POLİTİKA - 23 Haziran 2022 Perşembe 11:10

Bakan Çavuşoğlu, Rusya’nın Ukrayna’nın tahıllarını Türkiye’ye sattığı iddialarına ilişkin konuştu

A
A
A
Bakan Çavuşoğlu, Rusya’nın Ukrayna’nın tahıllarını Türkiye’ye sattığı iddialarına ilişkin konuştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Ukrayna’nın tahıllarını Türkiye’ye sattığı iddialarına ilişkin, “Gemilerin hareket limanlarının ve ürünlerinin menşeinin yaptığımız incelemelerde kayıtlarda Rusya olduğunu gördük. Ukrayna’nın tahılının veya herhangi bir ürünün Rusya veya bir ülke tarafından alınıp gayrimeşru bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu ve Birleşik Krallık Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı Elizabeth Truss gerçekleştirdikleri ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Birleşik Krallık ile ikili ticaret hacminin ve ekonomik iş birliğinin artırılması için çalışıldığını söyleyen Çavuşoğlu, “Geçen sene 20 milyar dolarlık ticaret hacmimize çok yaklaştık, 19,3 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirdik. Birleşik Krallık 2021 yılında en çok ihracat yaptığımız üçüncü ülke oldu Almanya ve ABD’nin ardından. Hedeflerimizi büyütmek istiyoruz. Öncelikle Serbest Ticaret Anlaşması’nın genişletilmesi için çalışıyoruz. Diğer taraftan Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi ve İş Forumu’nun toplantılarını da bu sene içinde gerçekleştirmeyi istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İş dünyasının yatırımlarını da artırmak istediklerine değinen Çavuşoğlu, bazı engellerin kaldırılması konusunda ve bu sorunların halledilmesi konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını kaydetti. Terörle mücadele konusunda Birleşik Krallık’ın Türkiye’nin müttefiki olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Bizim de iade, mal varlığı dondurma taleplerimiz var. Bu konuları da bugün gündeme getirdik” diye konuştu.

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Ukrayna’da yaşanan tahıl krizine ilişkin soruya, “Ukrayna’dan tahıl ihracatını geliştirmek için BM planı var. Biz çabalarımızı BM ile beraber sürdürüyoruz. Hem Ukrayna hem Rusya ile temas halindeyiz. BM’nin bu planını gerçekçi bir plan olarak görüyoruz. O nedenle güçlü bir şekilde destekliyoruz. Ayrıca bu sürecin meşrutiyeti bakımından da önemli buluyoruz” cevabını verdi.

“İstanbul’da teknik düzeyde bir toplantı gerçekleştirilmesi de planlanıyor”

Çavuşoğlu, eğer bir anlaşma olursa İstanbul’da bir kontrol merkezi kurulacağına dikkati çekerek, “Ukrayna kara sularının hemen dışında bir güvenli bölge kurulacak ve burada Ukrayna limanlarına gidecek gemilerin kontörü de yapılacak silah taşınmadığından veya başka bir şey taşınmadığından emin olunması için. Gemilerin belirlenen ürünleri taşıdığından herkes emin olmak istiyor. Baktığınız zaman gayet güzel ama tarafların anlaşması gerekiyor. O nedenle sürekli BM’nin çabalarına ilaveten biz de gerek Ukrayna’yla gerek Rusya’yla çabalarımızı sürdürüyoruz. Daha çok Rusya üzerinde odaklandık, çünkü İstanbul’da teknik düzeyde bir toplantı gerçekleştirilmesi de planlanıyor. Henüz bunun tarihi belli değil. Rusya’dan olumlu cevap bekliyoruz” dedi.

“Görüşmeler yapıcı”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye ziyaretinde de tahıl konusunun konuşulduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Onların daveti üzerine Moskova’ya askeri heyetimiz gitti. O görüşmelerin yapıcı olduğunu söyleyebilirim, daha yapıcı geçtiğini de söyleyebilirim. Sonuçta bu toplantı için tarafların evet demesi gerekiyor” diye konuştu.

“Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz”

Rusya’nın Ukrayna’nın tahıllarını diğer ülkelere sattığı ve bu ülkelerin arasında Türkiye’nin de olduğu iddialarına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Ukrayna tarafından da bu iddialarla ilgili ara ara bilgiler geliyor. Biz her iddiayı ciddiye alıyoruz, ciddi bir şekilde araştırıyoruz. Sonucunu da özellikle Ukrayna tarafına bildiriyoruz. Aslında gayet basit ve bu süreci takip etmek de kolay. 5-6 dolarlık bir programla hangi geminin nereden geldiği, ne taşıdığı, bunlar takip ediliyor. Bırakın yetkilileri herhangi bir vatandaş da elindeki telefona veya bilgisayarına yüklediği programla uçakların ve gemilerin seyri seferini kolay bir şekilde takip edebilir. Biz bu iddialar neticesinde her iddiayı ciddiye alarak incelemelerde bulunduk. Gemilerin yaptığımız incelemelerde menşeinin kayıtlarda Rusya olduğunu gördük. Ukrayna’nın tahılının veya herhangi bir ürünün Rusya veya bir ülke tarafından alınıp gayrimeşru bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz."

“Herkesin güvenlik endişeleri karşılanmalıdır, sadece aday ülkelerin değil”

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin ise Çavuşoğlu, “Bizim verdiğimiz metinler üzerinde çalışmalar yapıldı. En son Brüksel’de teknik düzeyde NATO’da bir çalışma oldu. Şu anda o metin üzerinde anlaşılan noktalar var, görüş ayrılığı içinde noktalar var. Türkiye olarak, Türk milleti olarak bizim beklentimiz açıkça ortada. Eğer bu iki ülke müttefik olmak istiyorsa bir müttefikin güvenlik endişelerinin karşılanması NATO için de öncelik olmalı, o üyeler de bu endişeleri karşılamalıdır. Herkesin güvenlik endişeleri karşılanmalıdır, sadece aday ülkelerin değil. Sonuçta önümüzdeki süreçte Madrid Zirvesi’nde de bu konular elbette ikili görüşmelerde ve diğer platformlarda ele alınacaktır. Özellikle NATO Zirvesi’nde NATO’nun güney kanadıyla ilgili terörizme odaklanacak bir oturumun düzenlenmesini de önemli buluyoruz” açıklamasında bulundu.

Mevlüt İşli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Tunç: “Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin Konseyi’nde tekrar görüşülmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin’in BM’ye üyeliğinin tekrar görüşülmesini talep eden karar tasarısını kabul etmesinin ardından açıklama yaptı. Bakan Tunç, karar tasarısının özgür Filistin için önemli bir adım olduğunu değinerek, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin’in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi’nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin’e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir. 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır” ifadelerine yer verdi. İsrail’in saldırılarının son bulması gerektiğini belirten Bakan Tunç, “Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır. Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.
Aksaray Uyuşturucu tacirleri ile polisin kovalamacası kamerada Aksaray’da polisin dur ihtarına uymayarak kaçan sürücü ile polis arasında kovalamaca yaşanırken, kovalama esnasında araçtan atılan poşette esrar maddesi çıktı. Kısa süren kovalamacayla yakalanan araç sürücünün ehliyetsiz olduğu belirlenirken, sürücü uyuşturucunun araçtan çıkmadığını belirterek ehliyetsiz olduğu için kaçtığını söyledi. Sürücü ve 2 arkadaşı kelepçelenerek gözaltına alındı. Olay, Kurtuluş Mahallesi Kurtuluş Caddesinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bekçilerle birlikte rutin uygulama yapan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ve Trafik Şubesi ekipleri uygulama noktasına yaklaşan 68 ES 022 plakalı otomobile dur ihtarında bulundu. İhtara uymayan araç sürücüsü fren yerine gaza basarak hızla uygulama noktasından kaçtı. Kaçan aracın peşine düşen polis ve şüpheliler arasında kovalamaca yaşandı. Kovalamaca esnasından araçtan bir poşet atılırken, atılan poşetten kubar esrar maddesi ele geçirildi. Bir süre devam eden kovalamaca sonucu araç 3 şüpheliyle birlikte yakalandı. Araç sürücüsü Ö.F.B. (37) ile araçta yolcu olarak bulunan H.E. (40) ve R.D. (23) kelepçelenerek gözaltına alınırken, araç sürücüsü Ö.F.B. araçtan atılmasına rağmen uyuşturucunun kendilerine ait olmadığını belirterek, “Ne alakası var. Arabada çıktı mı? Çıkmadı, arabadan çıkmadı abi. Bizlik bir şey yok ki. Ehliyetim yok, cezamı yedim zaten biraz önce” dedi. Araç sürücüsüne ehliyetsiz araç kullanmaktan 12 bin 977 TL, dur ihtarına uymamaktan bin 506 TL olmak üzere toplam 14 bin 483 TL para cezası kesilirken ara trafikten men edilerek otoparka çektirildi. Gözaltına alınan 3 kişi sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.