EKONOMİ - 23 Mayıs 2014 Cuma 23:47

Bakan Zeybekci, Genç Türkiye Zirvesi’ne katıldı

A
A
A
Bakan Zeybekci, Genç Türkiye Zirvesi’ne katıldı

Genç Türkiye Zirvesi’ne katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk mühendislerinin ve tasarımcılarının ürettiği Türk markası olan bir makam arabası kullanmak istediğini söyledi.

‘İnovatif Düşün Geleceği Yönet’ ana teması ile başlayan Genç Türkiye Zirvesi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla gerçekleşti. Stratejik vizyon sahibi 3 bin gencin yer aldığı zirvede konuşan Bakan Zeybekçi, Türkiye’nin yüzde yüz yerli otomobili üretecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Türk mühendislerinin ve tasarımcılarının ürettiği Türk markası olan bir makam arabası kullanmak istediğini belirten Zeybekci, “Bugün İngiltere’de, Almanya’da, Fransa’da ya da İtalya’da ekonomi bakanları kendi ülkelerinin ürettikleri arabaları kullanıyor. Başbakanımızın da, benim de yerli makam aracı kullanmak gibi bir hasretimiz var. Yakın gelecekte bir markamız olacak. 1980’li yıllarda Türkiye’nin ihracatı 4 buçuk milyar dolardı. Bugün Gaziantep, o günkü Türkiye’nin bir yılda yaptığı ihracatın 4 katını yapıyor. Tam 33 yıl sonra Türkiye o günkü dış ticaret hacmini 152 milyar dolara çıkardı. O gün sıfır olan hizmet gelirleri, bugün 48 milyar dolar oldu. İthalatımız ise 456 milyar dolara yükseldi. O günkü hayaller ile bugünkü hayaller çok farklı” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin ihracatı 10 yılda 3 kat artacak”
Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin 6., dünyanın ise 15. büyük ekonomisine sahip olduğunu söyleyen Bakan Zeybekci, “Hiçbir şeyi yapamayan bir Türkiye’den her şeyi yapabilen bir Türkiye haline geldik. Türkiye’nin cari açık problemi yok, Ar-Ge ve inovasyon problemi var. Yeni bir inovasyon, heyecan ve girişimcilik dönemine başlamamız gerekiyor. Enerji ve hammadde kaynaklarından tüketim alışkanlıklarına kadar her şeyi başkalarının belirlediği fason ülke konumuyla bugüne kadar gelebildik. Artık Türkiye muasır medeniyetler seviyesindeki ülkelerden de ileriye gidiyor. Önümüzdeki 10 yılda ülkemizde ihracat, üretim, çalışan sayısı, zenginlik, fabrika sayısı ve gelir 3 kat artacak ve bu ortam gençlere çok büyük fırsatlar verecek” dedi.

Cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, “Küreselleşmenin yeni dinamikleri inovasyon kabiliyeti üzerine kuruluyor. 19. yüzyıldan kalma ticaret modelleri değişti. Artık tüketici odaklı üretmek gerekiyor. Tüketici odaklı hareket ettikten sonra kar da arkasından gelir. Oyunun değişen kuralları, yeniliğe açık ve değişimi benimseyen ülkeler için fırsatlar barındırıyor. Fikir her zaman finansın önündedir. TİM olarak bu değişimin farkındayız ve uzun vadeli projeksiyonumuzda cumhuriyetimizin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi koyduk. Bunun için katma değeri yüksek ürünler üretmeye ve inovasyon odaklı ekonomiye ihtiyacımız var” diye konuştu.

“İnovatif düşün geleceği yönet”
Yıldız Teknik Üniversitesi öncülüğünde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın işbirliği ile gerçekleştirilen Genç Türkiye Zirvesi’ne Türkiye’nin 81 ilinden ve 165 ülkeden binlerce genç katıldı. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen zirvenin ilk gününde ‘Stratejik Sektörler: Savunma’, ‘Uydu ve Uzay Teknolojileri’, ‘Türkiye’nin Çıkış Yolu: İnovasyon’, ‘Kentsel Dönüşüm ve Yaşanabilir Türkiye’, ‘İnovasyon Ekonomisi’ ve ‘Ulaşım Teknolojileri ve Denizcilik’ oturumları yer aldı.

Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin’in başkanlık yaptığı ‘İnovasyon Ekonomisi’ oturumu, Renault MAIS Genel Müdürü İbrahim Aybar, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kırcova ve Avea Kıdemli IT Direktörü Egemen Kurdoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği oturumda, ‘İnovatif ve yenilikçi bir endüstri yapısı’, ‘İnovatif ürünler ve fikirler ile verimlilik artışı’, ‘Sektörlerin inovasyona katkısı ve inovasyon odaklı rekabet’ ve ‘İnovasyon ekonomisi nedir, ne değildir?’ konuları değerlendirildi.

İnovasyonu toplumun hayatını kolaylaştırmaya yönelik çözümler olarak nitelendiren Prof. Dr. Kerem Alkin, “İnovasyon ekonomisi iki taraflı çalışan bir mekanizması var. Bunlardan ilki inovasyonun ekonomisinin ne olduğu, diğeri ise ülke ekonomisine katkısı. Bu iki anlamda önemi çok büyük. İnovasyonu toplumun hayatını kolaylaştırmaya yönelik çözümler olarak üretmek mümkün. Türkiye’nin mühendislik ve inovasyonda sorunu yok, biraz daha marka anlamında gelişime ihtiyacı var. Yerli otomobili yapacak güce sahibimiz ancak çıkaracağımız markaya çok dikkatle karar vermek gerekir” dedi.

21. yüzyılda dünyanın nasıl bir değişim içinde olduğunu ve inovatif düşüncenin dünyayı nereye götüreceğini değerlendiren Renault MAIS Genel Müdürü İbrahim Aybar, “21. yüzyıl itibariyle şehirleştik, bilgiye kavuşmak her anın ihtiyacı haline geldi ve insanların alım gücü yükseldi. Ülkemiz son 10 yıl içinde hızlı bir gelişme gösterdi. Türkiye’de AVM sayısı 347 iken bu sayı Almanya’da 453. Ancak ülkemizde 295 tane müze bulunurken Almanya’da bu sayıda 6 bin 500. Türkiye’de kazancın yüzde 70’i günlük ihtiyaçlara harcanırken Almanya’da 58’i harcanıyor. Kültür harcamalarında ülkemiz yüzde 3.2 oranına sahipken Avrupa Birliği’nde bu oran yüzde 10. Tüketime meyilliyiz ancak kültür harcamalarında geride duruyoruz” şeklinde konuştu.

İnovasyonu ve değişimi tetikleyen 4 faktörü mobil, data, bulut bilişim ve sosyal alanlar olarak tanımlayan Avea Kıdemli IT Direktörü Egemen Kurdoğlu, mobil iletişimde Ar-Ge ve inovasyon konusunu değerlendirdi. Ar-Ge ve inovasyonun ekonomik şirketleri etkilediğini ve sektördeki oyuncuların yerini değiştirdiğini ifade eden Kurdoğlu, “2000’li yıllardan itibaren mobil internet çağındayız. Hepimizin elinde mobil cihazlar bulunuyor. Bu değişimlerin her birinde Ar-Ge ve inovasyon tetikleyici rol üstleniyor. 90’larda standartları sizin çizebildiğiniz bir alanda hem sektör hem müşteri elde tutuluyordu. Ama teknolojin gelişmesiyle birlikte şirketler ve müşteriler değişti. Müşteriler sadece sizin verdiğinizi almıyor ve kendine özgü ürün ve servis istiyor” diye konuştu.

İnovasyonu sadece yeni bir ürün üretmek ya da yeni bir yol keşfetmek gibi düşünmemek gerektiğini belirten Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kırcova, “İnovasyon hayatı kolaylaştıran, verimliliği arttıran, yaşam kalitemizi yukarıya çıkaran her şeyle ilgilidir. Eğitimde inovasyon daha kolay öğrenmeyi sağlayan yöntemler üzerine olabilir. Bizim en büyük şirketimizin hacmi Samsung’un yüzde 15’i kadar. Son 10 yılda onları yakalamaya yaklaştık ama daha kat edeceğimiz çok yol var. Marka olmak da bir inovasyon ve işin bu tarafını da sorgulamalıyız” ifadelerini kullandı.

Genç Türkiye Zirvesi, 23-25 Mayıs tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde devam edecek.

BANU EZBER
İSTANBUL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir