GÜNDEM - 13 Ağustos 2021 Cuma 07:59

Bakan Soylu: “Bozkurt’ta arama kurtarma çalışmalarında sona geldik diyebilmem mümkün”

A
A
A
Bakan Soylu: “Bozkurt’ta arama kurtarma çalışmalarında sona geldik diyebilmem mümkün”

Kastamonu'nun Bozkurt İlçesi’ndeki sel felaketi sonrası yapılan çalışmalar ve denetimlerinin ardından açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HES Patlaması sonucu taşkın iddialarını yalanladı. Soylu, bugüne kadar Bozkurt’ta gördüğü felaketin diğerleri arasındaki en büyüğü de olduğunu belirterek, “Bozkurt’ta arama kurtarma çalışmalarına sona geldik diyebilmem mümkün” dedi.

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve beraberindeki heyet Kastamonu Bozkurt Bölgesi’ndeki çalışmaların ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

İlk olarak açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, afet bölgesinde yaptığı açıklamada, Bozkurt’taki sel şiddetine atıfta bulunarak, “Benim gördüğüm en büyük sel felaketi burası. Hem etkinlik açısından hem de şiddeti açısından. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Buradaki tabloyu gördüğümde hem etkilendiğimi hem de kıyas olarak o saatten bu saate hep arama kurtarma çalışmaları yaptık. 5 derelik bir rakam çıkardım kendi zihnimde bunu söyleyebilirim. Dereli’de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli kadar süreç var burada. Alanı geniş, etki alanı geniş ve aynı zamanda vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı risk yüksek” dedi.

“Bozkurt’ta arama kurtarma çalışmalarına sona geldik diyebilmem mümkün”

Yaklaşık 850 vatandaşın kurtarıldığını ifade eden Bakan Soylu, “Yaklaşık 850 vatandaşımız burada helikopterler ile balık adamlar ile iş makineleri arama kurtarmacılar ile önemli bir kurtarma gerçekleştirdiler. Akşam saat 8’e kadar arama kurtarma çalışmaları devam etti. Şunu söyleyebilirim burada yani Bozkurt’ta arama kurtarma çalışmalarında sona geldik diyebilmem mümkün. Ama hala bu gece arama kurtarma ekiplerimiz tüm evlerde hem ses yöntemi ile hem arama tarama yöntemi ile çalışmalarına devam ediyor. Bu arada ihbarlar ve ihbarlarla da ilgili çalışıyoruz. En son derenin karşı tarafından 8 vatandaşımızı yine bir ihbar neticesinde alabildik. Bu ilçe ikiye bölündü. İlçenin diğer tarafı ile bu tarafı arasındaki iletişim sabah saatlerine kadar yok idi zaten” diye konuştu.

Sel sonrası zarar gören vatandaşların durumu ile ilgili de konuşan Soylu, “Esnafımızın karşı karşıya kalmış olduğu hasar çok. Türkiye’nin birçok kurumundan kuruluşundan buraların eski haline kavuşabilmesi için araçlar, vidanjörler ve iş makineleri geldi. Birçok destekte buraya akıyor. Vatandaşlarımızın herhangi bir endişesi şüphesi kaygısı olmasın elbirliği ile bunun üstesinden geleceğiz” şeklinde konuştu.

HES Patlaması iddialarına cevap

’HES Patlaması’ sonucu sel olduğu iddialarına da cevap veren Soylu, “Hem yerden hem havadan baktık patlama söz konusu değil. Hem böyle bir haznesi olan baraj tutulumu olan bir mekanizması yok. Burada son günlerde çok yapılıyor. Sorumlusu olduğunu düşündüğümüz insanlar vatandaşlarımızın en nazik zamanlarında en nazik noktaları üzerinden hem provokasyonu ortaya koymuş oluyorlar. Zaten bugüne kadar patlamış böyle bir şey olsaydı. 50 defa bunun sorumlusu sizsiniz diye önümüze koyarlardı. Böyle bir mekanizma da yok. Bunu bir bilgilendirme açısından söylüyorum”dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine baş sağlığı dileklerini ilettiğini ifade ederek, “Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi Kastamonu Bozkurt’taki afet Dereli’deki afetin kat be kat fazlası. Biz yine hasar tespit çalışmalarımızı tüm ekibimiz ile başlattık. Önceliğimiz vatandaşlarımız ve hayatları. Sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi ekiplerimiz uykusuz şekilde çalışıyorlar. İlk önce Allah’ın izniyle kayıplarımıza ulaşacağız ardından da hem alt yapı hasarlarımızı gideriyor olacağız yine üst yapımızı da bitirmiş olacağız” diye konuştu.

Murat Delice - Emre Baba
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Antalya Antalya’da Pakistanlı kadın kanlar içerisinde ölü bulundu, öğretmen oğlu gözaltına alındı Antalya’da 59 yaşındaki Pakistanlı asıllı kadın, yaşadığı evin mutfağında kanlar içerisinde ölü bulundu. Boynunda ve kol kısmında bıçak kesileri bulunan kadının birlikte yaşadığı İngilizce öğretmeni oğlu ise polis tarafından kelepçelenip gözaltına alındı. Olayla ilgili cinayet şüphesi araştırılmaya devam ediliyor. Olay, saat 23.00 sıralarında Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi 3188 Sokak üzerindeki 4 katlı apartmanın giriş katında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İngilizce öğretmenliği yaptığı öğrenilen Pakistan asıllı A. A. Q. (30), eve geldiğinde birlikte yaşadığı annesi Ashfaq Ahmad Qureshi’nin (59) mutfakta kanlar içerisinde olduğunu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin hayatını kaybettiğini belirledi. İngilizce öğretmeni oğlu gözaltına alındı Mutfakta kanlar içerisindeki cesedi inceleyen olay yeri inceleme ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin boynunda ve kol kısmında bıçak kesilerinin olduğunu tespit etti. Ekiplerin, evin mutfağında ve balkon kapısından parmak izleri örnekleri aldığı gözlendi. Olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği’ne bağlı ekipler geniş çaplı araştırma başlatırken, sözlü ifadesini alınan kadının oğlu A. A. Q kelepçeleyerek gözaltına alınıp polis merkezine götürüldü. 8 Nisan’da yaşadıkları eve yeni taşındıkları öğrenilen kadının cenazesi savcı incelemesinin ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
Mersin Mersin’de polis minibüsü kaza yaptı: 1 polis memuru yaralı Mersin’in Erdemli ilçesinde görev dönüşünde olduğu belirtilen polis minibüsü yağmurla kayganlaşan yolda kaza yaptı. Yoldan çıkıp refüjdeki aydınlatma direğine çarpan minibüsün şoförü polis memuru R.A.T. itfaiye ekiplerince sıkıştığı yerden çıkarılarak hastaneye kaldırıldı. Kaza ilçe merkezine 8 kilometre mesafede bulunan Limonlu Mahallesi’ndeki Şehit Polis Cem Tayfun Kavşağında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre polis memuru R.A.T. yönetimindeki çevik kuvvete ait olduğu belirtilen minibüs, görev dönüşünde D-400 karayolunun Mersin Antalya istikametinde seyir halindeyken yağmurla birlikte kayganlaşan yolda sürücüsünün kontrolü kaybetmesi sonucu refüjdeki aydınlatma direğine çarptı. Polis memuru R.A.T. çarpmanın etkisiyle refüje çıkıp devrilen minibüste sıkıştı. Çevredekilerin haber vermesiyle kaza yerine itfaiye, sağlık ekibi ve güvenlik güçleri sevk edildi. Minibüsün sıkışan kapısını açan itfaiye ekipleri polis memurunu bulunduğu yerden çıkardı. Vatandaşların da desteği ile yaralı polis memuru ambulansa taşındı. Erdemli Devlet Hastanesi acil servisine kaldırılan yaralı polisin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Vatandaşlardan İbrahim Arslan kayganlaşan yolda polis minibüsünün kaza yaptığını belirterek, yaralı polisin ambulansla hastaneye kaldırıldığını dile getirdi. Kaza ile ilgili soruşturma sürüyor.