SPOR - 25 Temmuz 2014 Cuma 11:06

Bin 500 metreden 200 km hızla Kemaliye’ye dalış

A
A
A
Bin 500 metreden 200 km hızla Kemaliye’ye dalış

Erzincan’ın Kemaliye ilçesindeki Karanlık Kanyon’da, dünyanın en iyi serbest atlayışçılarından Red Bull sporcusu Miles Daisher ve Türkiye’nin önemli isimlerinden Jak Kamhi, yaklaşık bin 500 metre yükseklikten yarasa uçuşu olarak da bilinen ikili wingsuit atlayışı gerçekleştirdi.

Dünyanın en büyük kanyonlarından Karanlık Kanyon’a ev sahipliği yapmasıyla tanınan Erzincan’ın Kemaliye ilçesi, iki ekstrem sporcunun yeni projesine mekan oldu. Türkiye’nin az bilinen doğa harikalarından biri olan Karanlık Kanyon’dan ilham alan dünyanın en iyi serbest atlayışçılarından Red Bull sporcusu Miles Daisher (USA, 45) ve bu sporda Türkiye’nin önemli isimlerinden Jak Kamhi (TUR, 35) Kemaliye’de yaklaşık bin 500 metre yükseklikteki helikopterden gerçekleştirdikleri atlayışla Türkiye’nin ilk ikili wingsuit projesine imza attılar.

Saatte 200 km’den fazla hıza ulaşan ve yaklaşık 30 saniye uçan sporcular, değişken rüzgar şartlarıyla mücadele ederek yere 130 metre kala paraşütlerini açarak atlayışlarını başarıyla tamamladılar. Hazırlıkları 8 ay süren proje, kalabalık bir prodüksiyon ekibinin 3 gün süren çalışmalarıyla kayıt altına alındı.
Wingsuit sporunda dünyanın en iyilerinden olan Miles Daisher, 3 binin üzerinde base jump atlayışıyla dünya rekorunu elinde bulunduruyor. Ayrıca bir günde 57 base jump atlayışı yaparak bu alanda da rekoru 2005’te eline geçirmiş durumda. Red Bull sporcusu Miles Daisher, serbest atlayış için Türkiye’ye gelerek gücünü Türk sporcu Jak Kamhi ile birleştirdi.

Miles Daisher’den oldukça farklı hikayesi olan İstanbullu Jak Kamhi ise, işletme okuduktan sonra 27 yaşına kadar ticaretle uğraştı. İş adamından bir ekstrem sporcuya dönüşerek içindeki boşluğu doldurduğunu söyleyen Jak Kamhi ilk paraşütle atlama deneyiminden sonra çocukluk hayalini gerçekleştirmek için kolları sıvadı ve soluğu paraşütçülüğü en iyi şekilde öğrenmek için ABD’de aldı. ABD’de kaldığı dört yıl boyunca Miles Daisher ile çalışan ve pek çok atlayış gerçekleştiren Kamhi, Türkiye’ye döndükten sonra da Daisher ile irtibatını koparmadı ve sonunda yeni bir projede bir araya geldi. Daisher’ı Türkiye’ye davet eden Kamhi, Daisher ile birlikte hep hayal ettiği projesini hayata geçirdi.

“NEFES KESEN BU PROJE İÇİN 8 AY ÇALIŞTIK”
Nefes kesen maceranın ardından duygularını ifade eden Jak Kamhi şöyle konuştu:
“Kemaliye’yi gördükten sonra buranın wingsuit için mükemmel bir nokta olacağını düşündüm ve hemen fotoğraflarını Miles Daisher ile paylaşarak onu buraya davet ettim. Proje için yaklaşık 8 ay çalıştık ve Amerika’dan bu proje için gelen Miles ile Kemaliye üzerinde ilk wingsuit uçuşunu gerçekleştirdik. Kemaliye’nin inanılmaz güzel bir coğrafyası var. Zorlu bir wingsuit uçuşuydu ama başarıyla tamamladığımız için çok mutluyuz.” dedi. 

“BU ÇARPICI MANZARA BENİ ÇOK ETKİLEDİ”
Amerika’dan bu proje için Kemaliye’ye gelen Miles Daisher ise, “Jak, Kemaliye’nin fotoğraflarını ilk gönderdiğinde çok heyecanlandım. Jak’la Kemaliye'nin bu güzel arazisi üzerinde bir uçuşu yaptık. Bugüne kadar dünyanın farklı yerlerinde pek çok atlayış yaptım. Kemaliye, benzersiz bir lokasyon. Önce yüksek bir çöl gibi görünüyor, sonra ise tarım arazilerini görüyorsun ve sonra aniden dimdik kayalarıyla kocaman bir kanyon çıkıyor karşına. Her an yeni bir sürpriz sunuyor. Bu çarpıcı manzara beni çok etkiledi” diyerek duygularını ifade etti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.