ÇEVRE - 17 Eylül 2021 Cuma 14:20

Batlama Deresi taşınca büyük korku yaşadılar

A
A
A
Batlama Deresi taşınca büyük korku yaşadılar

Giresun’un Batlama Vadisi’nin yüksek kesimlerinde dün etkili olan sağanak yağışın ardından oluşan sel ve su baskınları Çaldağ ve Sultaniye köylerinde hayatı olumsuz etkiledi

 Batlama Deresinin su seviyesinin yükselmesi sonucu Şehit Üsteğmen Adnan Bahat İlkokulu ve Ortaokulu'nu su basarken, bazı köprüler de zarar gördü. Bir vatandaşın ise kurutmak için harmanda bekleyen 2 ton fındığı sel sularına karıştı. Giresun İl Özel İdaresine ait iş makinelerinin dün geceden itibaren bölgede çalışma başlattı.

Batlama Deresinin taşması sonucu yaşadıkları afet korkusunu anlatan köy sakinlerinden Nail Esen, “Geçen yıl Ağustos ayında ilimizde ve köyümüzde yaşadığımız sel afetinin ardından bu defa yine sel suları yükselince endişe yaşadık. Gece sabaha kadar uyuyamadık. Sel suları köprülerin üzerinden aştı, okulun bahçesine kadar yükseldi. Yol kenarlarında evleri bulunan vatandaşlar yüksek kesimlerdeki akrabalarına çıkmak zorunda kaldı. Geçen yılın korkusuyla bu defa daha tedbirli davranıldı. Şükrolsun can ve mal kaybı yaşanmadı. Korktuk ama bir facia yaşamadık” dedi.

Kurutmak için harmana serilen 2 ton fındık sel sularına karıştı
Kurutmak için harmana serdiği fındığı sel sularına karışan Yusuf Tanrıverdi ise yaşadığı korku dolu anları anlatarak “Evimiz dere kenarına yakın olduğu için endişe ve kaygı duyduk. Evimizin bodrum katını su bastı. O anlarda yaşadıklarımızı anlatmak çok zor. Derenin yukarısında bir yerde taşkın koruma setinin alçak olması nedeniyle sel suları okulun bahçesine kadar yükseldi ve sel suları köy yoluna taştı. O sel suları benim harmandaki 2 ton civarındaki fındığımız da alıp gitti. Bir şey yapamadım sadece sel sularının fındığımızı alıp gitmesini izleyebildim. Sel suları bir anda geldi ve silip süpürdü. Cana gelen mala gelsin ama o fındığı toplamak için harcadığımız emeğimize üzüldüm. Allah’tan tarım sigortamız vardı bilgi verdim inceleme yapacaklar” diye konuştu.

Batlama Deresi taşınca büyük korku yaşadılar

Alınan tedbirler, faciayı önledi
Geçen yıldan daha büyük bir su baskını yaşadıklarını anlatan Çaldağ Köyü sakinlerinden Ekrem Durmuş ise “Geçen yıl Ağustos ayında bu kadar sel olmamıştı ama can ve mal kayıpları yaşanmıştı. Bu defa geçen yıldan daha büyük bir su taşkını oldu, çok korktuk. Ben daha bu derenin bu kadar taştığını görmedim. Ancak alınan tedbirler sonucu bir facia yaşanmadı. Korkumuzdan malımızı bıraktık, sadece canlı hayvanlarımızı ahırdan alıp yüksek yerlere çıktık. Görülüyor ki köprülerin önü tıkanmasa açık olsa su taşmış olsa da akıp gidiyor. Sadece köyümüzde bir köprü var. Sel suları bir bölümüne zarar verdi eski bir köprü ne kadar daha dayanabilir bilemiyoruz. Bu köprünün de yenilenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan İl Özel İdaresi ve Giresun Belediye ekipleri de bölgede çalışma başlatarak köprü altları molozlardan temizlenirken, eğitim öğretime bir gün ara verilen okul bahçesinde de temizlik çalışması başlatıldı.

Ahmet Bilge - Rıdvan Öztürk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Yörükler bu şenlikte buluşacak Aydın’ın Yenipazar ilçesinde Yörük Şenliği düzenlenecek. Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertuğrul Ateş, 14. Karaçakal Yörük Şenliği için tüm hazırlıkların tamamlandığını ve tüm vatandaşları şenliğe davet ettiklerini belirtti. Aydın’ın Yenipazar ilçesine bağlı kırsal Karaçakal Mahallesi’nde 2006 yılından bu yana gerçekleştirilen Karaçakal Yörük Şenliği’nin 14.’sü önümüzdeki Pazar günü bir kez daha Yörükleri uluşmasına sahne olacak. Birbirinden renkli ve eğlenceli etkinliklerin yer salacağı şenlik için tüm hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertuğrul Ateş, üst düzey protokolün de ilgi gösterdiği şenliğe tüm vatandaşları davet etti. Aydın’da açılan ilk Yörük Derneği ve yapılan ilk Yörük Şenliği” Karaçakal Yörükleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ertuğrul Ateş: “Derneğimiz ilk şenliğini 2006 yılında şehir dışında yaşayan akrabaların ve en genç neslin kendi kültürünü kendi alanında yaşaması için köyümüzün çadır hayatındaki yerleşkelerinden biri olan Toplak Tepesi’nde başlayan Yörük Şenliği’miz her yıl Mayıs ayının ilk pazarı olacak şekilde düzenli olarak yapılmaya başlandı. 2020-2023 yılları arasında pandemi ve deprem sebebi ile yapılamadı. Aydın’da ilk açılan Yörük Derneği ve ilk yapılan Yörük Şenliği’dir. Daha önceki yıllarda 2 kere Çevre Orman Bakanı Veysel Eroğlu şenliğimize katılmıştır. 2008 yılında etkinliğin yasal statüde olabilmesi için dernek kurarak kurumsal bir kimlik kazanmıştır” “Sonraki nesillere kalıcı hatıralar bırakmak” Derneklerinin asıl amacının sonraki nesillere kalıcı hatıralar bırakmak olduğunu ifade eden Başkan Ateş: “Bu amaçla okuma yazmayı kendi imkanları ile öğrenmiş Murat Ekiz amcamızın 2 şiir kitabının basılmasına öncülük etmiş, şu an yerel bir gazetede yazılar yazan dernek kurucularından ve köyümüzün okuyan neslinden Nevzat Arslan’ın köyün hatıralarından oluşan bir kitabının çıkarılmasına yardımcı olmuştur. Şu an 2. kitap baskı aşamasındadır.” Başkan Ateş, şenliğe herkesi davet etti. Tüm vatandaşları şenliğe davet eden Başkan Ateş: "Şenliğimiz 5 Mayıs Pazar günü sabah saatlerinde yemek ikramı ve mevlit programı ile başlayacak öğleyin resmi program ve kültürel etkinliklerle devam edip sanatçıların sahne performansları ile son bulacaktır. Şenliğimize katılan vatandaşlar akşam üzeri ormanlık alanda bahar pikniği yapmakta, güzel bir Pazar günü geçirmek istemektedirler. Bayram havasında geçeceğini düşündüğümüz 14. Karaçakal Yörük Şenliğimize tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz” dedi.
Mersin Üreme öncesi carettaların yuva yaptığı sahili öğrenciler temizledi Akdeniz’in simgesi caretta carettaların yumurtalarını bırakmak için kumsala çıkmaya başlayacak olması nedeniyle Mersin’in Erdemli ilçesinde öğrenciler, üreme alanlarını temizledi. Dünyada iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ile yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) en önemli üretim merkezleri arasında Mersin’de yer alıyor. Mayıs ayından itibaren Temmuz’a kadar anaç kaplumbağalar tarafından yumurtaların bırakılacak olması nedeniyle her yıl olduğu gibi bu sene de belirli aralıklarla sahillerde temizlik yapılıyor. Bu çerçevede Arpaçbahsiş Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencileri de her yıl yaklaşık 300 kaplumbağanın yumurta bıraktığı Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün 3 kilometrelik sahilinde temizlik çalışması gerçekleştirdi. Daha çok odun parçaları ve plastik atıklarla karşılaşan öğrenciler, tek tek onları topladı. Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanında olduklarını belirten öğretmenlerden Serdar Kuş, "Türkiye’de bu yumurtlama alanlarının çok az sayıda olduğunu biliyoruz. Alata sahili de carettalar için geniş bir alan. Bizler de öğrencilerimizle beraber buraya gelerek temizlik yapmak istedik. Çünkü carettalar hassas hayvanlar, atıkların onlara engel olacağını düşündük" dedi. Temmuz ayından itibaren de yavruların yumurtadan çıkacağına dikkat çeken Kuş, alanın temiz kalmasının önemine değindi. Arkadaşlarıyla birlikte temizlik çalışmasına katılanlardan lise son sınıf öğrenicisi Ayşenur Başkurt ise deniz kaplumbağalarının bu bölgeye yumurtalarını bırakarak yeni bir neslin devamını sağladığını kaydetti. Öğrencilerden ise Melih Buğra Özçelik de, "Deniz kaplumbağaları için çok önemli bir yer alan Alata Sahili’ni temizliyoruz. Daha önce bu bölgeyi gezmiştik, bir katkımız olsun diye tekrar geldik. Dal parçaları, plastik atıklar o hayvanları çok zora sokuyor" diye konuştu.