GÜNDEM - 27 Şubat 2020 Perşembe 10:58

Batı Anadolu’daki en önemli keşiflerden biri gerçekleşti: 4 bin 500 yıllık !

A
A
A
Batı Anadolu’daki en önemli keşiflerden biri gerçekleşti: 4 bin 500 yıllık !

İzmir’in Bayraklı ilçesinde yer alan ve Smyrna’nın ilk kurulduğu nokta olan Bayraklı (Eski Smyrna) Höyüğündeki kazı çalışmalarını yürüten Ege Üniversitesi ekibi, yaklaşık 4 bin 500 yıllık gümüş takılar buldu.

Bayraklı ilçesinde yer alan, Smyrna’nın ilk kurulduğu nokta olan ve M.Ö. 3 bin yılına kadar izler taşıyan Bayraklı (Eski Smyrna) Höyüğünde ilk bilimsel çalışmalara 1948 yılında başlandı. Antik kent önemli ölçüde ortaya çıkartılırken, 2014 yılından bu yana kazı çalışmaları Ege Üniversitesi (EÜ) liderliğinde yürütülüyor. EÜ Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü öğretim üyesi, aynı zamanda kazı başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Cumhur Tanrıver ile ekibi, M.Ö. 3 bin yılın ikinci yarısına tarihlenen tabakada, bir kap içinde biriktirildiği anlaşılan gümüş takılar buldu.

Batı Anadolu’daki en önemli keşiflerden biri gerçekleşti: 4 bin 500 yıllık !

Höyüğü ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Tanrıver’den bulunan eser ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Toprak ve korozyon nedeniyle birbirine yapışmış halde ve yaklaşık 15 santimetre çapında bir külçe şeklinde ortaya çıkartılan buluntuyla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Tanrıver, son yıllarda Batı Anadolu’daki en önemli keşiflerden biriyle karşı karşıya olunduğunu söyledi.

4 bin 500 yıl öncesinin yaşantısına dair izler

İzmir’in ilk şehir yaşantısına ilişkin bilgiler elde etmeyi umduklarını kaydeden Prof. Dr. Tanrıver, "İlk gözlemlerimize göre buluntu; gümüş tellerden yapılmış, yüzük, küpe, saç halkası, saç iğnesi ve şerit plakalardan meydana getirilmiş birkaç saç bandından oluşuyor. Buluntu, kentin elitlerine ait küçük bir hazine olarak yorumlanabileceği gibi yine bir yönetici emrinde çalıştığı düşünülen bir mücevher ustasının hurda takılardan oluşan mal varlığı olarak da kabul edilebilir. Eski Smyrna’nın erken yönetimine veya çevre kültürlerle ilişkilerine yönelik önemli bilgiler elde edeceğimize inandığımız bu nadir buluntu üzerindeki konservasyon, ileri teknikte görüntüleme ve tanımlama çalışmalarımız hala devam ediyor" dedi.
Gümüş takılardan oluşan külçenin tomografisinin çekildikten sonra uzmanların görüşü doğrultusunda birbirinden ayrılıp ayrılamayacağına karar verileceğini dile getiren Prof. Dr. Tanrıver, "Eğer olumlu bir sonuç çıkarsa, konservasyon uzmanları tarafından birbirine yapışmış olan nesneler ayrılabilecek. Troia’dan bildiğimiz Erken Tunç Çağ hazinelerinin alçak gönüllü bir örneği ayrıntıları ile araştırılacak ve İzmirlilerin günümüzden 4 bin 500 yıl önceki teknoloji bilgileri, kültürel bağlantıları ve belki sosyal düzenlerine ilişkin yeni bilgiler ortaya konulacaktır" diye konuştu.

"Belki de Troia’dan sonraki en büyük tarihi bulguyu çıkartmış durumdalar"

Üniversitelerin bulunduğu kente, topluma ve insanlığa katkıda bulunduğunu hatırlatan Rektör Budak, “Bu katkı bazen fen veya sağlık bilimleri alanında oluyor bazen de bugün olduğu gibi kültürel anlamda oluyor. Öğretim üyelerimizin Smyrna’da yaptıkları kazı çalışmalarında, belki de Troia’dan sonraki en büyük tarihi bulguyu çıkartmış durumdalar. Bu da hem insanlık tarihine, M.Ö. 3 binli yıllarda insanoğlunun nasıl bir yaşam tarzı içinde olduğuna ışık tutması açısından önemli bir bulgu. Hem ülkemiz, hem turizm hem de ülke ekonomisi adına katkı sağlayacak gurur verici çalışmalar. Hocalarımızı bu çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Her zaman, maddi ve manevi olarak yanlarındayız. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve yerel yönetimlere, üniversitemize bu anlamda destek veren tüm kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fenerbahçe son 2 deplasmanda 4 puan bıraktı Süper Lig’de en fazla puan topladığı sezonu yaşayan Fenerbahçe, son 2 deplasman maçında 4 puan kaybederek şampiyonluk yarışında yara aldı. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Fenerbahçe, Konyaspor’a konuk olurken sahadan 0-0 beraberlikle ayrıldı. Bu sonuçla puanını 90’a yükselten sarı-lacivertliler, ligde son 3 haftaya girilirken lider Galatasaray’ın 6 puan gerisine düştü. Bu sezon dış sahada mağlubiyet yaşamayan Kanarya, üst üste elde ettiği 10 maçlık galibiyet serisinin ardından Sivasspor ve Konyaspor maçlarında 2’şer puan kaybetti. Fenerbahçe dış sahada oynadığı 18 maçta 15 galibiyet, 3 beraberlik alarak 48 puan topladı ve 2020-2021 sezonunda elde ettiği ‘dış sahada en fazla puan toplama rekorunu’ da geride bıraktı. Sarı-lacivertliler 3. kez gol atamadı Sarı-lacivertliler, 18 hafta sonra bir maçta fileleri havalandıramadı. Ligde 89 golle, en golcü takım olan Fenerbahçe, 3. kez rakip fileleri havalandıramadan maçı tamamladı. İsmail Kartal’ın öğrencileri ligin 36. haftasında 12 Mayıs Pazar günü Kayserispor’u konuk edecek. Mert Müldür cezalı duruma düştü Konyaspor mücadelesine yedek kulübesinde başlayan Mert Müldür, iki takım oyuncularının yaşadığı gerginlik sonrası itirazda bulunurken hakem Bahattin Şimşek tarafından 34. dakikada sarı kart gördü. Bu sezon ligde 4. sarı kartını gören Mert, gelecek hafta iç sahada oynanacak Kayserispor müsabakasında cezalı duruma düştü. 25 yaşındaki futbolcu Samsunspor’la oynanan iki maçta ve Pendikspor karşılaşmasında sarı kart görmüştü. Konyaspor’a karşı 52. dakikada Osayi-Samuel’in yerine oyuna giren Mert Müldür, sarı-lacivertli formayla bu sezon 25 lig maçında görev aldı.