl oluşturulduğunu paylaştı.