GÜNDEM - 27 Kasım 2020 Cuma 10:21

Bakan Karaismailoğlu’nun restore edileceğini duyurduğu Anadolu Feneri havadan görüntülendi

A
A
A
Bakan Karaismailoğlu’nun restore edileceğini duyurduğu Anadolu Feneri havadan görüntülendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Beykoz’daki Anadolu Feneri’nin restore edileceğini duyurdu. Restorasyonu yapılacak olan Anadolu Feneri’nin son hali havadan görüntülendi.

Beykoz’da Yon Burnu'nda yer alan Anadolu Feneri, İstanbul’un Karadeniz’e açılan kapısının olduğu noktada Karadeniz’den gelerek boğaza giren gemilere rehberlik ediyor. Anadolu Feneri, açık havalarda 16 deniz mili açıklığı görebiliyor. 1834 yılında Kırım Savaşı sırasında Fransız ve İngiliz gemilerine boğazın ve Karadeniz’in girişlerini görebilmeleri için rehber olması amacıyla yaptırılan Anadolu Feneri, 15 Mayıs 1856 yılında karşısındaki Rumeli Feneri ile birlikte kule kısmı da yapılarak Fransızlar tarafından işletilmeye başlandı. Fener, Fransızlara verilen 100 senelik işletme imtiyazının iptal edilmesiyle 1933 yılında tamamen Türkiye’ye geçti. Orijinal halini koruyan nadir deniz fenerlerinden biri olan Anadolu Feneri, beyaz taştan yapılmıştır. Boyu 20 metre olan fener, 75 metre yükseklikten saniyede bir beyaz ışık vererek denizcileri selamlıyor, sonrasında ise 18 saniyelik bir bekleme süresi devreye giriyor.

Bakan İsmailoğlu, sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, "İstanbul Boğazı ile Karadeniz’i birleştiren, yüzyıllardır gemilerimizin kıyı emniyetini sağlayan Anadolu ve Rumeli Fenerlerini restore ediyoruz. 1856 yılında inşa edilen bu yadigâr rehberlerimizi geleceğe en zarif ve güzel haliyle ulaştırmaktan gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Aykut Zor
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.