DÜNYA - 21 Mart 2024 Perşembe 12:08 | Son Güncelleme : 21 Mart 2024 Perşembe 13:18

Beyin çipi takılan felçli hasta düşünce gücüyle satranç oynadı

A
A
A

ABD'li milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu nöroteknoloji şirketi tarafından beyin çipi takılan boynundan aşağısı felçli Noland Arbaugh, düşünce gücüyle çevrimiçi ortamda satranç oynamayı başardı.

ABD'li milyarder Elon Musk’ın sahibi olduğu nöroteknoloji şirketi Neuralink şirketi bilimde yeni bir çığır açtı. Dalış yaptığı sırada geçirdiği kazanın ardından boynundan aşağısı felç kalan 29 yaşındaki Noland Arbaugh, ocak ayında beynine yerleştirilen "telepati" isimli çip sayesinde bilgisayar kullanmayı başardı. Düşünce gücüyle bilgisayarın imlecini kontrol etmeyi başaran Arbaugh, çevrimiçi ortamda satranç oynadı.

Beyin çipi takılan felçli hasta düşünce gücüyle satranç oynadı

Neuralink şirketinin canlı yayını sırasında açıklama yapan Arbaugh, satranç oynamayı çok sevmesine rağmen kazanın ardından oynayamadığını belirtti. Beyin çipi takılmadan önce ağzıyla tuttuğu bir çubuk yardımıyla bilgisayar kullandığını aktaran Arbaugh, “Şimdi ise sadece beynimle yapıyorum. Ekranda imlecin hareketlerini görebiliyor musunuz?” dedi. Canlı yayın sırasında röportaj yapan Neuralink mühendisinin "Çalan müziği durdurabilir misin?" sözlerinin ardından müziği durduran Arbaugh, "Hepsini ben yapıyorum. Çok havalı değil mi?" ifadelerini kullandı.

Şirketin kendisine aralıksız 8 saat boyunca oyun oynayabilme yeteneği kazandırdığını dile getiren Arbaugh ayrıca, bu teknolojinin mükemmel olmadığını, bazı sorunlarla karşılaştıklarını da sözlerine ekledi.

Şirket insan beynini bilgisayara bağlamayı amaçlıyor
Madeni para büyüklüğündeki Neuralink cihazının nöron hareketlerini okuyabilen ve kablosuz bağlandığı bir alıcıya sinyal gönderebilen mikroskobik tellerle kafatasına yerleştirildiği biliniyor. Şirket, çipi önce domuzlar ve maymunlar üzerinde denemiş ve maymunların basit video oyunu oynayabildiğini iddia etmişti. Mayıs ayında ise ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından çipi insanlar üzerinde test etme izni verilen Neuralink şirketi, karışık nörolojik durumların üstesinden gelmeye yardımcı olmak amacıyla insan beynini bilgisayara bağlamayı amaçlıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ASO Başkanı Ardıç: "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi enflasyonla mücadelede başarı şansını artıracak" Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi enflasyonla mücadelenin ana parametrelerinden biri olan ve daha önce de dile getirdiğimiz mali disiplinin sağlanması açısından önemli olacaktır” dedi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ni değerlendirdi. Başkan Ardıç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin enflasyonla mücadelede etkili olacağını vurguladı. Ardıç, şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, enflasyonla mücadelenin ana parametrelerinden biri olan ve daha önce de dile getirdiğimiz mali disiplinin sağlanması açısından önemli olacaktır. Parasal sıkılaşmanın yanında kamuda tasarrufun da devreye alınması, para ve maliye politikası eşgüdümünün sağlanmasına katkıda bulunacak ve enflasyonla mücadelede başarı şansını artıracaktır. Bu alınan kararların yapısal reformlarla desteklenmesi, makro istikrar açısından fayda sağlayacaktır. Açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”
Antalya Büyükşehir’e meclisten yatırımlar için borçlanma yetkisi Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan toplantısı yapıldı. 93 maddenin görüşüldüğü toplantıda, AK Parti grubunun ret verdiği, belediyenin yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere 1 milyar 500 milyon borçlanması hakkında önerge ve Mali Hizmetler Daire Başkanlığı’nın 6 milyarlık ek bütçe talebinin görüşülmesine ilişkin önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Mecliste Kocagöz unutulmadı Antalya Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Başkan Muhittin Böcek başkanlığında, 93 gündem maddesini görüşmek üzere toplandı. Meclis toplantısı öncesi tutuklu Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün salonda bulunan masasının yerine fotoğrafı konulurken, “Mesut Kocagöz Yalnız Değildir” yazılı tişört sandalyesine yerleştirildi. Grup sözcülerinin gündem konuşmalarını yaptığı toplantıda Muhittin Böcek, konuşmasına 12 Nisan 2024 tarihinde Konyaaltı ilçesinde gerçekleşen teleferik kazasında hayatını kaybeden vatandaş için rahmet dileyerek başladı. Teleferik kazası kapsamında tutuklanan ANET eski Genel Müdürü, Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz için adalet çağrısında bulunan Böcek, konuşmasına şöyle devam etti: “Kepezli hemşehrilerim bir an önce makamın gerçek sahibini Kepez’de belediye başkanı olarak görevine devam etmesini arzu ediyor. Ben de arzu ediyorum. İnşallah adalet kısa zamanda tecelli edecek ve Mesut Kocagöz görevinin başında olacaktır.” İki plan teklifi reddedildi Meclis toplantısında, birçok madde oy birliğiyle kabul edilirken, Korkuteli Belediye sınırları içerisinde Uzunoluk Mahallesi güney kısmındaki park alanının hizmet alanına dönüştürülmesi, kaldırılan alana eşdeğer olarak İmrahor Mahallesi’ndeki kültürel tesis alanının park alanına dönüştürülmesine ilişkin hazırlanan nazım imar planı değişikliği teklifi oy birliğiyle reddedildi. Ayrıca Gazipaşa Belediye Meclisi’nin uygun bulduğu İstiklal Mahallesi’nde yer alan konut alanının yurt alanına dönüştürülerek yapılaşma koşullarının düzenlenmesine ilişkin hazırlanan uygulama imar planı değişikliği teklifi de oy birliğiyle reddedildi. Sarısu ihalesi için görevlendirme yapıldı 93 gündem maddesinin oylanmasının ardından, komisyonların verdiği 4 önerge görüşüldü ve ASAT Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Plan bütçe komisyonunca meclise sunulan, AK Parti grubunun ret verdiği, belediyenin yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere 1 milyar 500 milyon borçlanması hakkında önerge ve Mali Hizmetler Daire Başkanlığı’nın 6 milyarlık ek bütçe talebinin görüşülmesine ilişkin önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Ek olarak, 17 Mayıs Cuma günü Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 20 yıllığına kiraya verilmek için ihaleye çıkacak Sarısu Halk Plajı için de görevlendirilme yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Sarısu ihalesine katılacak. Meclis 1. Sıra Başkanvekili CHP Meclis Üyesi Bayram Ali Çeltik’in, ASAT Genel Kurulu toplantısı sırasında Başkan Böcek’le yer değiştirmesi meclis toplantısında renkli görüntülere sahne oldu.
Erzurum ERVAK’ın THM konserine yoğun ilgi Erzurum Kalkınma Vakfı Türk Halk Müziği Korosu’nun vermiş olduğu konsere Erzurumluların ilgisi yoğun oldu. Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Er-Vak işbirliği ile gerçekleştirilen “Anadolu’dan Ezgiler” isimli konserde Anadolu’nun her köşesinden birbirinden güzel türküler seslendirildi. Her meslek ve yaş grubu müzikseverlerden oluşan koronun şefliğini Mehmet Çalmaşur yaptı. Konsere katılan EIT 2025 Erzurum Turizm Başkenti koordinatörü Muharrem Çığlık, bu tür etkinliklerle 2025 ‘e giden yolun aydınlanacağını belirterek 2025 yılı Kültür Başkenti olarak seçilen Erzurum’u en iyi şekilde temsil edeceklerinin altını çizerek bu fırsatla Erzurum’un kültürel değerlerini dünyaya duyuracaklarını söyledi. Er-Vak Başkanı Erdal Güzel vakıf olarak sosyal ve kültürel konularda çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade ederek Türk Sanat Müziği Korosu’ndan sonra türkünün kaynağı olan Erzurum’da Türk Halk Müziği Korosu kurduklarını ve bu koronun” Anadolu’dan Ezgiler “ isimli ilk konserini verdiklerini ifade etti. Erzurum halkının çok yoğun ilgisinden dolayı memnuniyetlerini söyleyen Güzel, çalışmalarda kendilerine destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ergün Engin’e, koronun kurulmasında büyük emekleri olan Er-Vak Kadın Komisyonu Başkanı Nuran Çelenk’e, Koro Şefi Mehmet Çalmaşur’a, koroya katılan müzikseverlere, saz sanatçılarına ve kendilerini yalnız bırakmayan izleyicilere teşekkür etti. Konser, plaket takdiminin ardından sona erdi.