EKONOMİ - 30 Temmuz 2019 Salı 22:43

Bakan Pekcan: 'İş adamları hazır olsunlar, biz onların önündeki her türlü engeli kaldırmaya hazırız'

A
A
A
Bakan Pekcan: 'İş adamları hazır olsunlar, biz onların önündeki her türlü engeli kaldırmaya hazırız'

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ''Bakan Liz Cramer ile kültürel benzerliğin rüzgarını arkamıza alarak, iş dünyasının önünü açmaya hazırız. Yeter ki iş adamlarımızla karşılıklı ticaret ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesinde karşılıklı yatırımlarımızın arttırılmasına hazır olsunlar. Biz onların önündeki her türlü engeli kaldırmaya hazırız'' dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Paraguay Sanayi ve Ticaret Bakanı Liz Cramer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Paraguay 'Çalışma Yemeği'ne katıldı. Yemeğe bakanların yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda iş insanı katılım gösterdi. 

Paraguay ziyaretini hatırlatan Bakan Pekcan, ''2018 yılı Aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beraber Paraguay’a gittiğimizde bu ilişkiler için ilk zemini hazırlamış olduk. Bakan Liz Cramer ile bir araya geldiğimiz zaman ilişkilerimizi aynı perspektiften baktığımızı, aynı vizyona sahip olduğumuzu ve bu dostane ilişkilerin ekonomik ve ticari ilişkilere yansıması yönünde de aynı hedeflere sahip olduğumuzu gördük'' dedi.

''Paraguay ile aslında kültürel açıdan bazı benzerliklerimiz var''

Paraguay ile kültürel açıdan bazı benzerliklerin olduğunu belirten Bakan Pekcan, ''Türk dizilerinin Latin Amerika’da çok ilgi görmesi bence kültürel benzerlikten de kaynaklanıyor. Samuel Huntington 21’inci yüzyılda benzer kültürleri olan nüfusların birbirleriyle daha fazla ticaret yapacaklarını ve kültürel benzerliğin daha ön plana çıkacağının altını çizmiş. Demek ki bizde Sayın Bakanla beraber bu kültürel benzerliğin rüzgarını arkamıza alarak, iş dünyasının önünü açmaya hazırız. Yeter ki iş adamlarımızla karşılıklı ticaret ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesinde karşılıklı yatırımlarımızın arttırılmasına hazır olsunlar. Biz onların önündeki her türlü engeli kaldırmaya hazırız'' şeklinde konuştu.

''İki ülke birbiri için hap olabilir'' 

Bakan Pekcan konuşmasına şöyle devam etti:
''Sayın Bakan, Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR), Latin Amerika ve Paraguay için bir hap olabilir. Bizde Avrupa’nın bir parçası, Balkanlar, Orta Asya, Kafkasya’daki kültürel benzerliğimiz ve Ortadoğu’nun en dinamik ekonomisi olarak ticaret için Paraguay'a bir hap olabileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye ile Paraguay arasındaki ihracata baktığımız zaman, yüzde 80’ini demir çelik ve soya kapsamaktadır. Bu ürünleri daha fazla geliştirmek iş dünyasının elinde olacak. Bizler onlara destek vereceğiz. Aynı zamanda Türkiye; otomotivde, otomotiv yan sanayisinde, tekstilde, hazır giyimde, beyaz eşya gibi çeşitli sektörlerde dünyanın önde gelen ihracatçıları arasında yer alıyor. Bizde aynı zamanda Paraguay ürünlerinin ithalatçısı olma konumunda olmaya hazırız. Sayın Bakan yaklaşık 1 milyar dolarlık kamu yatırımı yaptıklarından bahsetti. Ayrıca 2019 ve 2020 için 680 milyar dolarlık yeni projelerden bahsetti. Bu projeleri de iş dünyamızla paylaşmaya hazırız. Türk müteahhit firmalarımız dünyada 2’inci sırada. Ancak bu güne kadar Paraguay’da iş almamışlar. Latin Amerika’da da çok az iş almışlar. Müteahhitlerimizin toplam 25 projede 975 milyon dolarlık iş hacmi var. Bundan sonraki mevcut projelerde de hem Türk müteahhitlerin hem de Paraguaylı firmalarla beraber yer alabileceğini düşünüyorum. Ayrıca Paraguay dünyanın en büyük su kaynaklarına sahip. Enerji alnında da işbirliği yapmamız için büyük imkanlar bulunmaktadır''.

''Latin Amerika'da hemen hemen her ülkede artık Türk Büyükelçiliği bulunmaktadır'' 

2018 yılı itibariyle her iki ülkenin büyükelçiliklerini karşılıklı olarak atıklarını hatırlatan Bakan Pekcan, ''Latin Amerika'da hemen hemen her ülkede artık Türk Büyükelçiliği bulunmaktadır. Ticaret müşavirliklerimizin sayısını arttırıyoruz. İşbirliklerimizin sayısını arttırıyoruz. MERCOSUR ile serbest ticaret anlaşmamız başlamıştı, umuyoruz Paraguay başkanlığında bu görüşmeleri karşılıklı olarak daha da hızlandırabilir. Şili ile serbest ticaret anlaşmamızı tamamladık. Kolombiya, Meksika ve Peru ile de görüşmelerimiz devam ediyor. Bunun dışında da 5 ülkede yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşmamız var. Sayın Bakan ve Sayın Başkanın ziyaretlerinde inşallah ilkini gerçekleştireceğimiz karşılıklı Ticaret ve Yatırım Konseyi'ni toplayacağız. Bu çerçevede de yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki anlaşmasını imzalayacağız'' açıklamasında bulundu.

''Türkiye'de çok güzel uygulamalar var, bunları öğrenip geliştirebiliriz'' 

Türkiye'deki platform ile Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) arasında bir köprü olmak istediklerini aktaran Paraguay Sanayi ve Ticaret Bakanı Liz Cramer, ''MERCOSUR çok büyük bir pazar. İçerisinde çok büyük fırsatlar var. Dolayısıyla Türkiye'den ürünler ithal edilebilir. Bu pazarda aynı zamanda üretim yapılabilir. Buradaki sektörlere büyük ilgi var. Bizde siyasi iklimden yararlanarak ülkeler arasındaki iş birliğini arttırmak istiyoruz. Türkiye'den diziler geliyor. Böylece Türk kültürünü yakından tanıyabiliriz, ama diziler yetmez tabii ki. Çok büyük ekonomik potansiyel var. Türkiye'nin ne kadar büyük kalkınma ivmesi yakaladığını biliyoruz. Türkiye'de çok güzel uygulamalar var. Bunları öğrenip geliştirebiliriz. Bizim de çok güzel ürünlerimiz var. Bunları Türk, Kafkas ve Balkan pazarına sunmak isteriz. Bahsettiğimiz pazarlara bizim erişimimiz yok. Gıda konusunda büyük bir üreticiyiz. Bu pazarlara ulaşmak için Türkiye ile ilerleyebiliriz. Bu, Türkiye sayesinde olabilir'' şeklinde konuştu.

''Paraguay, bizim için, önemli bir potansiyel ticaret ortağı konumundadır''

Türk iş dünyası olarak, Paraguay da dahil olmak üzere, MERCOSUR üyeleriyle, ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek istediklerini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Aramızda pek çok alanda işbirliği olanakları bulunduğuna inanıyoruz. Bu itibarla Paraguay, bizim için, önemli bir potansiyel ticaret ortağı konumundadır. Paraguay ve bölge ülkeleriyle ticaretimizin artırılmasına yönelik en önemli enstrümanlardan birisi Serbest Ticaret Anlaşmasıdır. Türkiye ile MERCOSUR arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine tekrar başlanması ve söz konusu Anlaşmanın biran önce tamamlanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda Paraguay’ın da destek vermesini bekliyoruz. Ülkelerimiz arasında, ticaretin yanı sıra, tarım, altyapı, enerji, müteahhitlik ve mühendislik hizmetleri gibi birçok alanda, işbirliği potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Mesela Yurtdışı müteahhitlik sektöründe, en büyük 250 firma içinde, Türkiye’den 46 firmamız yer alıyor. Böylelikle, ABD’yi de geçerek, dünyada 2'nci sıraya yükseldik. Müteahhitlerimiz bugüne kadar 100’i aşkın ülkede, yaklaşık 400 milyar dolarlık, 9 bin 700 adet projeyi başarıyla üstlendiler. Dünya markası haline geldiler. Müteahhitlik firmalarımız, tüm dünyada, altyapı projelerinden sanayi komplekslerinin inşasına, birçok alanda tecrübe sahibidir. Paraguay’ın alt ve üst yapı projelerinde de yer almaya hazırız'' dedi.  

Adem Gürer -Muhammed Fırat Aksoy

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Yapay zeka tabanlı afet erken uyarı sistemleri çalıştayı yapıldı DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, yapay zekanın günümüzde tıptan uzay teknolojilerine kadar birçok alanda etkin şekilde kullanıldığını söyledi. Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu ile Robotik ve Yapay Zeka Topluluğu tarafından, Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesi iş birliğinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında düzenlenen, Yapay Zeka Tabanlı Afet Erken Uyarı Sistemleri Kullanımı ve Afet Yönetimi ve Farkındalığı Üzerine Etkilerinin Araştırılması Çalıştayının açılış programı gerçekleştirildi. Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Düzce Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Robotik ve Yapay Zeka Topluluğu Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Çeven, çalıştayın temel amacının yapay zeka, sensör ağları ve robotik teknolojilerinin afet yönetiminde nasıl etkin ve hayat kurtarıcı çözümler üretebileceğini bilimsel bir zeminde tartışmak olduğunu belirtti. "Yapay zeka artık hayatın her alanında yer alıyor" Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, yapay zekanın günümüzde tıptan uzay teknolojilerine kadar birçok alanda etkin şekilde kullanıldığını belirterek üniversitelerde bu alanda yapılan çalışmaların önemine değindi. Düzce Üniversitesi’nin öğrenci projeleri, Teknofest başarıları ve bilimsel çalışmalar açısından önemli bir ivme yakaladığını ifade eden Nedim Sözbir, öğrencilerin azmi ve akademisyenlerin desteğiyle elde edilen bu başarıların üniversitenin bilimsel üretkenliğini güçlendirdiğini söyledi. Sözbir, çalıştayın afet yönetimi ve erken uyarı teknolojileri açısından önemli katkılar sağlayacağını belirtti. "Deprem riskini azaltmanın yolu bilim ve hazırlıktan geçiyor" Programın panel oturumunda; Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Aslan’ın yönetiminde gerçekleştirilen panelin ilk konuşmacısı Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, "Afet erken uyarı sistemlerinin afet önlem alma ve kayıpların azaltılmasına etkileri" başlıklı sunumunda Türkiye’nin deprem gerçeğine dikkat çekerek, ülkemizin büyük depremler açısından dünyada ilk sıralarda yer aldığını ifade etti. Düzce ve çevresinin aktif fay hatları nedeniyle tarihi olarak önemli depremler yaşadığını belirten Barış, depremlerin yerinin büyük ölçüde bilinebildiğini ancak zamanının öngörülmesinin halen mümkün olmadığını söyledi. "Erken uyarı sistemleri toplum sağlığını korur" Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özge Karadağ, afet erken uyarı sistemlerinin halk sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Erken uyarı sistemlerinin yalnızca can kayıplarını azaltmakla kalmadığını; yaralanmaların, bulaşıcı hastalıkların ve çevresel sağlık risklerinin azaltılmasına da katkı sağladığını ifade eden Karadağ, toplumun afetlere hazırlık kapasitesinin artırılması için sağlık sektörünün erken uyarı sistemlerine entegre edilmesi, düzenli tatbikatların yapılması ve sağlık ile medya okuryazarlığının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. "Erken uyarı sistemi tahmin değil, saniyeler kazandıran bir mekanizmadır" Sentez Yer ve Yapı Mühendislik CTO’su Dr. Süleyman Tunç ise Marmara deprem erken uyarı altyapısını teknik yönleriyle ele aldı. Deprem erken uyarı sistemlerinin bir tahmin mekanizması olmadığını belirten Dr. Tunç, deprem dalgaları arasındaki zaman farkından yararlanarak saniyeler kazandıran bir sistem olduğunu vurguladı. "Marmara depremine karşı hazırlıklı olmak zorundayız" Panelin son konuşmacısı EDİS Afet ve Deprem Sistemleri CEO’su Ali Emre Erişen ise Marmara bölgesinde beklenen büyük depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çekti. Deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde erken uyarı sistemleri ve teknolojik çözümlerin hayati önem taşıdığını belirten Erişen, EDİS sisteminin çalışma prensiplerini katılımcılarla paylaştı. Açılış programının ardından "Yapay Zeka Tabanlı Afet Erken Uyarı Sistemleri Kullanımı ve Afet Yönetimi ve Farkındalığı Üzerine Etkilerinin Araştırılması Çalıştayı", Rektörlük Çalıştay Salonu’nda gerçekleştirilen oturumlarla devam etti. Çalıştay kapsamında farklı çalışma masalarında bir araya gelen akademisyenler, uzmanlar, kamu görevlileri, sivil toplum kuruluşları görevlileri ve öğrenciler; afet yönetimi, erken uyarı teknolojileri, yapay zeka etik ve hukuki çerçevesi, lojistik süreçler, eğitim ve sağlık, bilgi güvenliği ve toplumsal farkındalık gibi başlıkları disiplinlerarası bir yaklaşımla değerlendirerek çözüm önerileri geliştirdi.
Kayseri Karamustafa’dan "İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. Yıldönümü" mesajı Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, İstiklal Marşı’nın kabulünün 105. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. İstiklal Marşı’nın milletimizin bağımsızlık iradesini, ortak değerlerini ve tarihî hafızasını en güçlü biçimde ortaya koyduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’nın "12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Günü" mesajı şöyle: "Milletimizin bağımsızlık ve hürriyet mücadelesinin sembolü olan İstiklal Marşı, millet olarak topyekûn verdiğimiz kurtuluş savaşı mücadelemizin en zor şartlarında kaleme alınmış; milletimizin imanını, azmini ve kararlılığını yansıtan müstesna bir eser olarak 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından millî marş olarak kabul edilmiştir. Türk edebiyatı ve düşünce hayatının önemli isimlerinden biri olan Mehmet Âkif Ersoy, güçlü şahsiyeti, ahlaki duruşu ve milletine duyduğu derin bağlılıkla yalnızca büyük bir şair değil; aynı zamanda örnek bir aydın ve mütefekkir olarak tarihimizde seçkin bir yere sahiptir. Onun kaleme aldığı İstiklal Marşı; iman, vatan sevgisi, fedakârlık ve özgürlük ideallerini güçlü bir şekilde dile getiren; milletimizin millî ve manevi değerlerini yansıtan eşsiz bir eserdir. Kayseri Üniversitesi olarak millî ve manevi değerlerimizin korunması, tarihî hafızamızın güçlendirilmesi ve bu değerlerin genç nesillere doğru biçimde aktarılması yönünde önemli bir sorumluluk taşıdığımızın bilincindeyiz. Bu doğrultuda öğrencilerimizin yalnızca akademik açıdan değil; aynı zamanda tarihine, kültürüne ve değerlerine bağlı bireyler olarak yetişmeleri için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmekteyiz. Bu vesileyle, İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümünde başta milli şairimiz Mehmet Âkif Ersoy olmak üzere, istiklalimiz uğruna canlarını feda eden tüm aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; milletimizin 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum."
Kayseri Başkan Büyükkılıç: "İstiklal şairimizin Asım’ın nesli ideali gençlerimize yaşayacak" Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, İstiklal Marşı’nın kabulünün 105. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesini ölümsüzleştiren Mehmet Akif Ersoy’u ve İstiklal mücadelesinin kahramanlarını rahmet, minnet ve saygıyla andı. Büyükkılıç, "İstiklal Marşı, milletimizin bağımsızlık iradesinin ebedî belgesidir. İstiklal şairimiz Ersoy’un ‘Asım’ın Nesli’ ideali, gençlerimizle yaşayacak" dedi. Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, İstiklal Marşı’nın kabulünün 105. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Türk milletinin istiklal ve istikbal uğruna verdiği mücadelenin önemine dikkat çekti. İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı Başkan Büyükkılıç mesajında, İstiklal Marşı’nın milletin bağımsızlık azmini, inancını ve kararlılığını en güçlü şekilde yansıttığını ifade ederek şu değerlendirmede bulundu: "İstiklalimizi ve istikbalimizi borçlu olduğumuz aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi, İstiklal Marşımızı yaşayarak kaleme alan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle yâd ediyoruz. Bu eşsiz eser, milletimizin tarih boyunca gösterdiği fedakârlığın ve bağımsızlık iradesinin en güçlü sembollerinden biridir." "Milletimizin Ruhunu Yansıtan Bir Eser" Başkan Büyükkılıç, İstiklal Marşı’nın yalnızca savaş meydanlarında kazanılan zaferleri değil, aynı zamanda milletin içinde bulunduğu ruh halini ve inancını da satırlara taşıdığını belirtti. 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı’nın, o günden bugüne Türk milletinin gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Büyükkılıç, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin simgesi olan İstiklal Marşı’mız, milli birlik ve beraberliğimizin adeta bir belgesidir. O zor günlerde milletimize umut ve motivasyon kaynağı olan bu eser, bugün de özgürlük ve bağımsızlık tutkumuzun en güçlü ifadesi olmaya devam etmektedir." "Asım’ın Nesli İdeali" Mehmet Akif Ersoy’un Türk gençliğini "Asım’ın Nesli" olarak tanımladığına dikkat çeken Başkan Büyükkılıç, bu idealin karakterli, ahlaklı ve erdemli bir gençlik anlayışını ifade ettiğini belirtti. Büyükkılıç, Türkiye’nin geleceğinin, gençlerin milli ve manevi değerlerine bağlı şekilde yetişmesiyle daha güçlü olacağını vurguladı. Şehit ve Gazilere Vefa Mesajı Mesajının sonunda İstiklal mücadelesinin tüm kahramanlarını rahmet ve minnetle andığını belirten Başkan Büyükkılıç, şu ifadeleri kullandı: "İstiklal Marşı’mızın kabulünün 105. yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum."
Trabzon Forum Trabzon AVM’den basına iftar yemeği Avrupa Kent GYO Genel Müdürü Erdem Güler, Forum Trabzon’un bölgenin önemli cazibe merkezlerinden biri haline geldiği belirterek, AVM’de yaklaşık 2 bin 500 kişinin görev yaptığı ve gelen ziyaretçilere daha iyi hizmet sunmaya çalıştıklarını söyledi. Karadeniz’in en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Forum Trabzon tarafından basın mensupları için geleneksel iftar yemeği düzenlendi. Yemekte konuşan Avrupa Kent GYO Genel Müdürü Erdem Güler, Forum Trabzon’un başta Trabzon olmak üzere bölge illeri ve yakın coğrafyadan gelen ziyaretçiler için önemli bir cazibe merkezi haline geldiği belirtti. Güler, "Forum Trabzon, başta Trabzon’umuza olmak üzere bölgemizin, hatta yakın coğrafyadaki ülkelerden gelen misafirlerin ve ziyaretçilerin çok önemli bir uğrak noktası hâline gelmiş; bir cazibe ve çekim merkezi olmuştur. Elbette bu başarıda sadece Forum Trabzon ailesi olarak bizlerin değil, hepimizin büyük emeği ve özverisi var. Biz de Forum Trabzon olarak 7/24 tüm mesaimizi ve tüm gücümüzü; Forum Trabzon’un başta sizlere, tüm ziyaretçilerimize ve tüm Trabzonlulara daha iyi, daha üstün ve daha konforlu nasıl hizmet verebileceği noktasında harcıyor, bu doğrultuda çalışmaya devam ediyoruz. Sizler Forum Trabzon’a geldiğinizde, AVM’ye girerken girişte gördüğünüz güvenlik personeli kardeşimizden, arka tarafta hiç görmediğiniz operasyonel ve teknik faaliyetlerde bulunan çalışma arkadaşlarımıza; yine mağazalarda çalışan kardeşlerimizden AVM yönetimindeki mesai arkadaşlarımıza kadar bizler 2 bin 500 kişilik kocaman bir aileyiz. Bununla da iftihar ediyor, gurur duyuyoruz. O nedenle Forum Trabzon hepimiz için çok kıymetli ve çok değerli. Bu uğurda ve bu doğrultuda çalışmalarımızı, mesaimizi sürdürmeye devam ediyoruz" diye konuştu.