POLİTİKA - 07 Nisan 2021 Çarşamba 10:58

Bakan Karaismailoğlu'ndan Türksat 5A açıklaması!

A
A
A
Bakan Karaismailoğlu'ndan Türksat 5A açıklaması!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A uydusunun mayıs ayının ilk haftasında yörüngesine ulaşacağını belirterek, "Uydumuz, televizyon yayıncılığı ile birlikte veri haberleşme hizmetinde ülkemizi dünyada Ku Band kullanan öncü ülkeler ligine taşıyacaktır. Elektrik itki sistemi ile çok daha kaliteli TV yayıncılık ve haberleşme hizmeti verecek olan Türksat 5A, 30 yıl süre ile bu görevini yerine getirecektir" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat’ın Gölbaşı Yerleşkesi'ni ziyaret etti. Burada Türkiye’nin uydu ve uzay yolculuğu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Karaismailoğlu, Türksat 5A, 5B ve 6A uyduları ile ilgili son gelişmeleri paylaştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak yük, insan ve data ulaştırmada iddialarını her geçen gün artırdıklarını, Türkiye’nin geleceğinin inşasına yönelik yüksek bir çıta ile cesur yatırımlarına devam ettiklerini belirten Bakan Karaismailoğlu, “Türkiye eski Türkiye değil. Gelişmekte olan bir ülke olmaktan gelişmiş ülke olmaya doğru hızla yol alıyoruz. Bu başarının altında Cumhurbaşkanımızın vizyonu, hükümetlerimizin kararlılığı ve sizler gibi uzman kurum ve kuruluşlarımızın inançlı çalışmaları var” dedi.

"(Türksat 5A) Uydumuz mayıs ayının ilk haftasında 31 derece doğu yörüngesine ulaşacaktır"

Ocak ayı başında başarı ile fırlatılan Türksat 5A haberleşme uydusunun yörünge yolculuğuna devam ettiğini bildiren Bakan Karaismailoğlu, “Ekvator'dan 35 bin 160 kilometre uzaklığa ulaşan Türksat 5A, yolculuğunun dörtte üçünü tamamladı. Uydumuz mayıs ayının ilk haftasında 31 derece doğu yörüngesine ulaşacaktır. Haberleşme uydumuz hizmete girdiğinde Türkiye ile birlikte Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı ve Güney Afrika’nın yanı sıra, Akdeniz, Ege ve Karadeniz’i kapsama altına alacaktır. Uydumuz, televizyon yayıncılığı ile birlikte veri haberleşme hizmetinde ülkemizi dünyada Ku Band kullanan öncü ülkeler ligine taşıyacaktır. Elektrik itki sistemi ile çok daha kaliteli TV yayıncılık ve haberleşme hizmeti verecek olan Türksat 5A, 30 yıl süre ile bu görevini yerine getirecektir. Ülkemizin haberleşme uydu trafiği bundan sonra da devam edecek” şeklinde konuştu.

"Türksat 5B ile Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkeleri kapsama alanında yer alacaktır"

Üretim süreçlerinde sona yaklaşılan Türksat 5B haberleşme uydusunun da bu yılın dördüncü çeyreğinde uzaya fırlatılacağını anımsatan Bakan Karaismailoğlu, “42 derece doğu yörüngesine göndereceğimiz Türksat 5B’nin önde gelen özelliklerinden birisi de Ka-Bant veri haberleşme kapasitemizi 15 kat daha artıracak olmasıdır. Bu özelliği ile Türksat 5B haberleşme uydumuz kara, hava ve deniz araçlarına gelişmiş veri haberleşme hizmeti verecektir. Bu şekilde ticari gemi ve hava ulaşım pazarına odaklanacaktır. Türksat 5B ile Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkeleri kapsama alanında yer alacaktır” ifadelerini kullandı.

"Türksat 6A’yı 2022 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz"

20 yıl öncesinde hayal edilemeyen işlerin hükümetleri döneminde planlanıp hayata geçirildiğini vurgulayan Bakan Karaismalioğlu, “Şu anda tamamen milli imkanlarla geliştirilip üretilmesi planlanan Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydumuzun üretim ve entegrasyon süreçleri yoğun bir şekilde devam ediyor. Planlamalarımız doğrultusunda Türksat 6A uydusunda Mühendislik Modeli ile Uçuş Modeli'nin entegrasyon faaliyetleri eş zamanlı olarak devam ediyor. 2021 yılı içerinde Uçuş Modeli'nin entegrasyon faaliyetlerinin tamamlanarak çevresel test aşamasına geçilecektir. Türksat 6A’yı 2022 yılında uzaya göndermeyi planlıyoruz” diye konuştu.

"e-Devlet Kapısı ile 54 milyon kullanıcıya ulaşmıştır"

Bir yılı aşkın süredir dünyayı ve Türkiye’yi etkileyen pandemi sürecinin evden ve uzaktan çalışmayı yaygınlaştırdığını işaret eden Bakan Karaismailoğlu, şunları aktardı:

“Uzaktan eğitim ve e-ticaret uygulamaları da kat be kat yoğunluk kazandı. Bu sıkıntılı süreçte evinden çıkamayan vatandaşımızın devlet ve kurumsal hizmetlere ulaşmasında Türksat tarafından koordine edilen e-Devlet Kapısı büyük görevler üstlendi. Salgın yönetiminde de sorumluluk alarak devletimizin bu alanda gösterdiği başarıya büyük bir katkıda bulundunuz. Türksat’ın verdiği dijital kamu hizmeti e-Devlet Kapısı ile 54 milyon kullanıcıya ulaşmıştır. 778 kurum ve kuruluşa ait 5 bin 700’ü aşkın hizmet tek çatı altında verilmektedir. Dakikada ortalama 4 bin kişinin giriş yaptığı e-Devlet Kapısı'nın günlük giriş ortalaması 6 milyonu aşmaktadır.”

"THY, bugün Avrupa’nın en büyük havayollarını geride bırakarak günlük 797 seferle lider havayolları konumunda"

Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme altyapısına büyük bir önem verdiğini ve bu alana devlet bütçesinden önemli bir pay ayırdığını anlatan Bakan Karaismailoğlu, “Bunun nedeni, ülkemizin parlak geleceğini, ulaştırmada, lojistikte, uydu ve internet teknolojilerinde kuracağımız sağlam temeller üzerine inşa etmekte oluşumuzdur. Tüm bu alanlarda yaptığımız 1 triyon 86 milyar liralık yatırımımız şimdiden önemli ölçüde geri dönmekte, her alanda ekonomimize can suyu olmaktadır. Sanayimiz, tarımımız, ihracatımız, teknolojimiz gelişirken, lojistik açıdan da bölgesel liderliğimizi tesis ettik. Kara, hava, demir ve denizyollarında birbiriyle eşgüdümlü olarak yürüttüğümüz reform hamlelerini tüm hızıyla devam ettiriyoruz. 26 olan havalimanı sayımızı 56’ya yükselttik. THY dünyanın en aktif havayollarından biri ve aynı zamanda en değerli markalarından biri haline geldi. THY, bugün Avrupa’nın en büyük havayollarını geride bırakarak günlük 797 seferle lider havayolları konumunda. En yakın rakibi günlük 383 uçuş yapıyor. Yani THY’nin yarısı kadar. Nisan ayında tam 226 farklı destinasyona uçan THY, başarılarıyla ülkemizin ulaştırma alanındaki iddiasını ortaya koyuyor” dedi.

"İstanbul Havalimanı’nın 17 bin 407 uçuşla Mart 2021’de de Avrupa’nın en çok sefer yapılan havalimanı olduğu dün açıklandı"

İstanbul Havalimanı’nın 17 bin 407 uçuşla Mart 2021’de de Avrupa’nın en çok sefer yapılan havalimanı olduğunun dün açıklandığını hatırlatan Bakan Karaismailoğlu, “Havacılık sektöründe ezberleri bozan Türkiye’nin en büyük altyapı yatırımı İstanbul Havalimanı, 2 yıl önce 6 Nisan’da açıldığında yine pek çok tartışmaya konu olmuştu ancak elde ettiği başarılarla, aynen hedeflediğimiz gibi dünyanın en önemli transit merkezi haline geldiğini gösterdi. İstanbul Havalimanı aynı zamanda bir ödül avcısı, dünya Havacılık Ödülleri’nde her sene büyük başarılar gösteriyor. Geçtiğimiz Aralık ayında 5 yıldızlı havalimanı ve 5 yıldızlı Covid-19 Havalimanı ödüllerini alarak bu iki ödülü aynı anda alan tek havalimanı oldu” diye konuştu.

"Bizim suni gündemlerle işimiz yok"

Türkiye’nin cumhuriyetin 100. yıldönümünde dünyanın lojistik süper gücü olan, yerli ve milli imkanlarla yaptığı haberleşme uydularını üreten, tüm Avrasya ve Afrika üçgeninde katma değeri son derece yüksek stratejik bir proje olan Kanal İstanbul’u hayata geçiren, ülkesinde olduğu gibi mavi vatanda da mutlak söz sahibi bir ülke olacağının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Ülkeye hizmet yolculuğumuzda, ufku ve zihni dar bir takım vesayet odaklarının engellemelerine aldırmadan yolumuza devam edeceğiz. Bizim suni gündemlerle işimiz yok. Bizler devlet aklını temsil ediyor ve gelecek nesillerin daha zengin, daha gelişmiş bir Türkiye’de yaşamasının altyapısını kuruyoruz.”

Mevlüt Hasgül - Cem Geçim
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğe kapatıldı, evler tahliye edildi Kocaeli’nin Gölcük ilçesi D-130 Karayolu’nda seyir halinde olan benzin yüklü tanker, önce üst geçit köprüsüne ardından ise 3 araca çarptı. Tankerin çekici kısmı koparken benzin ise yola saçıldı. Patlama riskine karşı yolun iki şeridi de trafiğe kapatılırken, çevredeki evlerde tahliye edildi. Edinilen bilgiye göre, Gölcük ilçesi D-130 Karayolu Yalova istikametine seyir halinde olan benzin yüklü tanker sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde araç, refüjdeki demir korkuluklara çarparak karşı şeride geçti. 150 metre boyunca duramayan tanker üstgeçit köprüsünün ayağına, ardından park halindeki iki kamyonete çarptı. Daha sonra karşı şeritten gelen hafif ticari araca çarpan tankerin çekici kısmı koptu. Kopan çekici, D130 Karayolu’ndan karşı sokağa uçtu. Kazada tanker sürücüsü hafif şekilde yaralanırken benzin ise yola saçıldı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis, itfaiye ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı hastaneye kaldırırken, polis ekipleri ise patlama riskine karşı D130 Karayolu’nun Yalova ve İzmit istikametini trafiğe kapattı. Ayrıca çevrede bulunan binalardaki vatandaşlar da tahliye edildi. Şehir merkezinden trafik akışı sağlanıyor. Ayrıca itfaiye ve polis ekipleri vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya devam ediyor. İtfaiye ekipleri, patlama riskine karşı bölgeyi köpüklüyor. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" Patlama riskine karşı evden çıkarılan Aysel Sütlüce, “Polisler anons etti ve korkarak hemen dışarı çıktık. Kaza yapan tanker araçları ezmiş. Patlamaya karşı tehlike olduğu için evler tahliye edildi. Çok korktuk" dedi. Ömer Çengel ise "Tanker 3 aracı çarpmış. Tankerden devamlı benzin akıyor. Polisler evi boşalttı. Şu an dışarıda bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.