EKONOMİ - 26 Kasım 2015 Perşembe 13:41

Bakan Yılmaz: 'Ticaret hacmimizin artmasında İSEDAK'ın büyük önemi var'

A
A
A
Bakan Yılmaz: 'Ticaret hacmimizin artmasında İSEDAK'ın büyük önemi var'

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ticaret hacminin artmasında İSEDAK'ın büyük önemi olduğunu söyledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Kongre Merkezi'nde 31. İSEDAK toplantısı kapsamında basın toplantısı düzenledi. Bakan Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletlerden sonra İslam İş Birliği Teşkilatı'nın en büyük ulaslararası organizasyon olduğunun altını çizdi. Cevdet Yılmaz, “Bu yılki İSEDAK Bakanlar Toplantısı'nda ana temamız, 2015 sonrası kalkınma gündemi İslam ümmetinin kalkınma sorunları, temel kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi olarak belirlendi. Sürdürülebilir kalkınma konusunun sadece devletlerin ve kamu sektörünün başarabileceği bir iş olmadığını hep birlikte kabul ediyoruz. Burada özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının önemi çok daha ön plana çıkmış durumda. İklim değişikliğinden yoksulluk ile mücadeleye gibi konularda mutlak suretle kamu, özel sektör ve sivil toplum iş birliği gerekiyor” dedi.

Toplantılar içerisinde en önemli gündem maddelerinden birinin ticaret olduğunu belirten Yılmaz, “Ticaret G20 Zirvesi'nde ve dünya ölçeğinde son derece tartışılan bir konudur. Dünyada büyüme hızında bir yavaşlama söz konusu. Ayrıca dengesiz bir büyüme, ve geriye gitme söz konusu. Uzun yıllardır dünya böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamıştı. Bu gün ticaret büyümeden bile daha olumsuz bir tablo çiziyor. Dolayısıyla ticaret konusu dünya için olduğu kadar İSEDAK içinde son derece önemli. İSEDAK çerçevesinde biz uzun zamandır İslam İş Birliği Teşkilatı üyeleri arasında tercihli ticaret sistemini geliştirmiştik. Burada yeterli imza sayısında ulaşmış durumdayız. Üye ülkeler arasında kritik eşiği geçmiş durumdayız” şeklinde konuştu.

Bakan Yılmaz, “Türkiye bundan 10 yıl önce, toplam ihracatında İSEDAK ülkelerinin payı toplam yüzde 15 civarında iken şimdi yüzde 30 civarına gelmiş durumda. Bu bizim için son derece önemli bir hadisedir. Dünya da talebin daraldığı Avrupa'da durgunluğun yaşandığı bir ortamda, Türkiye’nin ticaret hacmini artırmasında İSEDAK üyesi ülkelerle yaptığı ticaretin önemli olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca pazarlarımızı çeşitlendirme anlamında bu platform son derece önemlidir. Dış ticaret fazlası veren bir topluluktan bahsediyoruz. Biz Türkiye olarak bu durumda değilim ama bu teşkilatın üyeleri bu durumda. Bunu üye ülkelerde yatırıma dönüştürme gündemimizde” diye konuştu.

MÜLTECİ MESELESİ TÜM İNSANLIĞININ SORUNUDUR”
Mülteci meselesinde İslam dünyasından önce dünyanın tutumuna bakmak gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Mülteci meselesi belirli bir ülke gurubunun değil tüm insanlığın meselesidir. Bu yükü çeken İslam ülkeleri bunu da görmek lazım. Çok zengin dediğimiz batılı ülkeler maalesef bugüne kadar üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmiş değiller. AB, gelişmiş ülkeler bunların yeterince çaba sarf etmiyor. Burada belli bir ülke grubunu işaret etmekten öte bütün dünyanın sorumlu olduğunu ortaya koymak lazım. Avrupa Birliği'nde bir tartışma yaşanıyor. Daha fazla bir ilgi söz konusu. İslam Kalkınma Bankası'yla işbirliğimizi artırmak için mutabakat zaptı imzaladık” dedi.

AHMET FARUK SARIKOÇ 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Op. Dr. Kamacı Gazze’deki vahşeti öğrencilere anlattı Uluslararası bir insanı yardım derneği ve Avrupa Filistinli Hekimler Derneği aracılığıyla Gazze’ye gönüllü olarak giden Op. Dr. Taner Kamacı, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrencileriyle bir araya gelerek, Gazze’de yaşadıklarını öğrencilere aktardı. GAÜN İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte konuşan Op. Dr. Taner Kamacı, Gazze’de yaşanan vahşetin dışarıdan bakıldığından daha ağır olduğunu dile getirerek, acil tıbbi malzemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Op. Dr. Taner Kamacı, zor şartlar altında çalıştığını ifade ederek, “İsrail uçakları sürekli tepeden bombalar atıp gidiyorlar. Uçağa karşı kendilerini savunma şansları da yok. Şehit olanlar oluyor, enkazların altından canlı çıkarılanlar da ayakta kalan birkaç sağlık kuruluşlarından birisine gönderiliyor. Bizler de elimizden geldiğince yaralıların tedavilerini yapmaya çalıyorduk. Çok zor şartlar altında çalışıyorduk. Bazen bombalar çalıştığımız yerin çok yakınına düşüyordu. O kadar yakındı ki bombanın basınç etkilisiyle hastane bile bazen sallanıyordu. Ayakta kalan hastanelerin hepsi yaralılarla doluydu” dedi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GAÜN Afrin Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Çınar, Gazze’de katliam ve soykırımın devam ettiğini belirterek, “Bebekler, kadınlar, yaşlılar, masum insanlar hunharca devlet eliyle öldürülüp, sindirilmeye çalışılıyor. Uygar olduğunu iddia eden bir dünyanın gözü önünde bütün bunlar gerçekleşirken sadece vicdan sahibi bir takım gençlerin ve bazı çevrelerin buna ‘hayır’ dediklerini ancak bir yere sesleri ulaşamadıkları için zalim İsrail’i özellikle de Netanyahu’yu durduramadıklarını görüyoruz. İsrail’in yaptığı bu zulmün gündemde tutulması Gazzeli mazlumların hatırlanması adına bu tür programların önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Etkinlik sonunda, GAÜN Genel Sekreteri Dr. Muhammet Musa Budak tarafından konuşmacı Op. Dr. Taner Kamacı’ya günün anısına plaket takdim edildi.
Bursa Osmangazi çağrı merkezi 24 saat hizmette Osmangazi Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde 24 saat hizmet veren çağrı merkezi, vatandaşlardan gelen talep öneri ve şikayetleri en hızlı şekilde çözüme kavuşturuyor. Vatandaş ile belediye arasında iletişim köprüsü olan Osmangazi çağrı merkezi, belediyecilik hizmetleri ile ilgili yaşanan sorunlara hızlı çözümler üretmek, talep ve önerilerini değerlendirmek için 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek adına kurulan çağrı merkezini arayan vatandaşlar, 5 saniye gibi kısa bir süre içerisinde görevli personele bağlanıyor. Alanında uzman personellerin yer aldığı çağrı merkezi, vatandaşlardan gelen her türlü talep, öneri ve şikayetleri kayıt altına alarak gerekli birimlere iletiyor. Aynı zamanda geri dönüş sağlayarak, bilgi paylaşımı yapan ekiplere ulaşmak isteyenler, 444 16 01’i aramaları yeterli olduğunu belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, vatandaşların her türlü sorununu ve sıkıntısını en hızlı şekilde çözüme kavuşturmayı öncelikli görev edindiklerini ifade ederek, “Çağrı merkezindeki arkadaşlarımız, vatandaştan gelen ihbarları belediyemizin ilgili birimlerine iletip birim sorumluları ile vatandaş arasında koordinasyonu sağlıyor. Belediyemizin yetki ve görev alanına giren talepler tek tek çözüme kavuşturuluyor. Çözüme kavuşturulduktan sonra da yetkili birimimiz vatandaşlarımıza telefonla ulaşarak ilgili talebin giderildiğini ya da çözüme kavuşturulduğunu bildiriyor” dedi.