EKONOMİ - 22 Ekim 2020 Perşembe 19:15

Bakan Dönmez: 'Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarımıza devam ediyoruz'

A
A
A
Bakan Dönmez: 'Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarımıza devam ediyoruz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Keşfedilen doğalgazı 2023 yılında vatandaşlarımızla buluşturmayı hedefliyoruz. Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hem sahada hem masada faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

İstanbul'da düzenlenen 3'üncü Türkiye 2023 Zirvesi’ne online platform üzerinden katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ‘Milli Enerji’ panelinde açıklamalarda bulundu. Karadeniz’de Tuna-1 kuyusunda bulunan doğalgazın keşif süreciyle ilgili konuşan Bakan Dönmez, keşfedilen 405 milyar metreküp doğalgazı Cumhuriyetin 100’üncü yılında vatandaşlarla buluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmalarına devam edileceğini ifade eden Bakan Dönmez, hem sahada hem masada faaliyetlerin sürdürüleceğini dile getirdi.

Bakan Dönmez, 2016-2017 yıllarında milli enerji politikalarıyla ilgili çalışırken en önemli konuların başında enerjide dışa bağımlılık konusu geldiğini işaret ederek, “Türkiye uzun yıllardır enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için gayret gösteriyordu fakat yeterli doğal kaynakların keşfedilememesi nedeniyle çok fazla başarılı olunamıyordu. Son dönemde gayretlerimiz netice verdi. Karadeniz’deki çalışmalara 16 ay önce başlamıştık, sismik çalışmalar yapılıyordu. Bu sismik çalışmalar ve analizler bize o sahanın bir potansiyel içerdiği bilgisini vermişti. Bu potansiyeli değerlendirmek amacıyla sondaj çalışmalarına başladık. Fatih gemisini Akdeniz’deki çalışmalara ara verip Karadeniz’e doğru uğurladık. 20 Temmuz itibariyle Sakarya gaz sahasındaki bölgeye intikal etti. 1 aylık süre içinde bir gaz keşfi yakaladığımızı öğrendik. Buradaki gaz miktarının 320 milyar metreküp olduğu bilgisini vatandaşlarımızla paylaşmıştık. İlave keşif miktarının da 85 milyar metreküplük doğalgaz keşfi olduğunu ekledik. Tespit kuyularını planladık, diğer gemilerimizle birlikte bu bölgede çalışmalara devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

"Keşfedilen doğalgaz miktarının 8-9 yıllık bir ihtiyacı karşılayacağını söyleyebiliriz"

Bakan Dönmez sözlerine şöyle devam etti: “Son 5 yıla baktığımızda doğalgaz tüketimimizin ortalama 45-50 milyar metreküp civarında olduğunu görüyoruz. Keşfedilen doğalgaz miktarının 8-9 yıllık bir ihtiyacı karşılayacağını söyleyebiliriz. Buradan gelecek gaz Türkiye’deki konutların ihtiyacını yaklaşık 25 yıl karşılayabilecek büyüklükte”.

"Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında doğalgazı milletimizle buluşturmayı hedefliyoruz"

Karadeniz’deki doğalgazın ekonomiye kazandırılması sürecinde belli ölçüde yerli imkanlarının kullanılacağını vurgulayan Bakan Dönmez, “Ön mühendislik çalışmalarımızı kendi imkanlarımızla yapacak kapasitedeyiz. İhtiyaç duyulduğunda yurt dışından hizmet alabiliriz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında doğalgazı milletimizle buluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“Akdeniz’de Selçuklu-1 kuyusundan ümitliyiz”

Bakan Dönmez, Doğu Akdeniz’deki çalışmalarda 2 yılı geride bıraktıklarının altını çizerek, “8 tane derin deniz sondajımız oldu. Bunların bir kısmı Türkiye’nin kıta sahanlığında bir kısmı ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden aldığımız ruhsat alanlarındaydı. Bugüne kadar somut bir keşif olmadı ancak her keşif oradaki formasyona, potansiyele yönelik ciddi veriler veriyor. Oradaki araştırmalarımızı yoğunlaştıracağız. Yavuz sondaj gemimiz Selçuklu-1 kuyusunda çalışmalarının ardından bakıma alındı. Selçuklu-1 kuyusunun civarında sismik çalışmalarımız devam ediyor. Akdeniz’de Selçuklu-1 kuyusundan ümitliyiz” ifadelerini kullandı.

"Kendi milli hak ve menfaatlerimiz doğrultusunda Akdeniz’deki faaliyetlerimizi sürdürmeye kararlıyız"

Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis gemilerinin sismik araştırmalarına devam ettiğini belirten Bakan Dönmez, “Uluslararası hukuka dayalı olarak, kendi milli hak ve menfaatlerimiz doğrultusunda Akdeniz’deki faaliyetlerimizi sürdürmeye kararlıyız. Haklılık tezimizi gerek masada gerek sahada ortaya koyuyoruz. Bölgede araştırmalarımız devam ediyor, potansiyel gördüğümüz alan görürsek sondaj çalışmalarımızı yapacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kıyıdaş ülkelerin temsilcilerinin bulunacağı bir konferans teklif ettiğini ifade eden Bakan Dönmez sözlerini şöyle tamamladı: “Bazı ülkeler bu tip tekliflere karşı önyargılı bir biçimde ‘hayır’ cevabını verdi. Biz hem sahada hem masada faaliyetlerimizi sürdüreceğiz”.

Murat Ergin - Muhammed Fırat Aksoy
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Prof. Dr. Nimet Yıldırım Cundişapur Sempozyumu’nda Prof. Dr. Nimet Yıldırım, İran’da düzenlenen 4. Uluslararası Cundişapur Sempozyumu’nda ülkemizi temsil etti. Atatürk Üniversitesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nimet Yıldırım bilimsel kurulunda da yer aldığı İran Dezful/Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 4. Uluslararası Cundişapur Sempozyumu’na katıldı. Farsça Dilbilgisi, İslam Öncesi İran Edebiyatı, İslam Sonrası İran Edebiyatı, İran Mitolojisi, Çağdaş İran Edebiyatı ve İran Tarihi konulu yayınlanmış ve yayına hazırlanan çalışmaları bulunan Prof. Dr. Nimet Yıldırım, “Tahran, İran Ferhengistan’ı ile Radyo Tv. 4. KANAL’ın bir dizi Nevruz kültürel etkinlikleri dolayısıyla Fars Dili ve Edebiyatı konulu çalışmalarımın tanıtımı ve takdiri için Tahran’dayım. Ülkem, şehrim ve Atatürk Üniversitem adına.” şeklinde konuştu. Dünyanın ilk üniversitesi olarak kabul edilen Cundişapur üniversitesinin tanıtımının yapıldığı programa Prof. Dr. Nimet Yıldırım’ın yanı sıra Türkiye’den Ali Polat ve İran’dan ise Eski İran Çivi yazısı son okuyucularından Abdulmecid Arfaî, Şahname araştırmacısı Prof. Dr. Mir Celalüddin Kezzazi, Dr. Abdulmehdi Mustekin’in de katıldığı program tarihi Dezful şehir gezisi ile son buldu. Prof. Dr. Nimet Yıldırım daha önce İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından "Yılın Kitabı Ödülü" , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından davet edilerek takdirle; İran Bilim Araştırma Ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Firdevsi Nişanı” ve Azerbaycan Kültür Bakanlığı tarafından "Nizami Madalyası" ile ödüllendirilmişti.
Sivas Mesken tuttukları köye bu yıl da geldiler Sivas’ın Hafik ilçesine bağlı Göydün köyü, her yıl olduğu gibi bu yıl da misafirlerini kabul etti. Köye gelen leylekler yuvalarında ve arazide görüldü. Sivas’ın Hafik İlçesine bağlı Göydün köyü, baharın müjdeleyicisi olan leyleklerine kavuştu. Her yıl birçok leyleğin geldiği köy, ‘Leylekli köy’ olarak da anılmaya başlandı. Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle leylekler erkenden köye geldi. Her yıl Nisan ayı içerisinde gelen leylekler, bu yıl Mart ayı içerisinde geldi. Köy sakini olarak anılan kimi leylekler yuvalarında görülürken kimileri ise arazide objektiflere yansıdı. Leylekler erken geldi Leyleklerin gelişinin kendilerini mutlu ettiğini belirten köy sakini Cemal Akalan, “Burası sulak bir arazı olduğu için kuş türleri çok geliyor. Leylekler de her sene bahar aylarında geliyorlar. Bu sene kış biraz hafif geçtiği için bahar erken geldi, leylekler de o yüzden erken geldiler. Yıllık 30-40 arası leylek geliyor. Şu anda 8-10 arası leylek var, yeni yeni gelmeye başladılar” dedi. Göydün köyüne gelen traktör tamircisi Halil Düzardıç ise, “Şu an Hafik’e bağlı Göydün köyündeyiz. Ben 27 senedir sanayideyim. Servis olduğumuz için köy köy gezeriz. Buraya da her sene 20-30 sefer gelirim. Bu leylekler her sene buraya gelir. Yerlerini buraya belirlemişler bu arkadaşlar. Sanırım arazi şartlarından dolayı burayı benimsemişler. Göydün köyü leylekli köy oldu” ifadelerine yer verdi.
İstanbul Net UYP açığı 300 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti Türkiye’nin net UYP’si, 2023 yıl sonunda eksi 284,7 milyar dolar iken 2024 Ocak sonunda eksi 300 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ocak ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri’ne göre, 2024 Ocak sonu itibarıyla, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları, 2023 yıl sonuna göre yüzde 1,1 oranında azalışla 324,5 milyar dolar, yükümlülükleri ise yüzde 1,9 oranında artışla 624,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin yurt dışı varlıkları ile yurt dışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2023 yıl sonunda eksi 284,7 milyar dolar iken 2024 Ocak sonunda eksi 300 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Varlıklar alt kalemleri incelendiğinde, rezerv varlıklar kalemi 2023 yıl sonuna göre yüzde 5,0 oranında azalışla 133,9 milyar dolar, diğer yatırımlar kalemi yüzde 2,7 oranında artışla 125,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Diğer yatırımlar alt kalemlerinden bankaların Yabancı Para ve Türk Lirası cinsinden efektif ve mevduatları yüzde 6,7 oranında artışla 49,7 milyar dolar oldu. Yükümlülükler alt kalemleri incelendiğinde, doğrudan yatırımlar (sermaye ve diğer sermaye) piyasa değeri ile döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle 2023 yıl sonuna göre yüzde 6,4 oranında artışla 168,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Portföy yatırımları 2023 yıl sonuna göre yüzde 4,7 oranında artışla 100,4 milyar dolar oldu. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stoku 2023 yıl sonuna göre yüzde 12 oranında artışla 33,1 milyar dolar olurken, yurt dışı yerleşiklerin mülkiyetindeki DİBS stoku yüzde 5,9 oranında artışla 2,8 milyar dolar, Hazine’nin tahvil stoku (yurt içi yerleşiklerce alınan tahvil stoku düşüldükten sonra) ise yüzde 1,7 artışla 43,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, diğer yatırımlar 2023 yıl sonuna göre yüzde 0,8 oranında azalarak 355,5 milyar dolar oldu. Yurt dışı yerleşiklerin yurt içi yerleşik bankalardaki Yabancı Para mevduatı, 2023 yıl sonuna göre yüzde 1,9 oranında azalarak 42,4 milyar dolar olurken, TL mevduatı yüzde 10,2 oranında artarak 18,8 milyar dolar oldu. Bankaların toplam kredi stoku yüzde 0,7 oranında artarak 63,7 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin toplam kredi stoku yüzde 2,1 oranında azalarak 98,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.