POLİTİKA - 15 Temmuz 2017 Cumartesi 07:14

Bakan Bozdağ: Meclis’i düşman dahi bombalamadı

A
A
A
Bakan Bozdağ: Meclis’i düşman dahi bombalamadı

Adalet Bakanı Bozdağ, bombaların altındaki Meclis’te yaşananları şöyle anlattı: “Meclis, Kurtuluş Savaşı’nı yönetmişti. O zaman top sesleri Polatlı’ya kadar gelmişti. Ama Meclis’in üzerine düşen top mermisi olmamıştı. Meclis’i düşman dahi bombalamamıştı."

Meclis’te “sığınaklara inmek yok, öleceksek burada ölelim” diyerek darbe girişimine karşı dimdik Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kendisinin o gün kurşunlara göğsünü açan, tankın altına yatan insanlarla mukayese edilemeyeceğini söyledi.

Adalet Bakanı Bozdağ, 15 Temmuz darbe girişiminden nasıl haberi olduğunu, ilk olarak kimlerle irtibata geçtiğini, Meclis’teki tarihî konuşmasını nasıl yaptığını ve daha birçok merak edileni Ankara Haber Müdürümüz Çetiner Çetin ve muhabirimiz Ebru Karatosun’a anlattı. Darbe girişiminin ardından geçen bir yılı da değerlendiren Bozdağ şunları söyledi:

ABDEST ALDIM, EVDEN ÇIKTIM

“Rabbim bir daha milletimize ve devletimize 15 Temmuz yaşatmasın. O gün Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde bir programım vardı. Daha sonra oradan eve geçtim. Her şey normal görünüyordu, herhangi bir sıkıntı yoktu. Eşim ve çocuklarım Yozgat’taydı. Bir çocuğum da Ankara’da teyzesinin yanındaydı. O arada müsteşar bey aradı. ‘Uçaklar çok aşağıdan uçuyor Ankara’da. İstanbul’da da köprüler kesildi kesiliyor diye haberler var. Bir hareketlilik var. Bilginiz var mı?’ dedi. Ben de ‘Yok’ dedim. İçişleri Bakanını Efkan Âlâ’yı aradım, ulaşamadım. MİT Müsteşarı Hakan Bey’i aradım, ona da ulaşamadım. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızla irtibat kurmaya çalıştım. Başbakanımızın telefonunu birkaç defa çaldırdıktan sonra ulaşma imkânım oldu. Başbakanımız ‘darbe teşebbüsüne kalkışıldığını’ ifade etti. Başbakanımızla ‘Ne yapılabilir’ hususunu istişare ettik.


Sonra üzerimi değiştirdim, abdest aldım. Yalnız olduğum için korumaları da çağırmadım. Sağlam çocuklar ama ‘Ne olur ne olmaz’ diye. Yaya olarak Kızılay’a yürüyüp orada halkla beraber darbecilere karşı mücadele etme düşüncesiyle kapıya doğru giderken, teyzesinde olan oğlum geldi. Oğlumla beraber evden çıktık. Sonra takip edileceğimizi veya bir yerde yakalanacağımızı tahmin ederek araçla Ankara sokaklarında gezdik. Yolda, Bilâl’i (Basın Müşaviri) aradım ve ‘Beni televizyonlara bağla, bütün kanallara, onlarla görüşeyim’ dedim. O arada Ankara, İstanbul Başsavcılarıyla görüşmelerim oldu. Kendilerine soruşturmaların derhâl başlatılmasını; yakalama, gözaltı, tutuklama gibi adli işlemlerin tereddütsüz yapılmasını ve darbecilere karşı başlatılan adli tahkikatın da Türkiye kamuoyuyla paylaşılmasını, te-levizyonlar ve ajanslar vasıtasıyla ihale ettim. Bilal Bey beni TRT’ye bağlamak istedi ama o arada orası işgal edilmişti. TGRT Haber televizyonuyla da bağlantı kurduk.

AKIN AKIN SOKAKLARA İNDİLER

Sokaklarda gezerken, gördüğüm manzara çok korkutucuydu. İlk çıktığımda araçların büyük bir kısmı Ankara’nın dışına doğru gidiyordu. Ankara’ya doğru gelen çok azdı. Benzinlikler tıka basa doluydu. Bankaların önündeki ATM’lerde yine kuyruklar vardı. O zaman endişem arttı. Halk, Cumhurbaşkanı’nın yaşadığını görünce ona sahip çıkmak, onunla beraber mücadele etmek için akın akın sokaklara indi. Daha sonra -giden araçlar mı bilmiyorum ama- araçların tekrar Ankara’ya doğru döndüklerini gördüm. 

AİLEMLE HELALLEŞMEDİM

Bakan Bozdağ, 15 Temmuz gecesi olup bitenlerin hiçbir aşamasının kendisini korkutmadığını söyledi. Bozdağ, o gece eşiyle arasında geçen konuşmayı şöyle anlattı: Eşimle konuşurken, durumu anlattım ve ‘Korkma. Her şey Allah’ın dediği gibi olur, endişeye gerek yok. Biz iyiyiz,

görevimizin başındayız’ dedim. O sırada aklımdan, ‘Milletimize, devletimize değişik görevlerde hizmet ettik. Bu görevleri yaparken, incittiğimiz, kırdığımız yanlış yaptığımız da olmuş olabilir. Eğer o gün şehadet nasip olursa kilometreyi sıfırlar, Rabb’imin lütfuyla öbür tarafa gideriz’ diye düşündüm.

MECLİS BAŞKANIMIZ KAHRAMANLIK GÖSTERDİ

Bakan Bozdağ, bombaların altındaki Meclis’te yaşananları şöyle anlattı: “Meclis, Kurtuluş Savaşı’nı yönetmişti. O zaman top sesleri Polatlı’ya kadar gelmişti. Ama Meclis’in üzerine düşen top mermisi olmamıştı. Meclis’i düşman dahi bombalamamıştı. Meclis Başkanımız İsmail Kahraman, soyadı gibi bir kahramanlık gösterdi. Meclis’i açtı. Milletin vekillerini Meclis’e davet etti. Orada darbecilere karşı bir mücadeleyi millet adına Meclis’te yürütme kararı alındı. Ben de o gece belli bir aşamadan sonra Meclis’e geçtim. Hükûmet adına söz aldım. Konuşmamın bir noktasında bomba atıldı yanımıza düşmüş gibi hissettik. Arka tarafta birtakım sesler duyuldu. Oradan bir muhalefetten bir milletvekilimiz ismini vermeyim Meclis Başkanımıza, ‘Sayın Başkan burada duygusal olma vakti değildir. Bu devlete ihtiyaç vardır. Bu bomba Meclis’e düşmüş olsaydı bir sürü insan ölüp yaralanabilirdi. Lütfen sığınağa geçelim, oturumu kapatalım’ diyor. Benim aklımdan o an şu geçti. Meclis’teki görüşmeleri de herkes takip ediyor. Eğer Meclis Başkanı oturumu kapatır, sığınağa giderse o zaman millet ‘Meclis korktu, oturumu kapattı sığınağa geçti’ der ve meydana inmez. Oradan ayrılabilir ve bu darbecileri mutlu eden bir sonuç olabilir’ diye düşündüm. Kürsüyü bırakıp, Meclis Başkanımıza ‘Meclis’in kapatılmaması gerektiğini, çok yanlış anlaşılacağını’ ifade ettim. Başkan da oturumu kapatmaktan vazgeçti.”

FETÖ KONTOLLÜ SAVUNMA YAPIYOR

15 Temmuz’un Fetullah Gülen’in talimatıyla TSK içerisindeki FETÖ’cü teröristler ve onlara katılan diğer unsurlarca gerçekleştirilmeye çalışılan bir darbe teşebbüsü olduğunu vurgulayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “80 milyon gözüyle, aklıyla, kalbiyle ve kulaklarıyla şahittir” dedi. FETÖ’cülerin suçüstü yakalandığını kaydeden Bakan Bozdağ, şunları söyledi: Suçüstü hâli olan yerde ve 80 milyon şahitliğinde olan bir olayda bunların yaptıklarını inkâr etmeleri akıl alır bir şey değil. Teröristbaşı Gülen her şeyi inkâr etme talimatını verdi. İstihbari bilgiler geliyor. ‘İnkâr edeceksiniz, önünüze somut bir şey koyarlarsa herkes kendi pozisyonuna göre onu tevil edecek. İşkence ve kötü muamele iddialarını herkes yazacak. Tutanaklara geçirecekler’ gibi talimatlar veriyor. Terör örgütü kontrollü bir savunma yapıyor. Kendilerince AİHM’e dosya hazırlıyorlar. Çünkü örgüt bunların gözlerini, kulaklarını, akıllarını ve kalplerini özgürce kullanamaz hâle getirmiştir.  

Kaynak: Türkiye gazetesi / Ebru Karatosun 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenyurt’ta Hıdırellez coşkuyla kutlandı Baharın müjdecisi Hıdırellez, Esenyurt’ta coşkuyla kutlandı. Roman vatandaşlarla birlikte baharın gelişini kutlayan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, Hıdırellez geleneğini yerine getirerek ateşin üstünden atladı. Programda konuşan Başkan Özer, “Esenyurt bir çiçek bahçesi, siz de bu bahçenin en güzel çiçeklerisiniz. Gününüz kutlu olsun. Neşeniz her daim var olsun” dedi. Renklerin ve kültürlerin ortak paydası olan Esenyurt’ta Hıdırellez coşkusu yaşandı. Esenyurt Belediyesi’nin düzenlediği şenlikte, baharın, güzel dileklerin ve bereketin simgesi olan Hıdırellez, eğlenceli etkinliklerle kutlandı. Roman Kültür Evi önünde gerçekleşen şenlikte Roman sanatçılar sahne alarak vatandaşlara unutulmaz bir gün yaşattı. Programa katılarak Roman vatandaşların neşesini paylaşan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, bir gelenek olan Hıdırellez ateşinin üstünden atladı. “Sizinle el ele gönül gönüle birlikte çalışacağız” Vatandaşların Hıdırellezi’ni kutlayan Başkan Özer, “Hızır İlyas; kışın ve zorlukların geride bırakıldığı, güzelliğin, bereketin, bolluğun, yeşilin can aldığı, kan aldığı, güzelleştiği gün demektir. Gününüz kutlu olsun. Bugünün en önemli yanlarından biri şu; Hızır darda kalanın imdadına yetişir. Hızır yoklukta, yoksullukta olanın yanında olur. İlyas da suyu, toprağı korur. Aslında Hızır ile İlyas’ın buluştuğu günün adıdır bugün. Bugün aynı zamanda bizim için de bir mesajdır. Bize diyorlar ki, ‘Halkınıza kucak açın, toplumla buluşun, toprağı, suyu koruyun, insanlar darda olduğu zaman onların yardımına koşun.’ Biz de Allah’ın izniyle bunu yapacağız. Burada çok sayıda eşimiz, dostumuz, kardeşimiz var, sizin hiç dinmeyen, hiç bitmeyen neşeniz var. Bu neşeniz her daim var olsun. Ben Allah’ın izniyle her zaman sizin yanınızda olacağım. Sizin sorunlarınızın çözümü bizim boynumuzun borcudur. Zaten bunun için göreve geldik. Sizinle el ele vereceğiz, gönül gönüle birlikte çalışacağız” ifadelerini kullandı. “Siz bu bahçenin en güzel çiçeklerisiniz” Roman vatandaşların daha eşit daha özgür bir dünyada yaşaması için projeler ürettiğini söyleyen Başkan Özer, “Esenyurt, Yaşar Kemal’in dediği gibi ‘Bin bir rengin açtığı bir çiçek bahçesi.’ Bu bahçenin en güzel çiçeği sizlersiniz. Sizin neşeniz, sizin o folklorunuz, sizin dinmeyen sevinciniz bize de sevinç aşılıyor. Ben sadece burada değil, hayatım boyunca bir akademisyen olarak da hep Roman kardeşlerim daha güzel daha eşit daha özgür bir dünyada yaşamaları için projeler ürettim. Esenyurt Belediye Başkanı olarak bundan sonraki süreçte de hep sizlerle beraber yürüyeceğim. Sizlerin düğünlerinizde neşenizi paylaşacağım. Sizlerin acılı gününüzde, taziyenizde de acılarınızı paylaşacağım. Hep beraber Esenyurt’u 21. yüzyıla yakışır, herkesin bir arada, bir kültür bahçesinde yaşadığı barış ve kardeşlik şehri yapacağız. Bu konuda da sizden katkı ve destek bekliyorum. Her zaman dediğim gibi adil, eşit, ulaşılabilir bir belediye olacağız” diye konuştu.
Kocaeli Pres makinesine sıkışarak hayatını kaybeden fabrika sahibi 3 çocuk babasıymış Kocaeli’nin İzmit ilçesinde pres makinesine sıkışarak hayatını kaybeden Sude Havacılık fabrikasının sahibi Necmi Şahin’in (48) evli ve 3 çocuk babası olduğu öğrenildi. Firmanın ise 2007’de havacılık sektöründeki faaliyetlerine başladığı; uçak koltuğu, sehpası ve koltuk ekipmanları üretimi yaptığı bildirildi. Olay, dün saat 22.30 sıralarında Alikahya Atatürk Mahallesi Eşref Bitlis Caddesi’ndeki Sude Havacılık isimli plastik parça üretim fabrikasında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, fabrikaya yeni alınan pres makinesi kurulum esasında aniden çalıştı. Fabrika sahibi Necmi Şahin ise makineye sıkıştı. Çevredekilerin 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulunulmasıyla adrese itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Bölgeye ulaşan itfaiye ekipleri Necmi Şahin’i sıkıştığı yerden çıkardı. Sağlık ekiplerince ağır yaralı olarak Kocaeli Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Necmi Şahin, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Öte yandan, otopsi işlemlerinin ardından Necmi Şahin’in cenazesi ailesine teslim edilecek. Şahin’in cenazesi Alikahya Fatih Mahallesi Fatih Cami’nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından defnedilecek. Şahin’in evli ve 3 çocuk babası olduğu öğrenildi. Sude Havacılığın ise 2007 yılında Kocaeli’de havacılık sektöründeki faaliyetlerine başladığı; uçak koltuğu, sehpası ve koltuk ekipmanları ile ambalajları ürettiği aktarıldı.
Antalya Halk otobüsü trafik ışıklarında bekleyen araçların arasına daldı: 3 yaralı Antalya’da halk otobüsünün trafik ışıklarında bekleyen araçlara çarpması sonucu 11 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Kaza anıysa güvenlik kameralarına yansıdı. Kaza, sabah 08.30 sıralarında Kepez ilçesi Atatürk Mahallesi Yıldırım Beyazıt Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Gökmen G. (48) idaresindeki 07 AU 0011 plakalı özel halk otobüsü bir anda trafik ışıklarında bekleyen araçların arasına daldı, halk otobüsüyle beraber 11 aracın karıştığı zincirleme kaza meydana geldi. Kazada halk otobüsü şoförü, otobüsteki 1 yolcu ve diğer araçta bulunan 1 kişi olmak üzere 3 kişi yaralanırken, tüm araçlarda maddi hasar meydana geldi. Yaralılar olay yerine yönlendirilen sağlık ekipleri tarafından çevredeki hastanelere sevk edildi. Araçlar ise çekiciyle bulundukları yerden kaldırıldı. "Şoför kriz geçirmiş diyorlar" Kazada aracı hasar görenlerden Eyüp Kaya, “Kırmızı ışıkta beklediğimiz sırada otobüs şoförü kriz falan geçirmiş diyorlar. İki şeridin ortasından gelip 10 araca vurdu, 3 kişi yaralandı. Araçlarda zarar var. Bütün kazazede arkadaşlar şikayetçi” dedi. Öte yandan, kaza anı bir işyerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde trafik ışıklarında bekleyen araçların yanında önce duran halk otobüsü, ardından bir anda orta kısımdan araçlara çarparak zincirleme kazaya neden olduğu görüldü.