KÜLTÜR SANAT - 03 Mayıs 2011 Salı 10:49

Bilinmeyen sinemalar festivali

A
A
A
Bilinmeyen sinemalar festivali

Butan, Afganistan, Burkina Faso, Çad, Kongo, Bangladeş’in de aralarında bulunduğu ülkelerin kültürel değerleri Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali’yle gün ışığına çıkıyor.

ABDULLAH COŞKUN/İSTANBUL

Türkiye'de bir ilk olacak ve 11-17 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek festivalin tanıtım toplantısı, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Festival Genel Yönetmeni İhsan Kabil, Koordinasyon Kurulu Üyesi Murat Pay, Danışma Kurulu Üyesi ve Sinema Yazarı Burçak Evren katıldı.

Bilinmeyen Sinemalar Film Festivali Türkiye’nin ev sahipliğinde, Dışişleri Bakanlığı’nın 9-13 Mayıs 2011 tarihleri arasında İstanbul’da düzenleyeceği 4.Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında yapılacağını belirten Festival Genel Yönetmeni İhsan Kabil, bu çapta bir film festivalinin Türkiye’de ilk defa yapıldığını, bu coğrafyaların sinemalarının dünya sineması içinde özgün bir yere sahip olduğunu, ancak yine de pek tanınmadıklarını söyledi. Türkiye’deki festivallerde bu filmlere pek rastlanmadığını ifade eden Kabil, bu yılki festivalde kurmaca filmlerin yanı sıra belgesellerin de yer aldığını, seyircilerin ülkelerin sinemalarının yanı sıra bugünkü sosyal şartlarından da haberdar olabileceklerini belirtti. Bu yıl festival konseptinin en az gelişmiş ülkeleri kapsadığını ortaya koyan Kabil, gelecek yıldan itibaren bunun genişletileceğini ve dünyanın diğer coğrafyalarına da yayılacağını ifade etti.
Festival Koordinasyon Kurulu üyesi Murat Pay ise, festivalin Türkiye’deki özgün film dili arayışına katkıda bulunacağının altını çizdi. Pay, ‘İzleyiciler farklı coğrafyalara ait filmlerle buluşurken, bir yandan da farklı film dilleriyle yüzleşme imkanı bulacak’ dedi. Filmler Beyoğlu Sineması, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Kadıköy Moda Sineması’ndan ücretsiz olarak takip edilebilir.

HAİTİ’DEN KAMBOÇYA’YA


Ruanda, Laos, Çad ve Myanmar gibi adını çok duymadığımız ülkelerin sinemasını İstanbullu sinemaseverlerle buluşturacak olan festivalde 36 film gösterilecek. Filmleri gösterilecek ülkelerin ortak özelliği kişi başı milli gelirlerinin 750 doların altında olması. Ekonomik azgelişmişlik kıstası gözetilerek sınıflandırılmış ve “En Az Gelişmiş Ülkeler” kategorisinde sayılan bu ülkelerin 33’ü Afrika, 14’ü Asya, biri de Amerika kıtasında bulunuyor. Festival Toplumsal Hafıza, Güncelin İzinde, Belgesel Gözü, Panorama, Derin Bakış olmak üzere beş ana bölümden oluşuyor. Festivalde ülkelerin tarihi perspektifi içinde kültürel dokularını işleyecek yapımların yanı sıra güncel sorunlarını da dile getirecek filmler yer alıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir