EĞİTİM - 22 Ocak 2021 Cuma 11:09

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan’dan yüz yüze eğitim açıklaması

A
A
A
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan’dan yüz yüze eğitim açıklaması

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, okulların yüz yüze eğitime başlaması hakkında, “15 Şubat tarihini, o tarih yaklaştığında tekrar değerlendirip ona göre yol almak daha doğru olacaktır” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, destek kurslarında yüz yüze eğitime geçişi değerlendirdi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yüz yüze eğitime dönüş için ifade ettiği 15 Şubat tarihinin o tarih yaklaşınca yeniden değerlendirilebileceğini, şu an için yorum yapmanın erken olduğunu söyledi. Üniversiteler konusuna da değinen Prof. Dr. İlhan, bu konuda her üniversitenin farklı imkanları olduğu için her üniversitenin kendisinin karar vereceğini ancak yaz aylarına kadar, Ramazan Bayramı sonrasında belki yüz yüze eğitimin başlayabileceğini söyledi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan’dan yüz yüze eğitim açıklaması

“15 ŞUBAT TARİHİNİ, O TARİH YAKLAŞTIĞINDA TEKRAR DEĞERLENDİRİP ONA GÖRE YOL ALMAK DAHA DOĞRU OLACAKTIR”

Milli Eğitim Bakanlığının 8. ve 12. sınıflar ile mezun öğrenciler için destek kurslarında yüz yüze eğitime geçilmesi kararını da değerlendiren Prof. Dr. İlhan, “Tabii bu çocuklarımız sınava girecek çocuklarımız. Gerçekten destek olunması gerekiyor, uzaktan ya da yüz yüze olarak. O yüzden bunu biraz daha okulların açılmasından farklı düşünmek gerekiyor. Ama şu an zaten Milli Eğitim Bakanımız 15 Şubat gibi bir tarih olarak medyaya bir açıklama yaptı. 15 Şubat tarihini, o tarih yaklaştığında tekrar değerlendirip ona göre yol almak daha doğru olacaktır” şeklinde konuştu.

“ŞUBAT BAŞI RAKAMLARA, VAKA SAYISINDAKİ GİDİŞE, HASTA SAYISINDAKİ GİDİŞE, AŞILAMAYA GÖRE KARAR VERMEK DAHA DOĞRU”

Okulların açılmasının öğretmenlerin aşılanması ile eş zamanlı olmasının daha doğru olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. İlhan, “Okullar açılırsa da önce kademeleri olarak daha küçük sınıflardan, ilkokul 1’lerden, 2’lerden, sonra sınava girecek çocuklardan başlayarak gitmek daha doğru olacaktır. Şu an 15 Şubat tarihini değerlendirmek için biraz erken. Bir hedef olarak tabii ki olabilir. Ama şubat başı rakamlara, vaka sayısındaki gidişe, hasta sayısındaki gidişe, aşılamaya göre karar vermek daha doğru. Hem de zaten öğretmenlerimizin aşılaması ikinci grupta yer alıyor. İkisi eş zamanlı olursa sanki daha az hasarla atlatılabilir süreç düşüncesindeyim” diye konuştu.

“HER ÜNİVERSİTE KENDİSİ BAĞIMSIZ KARAR VERECEĞİ İÇİN ŞU AN BİR YORUM YAPMAK AÇIKÇASI ZOR”

Üniversite öğrencilerinin de bu konuda taleplerinin olduğunu ancak her üniversitenin kendi şartlarının farklı olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, “Tüm üniversitelerin akademik ve idari personelini bir arada değerlendirmek gerekiyor. Çünkü bir arada çalışıyoruz. Araştırma görevlisinden memur arkadaşımıza, temizlik görevlimize, profesörümüze kadar bir sistem söz konusu olacak aşılamada. Burada tabii üniversiteler halihazırda açık biliyorsunuz. Çevrimiçi eğitim verenler var, yüz yüze eğitim verenler var, tıp son sınıflar her yerde devam ediyor, bunu söylemek gerekiyor. Biz tıp fakültelerinde stajyer doktorlarımızı nisan, mayıs aylarında başlatacağız. Ama her üniversitenin, hatta her fakültenin kendi programı dahilinde program öncelikleri, üniversitenin çevrimiçi yeterlilikleri, kapasitesiyle karar vermesi gereken bir süreç bu. Yani her üniversite kendisi bağımsız karar vereceği için şu an bir yorum yapmak açıkçası zor” ifadelerini kullandı.

“YAZ DÖNEMİNDE TATİL YAPILACAK DİYE BİR ŞEY ZORUNLU DEĞİL”

Üniversitelerin belki Ramazan Bayramı sonrasında yüz yüze eğitime dönebileceğini söyleyen İlhan, “Benim kişisel gözlemim şu; uygulamalı olan bölümlerin bu döneminde de biraz daha çevrimiçi olarak devam edip, yaz dönemine doğru, bayram sonrası bu uygulamaları yapması uygun olabilir. Zira bunun önünde bir engel yok. Yaz döneminde de eğitim yapılabilir. Yaz döneminde tatil yapılacak diye bir şey zorunlu değil. Biz örneğin önlemlerimizi buna göre aldık. Yaz döneminde stajyer doktorlarımız, diğer temel tıpta okuyan arkadaşlarımız devam edecekler eğitimlerine. Diğer fakültelerin de buna göre planlamalarını yaptıkları bilgisine sahibim” açıklamasını yaptı.

Utku Şimşek - Yunus Özkan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Girişimsel Radyoloji ile birçok hastalıktan ameliyatsız kurtulmak mümkün Girişimsel Radyoloji konusunda bilgiler veren Özel Denizli Tekden Hastanesi Tanısal ve Girişimsel Radyoloji uzmanı Prof. Dr. Nevzat Karabulut, “Cerrahi müdahaleye göre ciltte iz bırakmaz ve iyileşme süreci çok daha kısadır. Ayrıca, bu işlemler genellikle hastanede yatış gerektirmez ve hastalar normal günlük aktivitelerine daha hızlı dönerler” dedi. Özel Denizli Tekden Hastanesi Tanısal ve Girişimsel Radyoloji uzmanı Prof. Dr. Nevzat Karabulut, girişimsel radyoloji alanında bilgiler verdi. Girişimsel radyolojinin görüntüleme tekniklerini kullanarak vücut içindeki hastalıkları teşhis ve tedavi etme süreci olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karabulut, bu tedavilerin görüntüleme yöntemleri rehberliğinde iğne deliğinden yapılarak birçok hastayı ameliyattan kurtaran minimal invazif işlem olduğunu söyledi. Girişimsel radyolojinin iki ana gruba ayrıldığını vurgulayan Prof. Dr. Karabulut, “Girişimsel radyoloji uzmanları, özellikle damarlar, böbrekler, karaciğer, akciğerler ve diğer iç organlarda bulunan hastalıkların kesin tanısını koymak ve tedavi etmek için radyolojik görüntüleme tekniklerini kullanırlar. Vasküler girişimsel radyolojide tıkalı damarları açma, kanayan organların ve tümörlü doku damarları ile anevrizama denilen damar baloncuklarını tıkama gibi işlemler yapılır. Nonvasküler girişimsel radyolojide ise görüntüleme yöntemleri rehberliğinde perkütan biyopsi, kist ve apse tedavileri, çikolata kisti tedavisi, safra veya idrar kanalındaki darlıkların açılması, tümörlü dokuyu yakma işlemleri ile vücut boşluklarında biriken sıvıların kateter yerleştirilerek boşaltılması gibi işlemler yapılır” şeklinde konuştu. Girişimsel radyolojinin diğer yöntemlere göre avantajlarını anlatan Prof. Dr. Karabulut, “Girişimsel radyoloji prosedürleri genellikle lokal anestezi altında ve iğne deliğinden geçerek yapıldığından hastalar için daha az rahatsızlık vericidir. Ciltte iz bırakmaz ve iyileşme süreci çok daha kısadır. Ayrıca, bu işlemler genellikle hastanede yatış gerektirmez ve hastalar normal günlük aktivitelerine daha hızlı dönerler” ifadelerini kullandı.
Ankara Gölbaşı Belediye Başkanı Odabaşı, geleceğin bilim insanlarının heyecanına ortak oldu Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Gevher Nesibe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Dr. Şerafettin Tombuloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ‘TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nı ziyaret etti. Gevher Nesibe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Dr. Şerafettin Tombuloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından geleceğe ışık tutacak projelerin sergilendiği TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı. Fuarları ziyaret eden Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, projeleri okul müdürleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler birlikte gezdi. Fuar alanında tüm stantlardaki projeleri inceleyen Başkan Odabaşı, öğrencilerin bilimsel merakları sonucu ortaya koydukları projeler hakkında okul müdürleri ve öğrencilerden bilgi aldı. Teknoloji, çevre dostu sistemler, sağlık alanında başta olmak üzere geniş yelpazede projelerin yer aldığı fuarlar heyecan uyandırdı. Öğrenciler tarafından hazırlanan dikkat çeken projeler ilgi odağı oldu. Başkan Odabaşı öğrencileri ortaya çıkardıkları projelerden dolayı tebrik ederken, başarıların devamı diledi. “Geleceğin bilim insanlarına her zaman destek olmaya hazırız” Öğrencilerin haftalarca emek verdiği projeleri görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Odabaşı, “Geleceğimiz olan çalışkan ve zeki öğrencilerin bilim fuarı için merak edip, üzerinde uzun süre çalıştıkları ve ortaya çıkardıkları birbirinden önemli projeleri gördük. Gördüklerimiz bize geleceğimizin ne kadar aydınlık olduğunu bir kez daha hatırlattı. Birçok alanda yeni ve bakış açısını değiştiren projelere imza atan öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Biz bilimin ve eğitimin tüm imkânlarımızla yanındayız. Geleceğin bilim insanlarına her zaman destek olmaya da hazırız. Umarım burada gerçekleştirilen fuar tüm öğrencilerimizde ve emeği geçen tüm öğretmenlerimize güzel hatıralar bırakır. Öğrencilerimizin bilim aşkı hiç bitmez” diye konuştu.
İstanbul Restorasyonu tamamlanan Kariye Camii ibadete açıldı Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan ve 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle cami statüsüne çevrilen İstanbul’daki Kariye Camii düzenlenen törenin ardından ibadete açıldı. 79 yıl sonra sela okunan Kariye Camii’nin yeni hali havadan görüntülendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan törene Ankara’dan canlı bağlantıyla katıldı. Fatih’te bulunan 6’ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul’un fethinden sonra 1511’de Sultan 2. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. Tarihi yapı, "Atik Ali Paşa Camii" veya "Kariye Camii" olarak anılmaya başlandı. Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945’te aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Ardından Osmanlı döneminde kullanılan mihrabı elden geçirilen Kariye Camii, dış mekandaki restorasyonun tamamlanmasıyla ibadete hazır hale getirildi. Restorasyon işlemleri devam ederken Kariye Camii müze olarak ziyarete açık tutuldu. Kariye Camii düzenlenen törenle ibadete açıldı Restorasyonu tamamlanan Kariye Camii düzenlenen törenle ibadete açıldı. Törene, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, Eski Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve çok sayıda vatandaş katıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılan 201 eserin toplu açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Vakıf Haftası kutlama programı çerçevesinde düzenlenen törende, İstanbul’da açılan 33 eserin arasında yer alan Kariye Camii’ne de canlı bağlantı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı bağlantıyla, caminin açılışı gerçekleştirildi. Kariye Camii’nin restorasyon sonrası yeni görünümü göze çarparken son hali havadan görüntülendi. Kariye Camii’nde 79 yıl aradan sonra sela sesleri yükseldi. "Ya Allah bismillah diyelim, kurdeleyi keselim" Törende canlı bağlantıyla konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul Kariye Camii’ne gelelim. Fatih Kariye Camii’nde İstanbul Valisi Davut Gül’ü, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’ı, İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş’u, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner’i, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz’ı görüyorum. Şöyle bir zoom yaparak Kariye Camii’ni görmekte fayda var. Makaslar eliniz, kurdele önümüzde. Ya Allah Bismillah diyelim, kurdeleyi keselim. Hayırlı olsun" dedi. "79 yıl sonra tekrar ibadete açılıyor" Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması esnasında İstanbul İl Müftüsü Safi Arpaguş’a söz verdi. Arpaguş, "79 yıl sonra tekrar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek ibadete açılıyor. Müze haline gelen bu camii vakıfların gayretleriyle restore edildikten sonra ibadete açıldı" ifadelerini kullandı. Kariye Camii kurdele kesiminin ardından ibadete açıldı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş, İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan kurdeleyi keserek Kariye Camii’ni ibadete açtı.